Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"ΝΕΚΡΟΣ Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ" ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Στη θάλασσα φέρεται να ετάφη η σορός του



Σκοτώθηκε σε επαρχία του Πακιστάν

Του Θανάση Τσίτσα

Νέα Υόρκη

Με τη φράση «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ότι ο νούμερο ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ, για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, Όσαμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο και πανηγύρισε για το θάνατό του.


Η σορός του Μπιν Λάντεν ήταν στην κατοχή των Αμερικανικών δυνάμεων, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Αssociated Press και το CNN ρίχθηκε σε άγνωστο σημείο στη θάλασσα αφού πρώτα τηρήθηκαν όλα τα τελετουργικά που απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία.

Σύμφωνα με το τυπικό του Ισλάμ η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες, ωστόσο όπως εξήγησαν οι Αμερικανοί το να βρεθεί μια χώρα που θα δεχόταν το σώμα του πιο διαβόητου τρομοκράτη στον κόσμο ήταν πολύ δύσκολο και γι΄αυτό αποφασίστηκε να αφεθεί η σορός του στη θάλασσα.

Όπως είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, επρόκειτο για αμερικανική χερσαία επιχείρηση που έγινε σε συγκρότημα κατοικιών στην επαρχία του Αμπονταμπάντ, 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στο συγκρότημα κατοικιών που βρισκόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα οι τοίχοι ήταν ψηλοί, ενώ δεν χρησιμοποιούσε κανενός είδους τεχνολογία, ούτε καν κινητό τηλέφωνο, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διήρκεσε 40 λεπτά, ένα από τα δύο ελικόπτερα έπαθε βλάβη και αναγκάστηκαν να το καταστρέψουν.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το κρησφύγετο το οποίο χτίσθηκε το 2005 βρισκόταν μόλις 100 μέτρα από τη στρατιωτική ακαδημία Κακούλ, γεγονός που εντείνει την καχυποψία αρκετών που υποστήριζαν ότι το Πακιστάν υπέθαλπτε τον μπιν Λάντεν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά το διάγγελμά του σήμερα δεν ευχαρίστησε το Πακιστάν για τη συνδρομή του στην επιχείρηση σύλληψης του επικεφαλής της Αλ Κάιντα.

Πλάνα από την αμερικάνικη επιχείρηση
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, οι πληροφορίες για το πού κρυβόταν ο Όσαμα μπιν Λάντεν ήταν γνωστές εδώ και μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα ετοιμαζόταν με άκρα μυστικότητα η επιχείρηση. Κατά το διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση έγινε από ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και τον συντονισμό της ανέλαβε η Joint Special Operation Command. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανικοί είχαν αποκρύψει αρχικά από τις πακιστανικές αρχές τις πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαρρέει ότι η εντολή που είχε δοθεί ήταν να συλλάβουν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα και ότι ο ίδιος και η φρουρά του αντιστάθηκαν. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε τουλάχιστον μια φορά με σφαίρα στο κεφάλι, αναφέρουν οι Αμερικανοί.

Ωστόσο, αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας σήλωσε στο Reuters ότι το κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων είχε λάβει εντολή να σκοτώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και όχι να τον πιάσει ζωντανό.

Συναγερμός από φόβο αντιποίνων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των φρουρών του μπιν Λάντεν.

Τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του Λευκού Οίκου, μεταδίδουν ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, η φρουρά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως ασπίδα 2 γυναίκες, οι οποίες και τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ νεκρός φέρεται να είναι κι ένας από τους ενήλικους γιούς του μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι όλες οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ βρίσκονται στον υψηλότερο συναγερμό εξαιτίας του φόβου αντιποίνων από τρομοκρατικές ομάδες.

Πανηγυρισμοί στις ΗΠΑ

Πλήθος κόσμου στο άκουσμα της είδησης συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας "USA, USA", ενώ αρκετοί Αμερικανοί είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Σημείο Μηδέν.

Σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπιν Λάντεν ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Γ. Μπους. "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, αλλά απόψε η Αμερική έστειλε ένα αλάνθαστο μήνυμα: Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί", ανέφερε ο Μπους σε ανακοίνωσή του.

Ποιος ήταν ο Μπιν Λάντεν

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1957 και μεγάλωσε σε προστατευμένο και προνομιούχο περιβάλλον. Όμως έπειτα και από την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν εντάχθηκε στις τάξεις των Μουτζαχεντίν και πολέμησε μαζί με τους υπόλοιπους άραβες συντρόφους του ενάντια στους εισβολείς.

Έπειτα από αυτή την εμπειρία συγκρότησε την Αλ Κάιντα και το 1998 κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Θεωρείται υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβείες στην Ανατολική Αφρική, σε ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αλλά και για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Πηγή:  Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου