Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ...«χάπιend»

Πετάμε 50 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων όταν άλλοι πεθαίνουν γιατί δεν τα έχουν

Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πενήντα εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία είτε έχουν λήξει, είτε δεν χρησιμοποιούνται πια, καθώς οι πάσχοντες ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.


Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση για τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Ι. Τούντας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, από τα οποία υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ι. Ζιώμα, «το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν».
Επιπλέον, σημείωσε, «ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «χάπιend», το οποίο σχεδίασε το Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αφορά την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» από 8 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου, με την τοποθέτηση κάδων με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης στην Αθήνα.

Επιλεγμένα σημεία ενημέρωσης & ασφαλούς απόρριψης οικιακών φαρμάκων στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου