Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βαλεργάκης άφησε ακάλυπτο κατηγορούμενο που υποστηρίζει ότι τον ενημέρωνε για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων


Πριν κρυώσει η καρέκλα του Επιτελάρχη ο
κ. Βαλεργάκης έδωσε συνέντευξη για τους
λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση από το Λ.Σ.
Φοβήθηκε λέει ότι ισως βρισκόταν συγκατηγορούμενος

Δεν πρόλαβε να παραιτηθεί και αυθημερόν (Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011) έδωσε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα της Κρήτης ο τέως Επιτελάρχης του Λιμενικού Γ. Βαλεργάκης.  Και μάλλον, η απόφασή του δεν ήταν σοφή καθώς με όσα είπε δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά. Νέα ερωτηματικά.

Στη συνέντευξη αυτή παραδέχθηκε ότι ο Αρχηγός του Λιμενικού τον κράτησε σε απόσταση από την υπόθεση "λαθραία τσιγάρα", ενώ όπως είναι γνωστό από προηγούμενο δημοσίευμα του nextok.blogspot.com  ένας εκ των λιμενικών που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο
κατηγορούμενος ενημέρωνε διαρκώς τόσο τον Επιτελάρχη όσο και τον Διευθυντή Ασφάλειας για τις κινήσεις των λαθρεμπόρων στο πλαίσιο αποστολής.

Παραλείπει βέβαια ο τέως Επιτελάρχης να αναφέρει στη συνέντευξή του ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχε ως στόχο του το τελευταίο σκαλοπάτι της ιεραρχίας του Λιμενικού Σώματος.  Γι αυτό άλλωστε και διαρκώς βρισκόταν με βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ενώ πολύ πρόσφατα το nextok τον "συνέλαβε" να συνοδεύει τον κ. Βαρδινογιάννη σε συνάντησή του με τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο Μόσιαλο όταν οι δύο τελευταίοι θα συζητούσαν το θέμα της διαγραφής τμήματος της ΕΡΤ από τον χάρτη των ερτζιανών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών, ο κ. Βαλεργάκης για διάφορους λόγους έχασε τον τελευταίο καιρό την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ανώτερα στελέχη του Λιμενικού πιστεύουν ότι εάν ο Επιτελάρχης ζητούσε τη στήριξη των Διευθυντών και των Κλαδαρχών στην "διαμάχη" του με τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό, δεν θα την είχε.

Φοβήθηκε

Τέλος ο Επιτελάρχης με τη πιο κάτω συνένετυξή του, αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως οι συνάδελφοί του από κακούς χειρισμούς να έφθαναν να εμπλέξουν και τον ίδιο στην υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων, πράγμα βέβαια που θα του κόστιζε πολύ ακριβά αφού το πρώτο που θα έχανε θα ήταν το εφάπαξ και οι συνταξιοδοτικές του αποδοχές σε περίπτωση που τελικά η δικαιοσύνη οδηγείτο σε τέτοιο συμπέρασμα.

Πολύ εύκολα όμως ο κ. Επιτελάρχης μας λέει πως δημιουργούνται οι κατηγορούμενοι στο Λιμενικό.  "Για την υπόθεση μου έδωσαν ένα τηλέφωνο, αλλά λόγω φόρου εργασίας δεν το χρησιμοποίησα, ευτυχώς για εμένα... Θα ήμουν κι εγώ συγκατηγορούμενος, εάν είχα πάρει τηλέφωνο...".  Άραγε τόσο εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί συγκατηγορούμενος σε κύκλωμα διαφθοράς;  Φθάνει μόνον να κάνει κάποιος ένα τηλεφώνημα;  Δεν χρειάζεται να ακουστεί το τι θα πει και το πως θα ενεργήσει στη συνέχεια;  Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί κι εδώ ο κ. Βαλεργάκης.

Επίσης, υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε το επισημαίνει και ο ίδιος στη συνέντευξή του, ότι η υπόθεση "λαθραία τσιγάρα" έπρεπε να βρίσκεται κάτω από τη δική του ευθύνη.  Είναι βέβαια μεγάλη απορία το γεγονός ότι ο ίδιος κρατήθηκε από τον Αρχηγό του Λιμενικού εκτός θέματος, αν και δεν αποκλείεται όπως το γράψαμε ξανά, να ήταν άνευ ενημέρωσης και ο ίδιος ο Αρχηγός.  Τίθεται όμως το ερώτημα:  Εάν ο κατηγορούμενος Χ ενημέρωνε τον κ. Βαλεργάκη και τον κ. Αθανασόπουλο για όσα συνέβαιναν στο κύκλωμα, δεν όφειλε ο κ. Βαλεργάκης να ενημερώνει τον Αρχηγό;  Ο ίδιος στη πιο κάτω συνέντευξή του, αφήνει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν τον ενημέρωνε - άρα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μένει ολοκληρωτικά ακάλυπτος - γι αυτό και προφανώς ο κ. Βαλεργάκης δεν ενημέρωνε τον Αρχηγό.  Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Μάρτυρας υπεράσπισης

Η εσπευσμένη κίνηση του κ. Βαλεργάκη να παραιτηθεί, ενώ περίμενε να γίνει Αρχηγός τον ερχόμενο Μάρτιο, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.  Άγνωστο βέβαια αν αυτά ποτέ θα απαντηθούν.   Ας μη ξεχνάμε πάντως ότι ο προαναφερόμενος κατηγορούμενος δήλωσε τον κ. Βαλεργάκη όπως και τον κ. Αθανασόπουλο (Διευθυντή Ασφάλειας) ως μάρτυρες υπεράσπισής του, κάτι για το οποίο δυστυχώς ο τέως Επιτελάρχης δεν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της Εφημερίδας "Πατρίς" της Κρήτης.

Η συνέντευξη

Η πιο κάτω συνέντευξη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011 στην εφημερίδα της Κρήτης "Πατρίς".  Το nextok.blogspot.com ευθύνεται για τους υπότιτλους που εντάχθηκαν στο κείμενο.


Γ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ- ΥΠΑΡΧΗΓΟ"

Λίγες ώρες μετά την ξαφνική παραίτηση που υπέβαλε ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Βαλεργάκης μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» Ηρακλείου για τους λόγους που τον ώθησαν να εγκαταλείψει την ενεργό δράση μετά από 32 χρόνια στο Λ.Σ.

Ο κ. Βαλεργάκης τονίζει ότι υπήρξε διάσταση απόψεων με τον Αρχηγό και τον Ά Υπαρχηγό αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης υπηρεσιακών θεμάτων, ενώ παραδέχεται ότι αφορμή για την παραίτησή του στάθηκε και ο παραγκωνισμός του σε υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

Η συνέντευξη έχει ω εξής:

Π: Μετά από πόσα χρόνια στο Λιμενικό Σώμα δηλώσατε παραίτηση ; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να παραιτηθείτε;

«Αποχωρώ μετά από 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Λιμενικό Σώμα και 43,5 χρόνια συνολικά συντάξιμα. Θα χωρίσω τους λόγους αυτούς σε δύο φάσεις. Στα αίτια και στην αφορμή. Τα αίτια είναι ότι από την πρώτη στιγμή στη δουλειά δεν είχα τους καλύτερους οιωνούς συνεργασίας. Εννοώ, βρισκόμενος στο τελευταίο σκαλοπάτι της καριέρας μου. Αναφέρομαι στους προϊσταμένους μου, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και στον Υπαρχηγό, εγώ ήμουν τρίτος στην ιεραρχία.

Π: Τι εννοείτε λέγοντας ότι δεν είχατε καλή συνεργασία;

«Οι δικές μου απόψεις ήταν διαφορετικές από των υπολοίπων, η φιλοσοφία των πραγμάτων ήταν διαφορετική. Επίσης στα αίτια της απόφασής μου να παραιτηθώ είναι ότι είχα υπερκαλύψει το συνταξιοδοτικό μου δικαίωμα, αλλά και διάφορες άλλες καταστάσεις που μου έδωσαν την αφορμή τελευταία να προβώ σε αυτή την απόφαση».

Π: Πριν περάσουμε στην αφορμή όπως λέτε , θέλετε να μου πείτε ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό του Σώματος;

«Θα έλεγα ότι οι σχέσεις μας ήταν πάρα πολύ καλές παρά τις διαφωνίες που είχαμε σε υπηρεσιακά επίπεδα. Εγώ, δούλευα για το Λιμενικό Σώμα και οι ίδιοι βέβαια, αλλά είχαν διαφορετικές αντιλήψεις προσέγγισης διαφόρων θεμάτων»

Π: Η αφορμή ποια ήταν;


«Ήταν κάποια Προεδρικά Διατάγματα που κατά την εκτίμησή μου έπρεπε να περάσουν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού, σύμφωνα με το νόμο περί Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος»

Π: Έχει σχέση ο παραγκωνισμός σας στην πρόσφατη μεγάλη υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων;

«Ναι βέβαια. Δε γνώριζα τίποτα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ούτε εγώ ούτε ο Υπαρχηγός»

Π: Αυτός ο παραγκωνισμός που πιστεύετε ότι οφειλόταν;

«Καταρχάς οι κλάδοι υπάγονται στον Επιτελάρχη. Από αυτόν ελέγχονται, συντονίζονται δραστηριοποιούνται τα πάντα. Όλα αυτά κάποια στιγμή είχαν παραβλεφθεί. Δεν ενημερώθηκα. Με ενόχλησε αυτό. Έχω μάθει να σέβομαι τους ανωτέρους μου, τους υφισταμένους μου και το ίδιο θέλω να με σέβονται. Κάποια στιγμή ο καθένας θα πρέπει να παίζει το ρόλο που του δίνει θεσμοθετημένα η πολιτεία»

Θα μπορούσε να ήταν κατηγορούμενος...
Π: Γνωρίζετε γιατί έγινε αυτό;

«Ενδεχομένως να μη γνώριζε και ο ίδιος ο Αρχηγός, όμως δεν το πιστεύω να έγινε έτσι. Θέλω επίσης να πω ότι κάποια στιγμή είναι εύκολο να τεθείς κατηγορούμενος σε μια τέτοια περίπτωση.

Π: Τι εννοείτε;

«Εάν κάποιος συνάδελφος σου δώσει ένα τηλέφωνο να διαχειριστείς έναν πληροφοριοδότη, μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος. Για την υπόθεση μου έδωσαν ένα τηλέφωνο, αλλά λόγω φόρου εργασίας δεν το χρησιμοποίησα, ευτυχώς για εμένα. Θέλω να πω ότι λόγω της αγάπης μου για τη δουλειά και κυρίως σε θέματα ασφαλείας, σίγουρα θα ερχόμουν σε επαφή με αυτόν τον πληροφοριοδότη. Θα ήμουν κι εγώ συγκατηγορούμενος, εάν είχα πάρει τηλέφωνο, κάτι που ευτυχώς δεν έκανα. Θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί από τον Κλαδάρχη Ασφαλείας και να μας καλέσουν όσοι γνώριζαν το θέμα και να μας πουν να είμαστε μακριά από συγκεκριμένα άτομα. Θα είχαμε διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο και θα είχαμε επίσης βοηθήσει».

Π: Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι δεν προστατεύθηκαν, ενώ έκαναν τη δουλειά τους;

«Ακριβώς, μπορεί. Δεν μπορώ να πω όμως εάν μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι και κάποιοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση»

Π: Σήμερα συναντηθήκατε με τον Αρχηγό. Τι συζητήσατε;

«Αυτά που είπα μόλις τώρα»

Π: Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, θα παραμένατε στο Σώμα


«Όχι»

Π: Όλα αυτά τα χρόνια στο Λ.Σ ποια υπόθεση θυμάστε περισσότερο;


«Θυμάμαι όταν ήμουν στο λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης άρχισε να εμφανίζεται δειλά - δειλά στον ορίζοντα. Πιάσαμε το πρώτο σκάφος με λαθρομετανάστες έξω από τον λιμενίσκο του Κουρεμένου. Ήταν τον Αύγουστο του 1997. Ήταν το πρώτο σκάφος και ήμαστε τυχεροί που το είχαμε ακινητοποιήσει».

Π: Πώς βλέπετε το μέλλον του Λιμενικού Σώματος;

«Πιστεύω ότι το Λ.Σ σήμερα απέκτησε οντότητα με την ίδρυση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και με διάφορες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που είτε υπό τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων, είτε υπό τη μορφή νόμων προωθήθηκαν και προωθούνται. Ήταν το μοναδικό Σώμα μέχρι το Μάρτιο που δεν είχε Αρχηγείο. Αρχηγείο είχε ακόμα και η καταργηθείσα ελληνική αγροφυλακή. Το Σώμα ήταν ένα συνονθύλευμα ένστολων το οποίο ήταν μεταξύ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και στους πολιτικούς υπαλλήλους. Το Σώμα δεν είχε αποκτήσει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα , πέραν δύο: Τη διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας και το Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης»
Π: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα επιστρέψετε στο Ρέθυμνο;

«Έχω γιο στο Λ.Σ στο βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου. Η πρόθεσή μου αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψω στο Ρέθυμνο, διότι τα παιδιά μου μεγάλωσαν χωρίς να καταλάβουν ότι είχαν πατέρα, επειδή τα είχα δώσει όλα στην υπηρεσία. Μάλιστα μια φορά ο γιος μου, όταν ήταν 6 ετών ρώτησε τη μάνα του «αγιατί δε μου λες ότι έχετε χωρίσει με τον πατέρα μου». Θυσίασα την οικογένεια μου όλα αυτά τα χρόνια για το Λιμενικό. Τώρα θέλω να σταθώ δίπλα τους. Θα σταθώ στην οικογένειά μου»

*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

2 σχόλια:

  1. Το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε όπως και το ειδικότερο της Πολιτείας για την πάταξη της διαφθορας απαιτεί ορισμένες Υπηρεσίες να δρουν ως "ανεξάρτητες αρχές" ούτως ώστε να μην είναι υφιστάμενες Υπηρεσίες ή να ελέχγονται από πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας.Ο νομοθέτης έχει προβλέψει η εποπτεία των Υπηρεσιών αυτών να ασκείται μόνο από τις Δικαστικές Αρχές για να είναι αποτελεσματικές.
    Τον ''σεβασμό΄΄ ας το κρίνει ο απλός πολίτης που συνθλίβεται στις ΄΄μυλόπετρες΄΄ της διαφθοράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ισως ο πιο παρτακιας που εχει περασει ποτε απο το σωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου