Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια τιμώντας τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου και τιμώντας τον βασικό λόγο της ύπαρξης του, νοιώθει υποχρεωμένο να τοποθετηθεί έναντι μιας πολιτικής που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει την Κύπρο δέσμια της Βρεττανοτουρκικής ρατσιστικής λύσης της Δ.Δ.Ο. (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) η οποία διχοτομεί την Κύπρο και θα στερήσει , δια συμφωνίας, σε όλους εμάς τους πρόσφυγες την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες:
Τελευταίως ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί απεγνωσμένα να εξασφαλίσει άλλοθι για τις απαράδεκτες και καταστροφικές υποχωρήσεις που αυθαίρετα και χωρίς εξουσιοδότηση έκαμε προς την Τουρκική κατοχή με μοναδικό σκοπό να βολευθεί η λύση Δ.Δ.Ο., δηλαδή να νομιμοποιηθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο έδαφος με την Τουρκική εισβολή και κατοχή. Αυτή η προσπάθεια συνιστά προσβολή στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου και ταυτόχρονα παραχάραξη και της Ιστορίας, την οποία ζήσαμε.
Ο αυθαίρετος παραλληλισμός, των σημερινών γεγονότων και της σημερινής διαχείρισης του Κυπριακού καμμιά σχέση δεν έχουν με τις υποθήκες του Μακαρίου και τη διαχείριση που έγινε τότε, παρά τα λάθη που εμείς καταγράψαμε από τότε.
Τότε, ο Μακάριος υφίστατο ολομέτωπη επίθεση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων που συνωμοτούσαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομευόμενος και εκ των έσω, με την ενεργό σύμπλευση ντόπιων συνοδοιπόρων, καθώς και από την απάθεια άλλων. Ο Μακάριος ήταν υπο διωγμό διότι αντιστεκόταν. Ηταν εμπόδιο στα ξένα συμφέροντα, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα. Τα ξένα συμφέροντα σήμερα δεν ανησυχούν και θεωρούν δεδομένη την εξυπηρέτησή τους. Γιαυτό δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού ο Μακάριος έκαμε λάθος αποδεχόμενος να συζητήσει , τότε , προτάσεις με χάρτη αλλά καμιά σχέση δεν έχει εκείνο το λάθος του Μακαρίου με ότι συζητείται σήμερα και με όσες υποχωρήσεις υποταγής προς την κατοχή έγιναν και ακόμη γίνονται, σήμερα. Ούτε στις κατευθυντήριες γραμμές, ούτε στις προτάσεις του 1977 γινόταν αναφορά σε λύση Δ.Δ.Ο. Αντίθετα οι βασικές αρχές Δικαίου που είχαν παραβιασθεί απο την Τουρκία και η ανάγκη για αποκατάστασή τους αποτελούσαν απαραίτητη προυπόθεση που συνόδευε τις προτάσεις. Ολες εκείνες οι προυποθέσεις έχουν σήμερα εγκαταληφθεί και υποκατασταθεί με προτάσεις διευκόλυνσης της εφαρμογής της λύσης Δ.Δ.Ο. Εξάλλου, οτι έγινε τότε, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΕ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΘΕΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ Δ.Δ.Ο. ΣΗΜΕΡΑ. Αφορούσε βάση για να ξεκινήσει κύκλος συνομιλιών ο οποίος όμως τορπιλλίστηκε απο τους Τούρκους, οπότε ο Μακάριος είχε ήδη εξαγγείλει αλλαγή πολιτικής. Δυστυχώς δεν του επετράπει να ζήσει για να διορθώσει το λάθος του, όπως είχε διακηρύξει στις 20 Ιουλίου.
Ακόμη κάτι που αποτελεί ιστορικό δεδομένο: το λάθος που διέπραξε ο Μακάριος να δοκιμάσει με τις προτάσεις επί χάρτου, το έκαμε αντίθετα με τη δική του θέληση, κάτω από την πίεση τόσο της Ελλάδος όσο και των ηγεσιών των «μεγάλων» Κυπριακών Κομμάτων. Με τη στάση τους τότε οι Ηγεσίες των «μεγάλων» Κυπριακών Κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν επέτρεψαν να υιοθετηθεί μια καθαρά αντικατοχική γραμμή και προσφέρθηκε χρόνος στα κατοχικά δεδομένα να εδραιώνονται. Με την συνεχιζόμενη επιμονή τους σήμερα σε λύση Δ.Δ.Ο. υπο το φως των ξεκάθαρων σημερινών δεδομένων, κρατούν την πόρτα ανοικτή για τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και τη θυματοποίηση των προσφύγων οι οποίοι θα μείνουν για πάντα πρόσφυγες. . Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΝΑ «ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ» ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΔΔΟ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
Γιαυτό, θα είναι τιμιότερο για τους σημερινούς Ηγέτες να πάψουν να αναζητούν άλλοθι για τις δικές τους αδυναμίες και τα δικά τους ολισθήματα σήμερα και να συμπεριφερθούν ως Ηγέτες που υποτίθεται είναι. Ένας σημερινός Ηγέτης έχει τα σημερινά δεδομένα στη διάθεσή του και θα πρέπει να έχει το μπόϊ να αποφασίζει και να ενεργεί με βάση τις δικές του κρίσεις και αποφάσεις. Τα δεδομένα κραυγάζουν: Μακριά απο λύση ΔΔΟ. Απελευθερωση επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1977, κάτω από την αιγίδα του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κ. Βάλτχαιμ που βρισκόταν στην Κύπρο πάρθηκαν τα πρακτικά για τις 4 Κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως βάση για τις διαπραγματεύσεις. ΄Ομως, οι κατευθυντήριες εκείνες γραμμές ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΑΝ σε καμία από τις 4 παραγράφους την λέξη Διζωνική. Αναφέρονταν σε μια Δι-κοινοτική Ομοσπονδία. Οι Τούρκοι και οι Βρετανοί επέμεναν όπως ο Μακάριος δεχθεί τη διζωνική αλλά ο τελευταίος την απέρριψε. Εκείνο που πείσθηκε ο Μακάριος να προτείνει ήταν ένα χάρτη, τον οποίο ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσίασε στην τουρκική πλευρά στην Βιέννη στις 31 Μαρτίου 1977 και τον οποίο οι Τούρκοι απέρριψαν ασυζητητί. Ο «χάρτης» κάλυπτε το 20% του εδάφους και βασιζόταν στην πληθυσμιακή αναλογία της Τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18%. Ο Μακάριος πέθανε τον Αύγουστο του 1977. Πότε λοιπόν την δέχθηκε, μετά θάνατον το 1977;
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στις 20 Ιουλίου 1977 στην Πλατεία Ελευθερίας δημόσια δήλωσε την πρόθεση του να αλλάξει πορεία και να επαναφέρει το Κυπριακό στις σωστές του βάσεις εκείνες της εισβολής και κατοχής.
Ο Δρ. Β. Λυσσαρίδης αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξη (προς τον Α. Χριστοφίδη από την τηλεόραση του «Λόγου») αποκάλυψε ότι ο Μακάριος ακριβώς έτσι είχε υπόψη του, είχε μετανοήσει για τις 4 κατευθυντήριες γραμμές (όχι συμφωνία) της 12 Φεβρουαρίου 1977 και θα τις ακύρωνε. (Ο Αμερικανός Κλίφφορτ δεν είχε τίποτα να κάνει με τις 4 κατευθυντήριες γραμμές, αυτός έφθασε στην Κύπρο 11 μέρες μετά τα πρακτικά εκείνα).
Στις 19 Μαίου 1979 ο Κ. Βάλτχαιμ προσπάθησε το ίδιο και με τον Σπύρο Κυπριανού ως πρόεδρο. Και πάλιν απέτυχε να εξασφαλίσει αποδοχή της διζωνικής. Τα 10 σημεία των κατευθυντηρίων γραμμών μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς και πάλιν ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΑΝ την λέξη διζωνική όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί. Ακόμα ένα ιστορικό σημείο είναι ότι αμφότερες οι κατευθυντήριες γραμμές ήσαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ και όχι Συμφωνίες και δεν έφεραν ΚΑΜΙΑΝ υπογραφή από κανένα. Σκόπιμα αναβαθμίστηκαν σε «συμφωνίες» από τους υποστηρικτές της διζωνικής.
Μετά και αυτήν τους την αποτυχία το Φόρειν ΄Οφις της Βρετανίας είπε πως με τον Κυπριανού πρόεδρο δεν υπήρχε πια καμία προοπτική εξασφάλισης αποδοχής της διζωνικής και έτσι αποφάσισαν να κάτσουν στην αναμονή (αφήνοντας το πεδίο στους Αμερικανούς να παίζουν με το χρόνο) μέχρι να βρεθεί νέος πρόεδρος της Κύπρου που να την δεχόταν. Και ήταν επι προεδρίας Γιώργου Βασιλείου που για πρώτη φορά από το 1974 οι Βρετανοί κατάφεραν να περάσει η λέξη διζωνική σε ψήφισμα του Σ.Ασφαλείας, στο 649/90. Να πούμε ότι του ψηφίσματος προηγήθηκε και απόφαση της μικτής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου η οποία εισηγήθηκε στο Φόρειν ΄Οφις να ακολουθήσει συνομόσπονδη λύση στο Κυπριακό και το επευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι.
Ο Σπύρος Κυπριανού πάντα ισχυριζόταν ότι τον Γ. Βασιλείου τον είχαν «εφεύρει» οι ΄Αγγλοι. εξού και έμεινε γνωστός ως ο «ουρανοκατέβατος» πρόεδρος. Ακολούθησε το ψήφισμα 750/92 του Σ.Α και έτσι το Φόρειν ΄Οφις προχώρησε στην προώθηση των σχεδίων του μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι με τις γνωστές «Ιδέες Γκάλι». Γλ. Κληρίδης και Γιαννάκης Μάτσης είχαν δηλώσει τότε και γράφτηκε ότι αυτές ήσαν όντως βρετανικές. Απορρίφθηκαν από το λαό με συλλαλητήρια...
Από το 2002 αναβαθμισμένες πλέον οι βρετανικές εκείνες «Ιδέες» επέστρεψαν με νέο όνομα αυτή τη φορά ως το γνωστό έκτρωμα «Σχέδιο Ανάν» όταν και το τελευταίο αναθεωρημένο απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα της 24.4.2004 από το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού. Με το ΟΧΙ του ο λαός απέρριψε ταυτόχρονα και την ρατσιστική τουρκική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία πάνω στο οποίο ήταν βασισμένο το «Σχέδιο Ανάν», κάτι που επισήμανε και η περιβόητη Ομάδα Διεθνών Κρίσεων στην ιστοσελίδα της.
Τότε ήταν που οι Βρετανοί επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή εκστρατεία επίθεσης κατά της Ελληνοκυπριακής πλευράς και υποσχέθηκαν στους Τούρκους να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο μέσω της Ε.Ε αφενός και αφετέρου επιδόθηκαν και σεμια επίμονη προσπάθεια εξασφάλισης ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ της διζωνικής από τη δική μας πλευρά. .
Στις 8 Ιουλίου 2006 ο τότε πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και παρόλον ότι ήταν ο ίδιος που είχε καλέσει το λαό να απορρίψει το «Σχέδιο Ανάν» προχώρησε σε συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ, η οποία για πρώτη φορά από το 1974 περιελάμβανε τη λέξη Διζωνική. Επικρίθηκε έντονα ο Παπαδόπουλος για εκείνη τη συμφωνία τόσο από τον Τύπο, πολίτες, πολιτικά κόμματα και προσφυγικούς οργανισμούς. Λίγο αργότερα πέθανε. Η επαναβεβαίωση όμως έπρεπε να γίνει πιο οριστικά...
Στις 23 Μαίου 2008 ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ΔΙΧΩΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ (δίχως λαική εντολή) προχώρησε σε νέα συμφωνία με τον Ταλάτ δεχόμενος αυτή τη φορά καθαρά μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δύο συνιστώντων πολιτειών (στέιτς) επαναφέροντας έτσι πρόνοιες του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, συνεταιρισμό δύο ισότιμων κοινοτήτων, όπως ήθελαν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί από το 1956, επί ίσοις πολιτικής βάσης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του Χριστόφια βρίσκεται στο πάτο και ο λαός απορρίπτει πολύ περισσότερο σήμερα την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Αυτό είναι το ιστορικό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τον Δεκέμβριο του 2009 δημοσίευσα στην Σημερινή τα νέα αποδεσμευθέντα βρετανικά έγγραφα για το 1979 που επιβεβαιώνουν όλα αυτά περι μή αποδοχής της διζωνικής από δικής μας πλευράς.
Στις 3 Ιανουαρίου 2010 ο αρθρογράφος της Σημερινής Κωστάκης Αντωνίου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο « Μακάριος-Κυπριανού ποτέ δεν δέχθηκαν την διζωνική» αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των εγγράφων αυτών. Τα οποία αναφέρονταν και σε ανακοινώσεις της τότε κυπριακής κυβέρνησης ότι ποτέ η δική μας πλευρά δεν είχε δεχθεί (όπως ισχυρίζονταν οι Τούρκοι) την διζωνική.
*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου