Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΡΟΥΣΟΥΛΗΣ "ΚΤΥΠΟΥΝ" ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

 
Επανέρχονται στο θέμα της απαξίωσης των Προξενικών Λιμεναρχείο με  ανακοίνωσή τους ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Β’ Αθήνας, Πάνος Καμμένος και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης. 

Εκτός από ανακοίνωση, οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν και στην κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή.



Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Προκαλεί κατάπληξη η άνευ προηγουμένου απαξίωση των προξενικών μας λιμεναρχείων. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, να οφείλονται μισθοί και κοινόχρηστα, ενώ κινδύνευσαν μέχρι και με έξωση.


Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την υποβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, καταλήξαμε να διασυρόμαστε, για μια ακόμη φορά, διεθνώς λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας. Απορούμε τι μένει να δούμε. Εκτός φυσικά και αν η συνεχιζόμενη κατρακύλα αποτελεί μέρος του πράσινου σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση!».

 Όπως επισημαίνεται, η ελληνική πολιτεία έχει καθυστερήσει έως και τέσσερις μήνες, την καταβολή μισθών στους ναυτιλιακούς ακόλουθους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αξιωματικοί που εργάζονται ακατάπαυστα για τα συμφέροντα του κράτους στο εξωτερικό, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, ακόμα και στέγης, λόγω εξώσεων από τα οικήματα που ενοικιάζουν. Οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σήμερα, τα δεκαοκτώ ανά τον κόσμο, ελληνικά προξενικά λιμεναρχεία, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης θεσμικής και επιχειρησιακής αποσταθεροποίησης του Λιμενικού Σώματος που προκλήθηκε από την πολιτική απόφαση κατάργησης του Υ.Ε.Ν. Καταλήγοντας, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς άμεση επίλυση του θέματος, προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση της χώρας στο εξωτερικό.


Η  Ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, Προστασίας του Πολίτη, και  Εξωτερικών.

Το κείμενο της Ερώτησης 

Ο ναυτιλιακός κλάδος, πρόδρομος της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας, εκτός από την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας μας, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, συνεισφέροντας με δεκάδες δις Ευρώ κάθε χρόνο στο Α.Ε.Π..

Δυστυχώς όμως, η πολιτική απόφαση κατάργησης του Υ.Ε.Ν και δημιουργίας, στη θέση του, ενός αλλοπρόσαλλου μορφώματος, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη ναυτιλία μας και ιδίως στο Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.), που, ως ενιαίος φορέας διοίκησης, εξασφάλιζε την απαραίτητη θεσμική και επιχειρησιακή σταθερότητα στον κλάδο.

Η επιζήμια αυτή απόφαση, δημιούργησε προβλήματα στα, δεκαοκτώ ανά τον κόσμο, ελληνικά προξενικά λιμεναρχεία όπου υπηρετούν ως ναυτιλιακοί ακόλουθοι ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ. εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις τοπικές αρχές και παρέχοντας πολλαπλές υπηρεσίες στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία και τους Έλληνες ναυτικούς.

Ωστόσο, πληροφορίες από τα προξενικά λιμεναρχεία αναφέρουν ότι η ελληνική πολιτεία έχει καθυστερήσει την καταβολή μισθών έως και τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αξιωματικοί που εργάζονται ακατάπαυστα για τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και του κράτους στο εξωτερικό, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, ακόμα και στέγης, λόγω εξώσεων από τα οικήματα που ενοικιάζουν.

Επειδή η αποστολή του Λ.Σ. είναι στενά συνδεδεμένη με την τήρηση της έννομης τάξης στη θάλασσα και επί παντός, υπό ελληνική σημαία, πλοίου όπου και αν αυτό βρίσκεται,

Επειδή η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και η προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, απαιτούν υπηρεσιακά στελέχη ικανά να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αυτά που επιλύουν οι ναυτιλιακοί ακόλουθοι,

Επειδή υπάρχει απόλυτη ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και προς τούτο μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν τα κατά τόπους Προξενικά Λιμεναρχεία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη μισθοδοσία των ναυτιλιακών ακολούθων της χώρας μας; Αν ναι, σε ποιους λόγους οφείλονται και με ποιο τρόπο σκοπεύει άμεσα να επιλύσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση;

2. Βρίσκεται στις προθέσεις του Υπουργείου η κατάργηση των ναυτιλιακών ακολούθων και εάν ναι, με ποιο τρόπο θα καλύψει το αρμόδιο Υπουργείο τις αρμοδιότητες που ασκούν έως και σήμερα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: 

Κωστής Μουσουρούλης
Πάνος Καμμένος,
Γιάννης Πλακιωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου