Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ...ΣΕΞ

Καταγγελίες κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Τα προσωπικά δεδομένα είναι απροστάτευτα στο διαδίκτυο

Δηλώσεις, σχετικά με τον εορτασμό της 28ης Ιανουαρίου, ως Ημέρας Προστασίας των Δεδομένων, έκαναν στο Στρασβούργο η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, επισημαίνοντας ότι, ετήσια Ημέρα Προστασίας Δεδομένων έχει, ως στόχο, να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να καταλάβουν τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και αποθηκεύονται, και ποια είναι τα δικαιώματά τους σε σχέση με την επεξεργασία αυτή.

Παράλληλα, όμως, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχει θεσμοθετηθεί, ακόμη, καμία ουσιαστική προστασία, σε διεθνές επίπεδο, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται στο διαδίκτυο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Καμιά ουσιαστική προστασία

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν αδύνατο, όταν συντάχθηκε, να συμπεριλάβει στα άρθρα της και την προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης επικοινωνίας και αλληλογραφίας, μέσω του διαδικτύου.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι η Σύμβαση του ΣτΕ που, κατά τα λεγόμενα των ιθυνόντων του Οργανισμού, είναι και το μοναδικό, δεσμευτικό διεθνές μέσο, που αποσκοπεί στην προστασία των ανθρώπων, από την κακή χρήση της αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εμπεριέχει μία και μοναδική εξαίρεση, που επιτρέπει την παραβίαση της προστασίας αυτών των δεδομένων.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση, ο μόνος περιορισμός, για την παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτύου, είναι όταν αυτά τα δεδομένα θέτουν σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα του κράτους, όπως είναι αυτά της ασφάλειας και της άμυνας.
Φακέλωμα από Ευρωπαίουs
Από στοιχεία, ωστόσο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποδεικνύεται ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο όνομα της προστασίας κρατικών μυστικών και της διατήρησης της ασφάλειας, συλλέγουν, επεξεργάζονται και αποθηκεύουν στοιχεία, που ξεκινούν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία των χρηστών και φθάνουν μέχρι το φακέλωμα των ταξιδιών τους, το... DNA τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

Επί τη ευκαιρία της σημερινής ημέρας, το ίδιο το Δικαστήριο αναφέρει ότι έχει εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον της Σουηδίας, που διατηρούσε μυστικό αρχείο δεδομένων πολιτών (Leander κατά Σουηδίας, 1987), της Αγγλίας, που προέβη σε εκτεταμμένες υποκλοπές και καταγραφές τηλεφωνημάτων (Malone v. United Kingdom, 1984) αλλά και της Γαλλίας, που παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου, με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Kruslin κατά Γαλλίας, 1990).

Το 2009, η Γαλλία καταδικάσθηκε για τρεις υποθέσεις, που σχετίζονταν με τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων πολιτών, μέσω του διαδικτύου, για σκοπούς της... αστυνομίας.

Το 2007 καταδικάσθηκε και η Αγγλία, για υπόθεση παρακολούθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που έστελνε σε φίλους του ένας Βρετανός υπήκοος, από το χώρο εργασίας του.

Από τα όσα αναφέρει το Δικαστήριο, προκύπτει ότι οι κρατούντες, αρέσκονται να αποθηκεύουν και τα βιολογικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου.

Από το 1997 έχει καταδικασθεί η Φινλανδία διότι παραβίασε την εμπιστευτικότητα των ιατρικών δεδομένων, στην περίπτωση ενός πολίτη που είχε προσβληθεί από τον ιό του έιτς ενώ, το 2008, καταδικάσθηκε η Αγγλία, επειδή διατηρούσε επ' αόριστον στα αρχεία των υπηρεσιών της το DNA ενός πολίτη, ακόμη και μετά το πέρας της ποινικής διαδικασίας εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου