Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ελληνοκυπριακές Εφημερίδες της 28ης Αυγούστου 2013


Όλα όσα κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Eurogroup, την απόφαση για το κούρεμα, τις τράπεζες αλλά και το πώς φθάσαμε στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.
 
Επίσης, ο Τύπος προβάλλει τις δηλώσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για τη νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής, τις νέες συλλήψεις για την υπόθεση της τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά, και τις εξελίξεις με την επικείμενη επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία. Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Την 1η
Μαρτίου παρέλαβα μιαν ωρολογιακή βόμβα», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής πληθώρα στοιχείων και ντοκουμέντων, ακόμα και διαβαθμισμένα έγγραφα, το πώς η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τις προσπάθειες που ο ίδιος κατέβαλε για να αποφευχθεί το κούρεμα.
Αλλού, γράφει ότι για την υπόθεση της τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά υπό κράτηση βρίσκεται ο επιχειρηματίας Ν. Λίλλης και οι δύο λοχίες της ΚΥΠ.
Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι οι βουλευτές ζήτησαν χθες την γραπτή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι για το Συνεργατισμό δεν θα χρειαστούν στη συνέχεια άλλα χρήματα όπως έγινε με τη Λαϊκή, όμως ο ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε στέλλοντας το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Άδειασε την Ερευνητική ο πρώην Γεν. Εισαγγελέας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την άποψη ότι με βάση το άρθρο 2 του Συντάγματος, περί διορισμού ερευνητικών επιτροπών, η Ερευνητική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα για την οικονομία είναι παράνομη. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανάμεσα σε άλλα που κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, είπε πως «στο Γιούρογκρουπ μας είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο». Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι κτύπημα στη Συρία μέσα στα επόμενα 24ωρα συμφώνησαν Δυτικοί και Άραβες, ενώ επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Κύπρος.
Ο «Φιλελεύθερος»
υπό τον τίτλο «Πινγκ πονγκ η Ερευνητική», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στον αέρα βρίσκονται όλα όσα αφορούν την Ερευνητική Επιτροπή με αφορμή τις εξελίξεις που ακολούθησαν την εμφάνιση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της, με το θέμα της νομιμότητάς να ξεκαθαρίζει οριστικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα προσφύγουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δημήτρη Χριστόφια. Κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει αλλού, για τη χθεσινή κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής του Προέδρου Αναστασιάδη, προβάλλοντας τη θέση του ότι θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο κούρεμα των καταθέσεων ή την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.
Αλλού, γράφει ότι ακάλυπτους αφήνει ο νέος μνημονιακός νόμος για την υγεία πολλούς φοιτητές καθώς προκύπτει μπέρδεμα με τα εισοδηματικά κριτήρια.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παράσταση για το θεαθήναι», γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν η μεροληψία και οι σκοπιμότητες της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, καθώς δεν έδειξε καμία διάθεση να δυσκολέψει ή να ζορίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ερωτήματα ουσίας δεν τέθηκαν. Αλλού, γράφει ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης με χθεσινές του δηλώσεις άδειασε τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Πική, δηλώνοντας ότι η συγκρότηση της είναι παράνομη.
Αλλού, γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και προειδοποιεί ότι εμπλοκή της Κύπρου στην επικείμενη παρέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει ζημιά στον τόπο.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ήταν σαν να μου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο», γράφει για την χθεσινή κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή και επικεντρώνεται στα σημεία που ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup για αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων. Σε άλλο της θέμα γράφει κάτω από φωτογραφία με τη χθεσινή μεταφορά του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη στο Ανώτατο Δικαστήριο για την διαδικασία της έφεσης στην έκδοση του στην Ελλάδα που άρχισε χθες.
Αλλού γράφει ότι η τέως πρώτη Κυρία Ελση Χριστόφια μπήκε από χθες στην ουρά των ανέργων λόγω πλεονασμού. Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο «Καμία άλλη επιλογή», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι αν δεν αποδεχόταν το κούρεμα των καταθέσεων η Κύπρος θα χρεοκοπούσε και θα έβγαινε από την Ευρωζώνη.
Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από παίκτες κλειδιά του διεθνούς σκηνικού, ότι οι Βρετανικές βάσεις δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο σε μια επέμβαση στη Συρία. Σε άλλο της θέμα γράφει για την επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη στο Ισραήλ, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες θα επεκτείνουν τους τομείς συνεργασίας.

*** *** *** *** *** *** Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο σεβόμενοι την προσωπικότητα κάθε ατόμου. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία. *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου