Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΗ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Την ανάγκη για αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων, υποστήριξε μιλώντας στη βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α Πειραιά Μανόλης Μπεντενιώτης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων:  «Η Ειδική Επιτροπή δεν είναι όργανο καταδίκης ή διαπόμπευση ανθρώπων, ούτε όργανο δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι διαδικασία αποκάλυψης όλης της αλήθειας.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ είπε ο κ. Μπεντενιώτης είναι: όλα στο φώς, απόλυτη διαφάνεια στα πάντα.»Διευκρίνισε ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία συγκάλυψη καμίας πτυχής των σκανδάλων»


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ της [ΣΥΝΟΔΟΥ Β΄ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΓ΄]

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν εκατόν δώδεκα (112) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Τσοχατζόπουλου, σχετικά με την από 15.2.2000 σύμβαση με την οποία, η κοινοπραξία «Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) – Ferrostaal AG – HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214», για τις αξιόποινες πράξεις:

α) Της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και

β) Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι ο ανωτέρω, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του, και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ: "Eίναι πράξη ευθύνης και ηθικής η πρόταση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί είναι ακριβώς δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Το δίκαιο αναντίρρητα επιτάσσει την υπεύθυνη άσκηση της εξουσίας. Η ευθύνη άλλωστε αποτελούσε βασικό θεσμό και της αθηναϊκής δημοκρατίας και σήμαινε τότε τον διαχειριστικό έλεγχο που μάλιστα ασκείτο δημόσια σε όσους είχαν αναλάβει δημόσια αξιώματα, κατά το πέρας της θητείας τους.

Σήμερα με τον όρο ευθύνη υποδηλώνεται η έννομη συνέπεια των επιτακτικών και απαγορευτικών κανόνων του δικαίου. Γι’ αυτό στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η καλύτερη εγγύηση ότι τα όργανα της πολιτείας θα δρουν εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους, είναι η θεσπισμένη ευθύνη τους.

Οι Υπουργοί, όπως και όλα τα άλλα όργανα της διοίκησης, μη εξαιρουμένων, ούτε των μελών των ανεξαρτήτων αρχών υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη. Δεν υπέχουν, όμως, πειθαρχική ευθύνη, αφού αντί αυτής της πειθαρχικής ευθύνης οι Υπουργοί υπέχουν έναντι του Κοινοβουλίου, ως εκφραστού της λαϊκής κυριαρχίας, πολιτική ευθύνη, κοινοβουλευτική ευθύνη. Και η μεν κοινοβουλευτική ευθύνη, ως πολιτική ευθύνη, δοκιμάζεται και επαληθεύεται ενώπιον της Βουλής, ενώ η ποινική και αστική ευθύνη έχει το χαρακτήρα της νομικής ευθύνης και διαπιστώνεται από τη δικαιοσύνη και απαγγέλλεται από τα δικαστήρια.

Χρονικά πρώτη θεσπίζεται η ποινική, ακολουθεί η πολιτική, η κοινοβουλευτική ευθύνη και τελευταία πρόσφατα θεσπίστηκε η αστική ευθύνη. Η κοινοβουλευτική ευθύνη καθιερώθηκε το πρώτον, με την αρχή της δεδηλωμένης το 1875, ενώ η ποινική ευθύνη συναντάται να εμφανίζεται το 1376 στην Αγγλία, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων κατηγορούσε τους Υπουργούς ενώπιον της Βουλής, ως δικαστηρίου για εγκλήματα κατά του κράτους. Στη νεότερη Ελλάδα όλα τα Συντάγματα, με πρώτο εκείνο της Τροιζήνας το 1827, καθιερώνουν την ευθύνη των Υπουργών.

Έτσι σήμερα έχουμε σε ισχύ τη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, αλλά, και την παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος που προβλέπει ακριβώς τη δυνατότητα της «διαφυγής» από την οποιαδήποτε παραγραφή. Σήμερα η πεποίθηση της κοινής γνώμης, αλλά και η άποψη των επαϊόντων ακόμα, είναι ότι έχουμε μια εκτεταμένη διαφθορά.

Μέχρι σήμερα με ευθύνη και του πολιτικού κόσμου δεν έχουν δοθεί επαρκείς ξεκάθαρες απαντήσεις στο μεγάλο ζήτημα της ηθικής στην πολιτική. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, βρίσκεται σε μια θεμελιακή κρίση, η οποία γίνεται βαθύτερη όσο δεν αλλάζει η λογική και οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή την απαξίωση, σε αυτή την ανυποληψία, σε αυτή την αναξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Η απαξίωση δε αυτή έχει οδηγήσει σε μια κρίση αξιών τη χώρα. Γι’ αυτό πέρα από την οικονομική κρίση που υπονομεύει την προοπτική της ανάπτυξης της χώρας, έχουμε μια βαθειά κοινωνική κρίση σήμερα, αλλά και μια ηθική κρίση, έτσι που η χώρα να αντιμετωπίζει κρίση αξιών και να υπονομεύεται αυτή η ίδια η ευνομούμενη πολιτεία.

Η πρόταση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής, είναι υποχρέωση μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την αποκάλυψη της αλήθειας, αφού το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρεται επακριβώς σε τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο για την υπογραφή των συμβάσεων –αλλά και αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί- όσο και για την κατά καιρούς εποπτεία και υλοποίηση των συμβάσεων. Αυτή η αποκάλυψη της αλήθειας που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει ακολουθώντας όλες τις δικονομικές εγγυήσεις και με απόλυτο σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες, αλλά και τους κανόνες της ποινικής δικονομίας.

Έτσι, η πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι δεν είναι όργανο καταδίκης ή διαπόμπευση ανθρώπων, ούτε όργανο δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι διαδικασία αποκάλυψης όλης της αλήθειας. Έτσι η προκαταρκτική επιτροπή, από το πόρισμα της οποίας πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής λειτουργίας, έχει το υπέρτατο καθήκον να υπηρετήσει και το πολιτικό σύστημα και την ευνομούμενη πολιτεία. Ενώ περαιτέρω, στη συνέχεια, η δικαιοσύνη έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να λειτουργήσει αδέκαστα και με δίκαιη κρίση για να διασφαλιστεί απολύτως τότε πλέον η ευνομούμενη πολιτεία.

Γι’ αυτό για μας δε νοούνται πράξεις παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, αλλά και κρίσεων πριν από οποιαδήποτε έρευνα που αποφαίνονται περί παραπλάνησης οργάνων και Υπουργών, αλλά και που διευκολύνουν περαιτέρω την παραγραφή και παραμένουν ανεξέλεγκτες πράξεις που παραγράφηκαν με υπεκφυγές, αποχωρήσεις από τη Βουλή και συνέργιες δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Γι’ αυτό εμείς, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παραγραφή με οποιαδήποτε απόφαση διακοπής των εργασιών της Βουλής, αφού με σαφήνεια προσδιορίζουμε ότι όλα θα έρθουν στο φως.

Ακριβώς δε γι’ αυτό η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων θα προχωρήσει παράλληλα και περαιτέρω την έρευνα για τη συνέχεια της διαδικασίας των αποκαλύψεων ώστε να έρθουν στο φως τα στοιχεία που θεμελιώνουν τυχόν παραβάσεις κανόνων δικαίου και να οδηγηθεί και αυτή η περεταίρω διαδικασία στην έρευνα τυχόν απαιτούμενης άλλης προκαταρκτικής εξεταστικής επιτροπής. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία συγκάλυψη καμίας πτυχής των σκανδάλων, ενώ ακόμη πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει παραγραφή για τα πολιτικά αδικήματα, αφού σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος μπορεί ο οποιοσδήποτε κατηγορείται ή υπό κατηγορία ή ενδεχομένως ελέγχεται ή εγκαλείται και οι κληρονόμοι του ακόμη, να ζητήσει με αίτησή του τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, για τον έλεγχο της υπόθεσης. Γιατί το κόστος διαφθοράς είναι μετρήσιμο μέγεθος και δυστυχώς η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να πρωταγωνιστεί στον τομέα αυτό. Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία ότι τα σκάνδαλα κρίνονται στις εκλογές από τον ελληνικό λαό. Για μας πρέπει να κρίνονται στο Κοινοβούλιο και στη δικαιοσύνη.

Διότι, αν συνθλίψουμε την αλήθεια, αν την κρύψουμε, αν δεν την υψώσουμε ως έμβλημα, τότε είμαστε καταδικασμένοι σε ευτέλεια. Ακριβώς γι’ αυτό, δίνοντας το μέτρο της ευθύνης και του πνευματικού θάρρους, πρέπει να υιοθετήσουμε τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ: Όλα στο φως, απόλυτη διαφάνεια στα πάντα. Η ενεργοποίηση δε της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η οποία και με αρμοδιότητα πλέον να ερευνήσει σε βάθος και σε έκταση ολόκληρο το εύρος της υπόθεσης 2002-2009, ακριβώς παρέχει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν τυχόν παράνομες πράξεις. Οπότε τότε είναι δέσμευση να προχωρήσουμε περεταίρω τις διαδικασίες ελέγχου παραπομπής όλων των τυχόν υπαιτίων στη δικαιοσύνη.

Είναι πράξη ευθύνης αλλά και ηθικής η πρόταση. Είναι πράξη συνέπειας και συνέχειας της πολιτικής για απόλυτη διαφάνεια. Και δεν θα επιτραπεί από κανέναν μας η οποιαδήποτε αποσβεστική προθεσμία, η οποιαδήποτε παραγραφή, γιατί εμείς το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε ότι είμαστε σε μία άλλη νέα εποχή. Αυτή τη νέα άλλη εποχή την εγγυάται το ίδιο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για να ξαναφέρει την ηθική στην πολιτική, στην πατρίδα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου