Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΑΠΟ ΠΟΤΕ
ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ;
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ; ΞΕΡΕΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ "ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ" ;
Κουτορνίθια, κουτόβλαχους έψαχνε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας όταν κάλεσε τους δημοσιογράφους για να μας ανακοινώσει ότι τάχα έργα 2 δις. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη σε 27 λιμάνια της χώρας. Γνωρίζοντας προφανώς ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με τη ναυτιλία και τα των λιμένων περισσότερα χρόνια από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, προσπάθησε να περάσει την «καμπάνια» του και να λακίσει από την αίθουσα συνεντεύξεων. Πως τη πάτησε όμως και δέχθηκε τελικά ΜΟΝΟΝ ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και στη τρίτη ερώτηση του ήρθε λυπητερή με αποτέλεσμα να γίνει "Λούης" χωρίς να δώσει απαντήσεις ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας που το μόνο που κατάφερε σε ότι με αφορά προσωπικά ήταν να «πέσει από το μάτι μου» όπως λέμε στην ιδιαίτερή μου πατρίδα για όποιον μας απογοητεύει αναπάντεχα.: Και πώς να μην απογοητευθώ και πώς να μην απορήσω όταν ακούω από έναν σοβαρό άνθρωπο να αποδίδει την ευθύνη του οικονομικού σκανδάλου ενός λιμενικού Ταμείου, στην καθαρίστρια που έκανε και τον ισολογισμό και η οποία για να ισοσκελίσει τον ισολογισμό, διέγραψε με μπλάνκο το ποσό των 13.000 ευρώ από ένα γραμμάτιο και έγραψε 46.000 ευρώ!!! Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση τόσο με τις απαντήσεις του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα όσο και τις δηλώσεις περί «καθαρίστριας που παρεμβαίνει στον ισολογισμό με μπλάνκο» …………………………………………………………………………...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Τρίτη ερώτηση;
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω καταρχήν για το Λιμενικό Ταμείο της Σάμου εκκρεμεί ένα πόρισμα από την Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο. Και επίσης, επειδή αναφερθήκατε σε διάφορα έργα για τα λιμάνια, τι ποσό, ήθελα να ρωτήσω, διατέθηκε για μελέτες για κατασκευή λιμένων, οι οποίες και τελικά εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως για παράδειγμα, στο Τυμπάκι. Και πολύ σύντομα, ένα τελευταίο। Αν είναι αλήθεια.....
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι। Μία ερώτηση. Αυτή είναι μία ερώτηση, επαναλαμβάνω.
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολες οι ερωτήσεις μου, κύριε Υπουργέ, για αυτό;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι। Σας βεβαιώνω ότι είναι εύκολες, κυρία Κοντζόγλου. Είπα ότι θα κάνουμε τρεις ερωτήσεις και τρεις θα κάνουμε.
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, εγώ θα σας ρωτήσω. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά λειτουργεί παράνομο λιμάνι; Η πρώην DEPOS και νυν ΑΕΣΜΑ φορτοεκφορτώνει containers. Από πότε και με ποιου την απόφαση αδειοδοτήθηκε να λειτουργήσει σαν λιμάνι. Οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Ελευσίνας εργάζονται εκεί, σε αυτό το παράνομο λιμάνι, όπως μας μεταφέρθηκε. Ποιος εισπράττει τα λιμενικά τέλη και ποια είναι η εμπλοκή του Υπουργείου Απασχόλησης. (σ.σ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σημειώθηκε και θανατηφόρο εργατικό αλλά κανείς δεν μίλησε. Ούτε καν οι συνδικαλιστές). Μην την απαντήσετε αν θέλετε. Ευχαριστώ.
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Όπως είπα θα απαντήσω σε άλλη μία ερώτηση και σε αυτή και μόνο θα απαντήσω। Ότι, δηλαδή, για την υπόθεση της Σάμου πράγματι έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας.
Όσον αφορά το θέμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται για έργα στα λιμάνια, θα μπορέσει να σας απαντήσει ο κύριος Βλάχος συνολικά.(σ.σ. για κονδύλια που εξανεμίστηκαν σε μελέτες που ποτέ δεν έγιναν έργα ρώτησα, αλλά ο κ. Παπαληγούρας έκανε ότι δεν κατάλαβε).
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.
Στο σημείο αυτό ο κ। Παπαληγούρας αποχώρησε από την αίθουσα σαν κυνηγημένος.
Τον λόγο πήρε ο κ. Βλάχος και χωρίς να ερωτηθεί αναφέρθηκε στο προηγούμενο θέμα:
Γ. ΒΛΑΧΟΣ, γ.γ. ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Προηγουμένως η κυρία αναφέρθηκε στο Λιμενικό Ταμείο της Σάμου. Πράγματι έγινε, πήγε ένα κλιμάκιο από τρία άτομα, έκανε μία έκθεση. Την έκθεση αυτή τη στείλαμε στον Εισαγγελέα, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι δεν διαπιστώθησαν παραλείψεις και ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου της Σάμου. Απεναντίας, διεπιστώθη ότι το προσωπικό εκεί ήταν ακατάλληλο για να κάνει την δουλειά του. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χρησιμοποιούσαν μία κυρία, η οποία κυρία ήταν υπάλληλος καθαριότητας, η οποία έκανε τις λογιστικές καταστάσεις. Και τις είχαν πει, ότι κοίταξε τι συμβαίνει παιδί μου. Τα έσοδα πρέπει να είναι τα ίδια με τα έξοδα. Έτσι λοιπόν ο υπάλληλος ο δικός μας που πήγε και έκανε την έρευνα, διεπίστωσε ότι η γυναίκα αυτή είχε μπροστά της ένα γραμμάτιο εισπράξεως, εισπράξεως επαναλαμβάνω και εκεί που ήταν το νούμερο 13.000, δηλαδή ότι πρέπει να εισπράξει 13.000, με μπλάνκο το έσβηνε και έγραφε 46.000, δηλαδή ήταν σαν η ίδια με δικά της λεφτά θα έβαζε 30.000 παραπάνω. Και της είπαν, μα τι είναι αυτό που κάνεις; Μα λέει, διότι πρέπει το ένα σκέλος να είναι το ίδιο με το άλλο। Λοιπόν, αυτό είναι το ποιόν των υπαλλήλων που υπάρχει εκεί. Δεν μπορούν να πάρουμε το σύστημα αυτό υπαλλήλων. Με το σύστημα το οποίο είναι αντικειμενικό, έχει τα καλά του το ΑΣΕΠ, έχει και τα μειονεκτήματά του.
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Γενικέ, αναφερθήκατε προηγουμένως στο Λιμενικό Ταμείο της Σάμου. Θα έλεγα: διερωτάται κανείς αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που αποτελούσαν το κλιμάκιο έχουν ήσυχη την συνείδησή τους επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μια καθαρίστρια όταν είναι γνωστό ότι χιλιάδες επιβάτες φαίνονται να μην έχουν ταξιδέψει από το Λιμενικό Ταμείο της Σάμου, ενώ αντίθετα πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός που εμφανίζεται στο τελωνείο του νησιού; Άλλος Δημοσιογράφος: Κουκούλωμα επιχειρείτε;
Γ.Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Κοιτάξτε τι συμβαίνει, όχι, κουκούλωμα δεν υπάρχει κανένα। Εγώ αναφέρθηκα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η καθαρίστρια έχει ευθύνη. Αν εδώ ο κύριος συνάδελφος κάνει κάτι την ευθύνη την έχω εγώ. Εντάξει; Μα δεν σας είπα ότι φταίει, απλώς σας είπα ποιο είναι το επίπεδο πολλών υπαλλήλων πολλών Λιμενικών Ταμείων. Για να δείξω τις αδυναμίες είτε των κρατικών, είτε των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Εν πάση περιπτώσει, έγινε έκθεση, κυρία μου, με όλες αυτές τις επισημάνσεις διότι πήγαν τρία άτομα υψηλού επιπέδου και αυτή βέβαια εστάλη στον Εισαγγελέα। Με όλα τα στοιχεία αυτά που λέτε. Κοιτάξτε τι συμβαίνει. Το κατηγορητήριο περιείχε πολλά. Εναντίον του Προέδρου ήταν όλα.
Διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κάνει λαθροχειρία. Αυτό λέει, ότι υπήρχαν άλλα σημεία και για αυτό εστάλη στον Εισαγγελέα είναι γεγονός. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Γενικέ, γενικώς απαλλάξατε τον κύριο Κατρατάζο από κάθε ευθύνη με την τοποθέτησή σας.
Γ.Γ.ΒΛΑΧΟΣ: Κοιτάξτε, η έκθεση είναι σαφής και πήγε στον Εισαγγελέα। Εγώ απλώς σας είπα ότι υποβλήθηκε η έκθεση. Από την έκθεση δεν φαίνεται κάτι το οποίο να δείχνει ιδιοτέλεια του Προέδρου. Από εκεί και πέρα όμως η έκθεση είναι λεπτομερής και έχει σταλεί στον Εισαγγελέα.
ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: (σ।σ. Πως δεν έχει ιδιοτέλεια όταν ο ίδιος που ήταν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ήταν και πλοιοκτήτης πλοίου με επιδοτούμενη γραμμή και μάλιστα πλοίου που οι συνέταιροί του αμφισβητούσαν την κυριότητα του; Τι ρόλο έπαιξε στο θέμα αυτό ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης;) Με τρεις εταιρίες και ενδεχομένως με ένα καινούριο σκάνδαλο για τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.
Στοιχεία για το ρεπορτάζ αντλήθηκαν από το aegaio.blogspot.com του Γιάννη Νέγρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου