Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πλώρη υποψηφιότητας για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ έβαλε ο Χρήστος Παπουτσής

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της Κ. Δευτέρας

Αναμενόμενη ήταν η παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή εν όψη των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.  Το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας ο κ. Παπουτσής απέστειλε επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
 Όπως εξηγεί στην επιστολή του, παραιτείται από την κυβέρνηση προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ελάχιστες ήταν οι αντιδράσεις που κατεγράφησαν στην προσωπική
ιστοσελίδα του τέως Υπουργού.  Από τις 5.44 μμ που ανάρτησε την επιστολή της παραίτησής του έως και τις 2.00 π.μ. της 28ης Φεβρουαρίου, στο facebook είχαν αναρτηθεί σχόλια από μόλις επτά άτομα εκ των οποίων τα μισά είναι αρνητικά.

Το γεγονός πάντως ότι ο Χρήστος Παπουτσής επέλεξε την 27η Φεβρουαρίου για να παραιτηθεί, δείχνει μάλλον ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις, όχι μόνον για την εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για την πολιτική σκηνή της χώρας γενικότερα.

Πάντως, ο κ. Παπουτσής ο οποίος διατήρησε χαμηλούς τόνους ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, θα είχε δυνατότητα εκλογής εάν στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών είχε επιδείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στο θέμα του κατακερματισμού του ΥΕΝ και της απόσχισής της ναυτιλίας από το Λιμενικό Σώμα.  Η απόφαση αυτή η οποία ελήφθη από τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν ίσως μία από τις πλέον λανθασμένες της τελευταίας διετίας, καθώς εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά ο ένας εκ των δύο οικονομικών πυλώνων οικονομικής  στήριξης της Ελλάδας χωρίς να υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να αντικαταστήσει τους αξιωματικούς του Λιμενικού στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. 

Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Παπουτσής ήταν ανέκαθεν αρνητικός στο θέμα της αποδυνάμωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας με την απομάκρυνση του Λιμενικού.  Ωστόσο, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δυστυχώς μπήκε στον πειρασμό να αποδεχθεί την πρόταση διαχωρισμού του Λιμενικού από τη Ναυτιλία, προφανώς γιατί έτσι έβλεπε ότι θα είχε τη δυνατότητα να ελέγξει τη ψήφο των 8.000 μελών του Σώματος.  Η ίδρυση του Αρχηγείου Λ.Σ. πίστεψε ότι θα του ενίσχυε τις πολιτικές του δυνάμεις κάτι όμως που τελικά δεν επετεύχθη εάν κρίνει κανείς από τις εκτιμήσεις στελεχών του Σώματος αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων εφοπλιστών συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Committy.

Και όλα αυτά είναι αδύνατον να μην τα γνωρίζει ο κ. Παπουτσής εκτός και εάν οι εντός και εκτός των Σωμάτων Ασφαλείας ατυχέστατης επιλογής "σύμβουλοί"  του  - ένα ακόμα από τα αρνητικά της διετίας του - κατάφεραν να του ρίξουν στάχτη στα μάτια και για το θέμα αυτό. 

Είτε όμως γνωρίζει είτε όχι, είναι προφανές ότι ο Χρήστος Παπουτσής, θα επιδιώξει να μετρήσει τις δυνάμεις του στη πολιτική σκακιέρα με στόχο να έχει μία θέση όσο πιο κοντά στον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο οποίος - όποιος και εάν είναι - με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να ζεστάνει τη καρέκλα του πρωθυπουργού για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αν όχι και περισσότερα.  Έτσι ο Χρήστος Παπουτσής, το μόνο που προφανώς επιθυμεί τώρα, είναι να έχει θέση "ελεγκτή" των εσωκομματικών πραγμάτων για μελλοντική χρήση.


Η επιστολή προς τον Λ. Παπαδήμο

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε στη σελίδα του κ. Παπουτσή στο facebook τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:44 μμ. η επιστολή παραίτησης η οποία απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε,

Σε κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, προ μερικών εβδομάδων, (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στη συνάντηση που έγινε μετά τα γεγονότα με τις καταστροφές στην Αθήνα), σας είχα ενημερώσει για την πρόθεσή μου να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σας είχα αναφέρει, αυτή η απόφαση θα είχε ως συνέπεια την άμεση παραίτησή μου από την κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμώ την άμεση ή έμμεση εμπλοκή του Υπουργείου στην προεκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε την ενδεχόμενη πολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση εις βάρος της Κυβέρνησης.

Θεώρησα υποχρέωσή μου να παραμείνω στη θέση μου μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσιμων αποφάσεων για τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Εξέφρασα την υποστήριξή μου στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Υποστήριξα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας επιμένοντας στην αξιοποίηση όλων των θεσμικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας που εγγυάται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανα τις καθυστερήσεις και τις σκοπιμότητες που εκδηλώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού κράτους, τις ανεπιτυχείς πολιτικές επιλογές και την υστέρηση που σημειώθηκε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Είχα την ευκαιρία επανειλημμένα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε ορισμένα θέματα κρίσιμης σημασίας για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Υποστήριξα την ανάγκη της επιτάχυνσης με κάθε τρόπο της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Όπως επίσης, υποστήριξα το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και την αξία της συλλογικής διαπραγμάτευσης στην οικονομία και την αγορά εργασίας ως θεμελιακή παράμετρο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συνοχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας και της κοινής πορείας των λαών της Ευρώπης.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων αυτών στο Υπουργικό Συμβούλιο και με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των εσωτερικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να αποχωρήσω από την Κυβέρνησή σας.

Για το λόγο αυτό, υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος της Κυβέρνησης και τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εξάρω την προσφορά του Υφυπουργού κ. Μανώλη Όθωνα, των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών οι οποίοι με προσήλωση στο καθήκον και υψηλό αίσθημα ευθύνης επιτέλεσαν το εξαιρετικής εθνικής σημασίας έργο που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα. Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , στο κράτος δικαίου, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.

Είμαι βέβαιος για τη συνέχιση της προσφοράς τους στο πλαίσιο τόσο του νέου σύγχρονου δόγματος εθνικής ασφάλειας, καθώς και των δεσμεύσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ιδιαίτερα, όμως, για τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω την αναγκαιότητα της συνέχισης της συνεργασίας με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , τον FRONTEX και την EASO, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Μια συνεργασία που οικοδομήθηκε με καθοριστική συμβολή του Πρέσβη κ. Κυριάκου Αμοιρίδη που είχε το ρόλο του συντονιστή του Εθνικού Προγράμματος Δράσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που μου παρείχατε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της Κυβέρνησης προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και την προοπτική της χώρας.

Με ιδιαίτερη τιμή,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

1 σχόλιο:

  1. Παραιτήθηκε λοιπόν ο κ. Παπουτσής. Θα τον μιμιθεί ο κ. Βενιζέλος, ίσως, ο κ. Πάγκαλος, και έτσι η κυβέρνηση θα μείνει χωρίς το "βαρύτατο" πυροβολικό της στην οικονομία, στις αντιπροεδρίες, αλλά και στην προστασία των πολιτών. Τραγωδία σας λέω. Τραγωδία. Όπως είπε ο Αριστοτέλης : "Ἐστὶν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μέγεθος ἐχούσης..."

    ΣΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου