Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κόντρα Στέφανου Χρήστου - Υπουργού Υγείας για τις αρμοδιότητες


Δεν είναι μόνον που δεν θα
βρεθεί άνθρωπος για να
ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις
αναμενόμενες εκλογές,
αλλά ορισμένοι πολιτικοί
όπως ο Α. Λοβέρδος κάνουν
ότι μπορούν για να
εξαφανιστούν από τον
χάρτη της πολιτικής σκηνής.
Ξέρει άραγε ο Υπουργός
Υγείας τι τον περιμένει εάν
στρέψει εναντίον του τη Β΄
περιφέρεια Πειραιά;  Κι ας
βάζει υποψηφιότητα στη
Β΄ Αθηνών.
Στη φωτογραφία είναι 
ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά
και μέλος του Διοικητικού
Συμβούλιου της ΕΝΠΕ
 Στέφανος Χρήστου
 Αντίθετη με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Υγείας η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Για προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο σε πρόσφατο ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ και καταγγέλλει τον Υπουργό Υγείας για άκρως συγκεντρωτική νοοτροπία.

Αφορμή για την έντονη αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, τακτικό μέλος του οποίου είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, αποτέλεσε η ενσωμάτωση διάταξης σε πρόσφατο νόμο με την οποία καταργείται η διάταξη του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) που πρόβλεπε την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) από τις Αιρετές Περιφέρειες.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ έχει ως ακολούθως:

«Mε το άρθρο 137 του Νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταργήθηκε η εκχώρηση της αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στις Αιρετές Περιφέρειες που προέβλεπε ο Νόμος 3852/2010 «Καλλικράτης».


Η χωρίς ενημέρωση και εν κρυπτώ ενσωμάτωση της συγκεκριμένης διάταξης δυστυχώς αποδεικνύουν ότι το κεντρικό κράτος εξακολουθεί και παραμένει θιασώτης του συγκεντρωτισμού, δηλαδή ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Ανδρέας Λοβέρδος θέλησε με τη σχετική ρύθμιση να στερήσει από την Αιρετή Περιφέρεια γνώστη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και συμπαραστάτη των τοπικών κοινωνιών τη δυνατότητα βοήθειας και καλύτερης λειτουργίας των δομών υγείας.

Η άκρως συγκεντρωτική νοοτροπία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης διαπιστώνεται ακόμα και από τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των δομών υγείας, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης σε αυτά.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τον κατήφορο της κεντρικής διοίκησης που μαζί με τη δική της απαξίωση από το λαό θέλει να συμπαρασύρει και τις αυτοδιοικητικές δομές, που αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Η αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία ελπίδα για το ξεπέρασμα της κρίσης και κάθε προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να κρατήσει για τον εαυτό της αρμοδιότητες στη σημερινή εποχή συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό».

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΝΠΕ κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε:

«Θεωρούμε αδιανόητο να επιχειρείται αφαίρεση αρμοδιοτήτων και περιθωριοποίηση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Είναι λυπηρό η κεντρική διοίκηση να προβαίνει χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση σε τέτοιες ενέργειες που φαλκιδεύουν τη φιλοσοφία του Καλλικράτη.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Αυτοδιοίκηση, Α΄ βαθμια και Β΄ βαθμια, αποτελεί λόγω της εγγύτητας σημείο αναφοράς για τους πολίτες και ελπίδα για συμπαράσταση και καλύτερη εξυπηρέτηση στις δύσκολες στιγμές που όλοι βιώνουμε λόγω της κρίσης.

Ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει άμεσα να διορθώσει τη συγκεκριμένη απόφαση που προφανώς εισηγήθηκαν κάποιοι γραφειοκράτες που πεισματικά αρνούνται να κατανοήσουν ότι η ελπίδα για ανάπτυξη και καλύτερη διοίκηση βρίσκεται στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου