Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Π. ΒΕΤΤΑΣ: ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΒΓΑΖΩ ΦΛΥΚΤΑΙΝΕΣ...

"Με τόσα χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας, ο κ. Βεντούρης έπρεπε να γνωρίζει τους μισθούς των ναυτικών" λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica

Στα καύσιμα και όχι στους μισθούς των ναυτικών αποδίδει το μεγάλο κόστος της ακτοπλοΐας ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica, Πέτρος Βέττας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανήμερα της εορτής του προστάτη των ναυτιλλομένων, του Άη Νικόλα, ο ίδιος μίλησε για όλους και για όλα, εκθέτοντας τόσο τις προσωπικές του απόψεις όσο και τις απόψεις του Ομίλου για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εξέλιξη της ελληνικής ακτοπλοΐας. Αιτιολόγησε την παραίτηση του κ. Μιχάλη Σακέλλη από την τότε Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας. Μίλησε για τον κ. Απόστολο Βεντούρη στον οποίο απέδωσε σκληρούς χαρακτηρισμούς. Προκάλεσε ακόμα και τον κ. Βαρδινογιάννη να πάρει θέση στις κατά καιρούς υβριστικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΝ, για τη ΠΝΟ και την άρνησή της να αποδεχθεί τον ΣΕΕΝ για υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ακτοπλοΐα, για την ΠΕΜΕΝ και τις ακτιβιστικές της δράσεις, όπως και για τις απεργίες στο λιμάνι.
Για ευνόητους λόγους, παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βέττα η οποία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Π. Βέττας: Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντάς σας ποιος είναι ο λόγος που δίνουμε αυτή την συνέντευξη Τύπου και μετά να αναπτύξω τα επιχειρήματα τα οποία πιστεύουμε ότι θα καταλάβετε και για ποιο λόγο έχουμε ξεκινήσει και απαιτούμε και ζητούμε την αναγνώριση κάποιων εταιρειών, οι οποίες διαφωνούν από την ΕΕΝ να έχουν λόγο.
Το θεωρώ αδιανόητο ακόμη και με τις αρχές της δημοκρατίας μία Ένωση η οποία δεν μας εκφράζει, σε πάρα πολλά επίπεδα, να παίρνει αποφάσεις οι οποίες μας δεσμεύουν. Και επειδή αυτή η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί διασπαστική, ζούμε κάποιες που είναι κάπως πονηρές, μιλάνε για επιχειρησιακές συμβάσεις και για διάφορα άλλα πράγματα, θα ήθελα να πάω λίγο πίσω στο παρελθόν και να ξεκινήσω από εκεί.
Όπως γνωρίζετε η εταιρεία μας ήταν μέλος της ΕΕΝ αλλά και του ΣEΕΝ στα πλοία της Αδριατικής και Πρόεδρος μάλιστα ήταν ο κ. Σακέλλης ο οποίος είναι δίπλα μου στο πάνελ σήμερα.
Το μεγαλύτερο κόστος

Εγώ πήγα στην εταιρεία αυτή και πήρα το τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στο τέλος του 2007. Την άνοιξη του 2007 όπως όλοι θυμάστε, είχαμε μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το πετρέλαιο θέλω να σημειώσετε εδώ γιατί θα επανέλθουμε και αργότερα, είναι το μεγαλύτερο κόστος που αντιμετωπίζουν τα πλοία μας.
Η εταιρεία μας την εποχή εκείνη όπως και κάθε χρονιά, εξαγγέλλει τον τιμολογιακό της κατάλογο, νομίζω το μήνα Απρίλιο είχαμε και νωρίτερα αν δεν κάνω λάθος κάνει μια αύξηση της τάξεως του 5%.
Προφανώς τα Media επικεντρώθηκαν στις τιμές του πετρελαίου και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το πράγμα και όπως και κάθε αρχή της τουριστικής σεζόν, πήγαν και στα πλοία της ακτοπλοΐας, λέγοντας τί επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι αυξήσεις και που θα διαμορφωθούν οι τιμές.
Εμείς θεωρήσαμε ότι αυτό το αρνητικό κλίμα και αφού αναλύσαμε την κατάσταση και είδαμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ξεφεύγουν ανεξέλεγκτες, μην ξεχνάτε ότι έφτασε 140 δολάρια το βαρέλι το μήνα Ιούλιο αν δεν κάνω λάθος, αποφασίσαμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση στην οποία λέγαμε ότι θα παγώσουμε τις τιμές μας. Όπως ήταν διαμορφωμένες εκείνη τη στιγμή.
Ο λόγος που το κάναμε ήταν κ, αθαρά εμπορικός και αυτό που πιστεύαμε ότι θα πετύχουμε, είναι να προσελκύσουμε τους επιβάτες, που όπως ξέρετε στην Ελλάδα σχεδόν την τελευταία στιγμή κανονίζουν τις διακοπές τους και για να μην τους αποτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τα πλοία και να επισκεφθούν τα νησιά.
Και βεβαίως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στα νησιά τα οποία εμείς δραστηριοποιούμεθα όλο το χρόνο, αν δεν δουλέψουν την τουριστική περίοδο, θα έχουν πρόβλημα και το χειμώνα.

«Πόλεμος»

Με έκπληξη τότε –και σας μιλάω προσωπικά τώρα γιατί δεν είχα εμπειρία- είδαμε έναν απίστευτο πόλεμο, που προσωπικά με άφησε έκπληκτο. Βγήκαν και είπαν ότι δεν τους είπαμε για τις τιμές, μετά βεβαίως από λίγο όταν λες τέτοιες δηλώσεις δημόσια, ήρθε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μας κατηγόρησε και όλους μάλιστα, ότι κάναμε καρτέλ και καθορίζαμε τις τιμές. Πράγμα, που βεβαίως δεν συνέβαινε.
Ένας πόλεμος λάσπης και σας το λέω αυτό γιατί για να είναι, αν θέλετε, η μνήμη μου φρέσκια, έκατσα και είδα όλο το οπτικοακουστικό υλικό που έχουμε φυλάξει στα αρχεία μας για το τι ειπώθηκε την εποχή εκείνη.
Ειπώθηκε από τη σπηλιά του Αλαντίν, μέχρι ότι πλαστογραφούμε τους ισολογισμούς μας… δεν μπορείτε να φανταστείτε! Ότι κάνουμε dumping, ότι οι μικρές εταιρείες θα κλείσουν και πάει λέγοντας. Εγώ σας διαβεβαιώ ότι είχα μείνει άγαλμα. Δηλαδή δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα.
Εν πάση περιπτώσει αυτό το κλίμα συνεχώς παιζόταν με ένα τρόπο θα έλεγα ανάρμοστο, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Ο κ. Σακέλλης αναγκάστηκε σε παραίτηση από το Προεδρείο και μετά αφού συνεχιζόταν όλη αυτή η λάσπη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να φύγουμε εντελώς από την Ένωση αυτή.

«Πετάει λάσπη»

Φύγαμε από την Ένωση αυτή και η λάσπη συνεχιζόταν. Ανέλαβε ο κ. Βεντούρης σαν Πρόεδρος, κάποιες άλλες εταιρείες ακολούθησαν εμάς όπως οι «Μινωικές» οι οποίες κι αυτές εξήγγειλαν πάγωμα τιμών και μάλιστα έκαναν και κάποιες εκπτώσεις. Δεν δέχτηκαν την ίδια επίθεση με εμάς, αλλά βεβαίως διαχώρισαν σαφώς τη θέση τους.
Και αργότερα ακολούθησε νομίζω και ο κ. Ευγενίδης. Η εκπροσώπηση λοιπόν ήταν από τον κ. Βεντούρη, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία όπου βρίσκεται να μας πετάει λάσπη. Μας έχει πει ό,τι δεν μπορεί να φανταστείτε. Μας αποκαλούσε υποτιμητικά «αραβική εταιρεία» και όλα τα άλλα, τα οποία λίγο έως πολύ στο μυαλό σας μπορούν να παίζουν.
Εμείς θεωρήσαμε ότι το να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με έναν τέτοιο άνθρωπο δεν αξίζει τον κόπο και σιωπήσαμε. Ίσως αυτό να ήταν λάθος μας, όπως ίσως λάθος μας ήταν ότι φύγαμε από την Ένωση. Ίσως -και μετά τα σκεφτήκαμε αυτά- να μην ήταν τυχαία αυτά τα γεγονότα. Οι άνθρωποι αυτοί θεώρησαν -και όσοι είναι από πίσω βεβαίως γιατί δεν είναι μόνος του ο κ. Βεντούρης δεν εκπροσωπεί τίποτε σπουδαίο ο ίδιος προσωπικά, σήμερα μάλλον τίποτε- ότι είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα με το να κρατάνε τη σφραγίδα.
Εμείς δεν το είδαμε έτσι. Πέρασε καιρός, ο κ. Βεντούρης εκεί σε κάθε ευκαιρία μας έλεγε τα δικά του και εμείς προχωράγαμε παρακάτω. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς η πλειοψηφία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έδειξαν κέρδη και μην με ρωτήσετε εμένα γιατί όλοι αυτοί …
Έχω στη διάθεσή σας όποιος θέλει, το υλικό το τι λεγόταν εκείνες τις ημέρες, πράγμα, που λέγεται και σήμερα, γιατί είναι ένα μοτίβο το οποίο… Και σήμερα μας κατηγόρησαν ότι εμείς –είναι άλλο τώρα το μοτίβο- παίρνουμε τα λεφτά των καταθετών, προσέξτε. Η Attica πάει στην Τράπεζα παίρνει τα λεφτά των καταθετών και δίνει αυξήσεις.
Δεν θέλω να προχωρήσω παρακάτω σε αυτό το σημείο, αλλά εν πάση περιπτώσει με έναν άνθρωπο του στιλ του Βεντούρη, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση, δουλειά και δεν θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτό τον άνθρωπο.
Τυχαία δε, είμαστε παράπλευρη απώλεια. Διότι όταν γράφετε βεβαίως οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, βάζετε και τον κ. Βεντούρη μαζί με εμάς. Αυτό για μας είναι υποτιμητικό και δεν το θέλουμε.

Οι απεργίες

Την τελευταία χρονιά έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, όλοι την ξέρετε όλοι τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, άλλος λιγότερο άλλο περισσότερο. Από το μήνα Νοέμβριο έχει ξεκινήσει από κάποια μέλη της ΠΝΟ και μια σωρεία αιτημάτων, μεταξύ των οποίων κάποια μπορούσε να πει κάποιος ότι «εντάξει δίκαια δεν είναι;». Αλλά παιδικούς σταθμούς, τα δάνεια των ναυτικών να παγώσουν… τέτοια αιτήματα.
Αυτό λοιπόν τουλάχιστον εμάς μας υποψίασε ότι θα ξεκινήσουμε ένα μεγάλο κύκλο απεργιών. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι απαραίτητο στις σημερινές εποχές, ήπιο, χωρίς αντιπαλότητες και χωρίς οξύνσεις.
Τώρα θα μου πείτε «μα δεν ήξερες τι θα γίνει;», το υποπτευόμουν. Προσπαθήσαμε πάρα πολλές φορές να εξηγήσουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες, θα χάσουμε χρήματα και πολλά χρήματα σε αυτή τη χρονιά, αλλά στο κάτω - κάτω της γραφής είμαστε επιχειρηματίες και θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σαν επιχειρηματίες και όχι σαν ταξικοί εχθροί.

Οι ναυτικοί μας

>>Εδώ θέλω να σας τονίσω κάτι, το οποίο το θεωρώ σημαντικό. Εμείς δεν θεωρούμε τους ναυτικούς ούτε αντιπάλους, ούτε αυτούς που μας παίρνουν τα λεφτά από την τσέπη εκβιαστικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι προστιθέμενη αξία και πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε υποχρέωση αυτός ο κόσμος που δουλεύει και τον οποίο οι πελάτες μας βλέπουν όποτε μπαίνουν στα πλοία, γιατί δεν βλέπουν ούτε εμένα ούτε τον κ. Σακέλλη ούτε κανέναν από εμάς, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος στο βαθμό που μπορούμε, με τις σχέσεις εργασίας που έχει με τον Όμιλο, ούτως ώστε να μπορεί να δίνει αυτό που πρέπει στους πελάτες μας.
Δεν ξέρω αν το πετυχαίνουμε πάντα αλλά προσπαθούμε. Και το κλίμα το εργασιακό που έχουμε, είναι εξαιρετικά καλό. Θέλω να σας τονίσω εδώ ότι το 85% περίπου των ναυτικών μας ίσως και περισσότερο, είναι μόνιμοι συνεργάτες μας. Δεν είναι δηλαδή άνθρωποι που έρχονται δουλεύουν 5 μήνες και φεύγουν, είναι άνθρωποι που έχουν χρόνια σχέση με την εταιρεία. Και αυτό όπως καταλαβαίνετε εγώ προσωπικά το θεωρώ πλεονέκτημα.
Όταν άρχισαν να ξετυλίγονται όλα αυτά τα γεγονότα, σας διαβεβαιώ ότι έκανα ό,τι μπορούσα ακόμη και από την απέναντι πλευρά, όχι με τον κ. Βεντούρη αλλά εν πάση περιπτώσει ο κ. Βεντούρης είναι μια βιτρίνα, να αναδείξω ότι οι απεργίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν, θα είναι πάρα πολύ επώδυνες οικονομικά και ότι πρέπει πάση θυσία με την προϋπόθεση ότι και η ΠΝΟ θα είναι λογική να κλείσουμε τη συλλογική σύμβαση και να περάσουμε αυτή τη χρονιά τουλάχιστον χωρίς να έχουμε τέτοιες καταστάσεις στο χώρο το δικό μας.

Δώσαμε την αύξηση

Δυστυχώς δεν έγινε. Κάναμε και μια υπομονή όσο μπορούσαμε για να μην πάμε από την άλλη Ένωση να υπογράψουμε μια σύμβαση και δημιουργήσουμε θέμα. Όλες οι προσπάθειές μας αποτύχανε. Κάποια στιγμή τον Ιούλιο υπογράφηκε η σύμβαση στην άλλη Ένωση. Εμείς είμαστε μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε δύο τομείς αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε ότι στους ναυτικούς που δουλεύουν και εναλλάσσονται πολλές φορές στη μια πλευρά δίνουμε αύξηση και στην άλλη δεν δίνουμε.
Άρα θεωρήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε αυτή την αύξηση και στα πλοία της ακτοπλοΐας. Ξέρετε πολύ καλά ότι μας κατηγορήσανε, ότι παραβαίνουμε το μνημόνιο, ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι ενέργειες, καταστρατηγούμε την πολιτική της κυβέρνησης. Τώρα ποιος τα έλεγε αυτά; Ξέρετε ποιος τα έλεγε αυτά και δεν είναι ανάγκη να περιγράψετε την ιδεολογία τους, φαίνεται.
Εν πάση περιπτώσει τους απαντήσαμε και προχωρήσαμε παρακάτω. Όμως η εκκρεμότητα, βεβαίως είχαμε τρομερή ανησυχία και σημειώστε το αυτό που σας λέω, τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ήδη είχαμε μπει στο καλοκαίρι. Μια απεργία το καλοκαίρι στον Όμιλο το δικό μας στοιχίζει σε εισόδημα περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του 2% σε ολόκληρο τον Όμιλο είναι περίπου της τάξεως – αν δεν κάνω λάθος – 1,1, 1,2. Όπως να το δει λοιπόν κανείς εάν ισχυρίζεται ότι δεν αντέχει, δεν τραβάει τα πράγματα στα άκρα.

«Επιτίθεται στους ναυτικούς»

>>Τελειώνει το καλοκαίρι ευτυχώς, οι ναυτικοί, η ΠΝΟ δείξανε μια σύνεση, δεν προχωρήσανε σε άλλες κινητοποιήσεις και φτάνουμε τώρα στο χειμώνα και στα πρόσφατα γεγονότα που γνωρίζετε. Εκεί τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον κ. Βεντούρη να επιτίθεται στους ναυτικούς και να ζητάει όχι μόνο να μην πληρώσει τίποτε στη σύμβαση αλλά ζητάει απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δεν ξέρω πως το μεταφράζει στο μυαλό του, πράγματα ταμπού, που ξέρει ότι είναι ταμπού για την ΠΝΟ και βεβαίως με καθυστέρηση 10 μηνών να υπογραφεί η σύμβαση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθούν ακόμα και αν θέλει κάποιος να τα συζητήσει.
Στις διαδικασίες αυτές εμείς είμαστε θεατές. Και έρχεται η απεργία. Όταν έρχεται η απεργία και συνεχίζεται αυτό το βιολί της επίθεσης του κ. Βεντούρη στους ναυτικούς για λόγους που σας είπα πριν, το πώς εννοούμε εμείς επιχειρηματικά και σημειώστε το αυτό τις σχέσεις με τους εργαζόμενους στον Όμιλό μας, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να διαφοροποιηθούμε.
Στέλνουμε λοιπόν μια ανακοίνωση Τύπου που καλούμε την ΠΝΟ ότι εφόσον εμείς συμφωνούμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τα θεσμικά αιτήματα δεν μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε εμείς, να μας εξαιρέσουν από την απεργία.

«Κι άλλες εταιρίες θα υπέγραφαν»

>>Η ΠΝΟ μας ζητάει να τους τα βάλουμε γραπτώς και τους τα βάζουμε και μετά μας λένε ότι δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε. Εδώ θέλω να σημειώσετε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ξέρω ότι υπήρχαν και άλλες εταιρείες, οι οποίες ήταν πρόθυμες να υπογράψουν την αύξηση του 2% να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση.
Φτάνουμε σε αυτά τα γεγονότα που είναι πολύ πρόσφατα και όλοι γνωρίζετε, η ΠΝΟ να εξαγγέλλει συνεχόμενες απεργίες, να έχουν πολωθεί οι σχέσεις και της Ενώσεως αλλά και της ΠΝΟ και εμείς σαν εταιρεία να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι σε μια ιστορία, η οποία κατά κανένα λόγο δεν μας αφορούσε.
Το Υπουργείο δεν μας μιλούσε, η ΠΝΟ δεν μας μιλούσε, εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο, οι ναυτικοί μας δεν απεργούσαν. Εδώ θέλω να το τονίσω αυτό. Οι ναυτικοί μας δηλώνουν ότι δεν απεργούν. Επομένως ο νόμος λέει ότι όταν ο ναυτικός λέει ότι δεν απεργεί, εσύ βεβαίως πρέπει να τον πληρώσεις. Εμείς πληρώναμε και τους ναυτικούς και είμαστε εκεί δεμένοι, στον ντόκο. Να περιμένουμε τι; Ήταν προαποφασισμένο με την πόλωση που είχε δημιουργήσει ο κ. Βεντούρης ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει η οποιαδήποτε συμφωνία, διότι μπήκαν στο τραπέζι και άλλα αιτήματα, τα οποία ήταν μακράν και πέρα από τη συμφωνία όπως είχαν μπει και παλαιότερα από μέλη της ΠΝΟ.
Και ξαφνικά αναλογιστείτε τη θέση μας ότι εμείς είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι, αυτό που λέμε ναυτιλία του Αιγαίου και βρισκόμαστε εντελώς απομονωμένοι από οποιαδήποτε απόφαση. Τα γεγονότα τα ξέρετε. Εγώ προσπάθησα όσο μπορούσα. Έκανα και μια συνάντηση άτυπη με την ΠΝΟ την Κυριακή, προτρέποντάς τους να δώσουν μια 48ωρη αναβολή διότι η κατάσταση στα νησιά πια έχει φτάσει στο απροχώρητο, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε αυτό το ρυθμό και ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να μας κρατάνε αιχμαλώτους για πράγματα, τα οποία υποχρεωτικά έχουμε βγει έξω.
Δυστυχώς δεν εισακούστηκε αυτή η προτροπή μας, συνέχισαν την απεργία και όλοι νομίζω ότι ξέρανε ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όπως όλοι γνωρίζετε ήταν η επιστράτευση.
Αυτό ήταν εξαιρετικά λυπηρό ξέρετε. Δεν θέλεις να δραστηριοποιείσαι σε έναν κλάδο που οι εργαζόμενοί σου επιστρατεύονται. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω για να μην νομίζετε ότι παίρνω πολιτικές θέσεις αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο ειδικά η ΕΕΝ στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να κάνει τίποτε άλλο.
Στις εποχές που ζούμε κάθε μια τέτοια κίνηση δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και είναι κακό πράγμα να γίνεται. Μετά από αυτό πήραμε την απόφαση ότι είμαστε πια υποχρεωμένοι να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Ψάξαμε λοιπόν, όχι εγώ, μη με παρεξηγήσετε, το νομικό πλαίσιο. Το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις σχέσεις κυρίες και κύριοι είναι το άρθρο 1 παράγραφος 1 του αναγκαστικού νόμου 3276 του 1944.
Για λόγους ιστορικούς λοιπόν και επειδή έχω καλή μνήμη είδα ότι είναι τον Ιούνιο του ’44. Τον Ιούνιο του ’44 η Ελλάδα ήταν υπό γερμανική κατοχή. Ο νόμος αυτός ήταν νόμος της κυβέρνησης Καϊρου, η Ελλάδα απελευθερώθηκε, φύγανε οι Γερμανοί 12 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς και η κυβέρνηση του Καϊρου με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήρθε στις 18 Οκτωβρίου.
Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω αλλά μου φαίνεται λίγο τρελό ένα νομικό πλαίσιο που είχε γίνει από μια εξόριστη κυβέρνηση να διέπει ακόμα και σήμερα τις σχέσεις της εργοδοσίας με τους εργαζόμενους. Εν πάση περιπτώσει. Είδαμε εκεί ότι τι λέει αυτός ο νόμος; Ότι οι συμβάσεις της ναυτικής εργασίας συνάπτονται μεταξύ οργανώσεων εφοπλιστών και εργατών θάλασσας από τις κρινόμενες ελευθέρως από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ως περισσότερο αντιπροσωπευτικές.

Ποιος δικαιούται να υπογράφει ΣΣΕ

>>Πάμε τώρα στο κατά πόσο οι Ενώσεις εκείνες, οι εταιρείες εκείνες οι οποίες έχουν φύγει από αυτή την Ένωση και είναι στην άλλη Ένωση, τι δυναμικό εκπροσωπούν; Το δυναμικό που εκπροσωπούν αυτές οι Ενώσεις είναι το 48,81 του συνόλου των δρομολογίων από Πειραιά πλην των πορθμείων του Αργοσαρωνικού, το 55,23 των διακινηθέντων επιβατών, το 52,5% των διακινηθέντων ΙΧ και το 52% των φορτηγών.
Ακόμα και με την απλή αναλογία της δημοκρατίας όπως όλοι την έχουμε στο μυαλό μας, θεωρήσαμε ότι δικαιούμεθα και είναι νόμιμο αίτημα και γι΄ αυτό ο ΣΕΕΝ υπέβαλε αίτημα επίσημο στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αποδεχτεί ότι και εμείς εκπροσωπούμε ένα μεγάλο κομμάτι της Εμπορικής Ναυτιλίας και επομένως θα πρέπει και εμείς να έχουμε λόγο.
Την απάντηση την αναμένουμε και θα τη δούμε. Όμως σας εγκαλώ την κοινή λογική αυτή τη στιγμή και σας λέω ότι είναι εντελώς παράλογο να αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτιλίας για τυπικούς λόγους. Εγώ έτσι το βλέπω.
Θέλω να πάω τώρα και στην ΠΝΟ. Πιστεύω ότι η ΠΝΟ επειδή υπάρχουν ομάδες μέσα στην ΠΝΟ, οι οποίες έχουν περισσότερο πολιτική θα έλεγα παρά ουσιαστική ματιά στα πράγματα, εξωθούν σε πράξεις που δεν είναι σωστές, δηλαδή σε πράξεις ακτιβισμού.
Εάν πιστεύουν πραγματικά όποιοι το κάνουν αυτό ότι έχουν τη δύναμη, που η πραγματική δύναμη είναι στους ναυτικούς να απεργήσουν, ας το κάνουν. Ας αφήσουν τα πλοία ελεύθερα χωρίς καταλήψεις στους καταπέλτες από φοιτητές, εργάτες μετάλλου και πάει λέγοντας και ας δούμε εκεί αν θα φύγουν τα πλοία ή όχι.
Εγώ καταλαβαίνω ότι οι ναυτικοί σήμερα είναι σε δύσκολη θέση, ζουν στην ελληνική κοινωνία, ξέρουν τις δυσκολίες, τα βλέπουν και είναι σε αδυναμία. Ίσως να μην μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Παρόλα αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουμε τους καταπέλτες και μετά να λέμε και να το λέει και ο τύπος ότι η απεργία αυτή γίνεται από τους ναυτικούς. Πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Εμένα αυτή είναι η άποψή μου πάντως και αυτά είναι που έχω δει και ξέρω.

Θέμα Υπουργείου

>>Για να ανακεφαλαιώσω λοιπόν θα ήθελα να σας πω το εξής. Ότι εμείς ζητάμε αυτό που είναι δικαίωμά μας. Το νομικό πλαίσιο όπως σας το διάβασα είναι εξαιρετικά απλό, δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξουν νόμοι ούτε οι προφήτες, να βγει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να πιστοποιήσει το έργο που έχουμε εμείς, όσον αφορά στο σύνολο του έργου και να μας αναγνωρίσει το δικαίωμα να ορίζουμε και εμείς τις τύχες μας και όχι να είμαστε έξω από τις εξελίξεις.
Η εταιρεία μας όπως ξέρετε είναι σταθερή στην επένδυση που έχει κάνει στον κλάδο αυτόν. Έχουμε παραγγείλει νέα πλοία, έχουμε αν θέλετε επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία πάνε σε ένα βάθος χρόνου. Η κατάσταση είναι ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολη στην ακτοπλοΐα και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα. Επειδή η ακτοπλοΐα αλλά ακόμα και η Αδριατική στο μεγαλύτερό της κομμάτι είναι ένα μέρος της οικονομίας της Ελλάδας, βεβαίως είναι πάρα πολύ άσχημες οι συνθήκες.

Μηδενικό το έργο της ΕΕΝ

>>Αλλά εδώ θέλω να σας πω ότι έχουμε επικεντρωθεί στους ναυτικούς και αγνοούμε όλα τα άλλα. Η Ένωση αυτή, το έργο που έχει να παρουσιάσει όλο αυτό τον καιρό είναι μηδενικό. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε εκτός από το να βρίζει και να λοιδορεί και να εκβιάζει. Τίποτε άλλο.
Και θέλω να πω τέλος ότι αυτοί που είναι πίσω από τον κ. Βεντούρη είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση. Δεν μπορούν να κρύβονται από πίσω. Και ή θα τον χειροκροτήσουν και θα είναι μαζί του ή θα αποστασιοποιηθούν και θα κάνουν αυτό που πρέπει. Εμείς δεν είχαμε καμία άλλη μα καμία άλλη επιλογή. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και θα ήθελα εάν υπάρχουν απορίες να προσπαθήσω να της απαντήσω.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

ΝΟΤΗΣ ΑΝΝΙΑΔΗΣ - PORTNET: Κατάλαβα πολύ καλά αυτά που είπατε, δεν έχω απορίες, μάλλον έχω μία: Ποιοι είναι πίσω απ’ τον κ. Βεντούρη, ποιοι κρύβονται; Γιατί δε μας τους λέτε να τους μάθουμε κι εμείς; Και μια δεύτερη: κατάλαβα αυτά που είπατε και για το αίτημα της δυνατότητας να συνάπτετε κι εσείς συλλογικές συμβάσεις εργασία, πλην όμως…

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Με συγχωρείτε, όχι μόνο. Υπάρχουν κι άλλα αιτήματα. Π.χ. τα αχθοφορικά, κρατήσεις υπέρ τρίτων. Όλα αυτά τα αιτήματα θα πρέπει να τα δούμε με ψυχραιμία, να τα αξιολογήσουμε και να υποβάλλουμε κάποια συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία τα λέμε αλλά δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Αυτό ήθελα να πω.

NΟTHΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Πολύ καλά, αλλά σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα που αναπτύξατε δια μακρόν νωρίτερα, μου φαίνεται, αν μου επιτρέπετε, ότι απαντάει στο χθες. Δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν στη χώρα, τις περιγράψατε, το ερώτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, τους εργαζομένους, την ελληνική οικονομία γενικότερα, είναι αν αύριο θα πάμε σε κλαδικές συμβάσεις, σε εταιρικές συμβάσεις, σε συμβάσεις που τέλος πάντων αφήνουν αυτό το πλαίσιο που λέγεται συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτό το θεσμικό πλαίσιο ασφαλείας για τους εργαζομένους, τουλάχιστον στο περιθώριο, για να μην πω ότι το ξεπερνάνε οριστικά, τουλάχιστον στο περιθώριο προς το παρόν.
Θα ήθελα την άποψή σας επ' αυτού, όπως επίσης και το αν βλέπετε την ακτοπλοΐα συνολικότερα, τον όμιλό σας ειδικότερα, να εμπίπτει προοπτικά στην κατηγορία των εταιρειών που κινδυνεύουν με λουκέτο και με βάση αυτά που μαθαίνουμε και διαπραγματεύεται η κα Κατσέλη με την τρόικα, ενόψει του μνημονίου 3, θα σημαίνει ότι θα σας δοθεί το δικαίωμα, η δυνατότητα να συνάψετε τέλος πάντων εταιρική σύμβαση. Ευχαριστώ

Να πάρει θέση ο κ. Βαρδινογιάννης

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ απλή, αν θέλετε να την ακούσετε εγώ δεν έχω πρόβλημα να την πω. Όπως ξέρετε γίνονται εκλογές, που ψηφίζουν τα πλοία, οι πλοιοκτήτες, τα πλοία εν πάση περιπτώσει για να εκλεγεί ένας Πρόεδρος. Η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή των ψήφων όπως ξέρετε, ανήκει στην Hellenic Seaways και στην ΑΝΕΚ, οι οποίες έχουν έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Ο κ. Βαρδινογιάννης λοιπόν, για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω να πω και ονόματα, πρέπει να πάρει μια θέση. Διότι δε νομίζω ότι η τακτική του κ. Βεντούρη είναι προς όφελος γενικότερα του κλάδου στον οποίο ανήκει. Όχι μόνο ανήκει, είναι κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του.
Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, μη με βάζετε να σας πω προσωπικές γνώμες, δεν αφορούν κανένα. Εγώ μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάω είναι να έχω το δικαίωμα και τα αιτήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και τι συλλογικές συμβάσεις, να έχουμε δικαίωμα την πρόσβαση στην ΠΝΟ για να μπορούμε κι εμείς να διαπραγματευθούμε .
Όταν θα δω τα νομοσχέδια, αν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι εννοούν και τι λένε, θα μπορέσω να σας απαντήσω αλλά προς το παρόν ξέρετε, ακούμε διάφορα πράγματα, δε θέλω να προτρέξω. Έχω προσωπική γνώμη αλλά δεν αφορά.
Όσον αφορά για το τι θα γίνει στον κλάδο της ακτοπλοΐας, ο κλάδος της ακτοπλοΐας περνάει πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Το βλέπουμε όλοι. Εξάλλου όσες είναι εισηγμένες εταιρείες φαίνεται στ’ αποτελέσματά μας. Δεν είναι ανάγκη να τα κρύψουμε. Και σας διαβεβαιώ ότι παρ’ όλες τις κουβέντες που έλεγαν το 2008 ότι εμείς τα πλαστογραφούμε, όπως είδατε δεν τα πλαστογραφούμε.
Αυτό λοιπόν είναι η πραγματική εικόνα. Εγώ πάντοτε τα σημεία αναφοράς μου είναι στ’ αποτελέσματα όπως δημοσιεύονται. Δυστυχώς, σε εταιρείες που δε δημοσιεύουν, δεν είναι εισηγμένες, δεν έχω τον τρόπο να τοποθετηθώ και να έχω γνώμη. Είναι προσωπικές επιχειρήσεις. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, έστω και μ’ ένα πλοίο, που είναι σοβαροί επιχειρηματίες, που κάνουν σοβαρά τη δουλειά τους, δεν είναι εκτεθειμένοι, είναι νοικοκυραίοι και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Όσον αφορά για την Attica, η Attica θα κάνει ζημιές όπως κι οι άλλες εταιρείες ξέρετε. Εδώ θέλω να κάνω μια τοποθέτηση η οποία είναι προσωπική αλλά και αντικειμενική. Ξέρετε, εάν ήταν οι επιχειρήσεις να κάνουν μόνο κέρδη, 6,5 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη θα ήταν επιχειρηματίες, διότι θα έκαναν μόνο κέρδη. Αν ήταν να κάνουν ζημιές, μπορεί να έκαναν όπως π.χ. οι Τράπεζες στην Αμερική που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι στο τέλος της ημέρας ας πούμε και πάει λέγοντας.
Αλλά βεβαίως πρέπει να κάνουμε ζημιές κάποια στιγμή σαν επιχειρήσεις. Είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό αυτό. Εάν αυτές οι ζημιές είναι λόγω ειδικών συνθηκών ή είναι και από αμέλειες των εταιρειών, ή παραλείψεις ή κακή διαχείριση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εμείς στο βαθμό που μπορούμε πιστεύουμε ότι έχουμε μια χρηστή διοίκηση. Και έχουμε και άποψη πώς πρέπει να γίνεται αυτή η διοίκηση.
Εγώ σας υπόσχομαι ότι η Attica είναι μια εταιρεία όπου έχει εταιρική δομή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αποφασίζω εγώ επειδή είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος, συναποφασίζουμε.
Οι εποχές είναι δύσκολες. Όπως είδατε, εμείς κάνουμε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Την αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου δυστυχώς δεν την κάνουμε για να επενδύσουμε, την κάνουμε για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα με αξιοπρέπεια να αντιπαρέλθουμε την επόμενη χρονιά η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πάρα πολύ κακή.
Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος. Οποιοσδήποτε το ξέρει κι από την προσωπική του ζωή ακόμα, ότι όταν δεν έχεις χρήματα τι κάνεις στην επιχείρησή σου; Ή την κλείνεις, ή βάζεις το χέρι σου στην τσέπη.
Για ν’ απαντήσω λοιπόν για την Attica σας λέω ότι εμείς
αποφασίσαμε ότι θα βάλουμε το χέρι μας στην τσέπη. Δεν ξέρω αν σας κάλυψε η απάντησή μου.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΗΣ: Μπορώ να συμπληρώσω κάτι; Σε ό,τι αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας, θέλω να διευκρινίσω, μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι η πρότασή μας είναι, όχι η εταιρεία μας να διαπραγματευθεί συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή δεν πρέπει να συγχέεται με εταιρική διαπραγμάτευση, γιατί δε διαπραγματευόμαστε με τους ναυτικούς της εταιρείας μας αλλά η θέση μας είναι ο ΣΕΕΝ στον οποίο δεν ανήκουμε μόνο εμείς αλλά και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, να μπορεί αυτός να διαπραγματεύεται τη συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΠΝΟ.

ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ίσως εγώ δεν έγινα κατανοητός.. Εάν σας δοθεί η δυνατότητα, με όποιον τρόπο, θα προχωρήσετε σε εταιρική σύμβαση εργασίας;

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα σ’ αυτό. Σας είπα ότι σε αυτή τη συγκυρία όπως είναι τα πράγματα, εμείς θα θέλαμε να διαπραγματευθούμε με την ΠΝΟ. Εάν αύριο οι συνθήκες μεταβληθούν και για ν’ αλλάξουμε αυτή την άποψή μας, θα πρέπει να έχουμε πάρα πολύ ουσιαστικούς λόγους τους οποίους θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό.

Ν. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, αναφερθήκατε στον κ. Βαρδινογιάννη ονομαστικά. Εγώ θα ήθελα να μου πείτε, επειδή είπατε ότι τα πληρώματά σας δεν απεργούσαν αλλά κάποιοι είχαν κάνει κατάληψη στους καταπέλτες, μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις της ΠΝΟ οι οποίες δημιουργούν αυτό το πρόβλημα; Είναι η πρώτη ερώτηση.
Και η δεύτερη: Μιλήσατε για κρίση και δύσκολη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Θα ήθελα αν μπορείτε, να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος. Αυτό τι σημαίνει; Μήπως θα δούμε μελλοντικά τους επόμενους μήνες συγχωνεύσεις δρομολογίων ή καταργήσεις δρομολογίων ή ενδεχομένως και συνεργασίες με μικρότερες ή και μεγαλύτερες εταιρείες;

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Πρώτα απ’ όλα μου είπατε να πω και απάντησα ας πούμε, διότι δεν είναι ανάγκη να το πω εγώ, ίσως θέλατε ν’ ακούσετε ένα λόγο όλοι που ασχολείστε με τον κλάδο, ξέρετε πάρα πολύ καλά πώς γίνονται οι εκλογές πώς γίνονται οι ψήφοι και πάει λέγοντας. Επομένως το αυτονόητο είπα.
Με ρωτήσατε τι εννοώ από την ΠΝΟ. Πάλι θέλετε να το ακούσετε και θα σας απαντήσω. Υπάρχουν ορισμένα Σωματεία στην ΠΝΟ τα οποία πρόσκεινται στο ΚΚΕ και τα οποία κατά την άποψή τους και μην παρεξηγείστε εδώ, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει απόψεις. Κατά την άποψή τους ο ακτιβισμός είναι η καλύτερη μέθοδος για να λυθούν τα προβλήματα. και αυτό δεν το κάνουν επιλεκτικά νομίζω μόνο σ’ εμάς, το κάνουν σε διάφορες περιπτώσεις που μπορούν. Άποψή τους. Δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του.
Εγώ αυτό που είπα και δε θέλω να συγχέεται, είναι ότι οι ακτιβιστικές αυτές δράσεις οι οποίες δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή ναυτικών και, πιστέψτε με κ. Μπαρδούνια, γιατί εγώ κατέβηκα στο λιμάνι και είδα, η πλειοψηφία ήταν φοιτητές, όταν δε τα πράγματα αγριέψανε στην απεργία της 29ης Ιουνίου και στις 28, της ΠΕΜΕΝ, διότι εδώ θέλω να πω ότι είναι και ορισμένα περίεργα πράγματα, δηλαδή όταν είναι μια Ένωση, η ΠΝΟ που ο κύριος προηγουμένως με ρώτησε αν τη σεβόμεθα, έχει 14 μέλη.
Εκεί λοιπόν η ΠΕΜΕΝ είναι μειοψηφία. Όμως προχωράει και κάνει ακτιβισμούς, απεργίες, καταλήψεις, μόνη της, χωρίς την ΠΝΟ. Και για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη όλων μας, φέτος κυρίες και κύριοι είχαμε συνολικά 20 ημέρες απεργίας. Σ’ αυτές τις ημέρες απεργίας περιλαμβάνονται και 4 που αφορούσαν και την Αδριατική. Η ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχει κάνει 5 απεργίες μόνη της, εκ των οποίων αυτή που αναφέρομαι είναι της 29ης Ιουνίου.
Και για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, την εποχή εκείνη βρεθήκαμε σε κάποιο αδιέξοδο. Πλησίαζε το καλοκαίρι και πραγματικά ήμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Και γι’ αυτό προέβημεν ακόμα και σε δικαστικές παρεμβάσεις. Κηρύξαμε την απεργία παράνομη κι εκεί ήμαστε μαζί με τον κ. Βαρδινογιάννη αν θυμάστε. Για να δείξουμε ότι δεν ήρθαμε εδώ πέρα να παρουσιάσουμε ένα φιλεργατικό πρόσωπο εμείς που ήμαστε οι καλοί με τους εργαζομένους και οι άλλοι είναι οι κακοί. Μακριά από μένα αυτά.

Δεν απεργούν οι ναυτικοί

»Εμείς θεωρούμε με τους κανόνες που έχουμε βάλει, ότι πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας μας στα οποία συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι ναυτικοί. Οι ναυτικοί είναι συνεργάτες μας, δουλεύουν στα πλοία, δεν είναι τυχαίοι. Σας είπα ότι σε ποσοστό πάνω από 85% είναι μόνιμοι συνεργάτες.
Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο: Έχετε την εντύπωση ότι είμαι τόσο καλός άνθρωπος εγώ, που όταν κάνουν απεργία οι ναυτικοί δε θα τους έκοβα το μισθό τους; Αλλά όταν σου λένε -προσέξτε, δεν πήγα να πάρω υπογραφές, δεν πέφτω σε τέτοιο επίπεδο, αλλά μιλάω με τους ανθρώπους των πλοίων και μου λένε «δεν απεργούμε». Στις 29 του μήνα αν θυμάστε κ. Μπαρδούνια, το πρωί, για πρώτη φορά αποφάσισε το κράτος να περιφρουρήσει λίγο το χώρο του λιμανιού και τα πρωινά δρομολόγια έφυγαν.
Μετά ξέφυγε η κατάσταση, μπήκε κόσμος κτλ., δεν έφυγαν. Αυτό τι σημαίνει: Ότι οι ναυτικοί δεν απεργούν. Τώρα θα μου πείτε, έφυγαν μισοάδεια τα βαπόρια. Τι να κάνουμε; Αλλά έπρεπε κι εμείς να δείξουμε ότι δεν είναι ακριβώς απεργία ναυτικών αυτή που γίνεται, αλλά κάποιων Σωματείων, τα οποία αφού έφυγαν τα βαπόρια κατά τη γνώμη μου δεν απεργούσαν οι ναυτικοί.
Αν δεν έφευγαν τα βαπόρια θα είχα κάθε έννομο δικαίωμα να πω ότι είναι πληρώματα ασφαλείας και δεν πληρώνω. Τώρα πώς θα το κάνω αυτό; Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε κι αν σας απαντάω.
Για τις συγχωνεύσεις κτλ., δεν το βλέπω. Τι συγχωνεύσεις να κάνουμε; Πλειοψηφία το 70% ουσιαστικά είναι δύο εταιρείες, εμείς και η Hellenic Seaways. Όσο για τα δρομολόγια αν θα συγχωνευθούν, κοιτάξτε, για να μην υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις, εδώ υπάρχει ένα κλίμα που εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να βγάλω άκρη ξέρετε. Δηλαδή τελικά τι είμαστε; Δίνουμε κοινωνικές υπηρεσίες ή είμαστε επιχείρηση;
Η απάντηση σ’ αυτό από μένα είναι ότι εμείς είμαστε επιχείρηση που πρέπει να έχει κι ένα κοινωνικό πρόσωπο διότι από τα νησιά ζούμε. Και νομίζω ότι το έχουμε τελείως ξεκαθαρισμένο. Τώρα πως θα το κάνω αυτό; Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε και αν σας απαντάω. Με ρωτήσατε και κάτι άλλο και τα ξέχασα;

Ν. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Για την ακτοπλοΐα, να μας προσδιορίσετε .…

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ναι, συγχωνεύσεις κλπ. και είπα δεν το βλέπω. Τι συγχωνεύσεις να κάνουμε; Η πλειοψηφία του 70% ουσιαστικά είναι 2 εταιρείες. Εμείς και η HELLENIC SEAWAYS.
Όσο για τα δρομολόγια, αν θα συγχωνευτούν ή όχι, κοιτάξτε, για να μην υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις, εδώ υπάρχει ένα κλίμα που εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να βγάλω άκρη ξέρετε. Δηλαδή τελικά τι είμαστε, δίνουμε κοινωνικές υπηρεσίες ή είμαστε επιχείρηση;
Η απάντηση σε αυτό από μένα είναι ότι εμείς είμαστε επιχείρηση που πρέπει να έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο, διότι από τα νησιά ζούμε. Και νομίζω ότι το έχουμε τελείως ξεκαθαρισμένο και στο μυαλό μας και σε αυτά που κάνουμε.

κ. Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Διευκρινιστικά, το 2% το χορηγείτε εκτός από την Αδριατική και στην ακτοπλοΐα;

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Μάλιστα.

 Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το χορηγείτε ήδη.

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ναι. Και σας εξήγησα κ. Αθανασίου πριν, δηλαδή προσπάθησα….

Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Επειδή δεν έχει γίνει κατανοητό αυτό.

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ακούστε να σας πω τι γίνεται. Εμείς έχουμε έναν Όμιλο επί της ουσίας και όπως ξέρετε ακόμα έχουν συγχωνευτεί εταιρείες, επομένως έχουμε έναν Όμιλο. Είναι λοιπόν κάποιοι ναυτικοί, οι οποίοι σήμερα μπορεί να δουλεύουν στην Αδριατική, αύριο μπορεί να δουλεύουν στο Αιγαίο.
Δεν ήταν δυνατόν να δώσουμε μια αύξηση στην Αδριατική και να μη τη δώσουμε στα πλοία μας που δουλεύουν στο Αιγαίο. Κατά τη γνώμη μας αυτό θα δημιουργούσε αναστάτωση και δεν τη θέλαμε. Και να σας πω και κάτι άλλο; Εγώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήμουν βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα υπογραφεί μια σύμβαση. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα στον αέρα για πάντα.
Και αυτό που είπα και δεσμεύτηκα προς τους ναυτικούς είναι ότι αν γίνει μια σύμβαση μεγαλύτερη εμείς θα ακολουθήσουμε. Αν γίνεται μικρότερη, δεν θα τα πάρουμε πίσω τα λεφτά. Κι αυτό είχε πολύ θετική επίπτωση στους εργαζόμενους στα πλοία κ. Αθανασίου. Το εκτιμήσανε. Παρόλο που, για να τα λέμε με το όνομα τους, ξέρετε τι ήταν το 2% αύξηση; Ήταν η διαφορά της φορολογικής κλίμακας.
Δεν δώσαμε αυξήσεις στους ναυτικούς. Τους δείξαμε ότι τους καταλαβαίνουμε, αλλά και αυτοί καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολες οι συγκυρίες, και τι τους δώσαμε; Αυτό που χάσανε από την αύξηση της φορολογίας τους. Γι' αυτό, κυρίες και κύριοι, γίνεται όλος ο καυγάς.
Κάθε μέρα απεργίας, μας στοιχίζει περίπου όχι το καλοκαίρι, το χειμώνα, στον Όμιλο πάνω από 900.000 €. Και σας είπα ότι η αύξηση ήταν 1,1%. Που είναι οι οικονομικοί λόγοι; Εγώ αυτό δεν καταλαβαίνω.
Εγώ σας διαβεβαιώ και σας προκαλώ να πάρετε τις άλλες εταιρείες και να τους ρωτήσετε πραγματικά, πόσο θα τους στοιχίσει αυτή η 2% αύξηση και πόση απώλεια εισοδήματος είχαν από τις 20 μέρες απεργίας;
Και σας διαβεβαιώ, γιατί όλοι λίγο έως πολύ την ίδια δουλειά κάνουμε, ότι δεν είχαμε οικονομικό όφελος. Οικονομική ζημιά είχαμε. Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί ότι είμαστε φτωχοί και δεν έχουμε να τα δώσουμε τα λεφτά; Σε μένα στο μυαλό μου δεν δένουν αυτά τα πράγματα.
κ. Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Με προκαλείτε.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Εγώ καθόλου κ. Αθανασίου, προσπαθώ να σας απαντήσω.
κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μήπως η εξώθηση σε απεργία επιμηκύνει ή παρατείνει τη χρεοκοπία ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών; Και τελειώνω.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Κύριε Αθανασίου θέλετε να μου το διευκρινίσετε λίγο; Για να είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτηση. Τι εννοείτε;
κ. Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αν η εξώθηση προς απεργίες καθυστερούν ή παρατείνουν τη χρεοκοπία ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Και τελειώνω με το ερώτημα. Βλέπετε, όχι συγχωνεύσεις κλπ., το είπατε ευθέως και σαφώς, εάν είναι αυτό το οικονομικό κλίμα στην ακτοπλοΐα, το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Τι βλέπετε; Θέλω να μας περιγράψετε τι θα γίνει από δω και πέρα. Είναι γνωστά τα οικονομικά μεγέθη.

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Αυτό που βλέπω είναι ότι θα υποφέρουμε κ. Αθανασίου. Και αυτό που βλέπω ότι έχουμε υποχρέωση, είναι αντί να τσακωνόμαστε και να πηγαίνουμε σε τέτοιες κινήσεις όπου ουσιαστικά είναι διάσπαση, η διάσπαση σημαίνει μείωση αν θες της διαπραγματευτικής σου δύναμης, σημαίνει μια τεράστια ανακατωσούρα, εγώ την καταλαβαίνω και γι' αυτό προσπάθησα να σας εξηγήσω γιατί εξωθήθηκα σε αυτή τη λύση και να κοιτάξουμε επίσης και τα βασικά πράγματα.

Αναιτιολόγητες αυξήσεις πετρελαίου

Ξέρετε, το πλήρωμα βεβαίως είναι ένα μεγάλο, όχι το μεγαλύτερο όμως κομμάτι του κόστους μας. Είναι ένα κομμάτι σεβαστό. Για να σας δώσω να καταλάβετε, στο ημερήσιο έξοδο περίπου το 15% του συνολικού μας κόστους. Δεν είναι αμελητέο.
Εγώ θα σας πάω όμως στο πετρέλαιο κ. Αθανασίου. Το πετρέλαιο που είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόστους μας. Μεσοσταθμικά νομίζω για εμάς είναι γύρω στο 40-42%.
Εκεί κ. Αθανασίου υπάρχει ένα καθεστώς, το οποίο είναι απαράδεκτο, στο οποίο έπρεπε να είχε επιληφθεί μια Ένωση. Διότι λέμε - λέμε για το πετρέλαιο, τελικά πως έγινε αυτό το πράγμα με το πετρέλαιο; Είναι μόνο οι διεθνείς τιμές ή είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε το καύσιμο στα πλοία μας;
Και θα σας απαντήσω, ότι πριν να μπει το χαμηλό θείο, τα πρίμια, δηλαδή το κόστος αν θέλετε του προμηθευτή, διότι όπως ξέρουμε έχουμε μια σύμβαση στην οποία καθορίζονται οι τιμές με βάση τις διεθνείς τιμές που καθημερινά διαμορφώνονται, που είναι ένας αντικειμενικός παράγοντας που έχει σχέση να κάνει με την τιμή του πετρελαίου και τα πρίμια, που είναι κατά κάποιο τρόπο η αποζημίωση των διυλιστηρίων και τα μεταφορικά, από 31 € τον τόνο φτάσαμε στα 56,5 €.
Έχουμε ένα μονοπωλιακό προμηθευτή. Αυτό βεβαίως δεν απαγορεύεται. Αλλά αυτό σημαίνει ότι έχει πάνω από δεσπόζουσα θέση και πρέπει κάθε φορά που αυξάνει τα πρίμια να αιτιολογεί και πρέπει η κυβέρνηση να του ζητάει να αιτιολογήσει, είναι υποχρεωμένη. Πότε είδατε κ. Αθανασίου να γίνεται αυτό; Το έχετε δει ποτέ;
Έχουμε στείλει 5 γράμματα. Όποιος Υπουργός πέρασε του στείλαμε και μια επιστολή. Σε κάποια δε στιγμή, ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μας δικαίωσε, δηλαδή είπε ότι είναι εύλογα τα ερωτήματα μας. Αλλά αυτό δεν πέρασε στην πράξη.
Χαμηλό θείο παράγουν μόνο τα ΕΛΠΕ. Και δεν είναι δυνατόν, πριν από λίγες μέρες, μια βδομάδα, 10 μέρες, αυξήσανε πάλι τα πρίμια. Ακούστε να δείτε. 2 δολάρια το τόνο.
Αν τα κάνετε έναν αναλογισμό είναι περίπου πόσο; 2 δολάρια επί πόσους τόνους καίμε, ξέρω εγώ 300.000, όχι στην ακτοπλοΐα 180.000, είναι 350-400.000 €, έτσι. Είδατε κανέναν να βγει να διαμαρτυρηθεί; Δηλαδή το 30% του 2% μπήκε και δεν μίλησε κανένας. Γιατί;
Στείλαμε λοιπόν μια επιστολή και τι μας απήντησαν; Αυξήθηκε, λέει, το χρηματοοικονομικό κόστος. Πρώτη φορά μας απαντάνε, πρώτη φορά. Αυτό είναι ένα βήμα. Και τους λέμε, δείξτε μας πώς ανέβηκε το χρηματοοικονομικό σας κόστος για να ξέρουμε πότε θα ρίξετε τις τιμές.
Ξέρετε τι απάντηση πήραμε; Καμία. Αυτά λοιπόν γιατί δεν τα βλέπει η Ένωση; Γιατί δεν τα προβάλει; Εμάς μας αγνοούν. Ίσως μια Ένωση τόσο δυνατή και με τον Βεντούρη έτσι επιθετικός που είναι, θα τους είχε πάρει τα σώβρακα. Γιατί δεν το κάνει; Τι να σας πω τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα χρωστάει στις εταιρίες πετρελαιοειδών πως θα μιλήσει;

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ναι, μου έχετε πει δύο πράγματα που δεν είναι ερωτήσεις, είναι απόψεις. Τις ακούω. Αλλά ούτε εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία ούτε αυτό. Γεγονός είναι ότι εγώ τουλάχιστον ξέρω γιατί είμαι επιχειρηματίας σχεδόν όλη μου τη ζωή ότι όταν έχεις ένα πρόβλημα προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς να το λύσεις. Δεν βγαίνεις να τσακώνεσαι ας πούμε. Δεν βγαίνεις να επιτίθεσαι. Δηλαδή όταν επιτίθεσαι στην ΠΝΟ με τέτοιο τρόπο, αυτά τα ζήσατε πρόσφατα όλα και μετά τους λες ελάτε τώρα να συζητήσουμε; Πώς είναι δυνατόν;
Δηλαδή το ναυάγιο αυτό ήταν προαποφασισμένο και μεθοδευμένο. Να σας πω ένα παράδειγμα, τώρα πάω αλλού αλλά δεν έχει σημασία. Βγαίνει και λέει, μα τι θέλουν λέει αυτοί; Παίρνουν λέει 3 και 3,5 χιλιάδες όταν ο κόσμος υποφέρει και χρησιμοποιεί το Everest.
Πάω λοιπόν και βρίσκω, ο μισθός στα Everest είναι 800 με 900 ευρώ. Ο μισθός στο πλοίο είναι περίπου σε αυτά τα επίπεδα 950. Γιατί ο ναυτικός παίρνει 3.000 και ο άλλος 900;
Η εξήγηση είναι απλή και ένας άνθρωπος σαν το Βεντούρη με τόσα χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας που το ξέρει από μέσα, έπρεπε να μπορεί να το αξιολογήσει.
Τι γίνεται λοιπόν; Έχουμε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που ενσωματώνονται σε αυτές τις 3.000 ευρώ. Έχουμε τις υπερωρίες. Πόσες ώρες δουλεύουν οι ναυτικοί μέσα στα πλοία; Δηλαδή, τι μας τα παίρνουν τα λεφτά από την τσέπη; Ηλίθιοι είμαστε; Τα δουλεύουν, ο νόμος προβλέπει τι πρέπει να πληρώνονται για τις υπερωρίες και τα παίρνουν οι άνθρωποι. Τα κερδίζουν. Δεν μας τα κλέβουν τα λεφτά.
Πως είναι δυνατόν να βγαίνεις να λες τέτοια ψέματα και μετά να θέλεις να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι να μιλήσεις; Θα τρελαθούμε;

Μ. ΣΑΚΕΛΛΗΣ: …Είναι και τα Σαββατοκύριακα μέσα και το επίδομα αδείας..

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Δεν το ξέρει αυτό; Εγώ σου λέω εντάξει δεν πολυταξίδευε αλλά δεν ξέρει τόσα χρόνια διευθύνων σύμβουλος, δεν ξέρει; Είναι δυνατόν κυρίες μου και κύριοι να κάθεσαι με αυτούς τους ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι; Εσείς στη θέση μου θα καθόσαστε;

κ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΗΣ: Ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του καυσίμου και του πριμίου, με καλύψατε σε μεγάλο βαθμό. Θέλω να υπενθυμίσω το εξής που αφορά άμεσα νομίζω και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η σύμβαση που δίνει το δικαίωμα αυτό στα Ελληνικά Πετρέλαια αφορούσε παλαιότερη μετοχική σχέση όταν το δημόσιο είχε πλειοψηφούσα συμμετοχή.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια με βάση και τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο ΟΑΣΕ.gr είναι ιδιωτική πλέον εταιρεία. Βέβαια η Διοίκηση ορίζεται κυρίως από την εκάστοτε κυβέρνηση, πλην όμως πλειοψηφούσα συμμετοχή έχει European Holding Oil Company κλπ. του μεγαλομετόχου Σπύρου Λάτση.
Υπάρχει ένα θέμα που σχετίζεται ακριβώς με αυτή την αλλαγή ισορροπιών στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων. Δεν είναι εταιρεία του δημοσίου είναι εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων με πλειοψηφούσα θέση ιδιώτη και υπάρχει ένα κενό ερμηνείας όσον αφορά στην προσέγγιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό προς διευκρίνιση περαιτέρω αυτών που είπατε πριν κ. Βέττα.

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Σας ευχαριστώ.

κ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΗΣ: Και ένα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με την αντιπροσωπευτικότητα αυτής πια της περίφημης Ένωσης μια που μιλάμε με ποσοστά μεγέθη κλπ. Έχουμε μια στρεβλή έννοια της δημοκρατίας; Έχουμε μια στρεβλή ερμηνεία ποσοστών και μεριδίων μιας Ένωσης με βάση τη σύνθεσή της όπως αυτή ήταν πριν από 2, 3, 4 καλοκαίρια; Τι στο καλό συμβαίνει;

«Θα τα πούμε στα δικαστήρια»

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Κοιτάξτε, ο λόγος που βασικά όπως καταλάβατε όλοι κάνω αυτή την παρουσίαση είναι να αποδείξω ότι εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια σέχτα διαφορετική και να διεκδικήσουμε κάποια άλλα πράγματα. Εγώ είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Λέω ότι με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει, άσχετα αν είναι προπολεμικό ή πολεμικό και με τη δυνατότητα που δίνει στον Υπουργό πολύ απλά μπορεί να αποφασίζει, είναι στη διακριτική του ευχέρεια ότι με βάση τις δημοκρατικές αρχές εμείς εκπροσωπούμε ένα μεγάλο κομμάτι της ακτοπλοΐας και μπορεί να μας αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα.
Που σημαίνει τι; Ότι μπορούμε και εμείς να έχουμε λόγο στην ΠΝΟ, μπορούμε να έχουμε λόγο σε οτιδήποτε αιτήματα του κλάδου υπάρχουν, να τα προβάλλουμε και εμείς και να τα προωθήσουμε και εμείς. Διότι σας είπα από την αρχή ότι δεν γίνεται απολύτως τίποτε. Υπάρχουν πολύ πεπειραμένοι, πιο πεπειραμένοι από εμένα, ας μου πουν αυτή η Ένωση τα τελευταία 2,5 χρόνια ένα πράγμα που έκανε, ένα, δεν σας λέω δύο, ούτε τρία, ένα.
Έχει πέσει κάτι στην αντίληψή σας; Ούτε και στη δική μου. Ακόμα και τα αχθοφορικά ένα πράγμα ανήκουστο ας πούμε, αναγκαστήκαμε μόνοι μας να κάνουμε ενέργειες για να αναδείξουμε το πόσο παράνομο και καταχρηστικό είναι. Και να μην σας πω τι βρήκαμε εκεί αλλά θα τα πούμε αργότερα στα δικαστήρια.

«Πήρε λεφτά από το ταμείο της εταιρίας…»

Αυτό λέω, το αυτονόητο λέω αλλά ξέρετε στην απέναντι όχθη υπάρχει ένας άνθρωπος που η μόνη τακτική είναι να ρίχνει λάσπη και να εκβιάζει. Ήθελα να είμαι απόλυτα σαφής γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε. Όχι ότι δεν θα ρίξει λάσπη και ότι δεν θα εκβιάσει αλλά εν πάση περιπτώσει προηγουμένως γελάγατε όλοι για τα θέματα αυτά. Ο κ. Βεντούρης έχει κάνει πολύ πιο σοβαρά πράγματα από αυτά. Έχει πάρει τα λεφτά από το ταμείο της εταιρείας που ήταν διευθύνων σύμβουλος ξέρετε.
Εάν εγώ το έκανα αυτό το πράγμα θα είχα πάει φυλακή σήμερα, σας δίνω το λόγο μου. Αυτός πήρε τα λεφτά, βγήκε με πολύ θράσος και είπε «ναι εγώ τα πήρα τα λεφτά λέει, είχα κάποιες μυστικές δουλειές να κάνω» και γι’ αυτό το λόγο συν το ότι δεν είχε καταβληθεί το τίμημα της αγοράς του πλοίου του «ΑΙΟΛΟΣ» που δήλωσε η μετοχή του, βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης.

«Κένταυρος: νέο εκβιαστικό εργαλείο»

>>Και όχι μόνο αυτό, στη διάρκεια που η μετοχή και όλοι οι μέτοχοι είναι εγκλωβισμένοι, αυτός που ισχυρίζεται μέσω του νέου εκβιαστικού εργαλείου «Κένταυρος» ότι θα προασπίσει τους μετόχους τι κάνει; Πουλάει. Βάζει 15.000.000 στην τσέπη, πουλάει 0,52 τις μετοχές του, το 20%, τους αφήνει όλους άγαλμα και όταν μπαίνει ξανά η μετοχή στο χρηματιστήριο, μπαίνει στα 30cents και φθάνει στα 17. Δεν ξέρω πόσο είναι τώρα και που θα πάει στο τέλος με όλα αυτά που γίνονται. Αυτός ο άνθρωπος μιλάει. Ποιος είναι αυτός? Και ποίοι τον προστατεύουν, γιατί δεν μπορεί να μην έχει προστάτες. Αποκλείεται. Ποιος τον προστατεύει?
Ποιος άνθρωπος λογικός θα έβγαινε να δηλώσει μόνος του ότι «εγώ πήρα τα λεφτά» και δε θα τον καλέσουν να τον χώσουν μέσα; Και δε νομίζω ότι σας λέω κάτι καινούργιο, όλοι τα ξέρετε αυτά τα πράγματα. Ποιος είναι αυτός λοιπόν; Και εν πάση περιπτώσει γιατί εγώ να πάω να καθίσω μ’ αυτόν;; Και μόνον που τον βλέπω βγάζω φλύκταινες. Δικαίωμά μου δεν είναι; Δημοκρατία δεν έχουμε;

Η. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ («TRAVEL TIMES»):Βλέπω ότι είναι τεταμένη η σχέση.. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε μία νέα Ένωση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις;
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Όχι, είναι μια Ένωση η οποία ήδη υπάρχει. Είναι υπάρχουσα. Στην Ένωση λοιπόν αυτή, έχουν πάει και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην ακτοπλοΐα. Αυτές είμαστε εμείς, είναι οι Μινωικές, νομίζω ότι είναι ο κ. Ευγενίδης και δε θυμάμαι αν είναι και κάποιος άλλος. Και σας είπα πριν τα μερίδια αγοράς που αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες. Με βάση λοιπόν τα μερίδιά μας και με τις αρχές της δημοκρατίας, θέλουμε να έχουμε λόγο.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Ήθελα μια διευκρίνιση μόνο: Είπατε νωρίτερα ότι αν η συλλογική σύμβαση που θα υπογραφεί στο τέλος θα είναι χαμηλότερη, δε θα πάρετε πίσω τα χρήματα, ωστόσο δε μου διευκρινίσατε αν τελικά θα «συμβιβαστείτε» με αυτή τη χαμηλότερη και εσείς και επίσης εάν το 2% που δίνετε τώρα, το δίνετε στη μισθοδοσία ή ως κάποιο επίδομα, γιατί κάτι τέτοιο υποστηρίζεται από την ΠΝΟ.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Πρώτα απ’ όλα τα χρήματα αυτά τα έχουμε δώσει, έχουμε δώσει αναδρομικά από την 1/1/2010. Ο τρόπος που τα βάλαμε, δεν τον ξέρω ακριβώς ποιος είναι, εγώ ξέρω ότι έβγαλα τα λεφτά και τα έδωσα. Τώρα πώς το έχουμε γράψει στα βιβλία μας δεν ξέρω. Κάποιος από τους κυρίους που είναι της Attica και μπορεί ν’ απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση…
Δ. ΤΣΟΥΚΑΣ: Σαν επίδομα. Επειδή δε μπορούσαμε να επέμβουμε στο βασικό μισθό του εργαζόμενου γιατί όπως καταλαβαίνετε καθορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις κι επειδή αποφασίστηκε να το δώσουμε όπως είπε ο κ. Βέττας με οποιονδήποτε τρόπο, ο λόγος που αποφασίσαμε να το κάνουμε, είναι σαν επίδομα και δεσμευτήκαμε ότι αν και όποτε αλλάξει η συλλογική σύμβαση, θα το ενσωματώσουμε στους μισθούς σύμφωνα με ό,τι αποφασισθεί από τη συλλογική σύμβαση.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Δε μπορώ να τα πάρω τα λεφτά πίσω, αφού τα έχω δώσει. Έχουμε δώσει το 2% και δε θα το πάρουμε πίσω. Δε γίνεται να το πάρουμε πίσω. Και εξαρτάται από το τι θα γίνει τελικά με τη σύμβαση, ή θα πάρει την επίσημη μορφή μέσα στη συλλογική σύμβαση ή θα εξακολουθήσει να είναι επίδομα. Συγνώμη που δεν είμαι σ’ αυτές τις λεπτομέρειες καλός, εγώ βλέπω τα λεφτά πού πάνε, τα υπόλοιπα δεν τα ξέρω.
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ («CAPITAL GR», «ΚΕΦΑΛΑΙΟ»): Θα ήθελα να ρωτήσω κατ' αρχήν εάν η αποχώρησή σας από την Ένωση θεωρείτε ότι άνοιξε το δρόμο στον κ. Βεντούρη ή τέλος πάντων στους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται από πίσω του για να γίνει όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αν έχετε σκοπό ή αν έχετε ήδη κάνει κάποιες επαφές με τον κ. Βαρδινογιάννη μια που οι δύο εταιρείες αποτελείτε το 70% σχεδόν της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης.

«Ο κ. Βεντούρης δεν είναι ο κατάλληλος»

 
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ξέρετε, εγώ προσπάθησα αυτά που λέω να μπορώ να τα αποδείξω, δεν ήθελα να κάνουμε αυθαίρετους συλλογισμούς και ότι σας είπα, έχω και κάποια χαρτάκια εδώ μπροστά μου που μπορώ να σας τ’ αποδείξω. Αργότερα κατάλαβα ότι μπορεί αυτή όλη η υπεραντίδραση να ήταν επειδή κάποιοι, που δε μπορώ να τους προσδιορίσω αυτή τη στιγμή, είχαν στο μυαλό τους, θα τους βόλευε, να κρατήσουν τη σφραγίδα κι εμείς να ήμαστε απ’ έξω.
Δε μπορώ να το αποδείξω όμως, είναι προσωπική μου άποψη και δε μπορεί να είναι δεσμευτική. Εγώ προσπάθησα κάποιες φορές με τον κ. Βαρδινογιάννη να τον πείσω ότι δεν υπάρχει καν λόγος να έχουμε δυο Ενώσεις και ότι θα πρέπει αυτές οι Ενώσεις να γίνουν μία. Του είπα όμως ότι ο κ. Βεντούρης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και δε θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εκπροσωπεί.
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ: Η απάντηση που λάβατε; Ή δε λάβατε;
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Με φέρνετε σε δύσκολη θέση. «Ναι, θα το δούμε».

Π. ΥΦΑΝΤΗΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Ήθελα να ρωτήσω αν με βάση τα τελευταία που είπατε, αν θέτετε παρ’ όλα αυτά ένα θέμα σε ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Βεντούρη από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, αν θα άνοιγε ο δρόμος για την επανένωση των εταιρειών υπό την ίδια Ένωση μ’ ένα άλλο πρόσωπο, προφανώς κοινής αποδοχής.
Ένα αυτό κι ένα δεύτερο: Αν διαβάζω καλά όλα όσα περιγράφετε, αν τ’ αντιλαμβάνομαι σωστά, εδώ έχουμε ένα ιδιότυπο σκηνικό όπου λειτουργούν μονοπώλια σε μια αγορά η οποία είναι μισόκλειστη, μισάνοιχτη με κάποιον τρόπο εν πάση περιπτώσει λειτουργεί ακόμα και από την άλλη μεριά το κράτος από τη μία μεριά επωφελείται από χρεώσεις τις οποίες θα όφειλε υπό άλλες συνθήκες να μην τις επιβάλλει και σε αυτή την κατεύθυνση σκέψης του Δημοσίου να προσκολλάται ένα τμήμα των εταιρειών του χώρου που για τους δικούς τους λόγους επωφελούνται από μια τέτοια λογική.
Θέλω να πω, εδώ δημιουργούνται ιδιότυπες συμμαχίες συγκυριακές, Δημοσίου με κάποιες εταιρείες, σ’ αυτή τη φάση εγώ κατάλαβα ότι μ’ έναν τρόπο συμφωνούν απέναντί σας οι μεν γιατί δε θέλουν να δώσουν αυξήσεις, οι άλλοι επειδή βολεύονται να μη δοθούν αυξήσεις στο Δημόσιο εννοώ, επειδή αντιστρατεύεται υποτίθεται το μνημόνιο και ήθελα εδώ μια θέση για το εξής:
Η εταιρεία σας συγκεκριμένα, προτίθεται να εξακολουθήσει αυτό το σκεπτικό των αυξήσεων πηγαίνοντας κόντρα στο μνημόνιο έτσι όπως αυτή τη στιγμή το υιοθετεί, το έχει ενστερνιστεί η κυβέρνηση; Ευχαριστώ.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θέλω να μείνω, γιατί κόλλησα στη λέξη «μονοπώλιο». Όταν λέτε ότι είμαστε μονοπώλιο τι εννοείτε;
Π. ΥΦΑΝΤΗΣ: Εννοούσα τα ΕΛΠΕ.

Π. ΒΕΤΤΑΣ: Συγνώμη, γιατί δεν το κατάλαβα. Τι να σας πω, λέτε κάποια πράγματα τα οποία μπορεί κανένας με βάση τη λογική να πάει και σ’ αυτά τα συμπεράσματα. Αλλά μπορεί να πάει και σε πάρα πολλά άλλα. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι το καθαρό επιχειρείν συμφέρει τους επιχειρηματίες. Τα υπόλοιπα που δεν είναι με την καθαρή επιχειρηματικότητα, δε συμφέρουν μακροπρόθεσμα κανέναν.
Τι θέλω να πω, και θέλω να το εξηγήσω: Το ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, και θα σας εξηγήσω τι εννοώ, σήμερα όλοι έχουμε ταξιδέψει και ξέρουμε ότι τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας είναι πολύ ακριβά. Σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος, είναι πάρα πολύ ακριβά.
Από την άλλη μεριά όμως, ο κόσμος που πληρώνει το εισιτήριο δεν ξέρει ποια χρήματα, και δεν τον αδικώ γι ‘αυτό, καταλήγουν τελικά στην τσέπη των εταιρειών και ποια πάνε αλλού. Το ποσοστό λοιπόν σας διαβεβαιώ ότι φτάνει μέχρι και το 38%, που είναι υπέρ τρίτων. Επομένως από το εισιτήριο που πληρώνει τα 30 ευρώ ο άλλος, αν βγάλεις περίπου το 40%, ή το 35%, το 20 είναι ένα νούμερο που μπορεί να καταλάβει ότι είναι λογικό όταν πας 4 ώρες ταξίδι.
Επίσης είναι λογικό να καταλαβαίνει ότι αν θέλουμε να έχουμε πιο σύγχρονα πλοία, πιο καλές συγκοινωνίες, απαιτούν μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες και θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες διότι αλλιώς εάν δεν είναι βιώσιμες τι θα γίνει; Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, απλώς θα αποσυρθούν κάποια πλοία καινούρια, θα πουληθούν και θα μείνουν κάποια παλαιότερα πλοία με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι απαραίτητα η καταστροφή ξέρετε αλλά δεν νομίζω ότι ο καταναλωτής σήμερα θέλει να γυρίσει πίσω, μάλλον θέλει να πάει μπροστά.
Και επίσης να μην ξεχνάτε και κάποιο άλλο, το οποίο είναι κομβικό σημείο. Στην πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου υπάρχουν περιορισμοί των λιμανιών. Τι σημαίνει αυτό; Η σύγχρονη ναυπηγική επειδή εξοικονομείται περισσότερο το καύσιμο φροντίζει να έχει πλοία μεγάλου μήκους ούτως ώστε να είναι η υδροδυναμική του τέτοια που ο συντελεστής ταχύτητας και κατανάλωσης να είναι καλύτερος.
Εμείς στα περισσότερα λιμάνια έχουμε περιορισμούς μήκους. Άρα για να έχεις ένα βαπόρι σύγχρονο για την ακτοπλοΐας δεν μπορείς να βγεις να το αγοράσεις μεταχειρισμένο 5, 6, 7 ετών στην αγορά. Είσαι υποχρεωμένος να το φτιάξεις. Το να κτίσεις ένα καινούριο πλοίο είναι μια ακριβή διαδικασία και θα πρέπει αν είσαι σωστή επιχείρηση να έχεις επιχειρηματικό σχέδιο, να έχεις κάποιες τιμές που να ανταποκρίνονται στην επένδυσή σου και πάει λέγοντας.

Στη ...Λωζάνη ή στη ...Κοζάνη;

>>Εδώ όμως ζούμε έναν παραλογισμό. Υπάρχουν κρατήσεις, θα σας φέρω ένα παράδειγμα, υπάρχει το ΚΑΕΟ. Όταν γίνεται ιστορία με τον κ. Αγούδημο, βγαίνουν κάποια στοιχεία και θέλω να σας τα πω και να τα μοιραστώ μαζί σας διότι μου κάνει τρομερή εντύπωση. Στο ΚΑΕΟ ο κ. Αγούδημος χρωστούσε 20.000.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεν πλήρωνε σχεδόν ποτέ ΚΑΕΟ. Όταν ο κ. Αγούδημος δεν πληρώνει το ΚΑΕΟ και εγώ το πληρώνω, τι σημαίνει; Ότι μου κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό, αυτό σημαίνει.
Οι οφειλές προς το ΝΑΤ ήταν 4,4 εκατομμύρια που σημαίνει σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει πληρώσει το ΝΑΤ. Καταλάβατε τι θέλω να σας πω; Αυτό τώρα μπορεί να είναι επειδή το κράτος φοβάται να βγάλει έναν παίκτη από την αγορά που εξυπηρετεί νησιά αλλά ο ίδιος τελικά επωφελείται, παίρνει τα λεφτά κάποια στιγμή, τα βάζει στην τσέπη και έφυγε, μην τον είδατε. Στη Λοζάνη, στην Κοζάνη, που είναι δεν ξέρω, στη Λοζάνη μάλλον. Αυτά είναι.
Ή λοιπόν θα έχουμε όλοι τους ίδιους κανόνες να παίξουμε αυτό το παιχνίδι ή δεν θα τους έχουμε. Είναι παραλογισμοί αυτά όμως που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα. Γιατί δεν προβάλλουμε αυτά τα αιτήματά μας; Να εξηγήσουμε. Γίνεται ντόρος ας πούμε και πολλές φορές και από τον τύπο, τα τεράστια ποσά που δίνουν για τις άγονες. Μα ποιος να πάει στη Δονούσα που είχε 80 κατοίκους να πάρει τους δύο, με τους δύο ανοίγεις και σαμπάνια τον χειμώνα αν δεν επιδοτηθείς; Αφού είσαι ιδιωτική επιχείρηση. Γιατί μπλέκουμε το πατριωτικό καθήκον μας με μια επιχείρηση;
Για να μπορέσει να σταθεί και να δίνει σοβαρές υπηρεσίες λοιπόν η επιχείρηση πρέπει να βγάζει και κέρδη. Προσέξτε, δεν λέω υπερκέρδη, λέω κέρδη. Εάν δεν βγάζει κέρδη αυτή η επιχείρηση τι θα γίνει ειδικά στην ακτοπλοΐας. Τα πλοία έχουν προπέλα, τη βάζεις μπροστά και πας αλλού. Αυτό θα γίνει. Είναι απλά. Αλλά όχι με την πρώτη στιγμή που κάνουμε ζημιές να βγαίνουμε και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας και να κατηγορούμε παντού και όλους ότι αυτοί φταίνε για την κρίση η οποία ήρθε. Εν πάση περιπτώσει, τι να κάνουμε; Οι άλλοι που βιώνουν αυτή την κρίση σήμερα στην Ελλάδα τι κάνουν;
Κύριε Υφαντή δεν ξέρω αν σας απάντησα.
Π. ΥΦΑΝΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Μια ένωση με άλλο τρόπο? Θα επιμείνετε? Με άλλο τρόπο?
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Κατά τη γνώμη μου θα ήταν σωστό να γίνει εάν θέλετε τη γνώμη μου την προσωπική. Τώρα αν είναι εφικτό αυτό, μπορείτε να το εκτιμήσετε εσείς.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα παρακαλώ πολύ, δεν θέλω να γίνω κουραστικός αλλά θα αναγκαστώ να επανέλθω σε ένα ερώτημα που ετέθη στην αρχή, γιατί ειλικρινά δεν έχω καταλάβει, έχω λίγο μπερδευτεί. Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων; Είπατε σε κάποια στιγμή ότι σκοπός σας είναι να μιλήσετε απευθείας με την ΠΝΟ. Προφανώς το θέμα με την ΠΝΟ που έχετε να συζητήσετε είναι αυτό, τα τέλη υπέρ τρίτων δεν αφορούν την ΠΝΟ αφορούν το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο, τα πιο πολλά αιτήματα αφορούν το κράτος.
Βέβαια ο κ. Σακέλλης στη διευκρίνησή του ήταν σαφής αλλά γενικά θα ήθελα μια ευθεία τοποθέτηση τελικώς, γιατί και η ΠΝΟ εγώ από όσο ξέρω, οι ενδοιασμοί της πάνω που σας ετέθησαν στη συζήτηση τις ημέρες της απεργίας ήταν αυτό ακριβώς ο φόβος της ότι μήπως τελικά υπογραφεί κάποια επιχειρησιακή σύμβαση.
Και το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι πέραν των τελών υπέρ τρίτων με το θέμα των συνθέσεων, τα θέματα απασχόλησης, 10μηνη απασχόληση που θέτει και η άλλη Ένωση, 10μηνη απασχόληση και το θέμα σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας, οργανικών συνθέσεων δηλαδή επί της ουσίας που θέτει η άλλη Ένωση. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα; Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Πρώτα απ’ όλα για τα θέματα της ΠΝΟ, εγώ αναφέρθηκα στα τελευταία γεγονότα και είπα ότι αν εμείς είχαμε εκ του νόμου τη δυνατότητα θα την είχαμε υπογράψει τη σύμβαση. Το είπαμε και επίσημα. Η ΠΝΟ φοβήθηκε επιχειρησιακή σύμβαση, μα εάν δεν με απατάει, αυτά τα λίγα που ξέρω είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, όχι με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι οι Ενώσεις οι συνδικαλιστικές. Κάνω λάθος; Αυτό εγώ έχω καταλάβει ότι είναι επιχειρησιακή σύμβαση. Εκεί όπου κατευθείαν ο εργοδότης με τους εργαζόμενους προσπαθούν εν πάση περιπτώσει να κάνουν μια συμφωνία. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά αυτό έχω καταλάβει.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): (εκτός μικροφώνου). Εάν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο ισχύει αυτό που λέτε.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Γι΄ αυτό σας λέω ότι πραγματικά δεν είμαι, δηλαδή σας είπα και πάλι, δεν εκφράζω την προσωπική μου γνώμη. Εγώ σας λέω ότι σε αυτές τις συγκυρίες εάν είχα το δικαίωμα να υπογράψω σύμβαση και το είπα και το δήλωσα, θα υπέγραφα τη σύμβαση και θα γλίτωνα 7 μέρες απεργία. Βεβαίως θα το έκανα. Αλλά αυτό που σας είπαν ότι παρόλο που είχαμε δώσει και αυτή την αύξηση, παρόλο που τους είπαμε ότι ας κάνουμε ένα μνημόνιο στην ΠΝΟ προσέξτε, να κάνουμε ένα μνημόνιο που να λέει ότι όταν τα βρείτε με τους άλλους εμείς θα υπογράψουμε τη σύμβαση. Δεν τα απεδέχθη αυτά τα πράγματα η ΠΝΟ, μας αγνόησε ξέρετε. Και η ΠΝΟ μας αγνόησε, δεν μας αγνόησε μόνο η Ένωση.
Με ρωτήσατε και κάτι άλλο, για τα πληρώματα τι θέση έχω. Ακούστε να δείτε τι γίνεται, εδώ πέρα υπάρχει το εξής θέμα. Εγώ σας το είπα και πριν, επιχειρησιακά και το τονίζω μην παρεξηγηθώ ότι είμαι και σοσιαλιστής, επιχειρησιακά κατά τη γνώμη μου συμφέρει. Ο Έλληνας ναυτικός έχει δώσει τεράστιο έργο. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που σήμερα κάποιοι από εμάς είμαστε περήφανοι για τη ναυτιλία και αυτό το παραδέχονται πάρα πολλοί άνθρωποι ξέρετε του κλάδου, οφείλεται στον Έλληνα ναυτικό. Βεβαίως όλοι οι ναυτικοί όπως και όλοι οι δικηγόροι, όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι καλύτεροι του κόσμου αλλά αυτές οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να κάνουν τον κανόνα.
Επομένως εγώ το είπα και πριν, θεωρώ ότι οι Έλληνες ναυτικοί είναι προστιθέμενη αξία και θα σας πω τώρα για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας φέρτε έναν ξένο καπετάνιο και βάλτε τον στο Αιγαίο να πάει στην Τήνο. Θα δείτε πόσα δρομολόγια θα βάλει το βαπόρι στην Τήνο. Και ο Έλληνας καπετάνιος δεν το βάζει ρισκάροντας ξέρετε ούτε πιέζεται. Το βάζει γιατί πραγματικά η ναυτοσύνη του επιτρέπει με ασφάλεια να προσεγγίσει.
Όσον αφορά τώρα για τις θέσεις των πληρωμάτων. Κοιτάξτε να δείτε εδώ πέρα ομολογώ ότι δεν έχω και πολύ μεγάλη, είμαι μόνο τρία χρόνια αλλά θέλω να σας πω κάτι, ότι υπάρχει οργανική σύνθεση. Στο εξωτερικό τι γίνεται; Σου λέει την οργανική σύνθεση και από εκεί και πέρα αν θέλεις να πουλάς βάλε κόσμο, κάνε ότι θέλεις.
Εγώ νομίζω ότι αυτά τα μπαρ, αυτά τα εστιατόρια αφήνουν ένα έσοδο στις εταιρείες. Επομένως ο κόσμος που απασχολείται εκεί, απασχολείται διότι σου αποφέρει και κάποια χρήματα. Εγώ πάντως, η προσωπική γνώμη αν θέλετε για να δοθούν σωστές υπηρεσίες σήμερα στα πλοία δεν μπορούν να μειωθούν αυτές οι θέσεις. Αυτή είναι η άποψή μου.
Μπορείς τον χειμώνα να βάλεις λίγο λιγότερους αλλά το καλοκαίρι σίγουρα πρέπει να βάλεις εάν θέλεις να δίνεις αξιοπρεπείς υπηρεσίες στον πελάτη. Δεν μπορείς να το κάνεις, αυτή είναι η γνώμη μου αλλά δεν θέλω βεβαίως να δεσμεύσω και όλο τον κόσμο.
Να σας πω, οι θέσεις μας είναι διαφορετικές. Εμείς προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε όλο το χρόνο στα νησιά, δεν διακόπτουμε τα δρομολόγιά μας. Θεωρώ όμως άδικο τα ταχύπλοα πλοία να είναι υποχρεωμένη η 10μηνη απασχόληση. Το θεωρώ άδικο διότι δουλεύουν πολύ λίγο χρονικό διάστημα και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν μεγάλη τουριστική πίεση που υπάρχει το καλοκαίρι προς τα νησιά έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστος 10 μηνών.
Εμείς δεν έχουμε ταχύπλοα όπως ξέρετε, να μην παρεξηγηθώ αλλά σίγουρα το θεωρώ εύλογο αυτό το αίτημα. Και δεν νομίζω ότι είναι αυτό που θα δημιουργήσει την ανεργία στον κλάδο στο κάτω – κάτω της γραφής.
Α. ΚΑΛΛΗ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) …. Ή εν πάση περιπτώσει αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή μαζί σας από το Υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Όχι μαζί μας, εννοείτε με το ΣΕΕΝ.
Α. ΚΑΛΛΗ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ναι με το ΣΕΕΝ. Ναι, γιατί ο κ. Σακέλης είναι στο ΣΕΕΝ. Και το δεύτερο είναι αν θεωρείτε ότι αυτή όλη η ιστορία με τη σύμβαση της ΠΝΟ είναι ουσιαστικά μια αφορμή για να γίνει φανερό και πάλι ότι υπάρχει ένας επιχειρηματικός πόλεμος ουσιαστικά στο Αιγαίο. Βλέπουμε και την ΑΝΕΚ και εσάς να δραστηριοποιείστε σε κοινές γραμμές και να κάνετε και ένα πόλεμο τιμών με εκπτώσεις κλπ.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Αυτός όμως είναι ένας πόλεμος ξέρετε όπως λένε και στο μποξ πάνω από τη μέση. Το θέμα είναι να μη δεχόμαστε χτυπήματα κάτω από τη μέση. Το ότι δραστηριοποιούμαστε στις ίδιες γραμμές, ότι μπορεί να ανταγωνιζόμαστε, ότι μπορεί ακόμα και να κάνουμε ντάμπινγκ σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ντρέπομαι να το πω, είναι ένα πράγμα.
Το να υπάρχουν χτυπήματα τύπου Βεντούρη με λάσπη, με ψεύδη δεν έχει καμιά σχέση με αυτά ξέρετε.
Α. ΚΑΛΛΗ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Εάν δεν κάνω λάθος, ας με διορθώσει ο κ. Σακέλλης νομίζω ότι αυτό το χαρτί έφυγε την Παρασκευή κ. Σακέλλη; Την Πέμπτη προς Παρασκευή εν πάση περιπτώσει. Σήμερα μέχρι τις 11.30 η ώρα που έφυγα από το γραφείο μου δεν είχαμε κάποια απάντηση, δεν ξέρω. Θα περιμένω και θα επιμείνω, να λάβω. Νομίζω ότι το νομικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα αυτό, δεν είμαι και νομικός, μην λέω πράγματα αλλά εγώ θεωρώ ότι ή θα μείνουμε εδώ που είμαστε και θα είμαστε ο σάκος του μποξ να μας βαράει ο καθένας ή θα μας αποδοθούν αυτά που πρέπει να μας αποδοθούν. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτό που θεωρούμε ότι δικαιούμεθα.
Β. ΤΖΗΜΤΖΟΣ-ALTER & ΑΥΡΙΑΝΗ Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το μείζον πρόβλημα, η αφορμή από ότι ξεκίνησε η όλη ιστορία είναι οι αυξήσεις. Γιατί δεν δίνετε την αύξηση αυτή το 2% ως επιπλέον στη σύμβαση και το δίνετε με μορφή επιδόματος; Τα ναυτεργατικά σωματεία λένε ότι θα μπορούσατε εσείς ως εταιρεία να δώσετε την αύξηση του 2% απευθείας με βάση τις συμβάσεις αυτές που υπάρχουν χωρίς υπογραφή ούτε εταιρική ούτε επιχειρησιακή.

«Ποιος τον προστατεύει;»

Και ένα δεύτερο ερώτημα. Λέτε ότι πήρε ο κ. Βεντούρης τα λεφτά από το ταμείο της εισηγμένης εταιρείας….
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Δεν το λέω εγώ, το λέει ο κ. Βεντούρης σε συνέντευξή του σε ναυτιλιακό περιοδικό. Δεν το λέω εγώ. Εγώ δεν λέω τίποτε που δεν μπορώ να το τεκμηριώσω, προσέξτε, δεν είμαι λασπολόγος.
Β. ΤΖΗΜΤΖΟΣ: Επειδή είσαστε και εσείς διευθύνων σύμβουλος σε εισηγμένη εταιρεία, μπορεί να το κάνει κανείς αυτό; Εσείς είστε διευθύνων σύμβουλος, μπορείτε να το κάνετε αυτό, είναι παράνομο, είναι αξιόποινη πράξη; Και ποιος τον προστατεύει; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο;
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Ρωτάτε αυτά που ρωτάω εγώ. Τι να σας απαντήσω; Εγώ την έκανα την ερώτηση, θα σας δώσω και την απάντηση; Άμα την είχα νομίζετε δεν θα σας την έδινα; Εσείς είσαστε η τέταρτη εξουσία, δεν είμαι εγώ. Εγώ είμαι διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας του κλάδου.
Όσον αφορά γιατί δεν το δώσαμε, διότι η νομική άποψη που έχουμε, είναι ότι αυτό είναι στον αέρα. Ότι δεν μπορούμε να δώσουμε σαν κομμάτι της σύμβασης αυτό το ποσοστό. Αυτό μας είπαν οι νομικοί. Θεωρήσαμε ότι, εγώ προσωπικά είμαι πρακτικός άνθρωπος, ξέρετε με ενδιαφέρει η ουσία περισσότερο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα κάνουμε αυτό και ειλικρινά σας μιλάω θεωρούσα εκ των ων ουκ άνευ ότι θα υπογραφεί μια σύμβαση. Δεν ξέρω αν σας απαντάω.
Β. ΤΖΗΜΤΖΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Να απαντήσει ο κύριος που είναι πιο ειδικός.
Δ. ΤΣΟΥΚΑΣ: Ακριβώς αυτό κάναμε. Δεν μπορούμε όπως ξέρετε, όταν υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση, δίνουν τα κατώτερα, πάρα πολύ ωραία. Άρα στην ανάλυση μισθοδοσίας λέει ότι παίρνεις ένα χιλιάρικο βασικό μισθό, παίρνεις κάποια επιδόματα που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση άγονες, ξέρω εγώ μπαρ κλπ. και είναι και το επίδομα εταιρείας. Εκεί ακριβώς πήγαμε και βάλαμε το 2%. Θα μπορούσαμε να πάμε να πειράξουμε το βασικό μισθό; Οικιοθελή παροχή, ακριβώς. Αυτό κάνουμε.
Π. ΒΕΤΤΑΣ: Εκεί θα μας κατηγορούσαν ότι κάνουμε επιχειρησιακές συμβάσεις. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Υπάρχει κάποιο άλλο θέμα; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου