Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο Αυξέντιος Καλανγκός

Καρδιές για όλους
 
H είδηση δεν είναι νέα -ούτε επίκαιρη- δεν «πουλάει», δεν διαφημίζεται από εταιρίες και μάλλον δεν μας ... «αφορά»
έτσι για να πούμε κάτι, αν ρωτήσουμε 1000 άτομα, τότε όλα ξέρουν την κάθε Μενεγάκη, λιγότερα την κάθε Τζούλια και ακόμα λιγότερα τον κάθε Σισσέ ...
ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο Αυξέντιος Καλανγκός

Τα "χρυσά" χέρια της παιδικής καρδιοχειρουργικής. Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακόμα και 100 000 άτομα να ρωτήσουμε, αμφιβάλλω αν θα βρεθούν κάποιοι να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο υπέροχο άνθρωπο ...
και σαν Κωνσταντινουπολίτης, μάλλον δεν είναι Έλληνας υπήκοος, μπορεί όμως να είναι ο κάθε τριτοκοσμικός ανεπάγγελτος και αμόρφωτος λαθρομετανάστης ...


Τον έχουν χαρακτηρίσει σύγχρονο ιεραπόστολο της Ιατρικής και όχι άδικα. Δεν τον ενδιαφέρουν, ούτε οι τίτλοι, ούτε τα αξιώματα. Μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκτνί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά, ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης. Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά, μπροστά στις 9.000 επεμβάσεις που έχει κάνει την τελευταία δεκαετία σε άπορα παιδιά;
Το 1998, ο Αυξέντιος Καλανγκός ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous» (Καρδιές για όλους), και από τότε, πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ανά τον κόσμο.
Αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του.
Αγαπά τη μυρωδιά της κανέλας, έχει πάντα ένα μπουκαλάκι με αυτό στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον αναζωογονεί, παράλληλα όμως του θυμίζει και τον τόπο καταγωγής του, την Πόλη.
Γιος γιατρού, ο πατέρας του ήταν παθολόγος, αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά τα έργα. Δεν είναι να απορεί κανείς, που ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς προς τους ασθενείς. Ενας άνθρωπος, για τον οποίο οι Τούρκοι λένε ακόμη και σήμερα, πως "μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια!"
Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.
Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.

Πηγή:  http//:ellines.com/

Σ.σ.: Στην ίδια ιστοσελίδα, ανακαλύψτε και άλλους δραστήριους και σημαντικούς Έλληνες, της διασποράς