Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΚΥΡΙΟΙ, ΠΛΗΡΩΣΤΕ

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*
Το «σπορ» μιας μεγάλης κατηγορίας «ευφυών» και επιτηδείων Ελλήνων, το οποίο δυστυχώς είναι διαχρονικό, είναι η μη εκπλήρωση των αναλογούντων στην κατηγορία αυτή φορολογικών υποχρεώσεων (φοροδιαφυγή).



Στην έκνομη φορολογικά κοινωνικοοικονομική τάξη εντάσσονται τα ατομικά και εταιρικά εισοδήματα, τα ελευθέρως σχηματιζόμενα στο πλαίσιο της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς ή ορθότερα της ασύδοτης οικονομίας της αγοράς.


Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, με οποιαδήποτε μορφή και αν ασκούνται στην σφαίρα της πραγματικής οικονομίας και της παραοικονομίας, έχουν το ασύδοτο προνόμιο της φοροδιαφυγής. Μόνο η φορολογική συνείδηση θα μπορούσε να την συγκρατήσει, η οποία όμως ουδέποτε υπήρξε, υπάρχει ή θα υπάρξει.


Εξάλλου, το κράτος με τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς του μηχανισμούς, άλλοτε από ανικανότητα, άλλοτε από έλλειψη βουλήσεως, ενίοτε και από σκοπιμότητα «αδυνατεί» να ασκήσει αποτελεσματικά την δημοσιονομική του αποστολή. Έτσι, η φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή οργιάζουν.


Εάν είχε γίνει κατορθωτό να καταπολεμηθεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο, έστω και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, θα είχε εξαλειφθεί το έλλειμμα, δεν θα είχαν κατακρεουργηθεί τα πενιχρά εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και, φυσικά, δεν θα είχε αναιρεθεί η προνοιακή πολιτική.


Πέραν αυτών, η φοροδιαφυγή αποτελεί ειδεχθή μορφή οικονομικής ανισότητας και κοινωνικής αδικίας και παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές. Επικουρούμενη, δε, από την βαρύτατη για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες έμμεση φορολογία, διευρύνει το φάσμα της χειμαζόμενης κοινωνίας και τα όρια του κοινωνικού περιθωρίου. Στον αντίποδα των κοινωνικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν (ελευθέρως σχηματιζόμενα εισοδήματα) των οποίων τα μέλη δεν υπερβαίνουν τις 900.000 και των οποίων το διαφεύγον φορολογητέο εισόδημα είναι πολλαπλάσιο του δηλουμένου, υπάρχει η μεγάλη κατηγορία του εκ των προτέρων δηλουμένου και βεβαιωμένου και αγρίως φορολογουμένου εισοδήματος του προερχόμενου από τη μισθωτή εργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως και του αντίστοιχου των συνταξιούχων. Αυτές οι στρατιές των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια, αποτελούν τα αναγκαστικά υποζύγια των επαχθέστατων φορολογικών βαρών.

*
Επειδή το κράτος δεν φαίνεται να διαθέτει «ισχυρή» βούληση για να πατάξει την φοροδιαφυγή, οι δε εισπρακτικοί του μηχανισμοί, βαθειά διαβρωμένοι, «αδυνατούν» να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Επειδή είναι κοινωνικά ανήθικο οι φοροδιαφεύγοντες να απολαμβάνουν τις προσφερόμενες ιατρικές, φαρμακευτικές, νοσηλευτικές παροχές κλπ εξίσου με εκείνους που συμμετέχουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.


Επειδή με την φοροδιαφυγή παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο (άρθρο 4 §1 του Συντάγματος).


Επειδή παραβιάζεται, επίσης, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας κατά την οποία έκαστος συμμετέχει στα οικονομικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4 § 5 Σ).


Επειδή σε εποχή βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δε μπορεί να είναι ανεκτές συμπεριφορές που παραβιάζουν την κοινωνική ηθική και προκαλούν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Διά ταύτα

Στο όνομα του χειμαζόμενου και δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, στο όνομα της υπεράσπισης του Συντάγματος, τα εκατομμύρια των αγρίως φορολογούμενων μισθωτών και συνταξιούχων Ελλήνων να λειτουργήσουν ως ένα παλλαϊκό, αγωνιστικό Κίνημα κατά των φοροφυγάδων και φοροκλεπτών, ελέγχοντας, απαιτώντας και αξιώνοντας σε κάθε συναλλαγή την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από όλους εκείνους οι οποίοι αποκερδαίνουν αθεμίτως δια της φοροδιαφυγής, η οποία φοροδιαφυγή, σε εποχή δεινής δοκιμασίας του Λαού, έχει χαρακτηριστικά μαυραγοριτισμού.


Καλούνται οι πολίτες να εγκαταλείψουν αυτοκαταστροφικές και μηδενιστικές διαδικασίες του τύπου «δεν πληρώνω» συγκροτώντας το Κίνημα «Πληρώστε Κύριοι». Ένα τέτοιο κίνημα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα τέτοιο κίνημα στερείται παράνομων και άδικων πράξεων στρεφόμενων κατά του κοινωνικού συνόλου, έχει την έννοια της υπεράσπισης του Συντάγματος και του καλώς εννοούμενου πατριωτισμού.


Όταν αποστάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο κρατικός έλεγχος τότε, ο κοινωνικός έλεγχος, ο έλεγχος των πολιτών είναι επιβεβλημένος. Είναι η ώρα του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη.


Ένα τέτοιο πατριωτικό και αγωνιστικό κίνημα είναι το αποτελεσματικότερο όπλο κατά της φοροδιαφυγής.


Οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων να πάρουν την πρωτοβουλία. Και αν αισθάνονται «ζυγόν δουλείας» τότε η Πρωτοβουλία ανήκει απευθείας στο Λαό.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι πρ. Αντ/ος της Βουλής και Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»
e-mail: pkritikos14@yahoo.gr



*** *** *** *** *** ***
 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο

*** *** *** *** *** ***

AQUARELA CREPA CAFFE

Λαοδικείας και Τσαλδάρη (γωνία) στη Νίκαια
Τηλ: 2110.145.211

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου