Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ "ΣΠΙΤΙ"

...ενώ η "Ναυτιλία" ,  "εγκαταλείπει" τον Πειραιά

Καιρός ήταν να αποκτίσει επιτέλους και το Λιμενικο το δικό του σπίτι.  Και το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη απέκτισε επιτέλους κύρος και αξιοπρέπεια με την δημοσίευση του Π.Δ. για την οργάνωση των Υπηρεσιών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.  

Αυτό που έλειπε, ήταν και μία αξιοπρεπής πινακίδα την οποία και απέκτισε: ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Ευτυχώς  - σύμφωνα με
συνεργάτες του Υπαρχηγού Θεόδωρου Φουστάνου - δεν χρειάστηκαν πολλά έξοδα αφού όλα τα στοιχεία της πινακίδας προήλθαν από το ξήλωμα της ταμπέλας του παλιού Υπουργείου.  Χρειάστηκε μόνον να αγοραστούν τα ψηφία:  Χ, Ω και Μ.  Όλα τα άλλα ψηφία, γιαλλίστηκαν και βάφτηκαν στο χρώμα του Λιμενικού, δηλαδή του κίτρινου και του μαύρου όπως και οι άγκυρες που επίσης βρίσκονταν στο κτίριο του παλιού Υπουργείου στη Μαρίνα Ζέας. 

Απορία προκάλεσε η αντίδραση πολιτικών Υπαλλήλων οι οποίοι περιέργως εξέφρασαν την άποψη ότι το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη ανήκει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Φαίνεται ότι όλοι όσοι διαμαρτύρονται παραβλέπουν ή και ξεχνούν, ότι κανένα κτίριο δεν ανήκει σε καμία ουσιαστικά Υπηρεσία.  Όλα τα δημόσια κτήρια ανήκουν στον λαό (σ.σ. μέχρι να τα ξεπουλήσει η κυβέρνηση στο όνομα του Μεσοπρόθεσμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει).  Αυτό όμως που θα επισημάνουμε πιό κάτω μάλλον θα πονέσει κάποιους "διαμαρτυρόμενους" αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια.

Ποίοι είναι αυτοί που με το ρολόϊ στο χέρι, σπεύδουν κάθε μέρα από τις 2.30 μ.μ. να σενιαριστούν, να τακτοποιηθούν, και να φορτσάρουν μαζικά στην έξοδο του Υπουργείου μόλις η ώρα κτυπούσε τρεις το απόγευμα;

Πότε παρατηρήθηκε ανάλογη εικόνα από λεφούσι λιμενικών να συνοστίζεται στα ασανσέρ για να τραπούν σε φυγή από τον χώρο εργασίας τους;

Πότε, έσπευσαν οι πολιτικοί υπάλληλοι στο Υπουργείο, όταν υπήρχε κάποια κρίση π.χ. ναυάγιο κλπ.

Τουλάχιστον όσοι ζούμε στους χώρους του πρώην ΥΕΝ, χαιρόμαστε που ακόμα και στο κυλικείο, υπάρχουν ένστολοι, διαφορετικά ούτε καφές, ούτε νερό θα υπήρχε μετά τις 2.30 στον χώρο των "άλλων" εργαζόμενων, ή των σκλάβων της Υπηρεσίας - ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός για τους άοκνους λιμενικούς.

-  Και τέλος, ποίοι είναι εκείνοι που δίνουν αίγλη και δυναμισμό στον χώρο, αν όχι οι αξιωματικοί του Λιμενικού, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτοχοι δύο ή και περισσοτέρων πανεπιστημιακών πτυχίων;  

΄Ή μήπως ξεχνάμε ότι πάντα οι αξιωματικοί του Λιμενικού  ήσαν οι ικανοί που αντιπροσώπευαν τη χώρα μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα;  Άλλωστε ο διαχωρισμός του Λιμενικού από το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν είναι που προκαλεί την αγανάκτηση των εφοπλιστών και της ΠΝΟ καθώς ανέκαθεν ο Λιμενικός ήταν ο στηλοβάτης της ναυτιλίας;  Της ελληνικής ναυτιλίας που εξακολουθεί παρά τα "χαστούκια" που δέχθηκε να κρατά τα σκήπτρα και την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο στερέωμα;

ΑΛΣ: Είναι ναυτική εγκατάσταση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου το Λ.Σ., η ονομασία του κτιρίου με τον τίτλο «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος» αποτελεί, κατ’ αρχήν, έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της Ελληνικής Πολιτείας προς την πολυετή προσφορά του Σώματος στην ελληνική κοινωνία και ναυτιλία.

Το κτίριο από την αρχική του σχεδίαση είχε προβλεφθεί να αποτελέσει το χώρο άσκησης τόσο του επιτελικού όσο και του εθνικά κρίσιμου επιχειρησιακού έργου του Σώματος. Για το λόγο αυτό, στεγάζονται η ηγεσία του Σώματος, το σύνολο των επιτελικών Διευθύνσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το επιχειρησιακό γραφείο του FRONTEX στη Ν.Α. Ευρώπη.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταστέγασης στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής οι υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε άλλα κτίρια του Πειραιά. Στόχος η εξοικονόμηση πόρων και η ενίσχυση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων του Σώματος.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται το ειδικό Σχέδιο Μέτρων Ασφαλείας Κτιρίου, ως ναυτική εγκατάσταση σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία. (σ.σ. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαγόρευσε την πραγματοποίηση δεξίωσης στο μπαλκόνι του κτιρίου, στο πλαίσιο των Special Olympics που είχε περιέργως αποφασίσει ο τέως Υπουργός ΘΥΝΑΛ Γιάννης Διαμαντίδης!)

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το Π.Δ. 67/ΑΦ149/27.6.2011 για την οργάνωση των νέων υπηρεσιών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η στελέχωση ξεκινάει άμεσα και προϋποθέτει ενιαίο χώρο λειτουργίας.

Το επιβάλλει η ιστορία του και η δυναμική που πλέον αναπτύσσει για την εκτέλεση της αποστολής του και την ανταπόκρισή του στους ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της ναυτικής ασφάλειας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αυτή την προοπτική οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε. Έτσι, θα ενισχύσουμε όχι μόνο το ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και την εξυπηρέτηση εθνικών μας στόχων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΛΣ.

Το μόνο δυστύχημα - θα μπορούσαμε να πούμε - είναι ότι η ναυτιλία που τόσο έχει ανάγκη τον Λιμενικό, θα αργήσει πολύ να αποκτήσει αντίστοιχης ικανότητας και αξιοπιστίας "υπηρέτες" προκειμένου να σταθεί στα διεθνή φόρα όπου συζητούνται νόμοι και κανονισμοί και λαμβάνονται διάφορες σημαντικότατες  αποφάσεις.

Κενές ακόμα οι θέσεις περιφερειαρχών!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έδωσε εντολή να μην αντικαθίσταται με Λιμενικό, όταν από κάποια Υπηρεσία που υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Χρυσοχοΐδης) αποχωρεί ο αξιωματικός που υπηρετούσε ως διοικητής ή διευθυντής.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ήδη π.χ. κάποιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού, παραμένουν πλέον χωρίς διοικητή.

Στο μεταξύ, από τον Μάρτιο εξακολουθούν να παραμένουν κενές κάποιες θέσεις Περιφερειαρχών και διευθυντών με ευθύνη του Υπουργου Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου