Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ

Εύλογη πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Ερώτηση που κατέθεσε στις 5 Οκτωβρίου 2011 ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τον ΕΛΟΕΝ με άλλους εποπτευόμενους Λογαριασμούς, τη στιγμή που ο Ειδικός Λογαριασμός των Ναυτικών είναι αυτοχρηματοδοτούμενος.


Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Πλακιωτάκης και η οποία απευθύνεται προς τους Υπουργούς  Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναφέρει: 

"Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις σας για στήριξη των ναυτικών, συνεχώς ανακοινώνονται περικοπές και επιβαρύνσεις τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει τον Ειδικό Λογαριασμό Επιδομάτων (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν) στους εποπτευόμενους φορείς, οι οποίοι πρόκειται να συγχωνευθούν με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Μάλιστα υπάρχει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του β’ Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ο οποίος σε επιστολή του είχε ζητήσει και έλαβε αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία, τον αριθμό του προσωπικού, καθώς και άλλες δαπάνες του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα της διατήρησης του ως αυτοτελούς οργανισμού.

Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ε.Λ.Ο.Ε.Ν συστάθηκε κατόπιν κοινής συμφωνίας, η οποία έχει περιληφθεί σε Γενική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ πλοιοκτητών και Ελλήνων ναυτικών, ως ίδιος και αυτοτελής λογιαριασμός διανεμητικού συστήματος. Ο Ε.Λ.Ο.Ε.Ν με το άρθρο 25 του Ν.1085/1980, υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του εκάστοτε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος εγκρίνει το ύψος των συντελεστών καταβολής του οικογενειακού επιδόματος με σχετική Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) κατ’ έτος.

Ο Ε.Λ.Ο.ΕΝ έχει δικό του προυπολογισμό, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους και δεν επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά, καθώς τα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές πλοικτητών και ναυτικών. Όσο για τη λειτουργική του εξυπηρέτηση, ανατέθηκε στην Εστία Ναυτικών και στελεχώνεται από προσωπικό το οποίο η Εστία προσέλαβε –με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου- για αυτό το σκοπό.

Συνακόλουθα η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο και δικαίωμα να «βάλει χέρι» στο συγκεκριμένο Λογαριασμό και να τον υπαγάγει στις συγχωνεύσεις των φορέων του Δημοσίου, ενώ την έντονη αντίθεση, αλλά και πρόθεση τους να αντιδράσουν δυναμικά έχουν εκφράσει –ως γνωστόν- όλα τα ναυτεργατικά σωματεία και οι πλοιοκτήτες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

- Προτίθεστε να προχωρήσετε στη συγχώνευση του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν και, αν ναι, για ποιους λόγους;"

Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Πλακιωτάκης όπως και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκφράζουν συχνά την απογοήτευσή τους εξ' αιτίας των θολών απαντήσεων που δίνουν οι Υπουργοί στις Ερωτήσεις τους.


*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου