Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;Αναταραχή στις φυλακές του Ελαιώνα.

ΝΕΚΡΗ ΠΙΣΘΑΓΚΩΝΑ ΔΕΜΕΝΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ
Χάσαμε τον «άγγελό» μας
λένε οι φυλακισμένες του Ελαιώνα
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Πισθάγκωνα δεμένη με χειροπέδες και με αίμα στο πρόσωπο, βρέθηκε νεκρή κρατούμενη που μεταγόταν με πλοίο από τον Πειραιά στο Ηράκλειο।

Το περιστατικό σημειώθηκε στο πλοίο ΚΡΗΤΗ 2 και το γεγονός αποδίδεται από τις συγκρατούμενές της 40χρονης γυναίκας στη χρήση ναρκωτικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν στην κρατούμενη από τη Δ/νση των φυλακών. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ πρόσφατα αποφυλακισθείσα η κ. Μαριάνθη Πατσελή, με εντολή της Διεύθυνσης χορηγούνται ναρκωτικά φάρμακα στις κρατούμενες καθημερινά για να διατηρούνται σε καταστολή. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα Stendon, Decipal, Malarad, Minitra και Lonargal.

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων κρατουμένων γυναικών, στην άτυχη Κατερίνα Γ. είχαν χορηγηθεί δύο χάπια πριν την αναχώρησή της για το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να διατηρηθεί σε κατάσταση καταστολής.

Η κ. Μαριάνθη Πατσελή υποστηρίζει ότι η Κατερίνα αρνούνταν να πάρει φάρμακα τους τελευταίους μήνες, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης καθώς η ίδια είχε
συλληφθεί για χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο τελευταία η Κατερίνα αντιμετώπιζε έντονες πιέσεις και προβλήματα από τη διεύθυνση των φυλακών. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι είχε ηγηθεί της έντονης διαμαρτυρίας των γυναικών κρατουμένων που υποβάλλονται μέχρι και σήμερα στον εξευτελισμό της κολπικής εξέτασης από μη γιατρό αλλά από υπαλλήλους ανθρωποφύλακες κάθε που επιστρέφουν στη φυλακή από δικαστήριο ή από άδεια. Το αποτέλεσμα ήταν να κλωνιστεί η ψυχική της υγεία και όταν της ανακοινώθηκε ότι θα μεταχθεί στις φυλακές της Κρήτης αναγκάστηκε να δεχθεί τα ψυχοφάρμακα που της χορηγήθηκαν.

Η άτυχη γυναίκα οδηγήθηκε μέσα στο πλοίο ΚΡΗΤΗ 2. Εκεί οι αστυνομικοί την παράτησαν δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες σε μια γωνιά στα αεροπορικά καθίσματα του πλοίου, αποκλείοντας τον χώρο από άλλους επιβάτες. Ξέχασαν εκεί την Κατερίνα μέχρι το πρωί που το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε κώμα ενώ στο πρόσωπό της υπήρχαν αίματα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Μανώλης Μιχαλοδημητράκη, η γυναίκα δεν φέρει μώλωπες και από πρώτης όψεως δεν απέδωσε το θάνατό της σε εγκληματική ενέργεια. Πιθανολογείται – μέχρι να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές – ότι ο θάνατος της γυναίκας προέκυψε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών φαρμάκων.

Εξ’ αιτίας του ανεξήγητου μέχρι στιγμής θανάτου της κρατούμενης, επικρατεί αναταραχή και ένταση στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αυτή την ώρα οι κρατούμενες αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων Πάνος Λάμπρου, μας μετέφερε ότι απόγνωση επικρατεί στις φυλακές καθώς οι φυλακισμένες υποστηρίζουν ότι μαζί με την Κατερίνα που ήταν αγωνίστρια έχασαν τον «άγγελό» τους.

Και ξυλοδαρμός κρατούμενου

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης το πρωί ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους συντρόφους του ως «αντιεξουσιαστής», ξυλοκοπήθηκε από το μέλος της «Χρυσής Αυγής», Περίανδρο, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκε τελεσίδικα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του συνδικαλιστή φοιτητή Δ. Κουσουρή.
Ο Περίανδρος μαζί με άλλους δυο συγκρατούμενούς του, επιτέθηκαν στον κρατούμενο Γ. Δημητράκη, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κατάσταση της υγείας του δεν κρίθηκε σοβαρή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εδώ και πολύ καιρό ο Γ. Δημητράκης ζητούσε μεταγωγή σε άλλη φυλακή αλλά το αίτημα του «φυλάχθηκε» στις καλένδες από τη διεύθυνση της φυλακής. Το πλέον περίεργο και ανεξήγητο είναι ότι ο Δημητράκης κρατούνταν στην ίδια πτέρυγα με ακροδεξιά στοιχεία, μέλη της «Χρυσής Αυγής».