Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ένας νεκρός μετανάστης
και πέντε «επιστροφές» στο Λ.Σ.




Νεκρός βρέθηκε ένας από τους τέσσερεις παράνομους μετανάστες που βρίσκονταν σε ειδική κρύπτη φορτηγού οχήματος. Τους μετανάστες εντόπισε το πλήρωμα του πλοίου OLYBIC CHAMPION το οποίο είχε αναχωρήσει αργά το απόγευμα της 16ης Ιουνίου 2010 από το λιμάνι της Πάτρας για την Αγκώνα μέσω Ηγουμενίτσας.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, επιστρέφουν στο Λιμενικό Σώμα οι πέντε λιμενικοί οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνέστησαν κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Πάτρα προς την Ιταλία και το οποίο αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2008 από την Αστυνομία και όχι από το Λιμενικό.

Πρόκειται προφανώς για μία σύμπτωση η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, μέχρι στιγμής όλοι οι λιμενικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα η οποία έληξε χθες. Καθώς η δικαστική διερεύνηση δεν έχει ολοκληρωθεί για να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, οι πέντε υπηρεσιακοί, μπορούν ή και οφείλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι μέχρι τώρα ελάμβαναν το 80% της αμοιβής τους χωρίς να εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για το μεγάλο σκάνδαλο, είχε καταρτιστεί από τον αρχιπλοίαρχο Ελευθέριο Φερούση και ξεπέρασε τις 8.000 σελίδες, ενώ περιλαμβάνει και 830 κασέτες οπτικοακουστικού υλικού, με 1250 σελίδες απομαγνητοφωνημένου υλικού που κατέγραψε η ΚΥΠ καθώς και το 720 σελίδων πόρισμα της ΕΔΕ.

Μέχρι στιγμής η Εισαγγελία της Πάτρας που διαχειρίζεται την υπόθεση, δεν ανέφερε την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δικογραφία παραδόθηκε ατελής στην ηγεσία του Λιμενικού, μετά από εντολή του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, ο οποίος απαγόρευσε στον ναύαρχο ε.α. σήμερα Ελευθέριο Φερούση, να συνεχίσει την έρευνά του, όταν ο τελευταίος αποκάλυψε ότι εντόπιζε ευθύνες και σε προγενέστερους λιμενάρχες της Πάτρας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Παράλληλα, ο αξιωματικός στον οποίο η ηγεσία του τότε ΥΕΝ είχε εμπιστευθεί την διενέργεια της έρευνας, οδηγήθηκε σε αποστρατεία επειδή – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – αρνήθηκε να απαλείψει συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Λ.Σ.
Το σημαντικό όμως που προκύπτει σήμερα, είναι ότι παρά την υποτιθέμενη θωράκιση του λιμεναρχείου Πάτρας που έγινε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, διαπιστώνεται με τραγικό τρόπο ότι το λιμάνι εξακολουθεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. «Είτε οι παράνομοι μετανάστες κατάφεραν να σπάσουν τα «μέτρα ασφάλειας» του λιμανιού, είτε τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών εξακολουθούν να οργιάζουν», παρατήρησε ανώτερος αξιωματικός που κλήθηκε από το NEXTOK να εκφράσει την εκτίμησή του γύρω από το νέο περιστατικό.

Θεοδοσία Κοντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου