Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο εξεφτελισμός μετά τη ρατσιστική υψομέτρηση, στο Λιμενικό και στα άλλα Σώματα Ασφαλείας

Νομικός καταγγέλλει εξευτελισμόυς κατά τις ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να προσληφθεί

«Το Λιμενικό δεν σεβάστηκε το σώμα μου»

Συγκλονιστικές όσο και προσβλητικότατες λεπτομέρειες από την υποτιθέμενη υγειονομική εξέταση των γυναικών στο Λιμενικό


Η δικηγόρος Φ. Μάζαρη:
«Αισθάνθηκα βιασμένη»

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

«Ενιωσα βιασμένη», λέει η νεαρή δικηγόρος Φωτεινή Μάζαρη, περιγράφοντας τη διαδικασία των... εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ως υποψήφια νομικός του Λιμενικού Σώματος. Αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, στηρίζοντας έτσι και τις συνυποψήφιές της που δεν μίλησαν γιατί «φοβήθηκαν μην κοπούν και έχουν ανάγκη να δουλέψουν».

Την επώνυμη καταγγελία μετέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου στην επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, υποψήφια στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με το συνδυασμό «Αλμα στο μέλλον». «Οταν υπάρχει καταγγελία και πληροφορίες ότι τέτοια εξευτελιστικά γεγονότα συμβαίνουν ακόμη και σε άντρες υποψήφιους, οφείλουμε να εξετάσουμε τι συμβαίνει», επισημαίνει στην «Ε» η κ. Αμμανατίδου.

«Είμαι 27 ετών, δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάστηκα πέντε χρόνια και άνοιξα το δικό μου γραφείο. Εκανα αίτηση για την προκήρυξη του Λιμενικού. Δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και αφορούσε 15 θέσεις νομικών» λέει, η
Φωτεινή Μάζαρη, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση πως θα μπορούσε να εργάζεται στο Λιμενικό και παράλληλα να διατηρεί το γραφείο της. Οι προϋποθέσεις που έθετε η προκήρυξη ήταν αυστηρές, όπως λέει. Ομως, η ίδια είχε αποφοιτήσει από τη Νομική με βαθμό «Λίαν καλώς». Ετσι, στον οριστικό πίνακα είχε καταταχθεί ένατη, σε σειρά 600 υποψηφίων.

Σύμφωνα με την περιγραφή της νεαρής δικηγόρου, η προκήρυξη προέβλεπε ότι μετά την οριστική ανάρτηση του πίνακα των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι μετά τη μέτρηση του ύψους θα περνούσαν από ψυχομετρικά τεστ: «Στην προβλεπόμενη διαδικασία περιλαμβάνονται οι υγειονομικές εξετάσεις χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Και δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση για τις διαδικασίες που θ' ακολουθούσαν», διαβεβαιώνει η Φωτεινή. Ο,τι και αν αυτό σημαίνει για τις απροετοίμαστες για μια τέτοια διαδικασία γυναίκες.

Την επομένη, λοιπόν, οι υποψήφιες προσήλθαν για να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση: «Και αντί να μας κάνουν εξέταση αίματος για να διαγνώσουν αν υπάρχει μεταδοτικό νόσημα ή ανίατες ασθένειες, μας υπέβαλαν σε εξέταση ούρων για να αποδειχθεί αν είμαστε έγκυοι. Διότι οι εγκυμονούσες δεν προσλαμβάνονται, κόβονται», λέει η ίδια.
«Δεν είχαμε ενημερωθεί γι' αυτό που θ' ακολουθούσε. Αν το ήξερα, δεν θα πήγαινα», λέει η Φωτεινή. Μεταφέρουμε τη συνέχεια της διαδικασίας, όπως την περιγράφει: «Μας οδήγησαν σ' ένα δωμάτιο. Ημασταν συνολικά 15 υποψήφιες. Εκεί μας περίμεναν δέκα γιατροί του Λιμενικού Σώματος, όλοι άντρες. Την ίδια στιγμή, γυναίκες υποψήφιες άλλων ειδικοτήτων περίμεναν τη σειρά τους για να εξεταστούν. Θ' ακολουθούσαν γυναίκες οικονομολόγοι. Μπήκαμε στην αίθουσα και η πόρτα έκλεισε. Οι άντρες γιατροί μάς είπαν "κορίτσια, τώρα θα βγάλετε τα ρούχα σας. Θα μείνετε φορώντας μόνο το κάτω εσώρουχο". Μπήκε στην αίθουσα μια γυναίκα γιατρός, κρατώντας στηθοσκόπιο. Μας ακροάστηκε στο στήθος, την πλάτη και βγήκε από την αίθουσα».

«Δεν χρειαζόταν να παραμείνουμε γυμνές στη συνέχεια της διαδικασίας. Μας έδωσαν εντολή να κάνουμε "κουτσό" περπατώντας με το ένα πόδι. Το κάναμε κι αυτό. Μετά τους ρώτησα για ποιο λόγο να είμαστε γυμνές. "Μη μιλάς, όποιος αρνείται κόβεται απ' τις εξετάσεις", μου απάντησαν. Ζήτησαν να παραταχθούμε η μία δίπλα στην άλλη. Κατ' αλφαβητική σειρά».
Ούτε αυτή η διαδικασία ήταν αρκετή. Στη συνέχεια, όπως λέει, «οι δέκα γιατροί που παρέμεναν καθιστοί πίσω από την έδρα είπαν ότι "θα μετρήσουμε μέχρι το τρία. Μετά θα βγαίνει κάθε μία μπροστά. Θα φωνάζει το ονοματεπώνυμο, τη σχολή της και τη φράση: το γοργόν και χάριν έχει". Ηταν απαράδεκτοι. Αλλά κι αυτό, το κάναμε. Και αφού ξεφτιλιστήκαμε εντελώς, μας είπαν να γυρίσουμε με τα οπίσθιά μας προς το μέρος τους και να σκύψουμε με τις παλάμες πιάνοντας το έδαφος!... Προφανώς να εξετάσουν αν έχουμε σκολίωση. Πέρασε ο νευρολόγος από δίπλα μας, λέγοντας "κορίτσια, μπορείτε και πιο χαμηλά"».

Προσθέτει μάλιστα ότι στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκε και μία παχύσαρκη κοπέλα: «Της περίσσευαν τουλάχιστον 30 κιλά- και στο τέλος της είπαν ότι "μ' αυτά τα κιλά πώς τόλμησες κι έκανες αίτηση για το Λιμενικό;". Λες και θα μας προσλάμβαναν για λιμενοφύλακες».

Πώς αποφάσισες να το καταγγείλεις;

«Γιατί πρόκειται για τακτική που υιοθετείται από αξιωματικούς, και θα πρέπει να καταργηθεί. Δεν μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία κι επιπλέον δεν σεβάστηκαν το ανθρώπινο σώμα. Εξετασθήκαμε από άντρες γιατρούς, αντί για γυναίκες όπως προβλέπεται από τη νόμιμη διαδικασία. Δεν μας ρώτησαν καν αν δεχόμαστε να υποβληθούμε σ' αυτές τις επαχθείς εξετάσεις από άντρες. Και δεν χρειαζόταν να είμαστε γυμνές για να διαπιστωθεί αν υποφέρουμε από ορθοπεδικό ή ουρολογικό νόσημα».

Γιατί δεν αντέδρασες;

«Τη στιγμή που υποβάλλεσαι σε καταναγκαστικές πράξεις, λειτουργείς με την ψυχολογία της μάζας. Δεν αντιδράς. Βγαίνοντας ένιωσα βιασμένη. Το ίδιο βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Την επομένη μίλησα με τις άλλες υποψήφιες. Μου είπαν μη μιλήσεις γιατί θα κοπείς. Οσες προσληφθούν δεν πρόκειται να το συζητήσουν. Αλλά δεν μπορούν και να το αρνηθούν».
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=329684

*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

5 σχόλια:

  1. "Άλμα στο ...κενό" για την κυρία και όχι στο μέλλον. Ποιός θα μας διαφωτίσει για τον λόγο που κόπηκε τελικά? Γιατί μάλλον στις κομμένες την βλέπω για να λέει τέτοιες ..... αφέλειες.
    Είχα σχολιάσει στο
    http://theexantas.blogspot.com/2011/12/blog-post_03.html
    Γιατί κάτι μου λέει ότι η υποψήφια, ανάμεσα σε τόσες άλλες που δήθεν "δέχτηκαν"αυτή την συμπεριφορά, είναι αποτυχούσα & μάλιστα απέχουσα παρασάγγες από την τελευταία? Και μόνον μια θίχτηκε? Γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι οι συν υποψήφιες δεν θίχτηκαν και μόνο η καταγγέλλουσα είχε τόσο υψηλή ηθική και ευθιξία. Εκτός και αν ζήλεψε την δόξα & την τακτική του Δόκιμου Σμρου, ο οποίος παρότι θα έπρεπε να είχε κοπεί στα ψυχοτεχνικά, για τυπικούς λόγους (αφού ελέω ονόματος πήγε την επομένη), στην συνέχεια με δικαστική απόφαση από αποτυχών έγινε .... επιτυχών!
    Αιδώς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. prepei kapoios na pei se ayti thn kopelitsa .oti kai oi limenofilakes exoyne metaptixiaka kai didaktorika.alla den eixane to visma tis na ginoyne axiomatikoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν βλέπω να έγινε αξιωματικός. Ίσως θα έπρεπε να διαβάσετε καλύτερα τη συνέντευξη. Επιπλέον έχω παρακαλέσει (υπάρχει μόνιμη σημείωση): Μη γράφετε γκρίγκλις. Είναι κουραστικό να προσπαθείς να διαβάσεις ελληνικά μέσα από λατινικούς χαρακτήρες.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ετικέτα ¨ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ¨ για την συγκεκριμένη δημοσίευση είναι πολύ εύστοχη. Η κυρία αν και αρχικά επιθυμεί να παρουσιάσει την ίδια ως θύμα ρατσισμού προς το τέλος ανατρέπει όλες τις αρχικές εντυπώσεις. Γράφει συγκεκριμένα: "Λες και θα μας προσλάμβαναν για λιμενοφύλακες" και μας ξεκαθαρίζει πως θεωρεί λογικό και αποδεκτό πως κάτι που περιγράφει προσβλητικό για την ίδια, της είναι πολύ φυσιολογικό να εφαρμοστεί σε άλλους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την ιδια ακριβως μα ακριβως διαδικασια περασαμε και εμεις σαν ανδρες υποψηφιοι υπαξιωματικοι.δεν πιστευω οτι ειναι λαθος.και δεν την πιστευω που λεει οτι δεν ηξερε που παει.στρατος ειναι.επρεπε να τα περιμενει αυτα.δεν ειχε φιλους που να εχουν παει εστω φανταροι ωστε να της πουν πως ειναι οι στρατιωτικες υγειονομικες εξετασεις?αλλα ολα τα κανει επειδη δεν περασε αλλιως δεν θα μιλουσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου