Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Φόβοι για νέες απεργίες στην ακτοπλοΐα , «ταφόπετρα» για τον νησιωτικό τουρισμό


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην ακτοπλοΐα καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των επόμενων ημερών. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι δεν επήλθε συμφωνία στη συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ και Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας για τη σύναψη ΣΣΕ 2010. Οι επιχειρηματίες πρότειναν 0,5% για το 2010, 2% για το 2011, και 2.20% για το 2012. Τον συνδυασμό αυτό, απέρριψε σύσσωμη η ΠΝΟ ενώ από πλευράς μερίδας συνδικαλιστών ασκούνται πιέσεις για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, υποστηρίζει ότι

«Οι εταιρίες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, είναι απολύτως ανεδαφικό η διοίκηση των Σωματείων να απειλεί με απεργίες, στις οποίες οι ναυτικοί των πλοίων μας, ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συμμετάσχουν όπως απεδείχθη και στις προηγούμενες δήθεν απεργίες, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν καταλήψεις των πλοίων μας από τους γνωστούς συνδικαλιστές».

Η ΕΕΝ καλεί την ΠΝΟ να μην επιλέγει την οδό της έντασης σε βάρος των συμφερόντων όλου του ναυτιλιακού κλάδου αλλά να αναλογιστεί τον αγώνα των εταιριών, να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, και να κινηθεί με σκοπό το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι την εξυπηρέτηση συνδικαλιστικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΕΝ, το Προεδρείο της ΕΕΝ πρότεινε αυξήσεις 0,5% για το 2010 όταν η ΓΣΕΕ συμφώνησε 0%, για το 2011 πρότεινε 2% αντί του 1,5% της ΓΣΕΕ και 2,20% για το 2012 (πρόταση ΓΣΕΕ 1,7%), προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες απ’ οποιεσδήποτε θα δοθούν σε άλλους Έλληνες εργαζόμενους.

Ωστόσο, η ΠΝΟ φαίνεται ότι θα κληθεί να πάρει αποφάσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και κανείς δεν αποκλείει την έναρξη νέου γύρου απεργιακών κινητοποιήσεων έστω κι αν αυτή η απόφαση μπορεί να βάλει «ταφόπετρα» για τον νησιωτικό τουρισμό του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου