Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Άφωνοι οι Δικαστές στο Ναυτοδικείο

Από τις αποκαλύψεις για παράνομες μεταθέσεις

Επτά χρόνια περιμένει τη δικαίωσή του, υπαξιωματικός του Λιμενικού που έζησε την αδικία από πλευράς της ηγεσίας του Σώματος και φαίνεται ότι επιτέλους η ώρα πλησιάζει. Η δίκη που άρχισε μετά την προσφυγή του Υποπολοίαρχου Ιωάννη Δάρα, ίσως αποτελέσει τον θεμέλειο λίθο αποφυγής των παρανομιών για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα των στελεχών του Σώματος και να καταπατήσουν τη νομοθεσία.


Βεβαίως δεν είναι άγνωστο το φαινόμενο για όσους έχουν υπηρετήσει ή εξακολουθούν να υπηρετούν ακόμα στο Λιμενικό Σώμα, για τον τρόπο που διεξάγονταν από τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη του ΛΣ και την ηγεσία του, τα Συμβούλια Μεταθέσεων Προσωπικού και ο τρόπος που εξετάζονταν οι προσφυγές του προσωπικού του ΛΣ από τα αρμόδια Συμβούλια. Αντίθετα, αποτελεί μακρόχρονη πρακτική από ορισμένους και δυστυχώς όχι λίγους, η χρησιμοποίηση του χαμηλόβαθμου κυρίως προσωπικού του ΛΣ με τρόπο αθέμιτο ή καταχρηστικό.

Μια τέτοια περίπτωση λοιπόν διερευνούν τα τελευταία (7!!!) επτά χρόνια οι Εισαγγελείς του Ναυτοδικείου Πειραιά. Και, προφανώς, ούτε η μοναδική ούτε η σοβαρότερη ίσως περίπτωση θα είναι, απλώς αυτή ερευνάται επειδή αυτή έχει καταγγελθεί.

Στα χέρια του Εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά έφτασε στις 21 Μαρτίου 2006 μηνυτήρια Αναφορά του τότε Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Ιωάννη, Δάρα όπου εμφανίζονται σειρά περιστατικών σχετικά με διαταγές μεταθέσεων από το Διεύθυνση Προσωπικού ΛΣ  του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τα αρμόδια Συμβούλια.

Αμέσως και προς έκπληξη ενός μεγάλου αριθμού στελεχών του Λιμενικού που είχαν συνηθίσει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ξεκίνησε μεγάλη δικαστική έρευνα από τους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Σκοπός της δικαστικής έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν όλες αυτές οι μεταθέσεις που έγιναν από το Συμβούλιο Τοποθετήσεων-Μεταθέσεων-Ανωτέρων-Κατωτέρων-Αξιωματικών ΛΣ που καθορίζεται από το ΠΔ 190/2003 έγιναν νόμιμα ή είναι προϊόν διαδικασίας, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα, για να παραβιαστούν οι νόμοι από στελέχη της Ηγεσίας και της ΔΠΛΣ τα οποία συμμετείχαν στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και αναφορές, ο Εισαγγελέας Ναυτοδικείου Πειραιά έκανε φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία του φακέλου της δικογραφίας, καθώς είναι η πρώτη φορά ίσως που η Δικαιοσύνη είχε στα χέρια της ισχυρά έγγραφα ως αποδεικτικό στοιχείο, επίσημα από τη Δ/νση Προσωπικού ΛΣ και τα σχετικά αντίγραφα των πρακτικών.

Ελέγχθηκαν ένα προς ένα όλα τα ονόματα, όλα τα έγγραφα που χειρίστηκε η ομάδα των μελών του Συμβουλίου Μεταθέσεων (τακτικών και έκτακτων) την 11-7-2005 στο αντίστοιχο Συμβούλιο, καθώς και στα Συμβούλια Προσφυγών τα οποία ακολούθησαν.

Η μήνυση που υπέβαλε το 2006 ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Γιάννης Δάρας στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι (9) εννέα Λιμενικοί Αξιωματικοί (Ανώτατοι και Ανώτεροι) μέλη των αντιστοίχων Συμβουλίων Μεταθέσεων και Προσφυγών Προσωπικού ΛΣ, για την κατηγορία παράβασης καθήκοντος μετά συναυτουργία, ψευδή βεβαίωση από υπάλληλο κατά συναυτουργία κατά συρροή (Πράξεις 15).

Οκτώ (8) από τους εννέα (9) κατηγορούμενους, προσέφυγαν στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κατά της απ’ ευθείας κλήτευσής τους.

Ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις προσφυγές κατά του πιο πάνω κλητήριου θεσπίσματος και διέταξε την εισαγωγή της υπόθεσης στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ναυτοδικείου Πειραιά για όλους τους κατηγορούμενους.

Το Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπει στο ακροατήριο του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά σαν κατηγορούμενους (5) πέντε Ανώτατους Λιμενικούς Αξιωματικούς – ανάμεσά τους και τον τότε Αρχηγό του Σώματος - οι οποίοι σήμερα βρίσκονται εν αποστρατεία.

Καταπέλτης ήταν το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου με το οποίο παραπέμπονται (5) πέντε Ανώτατοι Λιμενικοί Αξιωματικοί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Λιμενικοί Αξιωματικοί μέλη των προαναφερόμενων Συμβουλίων:

α) με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να βλάψουν κάποιον άλλο, κατώτερο Αξιωματικό του ΛΣ και

β) σε δημόσιο έγγραφο βεβαίωσαν με πρόθεση ψευδώς περιστατικό, που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες.

Για το τελευταίο κατηγορούμενοι είναι οι (4) τέσσερις από τους (5) πέντε προαναφερομένους.

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στο ακροατήριο του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Όσα αναφέρονται είναι αναληθή, είπαν και πρόσθεσαν περίπου ότι «Έκαναν καλά τη δουλειά τους και ότι ωφέλησαν το Κράτος επειδή έκαναν έκτακτες μεταθέσεις και δεν προέβησαν σε αποσπάσεις».

Εντολή Υπουργού...

Τόνισαν προς τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου και προς τα υπόλοιπα μέλη της Έδρας, ότι όσα καταγγέλθηκαν εναντίον τους, έκτακτες παράνομες μεταθέσεις, παραβίαση της νομοθεσίας κ.λπ. έγιναν κατόπιν παρέμβασης του τότε Υπουργού Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον τότε Α' Υπαρχηγό ΛΣ Μόσχο Δημήτριο, ο οποίος συγκάλεσε και προήδρευσε του Συμβουλίου Εκτάκτων Μεταθέσεων. Το Συμβούλιο είχε λέει εντολή να προβεί άμεσα σε έκτακτες μεταθέσεις Λιμενικών προκειμένου να επανδρωθούν ορισμένες κενές υπηρεσιακές θέσεις. Για να μπορέσουν τα μέλη του Συμβουλίου να υλοποιήσουν την Υπουργική εντολή, προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις, καθώς έδωσαν ονόματα Λιμενικών για έκτακτη μετάθεση χωρίς καμία προεργασία και χωρίς καμία τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς καμία αξιολόγηση όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία ΠΔ 190/2003.

Διευκρίνισαν δε επιπλέον ότι οι ενέργειες του συνδικαλιστή εκπροσώπου της ΠΟΕΠΛΣ Γεωργίου Δριβάκου σε αυτό το Συμβούλιο και σε πολλά άλλα στάθηκαν εμπόδιο στο έργο τους. Από νομικούς εκτιμάται ότι η διευκρίνιση αυτή θεωρείται κομβική για να κριθεί η τύχη της υπόθεσης, δηλαδή το αποτέλεσμα της δίκης με την έκδοση απόφασης δικαστηρίου.

Οι μάρτυρες κατηγορίας κατήγγειλαν τα μέλη του Συμβουλίου ότι με την ιδιότητά τους αυτή, προέβησαν σε αξιόποινες ενέργειες, όπως όφειλαν(!!!) να το κάνουν γιατί έτσι προασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο η σχετική Νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να το πράξουν, καθώς επίσης και η επισήμανση των συνδικαλιστών στα Συμβούλια ότι σε αυτά πρέπει να τηρούνται όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Τα μέλη του Συμβουλίου και ο τότε τμηματάρχης προσωπικού ΔΠΛΣ μετέφεραν και την ενόχληση και τη δυσφορία τους επειδή η Νομοθεσία που υπήρχε, τους δυσκόλευε στο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για το λόγο αυτό, με τη διαδικασία των «έκτακτων» μεταθέσεων αγνοούσαν τη σχετική νομοθεσία και ερμήνευαν υποκειμενικά όπως εκείνοι ήθελαν τί απαιτεί το δημόσιο συμφέρον. Χωρίς περιττούς …νόμους και …περιττούς συνδικαλιστές!

Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι και ο μάρτυρας υπεράσπισης Λεωτσάκος Βασίλης, τότε Τμηματάρχης Δ/νσης Προσωπικού σε λόγο επικοινωνία που είχαν ο Α' Υ/ΛΣ ο Λεωτσάκος με τον Κεφαλογιάννη στο γραφείο του Υπουργού.

Η σοβαρότητα των όσων ακούστηκαν στην αίθουσα του Πενταμελούς Ναυτοδικείου από κατηγορούμενους και τους μάρτυρες ήταν ευδιάκριτη.

Ανοιχτό παρέμεινε πάντως το αν μεταξύ των παραγόντων τότε στο ΥΕΝ (υπηρεσιακών Α' Υ/ΛΣ – Τμηματάρχη ΔΠΛΣ και Υπουργού) τί διημείφθη πραγματικά. Αν τους μεταφέρθηκαν επιθυμίες ή εκδηλώσεις δυσφορίας από πολιτικά πρόσωπα του γραφείου ΥΕΝ για να προβούν άμεσα σε έκτακτες μεταθέσεις.

«Ομερτά»

Ξαφνικά με την εμφάνιση του Α' Υ/ΛΣ στο Συμβούλιο Μεταθέσεων, όλα καλύφθηκαν με πέπλο σιωπής και μυστικότητας, σα να πρόκειται για στοιχεία «άκρως απόρρητα», ότι δηλαδή είχαν πληροφορία για κάποιο κύμα λαθρομεταναστών και για το λόγο αυτό έπρεπε να κάνουν αμέσως μεταθέσεις χωρίς καμία τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και χωρίς να το πουν σε κανέναν.

Στο δικαστήριο δεν έδωσαν διευκρινίσεις για το τί ακριβώς εννοούσε με τη φράση του ο τέως Υπουργός. Διαταγή να γίνουν άμεσα τώρα έκτακτες μεταθέσεις άραγε και χωρίς καμία τήρηση της νομοθεσίας! Ίσως αυτό θα έπρεπε να διευκρινιστεί από τον ίδιο.

Όσα ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα είναι προφανές ότι αφορούν σε αξιόποινες πράξεις, ενέργειες τις οποίες οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να γνωστοποιήσουν έγκαιρα ή παρέλειψαν να αντιδράσουν σε αυτές δια της νόμιμης οδού, που ήταν η ανάκληση όλων των παρανόμων αποφάσεων που είχαν λάβει στα Συμβούλια Προσφυγών τα οποία ακολούθησαν.

Η απάντηση σε αυτή την υπόθεση θα δοθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο Ναυτοδικείο Πειραιά, όπου θα συνεχιστεί η δίκη και θα εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι αναμένονται μέρες εξαιρετικά δύσκολες. Ένας λόγος παραπάνω για όλους τους ένστολους, για να ακουμπήσουν στην Δικαιοσύνη περιμένοντας από τους Δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, συμβάλλοντας με την απόφασή τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων για δικαιοσύνη και ισονομία στο Λιμενικό Σώμα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης που κατέχουν στην Ιεραρχία.

*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου