Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στο "συρτάρι" της μνήμης - Diavasma.gr

Στο "συρτάρι" της μνήμης - Diavasma.gr   Πολύ σημαντική ιστοσελίδα.  Προτείνει τρόπους ώστε το διάβασμα (ειδικά για τους μαθητές) να γίνει παιχνίδι.

Για παράδειγμα ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρει: Όταν θέλεις να θυμάσαι ένα τύπο των μαθηματικών, της φυσικής ή της χημείας, ή το πώς γράφεται μια λέξη, σε βοηθάει να το «τοποθετήσεις στο συρτάρι της μνήμης», όπου θα το βρίσκεις εύκολα, όταν το χρειάζεσαι.

Ας πούμε, οτι θέλεις να θυμάσαι πώς γράφεται μια λέξη. Θα κάνεις τα παρακάτω:
Αντιγράφεις προσεκτικά τη λέξη σ’ ένα χαρτάκι. Κρατάς το χαρτάκι με τη λέξη
μπροστά σου, ψηλά και αριστερά σου, ώστε να βλέπεις τη λέξη προς τα επάνω αριστερά. Καθώς κοιτάζεις τη λέξη, φαντάζεσαι οτι την παίρνεις φωτογραφία ώστε, όταν κλείσεις τα μάτια, να βλέπεις τη «φωτογραφία». Αν αυτό δεν το πετύχεις με την πρώτη, δοκίμασε περισσότερες φορές, να βλέπεις για λίγο τη λέξη και μετά με κλειστά μάτια να βλέπεις τη «φωτογραφία» της.
Μπορεί να σε βοηθήσει σ’ αυτό, να φαντάζεσαι οτι βλέπεις τη λέξη γραμμένη στο ανοιχτό στόμα ή στο μέτωπο ενός αγαπημένου σου ήρωα.
Όταν πετύχεις τη «φωτογραφία», αφήνεις το χαρτάκι και στρέφεις τα μάτια επάνω αριστερά, και δοκιμάζεις στη θέση εκείνη να δεις, με τη φαντασία, τη «φωτογραφία» της λέξεως. Αν θέλεις, μπορείς να δοκιμάσεις να τη δεις στο αγαπημένο σου χρώμα, ή στο στόμα ή το μέτωπο του αγαπημένου σου ήρωα. Καθώς βλέπεις τη λέξη σε «φωτογραφία», πες φωναχτά τα γράμματα όπως τα βλέπεις, με τη σειρά απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο. Ύστερα πες φωναχτά τα γράμματα της λέξεως ανάποδα, με τη σειρά απο το τελευταίο μέχρι το πρώτο. Τέλος, γράψε τη λέξη στο τετράδιο, χωρίς να τη βλέπεις απο το χαρτάκι. Ύστερα απο λίγο, και αφού έχεις ασχοληθεί με άλλα πράγματα, στρέψε τα μάτια επάνω αριστερά και δοκίμασε να ξαναφέρεις εκεί, με τη φαντασία, τη «φωτογραφία» της λέξεως. Αν δυσκολεύεσαι, να επαναλάβεις τα παραπάνω βήματα.
Για λέξεις που έχουν δύσκολη ορθογραφία, αυτή η έξυπνη εργασία συμφέρει να γίνεται.

Και αυτό, που περιγράψαμε για μία λέξη, εσύ μπορείς να το κάνεις και για τύπο των μαθηματικών, της φυσικής ή της χημείας.

Στο εξής, κάθε φορά που θα θέλεις να θυμηθείς εκείνη την ορθογραφία ή τον τύπο, θα τα αναζητάς σ’ εκείνο το «συρτάρι» της μνήμης, προς τα επάνω
και αριστερά σου.


Πίσω Βίντεο
Στο συρτάρι της μνήμης
Δες άλλες ΔΩΡΕΑΝ
τεχνικές από το
"Ξεπετάξτε το Διάβασμα"
Γίνε ΤΩΡΑ
Συνδρομητής στο
"Ξεπετάξτε το Διάβασμα"
Άλλα θέματα που βοηθάει αυτή η τεχνική

Δεν έχω μνήμη Δεν τα καταφέρνω στην ορθογραφία Δεν τα καταφέρνω στο σχολείο Πώς θα προετοιμαστώ καλύτερα για τις εξετάσεις Δυσκολεύομαι να θυμάμαι μαθηματικούς τύπους
Τα 140 θέματα!



*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο σεβόμενοι την προσωπικότητα κάθε ατόμου. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.

 *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου