Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην καταγραφή των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου, προχωρά η περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη περιοχή.

Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με θέμα: «Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο στο λεκανοπέδιο» στον Πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι η τραγικά
αρνητική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, γεγονός που έχει αναδειχθεί σε όλες τις διαστάσεις του τόσο από τα ΜΜΕ όσο και κατά καιρούς από επιστημονικούς και άλλους φορείς και οργανώσεις και έχει ιδιαίτερα επισημανθεί από την αυτοδιοίκηση η οποία αγωνίζεται ενεργά για τη διαμόρφωση ενός συντονισμένου πλαισίου δράσης σε περιφερειακό επίπεδο για τη βελτίωση της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η θέση μας σχετικά με τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της περιοχής μας είναι η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών μας με τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με όσο το δυνατόν ελάχιστο τσιμέντο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ φορέων δημόσιου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Στόχος της ημερίδας ήταν η διαμόρφωση κοινών πολιτικών για τη διαχείριση των αναξιοποίητων ελεύθερων χώρων που έχουν εντοπιστεί στην Αττική και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά και η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών οι οποίοι ασφυκτιούν στο σημερινό τσιμεντένιο περιβάλλον που τους περιβάλλει, σημειώνοντας ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι 1,5 τ.μ. ενώ στο υπόλοιπο της Αττικής είναι 2,5τ.μ. και στην Ευρώπη από 5 έως 8 τ.μ. ανά κάτοικο.

Σκοπός είναι η επίσημη καταγραφή στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας όλων των χώρων και η σταδιακή αξιοποίησή τους σε συνεργασία με τους δήμους, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα παρατηρητήριο ελεύθερων αξιοποιήσιμων χώρων.

Προσκλήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους οι πιο κάτω επιστήμονες που ενεργοποιούνται στον Πανεπιστημιακό χώρο αλλά και εκπρόσωποι φορέων.

-Ηλίας Γιαννίρης, Επίκουρος Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης
-Ρουσέτος Λειβαδάρος, Διδάκτωρ μηχανικός ΕΜΠ
-Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
-Δατσέρη Βάνα, Αντιδήμαρχος Ποιότητας, Ζωής και Περιβάλλοντος.
-Γ. Παλιατσός, Καθ. ΤΕΙ Πειραιά.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ο βουλευτής Α΄Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής αρμόδιος σε θέματα ΕΣΠΑ Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κων/νος Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κων/νος Παπαντωνίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Επιχειρηματικού κόσμου και των συλλογικών φορέων, ενεργοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου