Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

"ΕΠΙΘΕΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση, αποφάσισε η κυβέρνηση την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον υπό σύσταση Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ.) πράγμα που αναστάτωσε τους ναυτικούς.  Όπως δήλωσε στο nextok o Γ.Γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, κανείς δεν διερωτήθηκε για την ιδιετερότητα του ναυτικού επαγγέλματος, πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια για ένταξη του Οίκου Ναύτου σ' έναν Οργανισμό που καλύπτει στεριανά επαγγέλματα. 

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ  ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του Προσχεδίου Νόμου που αφορά τον Οίκο Ναύτου αναφέροντας τα ακόλουθα:

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της ενημερώθηκε δια μακρών για το Προσχέδιο Νόμου : «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» και κατέληξε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον υπό σύσταση Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ.) είναι απαράδεκτη και σαν τέτοια απορρίπτεται από την Ομοσπονδία.

Η επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκομένους κοινωνικούς φορείς της ναυτιλίας, ως όφειλε στοιχειωδώς η Κυβέρνηση να πράξει, συνιστά δυσάρεστη έκπληξη και αιφνιδιασμό αφού κανένας φανερός ή άλλος λόγος δεν συνηγορεί για το εγχείρημα αυτό.

Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι αποκομμένη από την γενικότερη κατεδάφιση των κεκτημένων εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θαλασσίου και χερσαίου χώρου, αλλά και της απώλειας της αυτονομίας και αυτοτέλειας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά πρέπει να προσεγγισθεί στο πλαίσιο των βίαιων ανατροπών της Κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων και θεσμών που έχουν κατακτηθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου και με πλήθος κοινωνικών αγώνων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους ότι οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορούν να αγνοούνται και ειδικότερα ότι οι ναυτεργάτες κατά τον χρόνο υπηρεσίας τους στα πλοία, αλλά και για αρκετούς μήνες μετά την απόλυσή τους καλύπτονται από πλευράς ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης από τους εργοδότες τους χωρίς καμία επιβάρυνση του μέχρι σήμερα φορέα τους, δηλ. του Οίκου Ναύτου.

Πρέπει να κατανοηθεί όσο υπάρχει καιρός, ότι τυχόν πλήγμα που θα καταφέρει η Πολιτεία με άστοχες και εξωπραγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, αλλά και των οικογενειών τους, θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη σοβαρότατο αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα. Και μάλιστα, σε στιγμή που το ζήτημα αυτό, της προσέλκυσης, έχει αναχθεί ως πρώτη προτεραιότητα της ΠΝΟ και σαν τέτοια έχει διακηρυχθεί από τα καταστατικά όργανα της Ομοσπονδίας.

Ύστερα από τα παραπάνω, επιβάλλεται η άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του Προσχεδίου Νόμου που αφορά τον Οίκο Ναύτου και η διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου