Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΔΥΟ ΤΟΡΠΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η BIS επιβάλλει αύξηση επιτοκίων και αναπροσαρμογή ιδίων κεφαλαίων

Χ.Ε.Φράγκου

Με δυο αποφάσεις-βόμβες η BIS και ο Ζαν Κλωντ Τρισέ κλειδώνουν σε ασφυκτικά πλαίσια τις εξελίξεις για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το μέλλον των τραπεζών που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μερικές ώρες μετά και την επίσημη αποδοχή του Μάριο Ντράγκι ως αντικαταστάτη του Ζαν Κλωντ Τρισέ τον Οκτώβριο και πριν προλάβει ο νέος τραπεζίτης να διαμορφώσει δικό του στίγμα, το σύστημα κινητοποιήθηκε θέτοντας ασφυκτικά περιθώρια στην άσκηση πολιτικής από τους κεντρικούς τραπεζίτες.


Πρώτα ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ ανεβάζει τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας για την απορρόφηση ενδεχόμενων κραδασμών κατά 1% και εν συνεχεία η Bank of International Settlements σε έκθεσή της ζητά από τις κεντρικές τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια λόγω της ενδυνάμωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Τρισέ καλύπτεται πολιτικά πίσω από τις συστάσεις-πιέσεις της Fed και της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες επισήμαναν ότι το σύστημα υπολογισμού ρίσκου στην Ευρώπη επαφίεται στις εκτιμήσεις της εκάστοτε τράπεζας και δεν ελέγχεται κεντρικά. Υπό αυτό το πρίσμα ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ανέβασε κατά 1% τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπισης επενδύσεων υψηλού στο 3,5%, κίνηση με την οποία συμφωνεί και η BIS.

Η BIS είναι ο εποπτεύον οργανισμός για την εφαρμογή των κριτηρίων της Βασιλείας στις τράπεζες και αποτελεί στην ουσία το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως με διευρυμένες αρμοδιότητες. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Αίσθηση προκαλεί σε πολιτικούς κύκλους η επισήμανση της BIS στην ετήσια έκθεσή της ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ριψοκινδυνεύουν να απολέσουν την αξιοπιστία τους αν ο πληθωρισμός ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η τοποθέτηση αυτή στην ετήσια έκθεση και ενώ συζητείται ο τρόπος και το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σημαίνει την παράλληλη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, την εφαρμογή των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ και την αύξηση των επιτοκίων. Αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε βίαιη αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και σε αδυναμία στήριξης των τραπεζών από τις εθνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα περιφερειακό ντόμινο.

Πηγές του sofokloeusin.gr στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η έκθεση της BIS και η απόφαση Τρισέ κινούνται στη γραμμή Βερολίνου και θα επισπεύσουν την πολιτική λύση για το ελληνικό χρέος. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να είναι συστημικοί και όχι πολιτικοί ώστε να μπορέσει να «πλασαριστεί» καλύτερα η διάσωση στη γερμανική κοινή γνώμη και να μη φανεί ότι η Μέρκελ ενδίδει στις πιέσεις.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/78419 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου