Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Θέλουν να ξηλώσουν τα Σπετσιώτικα καρνάγια του 1821

«Εμείς οι υπογράφοντες είμαστε παραδοσιακοί ξυλοναυπηγοί στο ιστορικό νησί των Σπετσών. Εργαζόμαστε, γενιά με γενιά, στους ίδιους χώρους, στα ίδια καρνάγια, πάνω στο κύμα, στον αιγιαλό. Έτσι ήταν πάντα. Εκεί χτίζαν οι πρόγονοί μας τα πλοία του εθνικού αγώνα, στον οποίο το κράτος οφείλει την ύπαρξή του. Και τώρα αυτό το κράτος, μας ζητά να αδειάσουμε τον τόπο, όπου υπάρχουμε εδώ και 300 χρόνια μέσα σε 30 ημέρες!»

Τα παραπάνω, αναφέρονται σε επιστολή των παραδοσιακών ξυλοναυπηγών των Σπετσών οι οποίοι όπως υποστηρίζουν στις 6 Ιουλίου, έλαβαν τελεσίγραφο από το Λιμενικό Ταμείο του νησιού, το οποίο τους ζητά την άμεση διακοπή των εργασιών και την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν, μέσα σε προθεσμία 30 ημερών».

Οι επαγγελματίες ζητούν μεταξύ άλλων να τροποποιηθεί η παράγραφος 13 του Ν. 2971/2001 ώστε να εξαιρούνται οι χώροι όπου λειτουργούσαν από εκατονταετίες τα παραδοσιακά καρνάγια τα οποία και συνδέονται με την εθνική παλιγγενεσία.

Την επιστολή υπογράφουν οι ξυλοναυπηγοί Ευάγγελος Κομπογιωργάς, Θ. Μπελέσης, Παναγιώτης Μπελέσης, Π. Κουρμπέλος, Νικόλαος Καλογιάννης, Παντελεήμων Κοράκης, Ηλίας Σκλιας, Μπουφής Δ. Ιωάννης, Ευάγγελος Δημητρίου και Νεκτάριος Κλεισάς.

Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά

Θετικός στο αίτημα των ξυλοναυπηγών των Σπετσών, εμφανίστηκε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος αμέσως έστειλε επιστολή προς το Λιμεναρχείο Σπετσών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Σπετσών. Η επιστολή, κοινοποιείται μεταξύ άλλων, στους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και ζητά να υπάρξει μέριμνα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των καρνάγιων με παράλληλη διατήρηση του χαρακτήρα και της ιστορικής τους σημασίας αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, προχωρώντας εάν καταστεί απαραίτητο και στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ειδική περίπτωσή τους. Σύμφωνα με την Νομαρχία, το γεγονός ότι τα καρνάγια στερούνται άδειας λειτουργίας, δεν είναι λόγος για να απομακρυνθούν από την περιοχή, εφόσον μπορούν να υπάρξει άλλη λύση.

Μάλιστα ο Νομάρχης Πειραιά επισημαίνει ότι η Νομαρχία προτίθεται κατά προτεραιότητα να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη των καρνάγιων, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε διαφορετική προοπτική που θα πλήττει την ζώσα ιστορία και πολιτιστική κληρονομία του τόπου θα μας βρει αντίθετους».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό και παράλογο, είναι εν τούτοις αληθινό. Κάποιες κρατικές υπηρεσίες «στο όνομα του Νόμου» επιχειρούν και μάλιστα τελεσιγραφικά να κλείσουν μέχρι τις 6 Αυγούστου 2010 τα ιστορικά καρνάγια στο «Παλιό Λιμάνι» στις Σπέτσες!

Τα παραπάνω αναφέρει σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι: «Επειδή τα σπετσιώτικα καρνάγια δεν ανήκουν μόνο στους παραδοσιακούς ναυπηγούς που τα δουλεύουν από γενιά σε γενιά 300χρόνια τώρα, αλλά ανήκουν στη ζωντανή ιστορία του νησιού, στη ζωντανή εθνική ιστορία της Ελλάδας και έχουν συμβάλλει στην εθνική ανεξαρτησία και στη συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ολιγωρία ή τυπολατρική προσέγγιση».