Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΛΟΥΗΣ

Louis Cruises: www.louiscruises.com
Ο τομέας της κρουαζιέρας για την Louis επανέρχεται στην κερδοφορία, χάρις στις προσπάθειες των στελεχών της εταιρείας αλλά και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που η εταιρεία προσφέρει στο στόλο των κρουαζιερόπλοιων της.

Η επιστροφή στην κερδοφορία έρχεται σε στιγμή που ο Όμιλος, ειδικά στο ξενοδοχειακό κομμάτι του δοκιμάζεται από τη διεθνή κρίση που έχει πλήξει το τομέα των ξενοδοχείων αλλά το γεγονός ότι ο στόλος βρίσκεται σε καλή φάση προδιαγράφει θετικά για την εταιρεία την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου 9μήνου που παρουσίασε η εταιρεία σήμερα, τα κέρδη παρουσίασαν σημαντική μείωση των κερδών κατά €9 εκ. παρά την αύξηση του τζίρου και τη μείωση του κόστους.

Όπως ανακοινώθηκε, τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους του Συγκροτήματος μειώθηκαν φέτος στα €7,7 εκ. από €16,7 εκ. το περσινό εννιάμηνο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε αύξηση , €4,6 εκ. και ανήλθε στα €228,4 εκ. από €223,8 εκ.

Η αύξηση αυτή προέρχεται από τις εργασίες του Συγκροτήματος στον τομέα της κρουαζιέρας (+7% ή €10,1 εκ.) και κυρίως από το νεοαποκτηθέν Louis Majesty που δρομολογήθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο χειμώνα κάτω από την εμπορική εκμετάλλευση της Louis Cruises.

Η αύξηση στον τομέα κρουαζιέρας υπερκάλυψε μείωση στον κύκλο εργασιών της Louis Hotels της τάξης του 8,0% ή €5,5 εκ., σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2009.

Η αύξηση στον κύκλο εργασιών του Συγκροτήματος δε συνοδεύτηκε από αύξηση των λειτουργικών κερδών της εταιρείας κυρίως λόγω εκτάκτων σημαντικών βραχυπρόθεσμων και προσοδοφόρων ναυλώσεων ύψους €10,8 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Αρνητικά επέδρασαν επίσης η μείωση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων αλλά και το ζημιογόνο αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Ινδία.

Το λειτουργικό κέρδος ολόκληρου του Συγκροτήματος προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR), μειώθηκε από €65,6 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009 σε €54,9 εκ. φέτος, δηλαδή κατά €10,7 εκ. ή 16,4%. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα έκτακτα εισοδήματα του 2009 και η ζημιά της Ινδίας κατά το 2010 τότε το EBITDAR για το 2010 παρουσιάζεται βελτιωμένο (+2,4% ή €1,3 εκ.).

Η εξοικονόμηση στα έξοδα χρηματοδότησης ανήλθε στα €5 εκ. ή 24% σε σύγκριση με
την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και ήταν αποτέλεσμα επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων δανείων του Συγκροτήματος από τράπεζες του εξωτερικού.

Όσον αφορά τις συναλλαγματικές διαφορές, το Συγκρότημα έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου που απορρέει από διακυμάνσεις στις ισοτιμίες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα και που είχαν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις κατά τα προηγούμενα έτη.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος των δολλαριακών της υποχρεώσεων σε ευρώ και στερλίνες, ούτως ώστε οι ετήσιες εισπράξεις σε κάθε νόμισμα να αντισταθμίζονται από αντίστοιχες πληρωμές (natural hedging).

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών και παρά την πτώση του δολαρίου Αμερικής σε σχέση με το ευρώ κατά τους εννέα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το κέρδος περιορίσθηκε στο €0,4 εκ. περίπου, σε σχέση με συναλλαγματικά κέρδη της τάξης των €5 εκ. κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Στα πλαίσια της ήδη εξαγγελθείσας πολιτικής της για ανανέωση του στόλου της, η εταιρεία πώλησε, ουσιαστικά στη λογιστική του αξία, το κρουαζιερόπλοιο Aegean Pearl.

Όσον αφορά τις προοπτικές, στον τομέα των κρουαζιέρων για ολόκληρο το 2010 αναμένεται ουσιαστική μείωση της ζημιάς που πραγματοποιήθηκε το 2009, αφού τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου αναμένεται να είναι πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με τα περσινά.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, το δύσκολο περιβάλλον που επεκράτησε στον Ελλαδικό χώρο είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών πώλησης, την αύξηση του κόστους λειτουργίας εξαιτίας κυρίως της επιβολής πρόσθετων φόρων και βεβαίως τη τελική μείωση των εισοδημάτων. Στην Κύπρο επίσης αναμένεται μείωση τόσο των εισοδημάτων όσο και της πληρότητας.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του τομέα των ξενοδοχείων αναμένεται να είναι ζημιογόνα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις μας, τα αποτελέσματα της Louis plc για το 2010 αναμένεται μεν να παραμείνουν ζημιογόνα αλλά βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του 2009.

Η λήψη μέτρων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους όλου του Συγκροτήματος αλλά και οι προσπάθειες για αύξηση των εισοδημάτων που έχουν ήδη αποδώσει, συνεχίζονται.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις μας τα αποτελέσματα για το 2011 τόσο της Louis Cruises όσο και της Louis Hotels αναμένεται να είναι βελτιωμένα, της δε Louis plc κερδοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου