Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕΜΠΟ : ΝΤΡΟΠΗ

* ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ;

* ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;

* ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ;

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Με τρίωρες στάσεις εργασίας κατά την έναρξη κάθε βάρδιας αρχίζουν τις νέες κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά αντιδρώντας στη προώθηση της σύμβασης ΟΛΠ - COSCO για κύρωση στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας προειδοποιεί την Κινεζική εταιρία COSCO ότι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές στην Ελλάδα. Επίσης η ΟΜΥΛΕ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο παίρνει μορφή σκανδάλου. Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται από τους εργαζόμενους στο πρώτο λιμάνι, ότι ετήσιο ενοίκιο που θα καταβάλλει η COSCO ανέρχεται στα 17।5 εκατ. Ευρώ όταν το ετήσιο κέρδος του ΟΛΠ είναι 30 εκ. ευρώ και τα έσοδα του Σ.ΕΜΠΟ 110 εκατ ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ

Η κυβέρνηση προχωρώντας το διαρκές έγκλημα κατά των Λιμανιών κατέθεσε χθες στη Βουλή τη συμφωνία παραχώρησης του Σ।ΕΜΠΟ/ΟΛΠ στην Cosco। Επιστρατεύοντας στην αιτιολογική έκθεση σειρά ψεύτικων επιχειρημάτων προσπαθεί να δικαιολογήσει το μεγάλο ξεπούλημαΠαραχωρεί το Σ।ΕΜΠΟ/ΟΛΠ για 35-40 χρόνια, ουσιαστικά οριστικά, για ετήσιο ενοίκιο 17।5 εκατ। ευρώ। Ο Σ।ΕΜΠΟ παρουσιάζει διαχρονική κερδοφορία και έχει εξαιρετικές προοπτικές। Το ετήσιο κέρδος του ΟΛΠ είναι 30 εκ। ευρώ και τα έσοδα του Σ।ΕΜΠΟ 110 εκατ ευρώ। Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από τα άρθρα 2 και 3 που δίνουν στο ξεπούλημα του λιμανιού διαστάσεις ακόμη μεγαλύτερου σκανδάλου।

Συγκεκριμένα: · με το άρθρο 2, έξω από την αρχική διακήρυξη και τους όρους του διαγωνισμού δίνονται προκλητικά φορολογικά προνόμια στην Cosco। ·

με το άρθρο 3, ξεθάβουν το ν।δ। 2687/53 του Μαρκεζίνη και αναβιώνουν τις συνθήκες τραυματισμένης, μεταπολεμικής, μετεμφυλιακής Ελλάδας προκειμένου να προστατέψουν την Cosco। Γυρίζουν την Ελλάδα της Ε।Ε. και της ΟΝΕ, την Ελλάδα του 21ου αιώνα δεκάδες χρόνια πίσω. Μόνο μία λέξη τους αρμόζει ΝΤΡΟΠΗ!!!

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα όλους τους βουλευτές και κυρίως αυτούς του Πειραιά να μην επιτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΤΡΟΠΗΣ

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν την COSCO

Προειδοποιούμε την Cosco, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις। Η συγκυριακή πλειοψηφία της Βουλής δεν δημιουργεί δικαίωμα για «διαρκές δεδομένο»। Η Cosco, ας το λάβει σοβαρά υπόψη της.

Το Δ।Σ।/ΟΜ.Υ.Λ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 17.2.2009 αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα Λιμάνια της χώρας ως εξής:(α) Τετάρτη 18.2, Πέμπτη 19.2 τρεις στάσεις εργασίας.

Κινητοποιήσεις

Από 11।00 π.μ. έως το τέλος της πρωϊνής βάρδιας. Από την αρχή της απογευματινής βάρδιας έως τις 18.00.

Από την Αρχή της βραδινής βάρδιας έως 1।00 π.μ.(β) Τρίτη 24.2., Τετάρτη 25.2., Πέμπτη 26.2, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις

(γ) Τετάρτη 18।2.2009 στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Γραφείων ΟΛΠ

(δ) Μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και Πορεία στη Βουλή τις ημέρες των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεωn

(ε) Συνεχίζουμε την αποχή από υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββάτου - Κυριακής και Αργιών। Το Προεδρείο της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. εξουσιοδοτήθηκε ανάλογα με τις εξελίξεις να λάβει και πρόσθετες αγωνιστικές και ενημερωτικές πρωτοβουλίες.

Ο νομάρχης Πειραιά

Με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην κινέζικη εταιρεία COSCO, o Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου η οικονομία του Πειραιά παραπαίει, η κυβέρνηση επιμένει στον χρεοκοπημένο νεοφιλελεύθερο μονόδρομό της. Χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν, αφού για εκείνη η δημόσια διαβούλευση και η επιδίωξη της συναίνεσης με την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τους φορείς, αποτελούν έννοιες και πρακτικές παντελώς άγνωστες, προωθεί τα απαράδεχτα σχέδια της για τη παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στους Κινέζους. Στις φωνές αγωνίας μιας ολόκληρης κοινωνίας, στηλώνει τα πόδια και επιμένει στο ξεπούλημα του πιο κερδοφόρου κομματιού του μεγάλου λιμανιού, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους εργαζόμενους, στην οικονομική λειτουργία του ίδιου του ΟΛΠ αλλά και την ανάπτυξη του ευρύτερου Πειραιά. Σημαίνει αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και μετατροπή ενός λιμανιού με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα σε καθαρά κερδοσκοπική εταιρεία, χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό. Αν όμως πιστεύουν ότι θα τους αφήσουμε αμαχητί να παραδώσουν στα golden boys της COSCO όλα όσα έχουν χτιστεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων και να μετατρέψουν τον τόπο μας σε China Town, είναι γελασμένοι. Στην Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους τους φορείς και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Απαιτούμε την απόσυρση εδώ και τώρα του καταστροφικού σχεδίου νόμου, που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, το μέλλον της χώρας, το μέλλον του τόπου μας. Επιτέλους δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν συνεχώς τα εγκλήματα της Κυβέρνησης, στην οικονομία. Γιατί είναι έγκλημα αυτό που πάνε να κάνουν, όταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στερούν από τον Πειραιά την βασική οικονομική συνιστώσα του, καταστρέφοντας μαζί με τις ζωές των εργαζομένων του μεγάλου λιμανιού, τον παραγωγικό ιστό της πόλης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική πολιτική τους».