Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Φλαούνες (Κύπρος)


Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα που δεν λείπει από κανένα κυπριακό τραπέζι.  Το ζύμωμά τους γίνεται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και συνήθως οι οικογένειες μαζεύονται σ' ένα σπίτι, συνήθως στα χωριά για να ζυμώσουν ομαδικά της γευστικότατες "τυρόπιτες".  Μια πολύ επιτυχημένη συνταγή που την έχουμε κατ' επανάληψη δοκιμάσει, μας έδωσε η κ. Μαρία Βαρνάβα από τη Λευκωσία.  Σας την παραθέτουμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Υλικά για τη ζύμη

3 κιλά αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1,5 κ. γλ. αλάτι

3 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. Μέχλεπι, (καλά κοπανισμένη)

1 κ.γ. μαστίχα, (καλά κοπανισμένη)

2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο βιτάμ

120 γραμ. προζύμι (στο μέγεθος 3 αυγών)

Γάλα χλιαρό για ζύμωμα


Υλικά για τη γέμιση

2 κιλά τυρί και χαλούμι

1 κιλό τυρί κίτρινο πικάντικο

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

16- 18 αυγά (περίπου)

120 γραμ. (στο μέγεθος 3 αυγών)

2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ,

μαχλέπι,

μαστίχα,

δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

200γρ. σταφίδες ξανθές

2-3 αυγά χτυπημένα για επάλειψη

2 φλιτζάνια σουσάμι

Προετοιμασία γέμισης

Η προετοιμασία για τις πασχαλινές φλαούνες ξεκινά 4 ημέρες νωρίτερα.

Τρίβουμε τα τυριά και τα αφήνουμε μέσα σε πλαστικό μπολ, σκεπασμένα με μία πετσέτα κουζίνας ενώ ανακατεύουμε περιοδικά ώστε να αερίζονται και να στεγνώσουν.

Όταν έρθει η μέρα για το ζύμωμα, από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε την γέμιση ως ακολούθως:

1. Προσθέτουμε μέσα στα τυριά το σιμιγδάλι, το μαχλέπι, και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.

2. Κτυπάμε καλά τα αυγά.

3. Ανοίγουμε μια γούβα μέσα στο μπολ με τα τυριά και βάζουμε στο κέντρο τη μαγιά.

4. Ρίχνοντας σιγά – σιγά τα αυγά, διαλύουμε τη μαγιά με το χέρι.

5. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια γέμιση σχετικά στεγνή.

6. Την επόμενη μέρα, λίγο πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τις φλαούνες, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τις σταφίδες και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.

Προετοιμασία ζύμης:

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι

2. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά

3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ριζιάζουμε (τρίβουμε) το αλεύρι με τα δάχτυλα.

4. Μέσα στο χλιαρό γάλα διαλύουμε το προζύμι και το αδειάζουμε σε μία γούβα που θα κάνουμε μέσα στο αλεύρι.

5. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για δύο ώρες.



Στο διάστημα αυτό ολοκληρώνουμε την προετοιμασία της γέμισης όπως αναφέρουμε πιο πάνω.



7. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη μας και κόβουμε ζύμη όσο ένα μικρό λεμόνι. Την κάνουμε μπαλάκι και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλο, στρογγυλό, διαμέτρου όσο ένα κανονικό πιάτο.

8. Την απλώνουμε πάνω σε σκορπισμένο σουσάμι έτσι ώστε να κολλήσουν τα σπόρια στο κάτω μέρος.

9. Βάζουμε στο κέντρο τρεις γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση και ανασηκώνουμε το φύλλο από τις τέσσερις πλευρές, διπλώνοντας προς τη γέμιση έτσι ώστε η γέμιση να μην καλύπτεται ολοκληρωτικά.

10. Πατάμε με το δάκτυλο τις 4 γωνιές για να κολλήσουν και τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε τοποθετήσει λαδόχαρτο. Αν θέλουμε τους δίνουμε σχήμα τριγωνικό ανασηκώνοντας το φύλλο από τρεις μόνον πλευρές σχηματίζοντας τρίγωνο.

11. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη και πριν τις βάλουμε στο φούρνο, με ένα πινέλο απλώνουμε απάνω τους κτυπημένο αυγό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει μερικές κουταλιές σουσάμι.

12. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. (περίπου 35 -45 λεπτά)

Τιπ:

α) Όλα τα υλικά πριν χρησιμοποιηθούν πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

β) Στις παλιές παραδοσιακές συνταγές, μέσα στη γέμιση έβαζαν και σπόρους από καβουρδισμένο κανναβούρι που έδινε μια διαφορετική γεύση αφού με το καβούρδισμα μετατρεπόταν σε πρώτης τάξης αρωματικό.

γ) Οι φλαούνες μπορούν να παρασκευαστούν και σε μεγαλύτερο μέγεθος αλλά και σε πολύ μικρό έτσι ώστε να διατεθούν ως μικρά σνακ.


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***