Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ 2008 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΦΩΤΗΣ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Άνω κάτω το Λιμενικό από τις αποκαλύψεις του WIKILEAKS

Υποψίες ότι ο Νασιάκος τοποθετήθηκε από τους Αμερικανούς για να είναι το αφτί τους και το μάτι τους στο ΥΕΝ και όχι μόνον

Αιτία:  Η υποψία των Αμερικανών ότι  «Η είσοδος Τζιχάντ μέσω των Ελληνικών Νησιών είναι μια πραγματική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί"


Εξαφανίστηκε από το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη (πρώην ΥΕΝ και νυν ΥΘΥΝΑΛ και Προστασίας του Πολίτη) ο άλλοτε Αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, μόλις το πηδάλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Χρήστος Παπουτσής.  Τυχαίο;  "Δεν νομίζω" λένε σήμερα αρκετοί υποψιασμένοι αξιωματικοί του Λιμενικού, μετά από όσα δημοσίευσε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφορικά με τις αποκαλύψεις του WIKILEAKS,

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νασιάκος παρευρισκόταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας από την εποχή της υπουργίας του Γ. Βουλγαράκη.   Στη συνέχεια, ο Αξιωματικός που συνέδεσε το  όνομά του με την "εξάρθρωση" της 17Ν,  παρέμεινε στο ΥΕΝ και επί της εποχής του Αναστάση Παπαληγούρα.  Και στις δύο θητείες, υφυπουργός Υπουργείου Ναυτιλίας ήταν ο Πάνος Καμμένος.  Την ίδια περίοδο σύμφωνα με την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων του WIKILEAKS,  o Υφυπουργός, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, βοήθεια για την αντιμετώπιση της εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα από τα παράλια της Μ. Ασίας.  Εκείνη τη περίοδο όλοι θυμούνται ότι ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου Ασφαλείας στο ΥΕΝ ο Φώτης Νασιάκος. 

Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές, που διάφορες συσκέψεις υψηλού επιπέδου, είχαν αναβληθεί διότι ο κ. Νασιάκος ήταν απασχολημένος.

Από αξιωματικούς του Λιμενικού, αναφέρθηκε στο nextok ότι σε αρκετές περιπτώσεις όταν έμπαιναν στο Γραφείο του Αρχηγού Λ.Σ. τόσο επί Ρετζεμπέρη, όσο και επι Μπούσιου, ζητώντας να μιλήσουν ιδιαιτέρως στον προϊστάμενό τους, και οι δύο διατελέσαντες Αρχηγοί απαντούσαν: Δεν πειράζει λέγε.  Ο Φώτης είναι δικός μας άνθρωπος!

Με τον τρόπο αυτό συμπεραίνουν σήμερα οι αξιωματικοί, οι δύο τέως Αρχηγοί, απέφευγαν να επαναλαμβάνουν στον κ. Νασιάκο, ότι απόρρητο περιέπεπτε στην αντίληψή τους.  Επίσης είναι γνωστό ότι ακόμα και στις πιο αθώες εκδηλώσεις π.χ. σε παρουσιάσεις βιβλίων, ο κ. Νασιάκος αλλά και ο κ. Βούλγαρης που προστέθηκε στη συνέχεια, συνόδευαν πάντα τον Αρχηγό του Λιμενικού, μη τυχόν και τους διαφύγει κάποια κουβέντα.

Τι δημοσίευσε η Καθημερινή


Σύμφωνα με τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, από το 2006 η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα δείχνει μία έντονη ανησυχία για την αυξημένη είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα κυρίως για ενδεχόμενη διασύνδεσή τους με διεθνή κυκλώματα τρομοκρατίας. Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα 07ATHENS2204 Αμερικανός διπλωμάτης, έπειτα από επίσκεψή του στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο και τη Σάμο, σημειώνει ότι «η είσοδος τζιχάντ μέσω των ελληνικών νησιών είναι μια πραγματική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Τον ίδιο φόβο δεν τον έχουν, όμως, μόνο οι διπλωμάτες της Αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με το απόρρητο τηλεγράφημα 07ATHENS2204 ο τότε λιμενάρχης της Μυτιλήνης, αναφέρει στον Αμερικανό υπάλληλο της πρεσβείας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2008, ότι το τελευταίο διάστημα «είχε γίνει αυτόπτης μάρτυρας ενός αθόρυβου στρατού Ισλαμιστών που έμπαινε παράνομα καθημερινά στην Ελλάδα».

Ο λιμενάρχης Μικρομάστορας

Ερωτώμενος πώς αντιμετωπίζει όσους αξιολογεί ως εν δυνάμει τρομοκράτες ο λιμενάρχης Απόστολος Μικρομάστορας, εξομολογήθηκε πως τους στέλνει πίσω στην Τουρκία με ένα καράβι που το αποκαλεί «το λεωφορείο» και εκεί τους απελευθερώνει χωρίς βεβαίως να ενημερώνεται κάποια τουρκική αρχή. «Εάν ο υπουργός μου το γνώριζε θα μου έκοβε το κεφάλι» φέρεται να είπε ο λιμενάρχης στους Αμερικάνους. Όμως εκτός από τον Μικρομάστορα, και οι Τούρκοι φαίνεται να ακολουθούν «παρόμοια» πρακτική στις ελληνικές ακτές.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Αμερικανική πρεσβεία ανησυχεί ιδιαίτερα για μια σειρά από φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν Τούρκους λιμενικούς να «μεταφέρουν» και να εγκαταλείπουν λαθρομετανάστες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα 08ΑΤΗΕΝΣ1270, υπάλληλοι της πρεσβείας είχαν ενημερωθεί από υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΞ πως η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη είχε ήδη κάνει διάβημα στην Άγκυρα σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο μάλιστα δεν συνέβαινε και για πρώτη φορά. Ο Έλληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει πως επανειλημμένα είχαν πέσει στην αντίληψη τους παρόμοια περιστατικά και πως «όποτε τα εντοπίζει, η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά».

O Καμμένος ζήτησε τη βοήθεια των Αμερικανών για την οργάνωση του Λιμενικού
Σύμφωνα πάντα με το WIKILEAKS και τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εκτός από το ΥΠΕΞ ανησυχία εκφράζει για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και ο τότε υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα ζητά και βοήθεια από την Αμερικανική πρεσβεία τον Ιούνιο του 2008. «Μόνο εκείνη τη χρονιά πάνω από 11.000 λαθρομετανάστες είχαν μπει στην Ελλάδα και το υπουργείο του χρειαζόταν βοήθεια», γράφει ο επιτετραμμένος της πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν. Ο υφυπουργός ζητάει τη συνδρομή των ΗΠΑ στην οργάνωση του Λιμενικού ενώ επαναλαμβάνει πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση για αυτήν τη βοήθεια από «πολύ ψηλά».

Οι Έλληνες τα ...ομολογούσαν όλα, οι Αμερικανοί;

Στη συζήτηση αυτή, ο πρώην υφυπουργός σχολίασε πως η συνεργασία μεταξύ Ναυτικού και Λιμενικού παρέμενε δύσκολη, καθώς «το Ναυτικό αδυνατεί να μοιραστεί πληροφορίες ή τεχνογνωσία με το Λιμενικό Σώμα». Σύμφωνα με το ίδιο απόρρητο τηλεγράφημα, ο κ. Καμμένος ζητάει την βοήθεια της πρεσβείας στο να μεσολαβήσει και να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση «ώστε να σκληρύνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό και να προλαβαίνουν την είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελλάδα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης με τη σειρά του, συμβουλεύει τον Έλληνα πολιτικό πως «μερικές φορές τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι τα πιο σκληρά και τα πιο αμφιλεγόμενα. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα μπορούσε να επανεξετάσει τη δυνατότητα πρόσβασης τουρκικών πλοίων σε μερικά ελληνικά λιμάνια. Αυτό θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία για να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την παράνομη μετανάστευση».

Ξερονήσια ...φυλακές δουλεμπόρων και λαθρομεταναστών
Όμως ο υφυπουργός απαντάει ότι έχει και ο ίδιος κάποιες ιδέες για την επίλυση του θέματος. Πρότεινε τη δημιουργία κάποιου είδους κρατητηρίου, σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά, τόσο για τους λαθρεμπόρους, για να εκτίσουν την ποινή τους, όσο και για λαθρομετανάστες σε κάποιο άλλο νησί.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2007 ένας υπάλληλος της πρεσβείας ταξίδεψε για να δει από κοντά το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο τηλεγράφημα που στέλνει μερικές ημέρες αργότερα στην Ουάσιγκτον,  περιγράφει την επίσκεψη του στο «οριακά ικανοποιητικό» κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών της Λέσβου και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο «φρικτό» κέντρο της Σάμου και γράφει πως «ακόμα και οι ίδιοι υπάλληλοί του παραδέχτηκαν πως είναι ντροπή αλλά πως το πρόβλημα έχει πλέον ξεφύγει και αυτοί πλέον μπορούν να κάνουν ελάχιστα». Στην επίσκεψη αυτή, ο Αμερικανός διπλωμάτης ενημερώθηκε από τοπικούς φορείς για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που «μερικές ημέρες μπορεί και να ξεπεράσουν τους 120», αλλά και για όλους αυτούς που δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα: «Ανασύραμε 35 νεκρούς τους τελευταίους 10 μήνες από τη θάλασσα», εκμυστηρεύτηκε αξιωματικός της ΕΛΑΣ της Σάμου στον Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του  WIKILEAKS δε αφήνουν πολλά περιθώρια σε αξιωμτικούς του Λιμενικού, για το ποιος ήταν πλέον πίσω από τη κωλυσιεργία που παρατηρείτο σε θέματα ανάπτυξης του Λιμενικού Σώματος. 

Αρκετοί είναι εκείνοι που σχολίαζαν σήμερα, ότι ο Φώτης Νασιάκος, όπως και ο απόστρατος του Λιμενικού Βούλγαρης, τους είχαν γίνει "στενοί κορσέδες".  

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δύο αξιωματικοί ή τουλάχιστον ο ένας είχε υποδειχθεί από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, ενώ πλήρη αποδοχή του ρόλου των "αλεξιπτωτιστών" υπήρξε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. 

Γιατί τους πέταξε έξω ο Παπουτσής ενώ τους είχε κρατήσει ο Χρυσοχοϊδης;

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει πλέον σήμερα είναι γιατί ο κ. Χρυσοχοίδης άφησε τον Νασιάκο να αλωνίζει μέσα στο Υπουργείο και να εξακολουθήσει να αποτελεί τον "σύνδεσμο"  μεταξύ ΥΕΝ και Αμερικανών;  Ήξερε τον ρόλο του και τον αποδέχθηκε ή δεν ήξερε οπότε τότε τίθεται θέμα αξιολόγησης του συγκεκριμένου υπουργού;  Και τι  ήταν αυτό που έκανε τον Χρήστο Παπουτσή να πετάξει έξω από το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη τους δύο "αλεξιπτωτιστές" ή "συνδέσμους" ή ...αλήθεια πως αλιώς μπορεί να αποκαλέσει κάποιος έναν Έλληνα που δίνει πληροφορίες σε ξένη κυβέρνηση;  Αν όμως είναι με αποδοχή της Ελληνικής κυβέρνησης;  Τότε αυτό τι σημαίνει;  Μήπως ότι δώσαμε γη και ύδωρ στους Αμερικανούς;
=-=-=-=-=-=-=-=-=--=
Πηγή: Όσα αναφέρονται  στις αποκαλύψεις του  WIKILEAKS, τα πήραμε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την έρευνα που πραγματοποίησαν οι : Αγγελος Πετροπουλος, Μαριαννα Kακαουνακη, Ελενη Bαρβιτσιωτη