Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Λεωφόρος Τάσσου Παπαδόπουλου στο Δάλι

Σε οδό του χωριού Δάλι ή Ιδάλιο, δόθηκε σήμερα το όνομα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.  Η εκδήλωση αυτή, στάθηκε αφορμή προκειμένου να ακουστούν μερικές αλήθειες που αφορούσαν την ζωή του Τάσσου, η οποία από πολύ νωρίς περιελάμβανε αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου.
Ομιλητές ήσαν ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος  Καλλένου και ο Αντιπροέδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλου.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου

Στην ομίλία του ο δήμαρχος του χωριού Λενότιος Καλλένου είπε τα ακόλουθα:  "Ο Δήμος Ιδαλίου θέλοντας να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για την μεγάλη του προσφορά στο τόπο αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το όνομα του σ’ αυτήν την ξεχωριστή Λεωφόρο η οποία σηματοδοτεί την είσοδο στη πόλη μας.
Αποφάσισε η πόλης του Ιδάλιου να τιμήσει τον άνθρωπο ο οποίος για έξι σχεδόν δεκαετίες προσέφερε τις υπηρεσίες του στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαίωση του λαού μας.

Νεαρός ακόμη δικηγόρος είχε ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Σε ηλικία 22 χρονών ήταν αρχικά υπεύθυνος της ΠΕΚΑ – πολιτικής πτέρυγας της ΕΟΚΑ- για την περιφέρεια Λευκωσίας και αμέσως μετά γενικός υπεύθυνος της ΠΕΚΑ, για όλη τη Κύπρο, έχοντας απευθείας σύνδεση με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ.

Ακολούθως και παρόλο του ότι ψήφισε εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Συντακτική Επιτροπή που είχε αναλάβει τον καταρτισμό του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπηρέτησε για έντεκα χρόνια, διαδοχικά ως Υπουργός Εσωτερικών, εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οικονομικών, Υγείας και Γεωργίας.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη και ακολούθως διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θέση την οποία υπηρέτησε έως τον Ιούλιο του 1978.
Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής.
Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 1976.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου του 1991 εξελέγη πρώτος Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

Τον Οκτώβριο του 2000 ανάλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο στο ιστορικό εκείνο συνέδριο όπου ο ιδρυτής του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού ανήγγειλε την αποχώρηση του από την ηγεσία και στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 ο κυπριακός λαός εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του στον τόπο, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την ευθύτητα του, τον πατριωτισμό του τον ανέδειξε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στον ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τεράστια η προσφορά του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής του στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.
Πολλά και σημαντικά είναι δε τα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησης του. Στο Κυπριακό διαχειρίστηκε με επιτυχία το ΟΧΙ του Ελληνικού Κυπριακού λαού. Διαφώτισε έγκαιρα και πειστικά και πέτυχε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Με βάση αυτή τη συμφωνία ετοιμάστηκε η επιστολή /έγγραφο του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκαμπάρι, στις 15 Νοεμβρίου 2006, που καθόριζε τη νέα βάση εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Σημαντική επιτυχία του Τάσσου Παπαδόπουλου στην εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και η συνεχή και ενεργός εμπλοκή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο εσωτερικό ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματα της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου Ξεχωρίζουν:
• Η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004
• Η ιστορική εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008
• Η ενδυνάμωση του ρόλου της Κύπρου, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και διεθνώς
• Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με την καθιέρωση των Μέτρων Κοινωνικής Συνοχής
• Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η κατάθεση πλεονασματικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά από το 1971 και η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους

• Η ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου Κύπρου


• Η δημιουργία του νομικού πλαισίου για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η αδειοδότηση των τριών πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων


• Οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που στόχευαν στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Είπε για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης στον επικήδειο του τον οποίο ανέγνωσε την ημέρα της κηδείας του:
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου και κατέληξε: Στη ρήτρα, ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω: Ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν, πεθαίνουν όσοι δεν αφήνουν κληρονομιά και εσύ άφησες αξιόλογη.

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Άφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επετέλεσε, πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες, την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του τόνισε ότι « το κόμμα του οποίου είχε ηγηθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, χάνουν ένα φλογερό πατριώτη, ένα ασυμβίβαστο, σθεναρό αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων και δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της, ένα συνετό, δίκαιο και διορατικό ηγέτη και καθοδηγητή.»
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον αποχαιρετιστήριο του, χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο πολιτικό επιπέδου και αυθεντικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του, και δεν ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου 2008, σε ηλικία 74 ετών αφήνοντας απλήρωτο κενό, αλλά και ένα έργο τεράστιο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, προς όφελος της Κυπριακής δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, η πόλη μας φροντίζει σήμερα με την ονοματοδοσία της Λεωφόρου αυτής να αφήσει για πάντα άσβεστη την μνήμη και την προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου για να παραδειγματίσει και να φωτίζει τις επόμενες γενιές.

Ο Νικόλας
Στη τελετή Ονοματοδοσίας της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου  βρίσκονταν όλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο γιός του Νικόλας Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος  του Δημοκρατικού Κόμματος και Βουλευτής Λευκωσίας  είπε τα ακόλουθα:

"Εκ μέρους της μητέρας μου και των αδελφών μου, αλλά και εκ μέρους της ευρύτερης οικογένειας του αείμνηστου πατέρα μου, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιδαλίου, για την πρωτοβουλία και την απόφασή τους να δώσουν το όνομα «Τάσσος Παπαδόπουλος» σε μια καινούργια Λεωφόρο της πόλης τους.

Ως οικογένεια, αποδεχόμαστε και υποδεχόμαστε με συγκίνηση, τη μεγάλη τιμή που αποδίδεται σήμερα από το Δάλι και τους κατοίκους του, στον αξέχαστο τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον άνθρωπο και ηγέτη του Κυπριακού Ελληνισμού Τάσσο Παπαδόπουλο, αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας και διαχρονικό υπηρέτη των συμφερόντων της πατρίδας μας και του λαού μας.

Μιλώ για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όχι ως προσφιλής γιος για αγαπημένο πατέρα, αλλά ως Έλληνας Κύπριος, που δικαιούται να περηφανεύεται για την ελληνική αρετή του αείμνηστου ηγέτη μας. Ενός ηγέτη, που υπερασπιζόμενος τα δίκαια του πικραμένου Κυπριακού Ελληνισμού, υπερασπίστηκε ουσιαστικά την τιμή και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του έθνους.


Ενός πολιτικού ανδρός, που ανάλωσε τη ζωή του ολόκληρη στην υπηρεσία της μικρής πατρίδας του. Ενός ανθρώπου, ενός γενναίου και εύτολμου ανθρώπου, που η πορεία του στη ζωή και στον κόσμο, ήταν μια ανυποχώρητη πορεία αγώνων, μια ανένδοτη πορεία αντίστασης, μια ευθεία πορεία μαχών για τη δικαίωση του αδικημένου και αδικαίωτου Ελληνισμού της Κύπρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο ζούσε, δεν επεζήτησε ποτέ ούτε τιμές ούτε αναγνώριση ούτε εκτίμηση της πολυδιάστατης προσφοράς του. Επεζήτησε μόνο από τον εαυτό του την εξάντληση και το στράγγιγμα της ψυχής του στον πιο ωραίο αγώνα της ζωής, τον αγώνα για την ελευθερία και τη λύτρωση της πατρίδος του, για την προκοπή και το καλύτερο μέλλον του προδομένου και βασανισμένου λαού του.

Σε αυτό τον υπέροχο αγώνα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε πάντα όρθιος, αγονάτιστος, απροσκύνητος και αξιοπρεπής. Στον περήφανο ιστό της αδούλωτης ελληνικής καρδιάς του, ουδέποτε υψώθηκε η λευκή σημαία της υποταγής και της παράδοσης. Ουδέποτε οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, τα εμπόδια και οι απειλές ανέκοψαν το αγωνιστικό σθένος του και την ακλόνητη πίστη του στα δίκαια του μικρού και ανυπεράσπιστου λαού του.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, πικραμένος και αδικαίωτος, γιατί δεν πρόλαβε να δει την τουρκοπατημένη πατρίδα μας ελεύθερη και επανενωμένη. Όμως, οι αρχές και τα πιστεύω του, τα ιδανικά και τα οράματά του, τα όνειρα και οι αρετές του, δεν ενταφιάστηκαν μαζί του. Αυτά μένουν και διαρκούν. Μένουν ως γνώμονας πορείας και διαρκούν ως πυξίδα ζωής, στον αγώνα μας για τη σωτηρία του πολύπαθου νησιού μας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έστω και νεκρός, θα μένει πάντα ζωντανός στην εθνική συνείδηση. Η φωνή του, φωνή αξιοπρέπειας και ήθους, θα ηχεί και θα ακούγεται σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, που απειλούν το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όσο μικροί και αδύναμοι κι αν είμαστε, όσο άνισος και δύσκολος και αν είναι αυτός ο αγώνας, όσο ισχυρός και βάναυσος κι αν είναι ο Τούρκους εισβολέας και κατακτητής, κανένας δεν μπορεί να μας αφαιρέσει και να αχρηστεύσει το όπλο της άρνησής μας να παραδοθούμε και να συνθηκολογήσουμε. Κανένας δεν μπορεί να εξουδετερώσει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να αρνούμαστε και να απορρίπτουμε απόπειρες και σχεδιασμούς επιβολής μιας νόθας και ετοιμόρροπης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Θα αποδεχτούμε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με το σωστό όμως περιεχόμενο, που θα την καθιστά λειτουργική και βιώσιμη. Όμως, θα απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί σε μια ερμαφρόδιτη και θνησιγενή διευθέτηση, οποιαδήποτε πρόταση που δικαιώνει το θύτη και καταδικάζει το θύμα, οποιαδήποτε πρόταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εθνική επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το θάρρος να λέει «όχι» στο λάθος και «ναι» στο σωστό. Με αυτό το θάρρος και αυτή την τόλμη υποχρεούμαστε ως Κυπριακός Ελληνισμός να προχωρήσουμε. Και το όνομα αυτής της λεωφόρου θα συμβολίζει την οδό της αρετής στην οποία οφείλουμε να πορευόμαστε και θα θυμίζει καθημερινά αυτή τη συλλογική οφειλή και αυτή τη συλλογική εθνική ευθύνη μας".

Το χωριό Δάλι, βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε περίπου 8,000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου