Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

GO "ΧΙΡΟΧΙΤΟ" GO

Ποιος είναι ο "Χιροχίτο" του Λ.Σ.;


Ο Χιροχίτο (ιαπωνικά:  Hirohito, 29 Απριλίου 1901 - 7 Ιανουαρίου 1989), επίσης γνωστός ως Αυτοκράτορας Σόουα ( Shōwa Tennō), ήταν αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Γεννήθηκε στο Ανάκτορο Αογιάμα στο Τόκιο και ήταν πρωτότοκος γιός του πρίγκηπα Γιοσιχίτο (μετέπειτα αυτοκράτορα Ταϊσό). Το όνομα Χιροχίτο σημαίνει «πολύμορφος άνθρωπος». Ως παιδί ήταν γνωστός με τον τίτλο Πρίγκηπας Μίτσι (, Michi no miya).

Το 1929 ανήλθε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του. Αμέσως εφάρμοσε ιμπεριαλιστική πολιτική καταλαμβάνοντας την Μαντζουρία το 1931 και εξαπολύοντας επίθεση στην Κίνα το 1937. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χιροχίτο αρχικά κράτησε ουδέτερη στάση αλλά τελικά αποφάσισε την είσοδο της χώρας του στον πόλεμο, απόφαση η οποία κατέληξε στην ήττα της Ιαπωνίας από τους Συμμάχους και στην παράδοσή της σ' αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Χιροχίτο έγινε ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παραδόθηκε σε ξένα στρατεύματα. Με την είσοδο των Αμερικανών στο Τόκιο, ο Χιροχίτο οχι μόνο δεν έχασε τον θρόνο, αλλά δεν παραπέμφθηκε καν για εγκλήματα πολέμου. Αναγκάστηκε όμως να απαρνηθεί την θεϊκή του ιδιότητα.


Απεβίωσε απο καρκίνο στις 7 Ιανουαρίου του 1989 στο Τόκιο. Ήταν παντρεμένος με την μακρινή ξαδέρφη του, πριγκίπισσα Ναγκάκο Κούνι (μετέπειτα Αυτοκράτειρα Κότζουν) και απέκτησε επτά παιδιά, δύο γιούς και πέντε κόρες. Την κηδεία του παρακολούθησαν ηγέτες απο όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζωρτζ Μπούς. Τον διαδέχθηκε ο Ακιχίτο, σημερινός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και γιός του.

Ο «Χιροχίτο» του Λιμενικού!

Τώρα θα σκεφθεί κάποιος: Ποιος νοιάζεται για τον Χιροχίτο σήμερα; Απάντηση: Κανείς ή και πολλοί. Πάντως στο Λιμενικό Σώμα, ο «Χιροχίτο» φαίνεται ότι δεν έχει συμπάθειες. Αντίθετα μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που εύχονται να είναι η 19η Ιανουαρίου 2011 (Αγίου Μακαρίου, Μεγάλη η Χάρη Του) να είναι η τελευταία του στο Λιμενικό Σώμα.

Τι όμως του προσάπτουν οι συνάδελφοί του; Έλλειψη συναδερφικής αλληλεγγύης, σκληρότητα, αυταρχικότητα, αδικίες, αλλά και επηρεασμό της δικαιοσύνης όπου τον συνέφερε. Για παράδειγμα, μία 15μηνη ποινή φυλάκισης που δέχθηκε από το Ναυτοδικείο, είχε μηδενιστεί από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο εξ’ αιτίας παρέμβασης πολιτικού προσώπου.

Επίσης με την παρέμβαση του ίδιου πολιτικού προσώπου, παρέμεινε για τρία χρόνια ως Προξενικός Λιμενάρχης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.