Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παπουτσής: Ανακρίβειες της Ν.Δ. τα περι σύστασης 70 νέων φορέων


Σχετικά με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Μιχελάκη, για τη δημιουργία περίπου 70 νέων κρατικών δομών, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας το Πολίτη ο Υπουργός Χρήστος Παπουτσής εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής:

1. Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου

Η Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου συστήθηκε με το Ν 3907/11. Αφορά στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου στη χώρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε., για τη μη ικανοποίηση των οποίων μέχρι πρόσφατα, η χώρα μας είχε δεχθεί αυστηρότατη κριτική και καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Μέχρι στιγμής έχει προσληφθεί μόνο ο διευθυντής μέσω διαδικασίας opengov. Για τη στελέχωση της Υπηρεσίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαδικασία των αποσπάσεων και η διαδικασία μετατάξεων από άλλους φορείς του δημοσίου εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Ουδεμία νέα πρόσληψη έχει πραγματοποιηθεί.

Η υπηρεσία αυτή θα εγκατασταθεί σε κτίριο που ανήκει στο δημόσιο και βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού.

Για το 2011 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 1.219.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, η Ν.Δ. καταψήφισε την ίδρυση της νέας Υπηρεσίας επί της αρχής και υπερψήφισε τη στελέχωση, τα θέματα προϋπολογισμού, οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών και στέγασης.

2. Αρχή Προσφυγών

Η Αρχή Προσφυγών αποτελεί το απαραίτητο θεσμικό συμπλήρωμα της Υπηρεσίας Ασύλου καθόσον θα εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεών της.

Η διευθύντρια που τοποθετήθηκε είναι δημόσιος υπάλληλος και κατά συνέπεια δεν υπάρχει επιπρόσθετη δαπάνη παρά μόνο η χορήγηση επιδόματος θέση διευθυντή. Οι λοιπές θέσεις προβλέπεται να συμπληρωθούν μέσω αποσπάσεων ή μετατάξεων από το δημόσιο.

Θα εγκατασταθεί επίσης στο ίδιο κτίριο με την Υπηρεσία Ασύλου.

Ο προϋπολογισμός των 4.673.990 που αναφέρεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς η Αρχή Προσφυγών δεν έχει δικό της προϋπολογισμό αλλά υπάγεται στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου.

3. Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής συνιστά δέσμευση της χώρας μας στην Ε.Ε. και απαραίτητη υποδομή για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία στην ουσία ήταν ανύπαρκτη μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

Η ενεργοποίησή της θα συμβάλλει στην ταυτοποίηση, στην ιατρική εξέταση, στη συνδρομή στις ευάλωτες ομάδες και στην ταχύτερη δυνατή διαχείριση τυχόν αιτημάτων ασύλου που υποβάλλουν οι παράνομοι μετανάστες, τα οποία αποτελούν για χρόνια, απαίτηση της διεθνούς έννομης τάξης και η έλλειψή τους έχει προκαλέσει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της χώρας μας.

Έχει τοποθετηθεί διευθύντρια της Υπηρεσίας με τη διαδικασία opengov.

Για τη στελέχωση της υπηρεσίας έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία αποσπάσεων και μετατάξεων από εν ενεργεία υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Ουδεμία νέα πρόσληψη έχει πραγματοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό έχει εγκριθεί ποσό ύψους 2.553.000 και όχι 6.585.000 όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ..

Κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή η Ν.Δ. καταψήφισε την ίδρυσή της επί της αρχής, υπερψήφισε όμως, τη στελέχωση, τα θέματα προϋπολογισμού, οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών και στέγασης.

4. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η σύσταση της Υπηρεσίας αυτής ήρθε να καλύψει το κενό στη δίωξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα μας. Και η δράση της μέχρι στιγμής έχει φέρει εξαιρετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα που σχετίζονται με περιπτώσεις φοροδιαφυγής, απάτης, παιδικής πορνογραφίας κλπ

Δεν έγιναν προσλήψεις νέου προσωπικού. Οι περίπου 100 αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων που στελέχωσαν την Υπηρεσία είχαν ήδη προσληφθεί από τις αρχές του 2010. Το ποσό των 212.000 ευρώ έχει προβλεφθεί για την κάλυψη και μόνο, των λειτουργικών της αναγκών.

5. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε.Ε. καθώς η νέα Υπηρεσία αποτελεί την Εθνική Αρχή Διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής.

Αποστολή της νέας Υπηρεσίας είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν χρηματοδοτούμενες επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο συντονισμός των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, για την ορθολογική διαχείριση και την αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων.

Η Υπηρεσία στελεχώθηκε από εν ενεργεία προσωπικό των τριών Σωμάτων και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δεν προβλέπεται επιπρόσθετος προϋπολογισμός για τη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής.

Κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή η ΝΔ έχει υπερψηφίσει τη σύστασή της.

6. Αυτοτελής Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, αποτελούν παλαιές και εξαιρετικά επιτυχημένες στη δράση τους Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες λειτουργούν, αδιαλείπτως και αποτελεσματικά επί περίπου 13 έτη. Επομένως δεν πρόκειται για νέα Υπηρεσία.

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις αφορούν στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους στην καταπολέμηση συγκεκριμένων εγκλημάτων που διαπράττονται από υπαλλήλους και λειτουργούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δεν αφορούν σε οργανωτικά ή άλλα ζητήματα τα οποία συνεπάγονται οικονομικό κόστος και κατά συνέπεια δεν προκαλούν δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

7. Έξι Υποδιευθύνσεις σε κάθε μία από τις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης ήταν συνέπεια:

α. της ίδρυσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γεγονός που επηρέασε το φάσμα των αρμοδιοτήτων του κεντρικού πυρήνα των ανωτέρω Διευθύνσεων Ασφάλειας και επέβαλε τον επαναπροσδιορισμό τους,

β. της ανάγκης βελτίωσης του δομικού σχήματος των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό, και επαναπροσδιορισμού του βασικού άξονα της επιχειρησιακής τους δράσης, με έμφαση στους τομείς :

 του οργανωμένου εγκλήματος,

 της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους και

 της εμπορίας ανθρώπων κ.λ.π.

Πραγματοποιήθηκε χωρίς οικονομικό κόστος. Δεν προκλήθηκαν δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

8. Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Η σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ήταν αποτέλεσμα σχετικής πρότασης όχι μόνον της Ε.Ε. και διαφόρων Φορέων και διεθνών Οργανισμών, αλλά απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας για διαφάνεια στη δράση των ένστολων κρατικών οργάνων και προστασία του πολίτη από πράξεις αυθαιρεσίας σε βάρος του από τους ένστολους αυτούς κρατικούς λειτουργούς.

Σ΄ αυτήν ακριβώς την απαίτηση ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση με την ίδρυση της Υπηρεσίας, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι για την εξασφάλιση της διαφάνειας στη δραστηριότητά τους διοικείται από 3μελή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από έναν επίτιμο Αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έναν επίτιμο Εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών ως μέλη.

Στελεχώνεται από εν ενεργεία στελέχη των τριών Σωμάτων Ασφαλείας και δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις.

Δεν προβλέπεται επιπρόσθετος προϋπολογισμός για τη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής.

9. Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Πολιτικού προσωπικού με 4 διευθύνσεις.

Η σύσταση της Γενικής αυτής Διεύθυνσης είναι απαραίτητη προκειμένου να καλύπτει θέματα που αφορούν το πολιτικό προσωπικό του νέου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα ενταχθούν το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η σύσταση της νέας Γενικής Διεύθυνσης δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επεξεργασία του σχετικού Π.Δ.

Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται νέο προσωπικό

Στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή η Ν.Δ. είχε υπερψηφίσει την ίδρυσή της.


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου