Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Στη βουλή το σκάνδαλο του εικονικά ναυτολογημένου εφοπλιστή

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε μέχρι
σήμερα, από τον άλλωτε λαλίστατο
Απ. Βεντούρη, για όσα γράφτηκαν
γύρω από τις εικονικές του
ναυτολογήσεις.  Επίσης, σιγή
...ιχθύος τηρείται και από
το ΥΘΥΝΑΛ και τον
Υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη.
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή το σκάνδαλο του εφοπλιστή ο οποίος φέρεται να ήταν εικονικά ναυτολογημένος επι σειρά ετών, κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.  Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δικαστική διερεύνηση του θέματος καθώς την υπόθεση ανέλαβε εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Η ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη, απευθύνεται στους Υπουργούς Θαλασσίων υποθέσεων, νήσων και αλιείας και Προστασίας του Πολίτη και ως θέμα αναφέρει: «Εφοπλιστής εισέπραξε πλέον των 18.000 ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ με εικονική ναυτολόγηση»

          Σύμφωνα με τον βουλευτή: Από καταβολής του ΝΑΤ, είναι γνωστό στους ναυτιλιακούς κύκλους, ότι διάφορα άτομα τα οποία δεν ναυτολογούνται, εκδίδουν ναυτικά φυλλάδια τα οποία μέσω ναυτιλιακών εταιριών πραγματοποιούν εικονικές ναυτολογήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
          Οι εικονικοί ναυτικοί, να εισπράττουν τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΕΛΟΕΝ (ειδικό Λογαριασμό Εμπορικού Ναυτικού) Να καταβάλλουν μειωμένη φορολογία (μόνον 1-3% ανάλογα με την «ειδικότητα»). Να εκμεταλλεύονται τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του Οίκου Ναύτου και τέλος να εγκληματούν (Νομοθετικό Διάταγμα 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (ΦΕΚ Αʼ 261/3.10.1973) αφού  η εικονική ναυτολόγηση καθιερώθηκε ως ναυτικό έγκλημα.
         
          Στον Πειραιά γνωστός εφοπλιστής εμφανίζεται μέσα στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ότι πραγματοποίησε σειρά εικονικών ναυτολογήσεων τα τελευταία 20 χρόνια.  Η τελευταία απόλυσή του έγινε εσπευσμένα λόγω δημοσιευμάτων, από το παροπλισμένο πλοίο «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ» της ΝΕΛ, στις 23 Νοεμβρίου 2010. Μετά από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβάλλεται άμεσα να κάνουν εκκαθάριση του Ναυτικού Μητρώου και κυρίως να αποκαλύψουν όσους στεριανούς χρησιμοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια ενώ έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αν και είχε ενημερωθεί πριν από τα δημοσιεύματα, ωστόσο αδιαφόρησε χαρακτηρίζοντας την ενημέρωση ως «κακόβουλες φήμες». 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1.     Αληθεύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν γνωστό πλοιοκτήτη να εμφανίζεται στο Ναυτικό Μητρώο ως ναυτολογημένος κατά διάφορες περιόδους τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν ναι, σε ποια πλοία και για ποια χρονικά διαστήματα;

2.     Τι ενέργειες έγιναν από πλευράς Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας,  Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και από πλευράς Ηγεσίας Λιμενικού Σώματος; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας από την Υπηρεσία σας και πότε; Τι άλλες ενέργειες πρόκειται να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ως προς τα άτομα που συγκάλυψαν το γεγονός; (Λιμενικοί, υπάλληλοι εποπτευόμενων από το ΥΘΥΝΑΛ οργανισμών, κλπ).

3.     Έχει προβεί το υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση του Μητρώου των ναυτικών από τους εικονικά ναυτολογημένους;

Όπως είναι γνωστό, ο εικονικά ναυτολογημένος επι σειρά ετών εφοπλιστής δεν είναι άλλος από τον κ. Απόστολο Βεντούρη, πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.  Ήδη στοιχεία από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων, ζήτησε η εισαγγελία Πειραιά καθώς ο κ. Βεντούρης, φέρεται να απολύθηκε από το παροπλισμένο «Αίολος Κεντέρης» στις 23 Νοεμβρίου, 2010.  Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΕΛΟΕΝ ο εφοπλιστής φέρεται να εισέπραξε κατ’ επανάληψη το οικογενειακό επίδομα των ναυτικών, αφού ο ίδιος εμφανιζόταν ως «ναυτόπαις» ενώ την ίδια στιγμή φυσικά βρισκόταν στη στεριά.