Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΑΠΟ ...ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στο Φοινί κατασκευάζονται οι περίφημες ξύλινες καρέκλες. Η καρεκλοποιία ήταν δύσκολη δουλειά γι’ αυτό τον λόγο σήμερα μόνο ένας χωριανός μας ασχολείται με την κατασκευή τους. Ο Φοινιώτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους συνεχίζει την παράδοση και κρατάει αυτή την παραδοσιακή τέχνη ζωντανή στο Φοινί.


Παλαιότερα οι τεχνίτες έπρεπε να γυρίζουν ολόκληρο το δάσος για να διαλέξουν τα ξύλα από «αντρουκλιά» και «λατζιά», τα οποία έπρεπε πρώτα να καψαλιστούν, να αφεθούν για αρκετούς μήνες για να στεγνώσουν καλά και μετά να τα χρησιμοποιήσουν.


Παλαιότερα για την κατασκευή τους οι τεχνίτες δεν χρησιμοποιούσαν κανένα μηχάνημα ή γόμα παρά μόνο πανάρχαια εργαλεία, ένα σκεπάρνι, μια αρίδα και τα δύο τους χέρια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν χειροποίητες ξύλινες καρέκλες που άντεχαν ένα αιώνα.



Σήμερα χρησιμοποιείται βιομηχανικό ξύλο από οξιά και αφού τύχει της κατάλληλης επεξεργασίας μπορεί ο τεχνίτης να ετοιμάσει τις παραδοσιακές φοινιώτικες καρέκλες εφάμιλλης ποιότητας πιο εύκολα και γρήγορα μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής. Χρησιμοποιείται μόνο ελαφριά χρωματική απόχρωση με την μορφή συντηρητικού για το ξύλο το οποίο μπορεί να παραμείνει φυσικό και με την κατάλληλη συντήρηση οι καρέκλες να αντέχουν για παρά πολλά χρόνια.

Ο κ. Χαραλάμπους διατηρεί σήμερα εργαστήρι στο χωριό και στην Λακατάμεια. Στα άμεσα σχέδια του είναι η κατασκευή ξύλινων καρεκλών από ξύλο καρυδιάς και αντρουκλιάς.

Πηγή:  http://www.phinivillage.com/cgibin/hweb?-A=37&-V=traditionaljobs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου