Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΠΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ.20 ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧ. ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ.

Οι θέσεις των κομμάτων στο σχέδιο Νόμου περί Σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ίδρυσης Ελληνικής Ακτοφυλακής

Βγήκαν τα μαχαίρια στον Πειραιά μεταξύ των Υπουργών
Παπουτσή και Διαμαντίδη ενώ ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων έχει απέναντί του και τους συντρόφους του βουλευτές του Πειραιά οι οποίοι (κάποιοι) δεν χάνουν ευκαιρία να του ρίξουν πισώπλατες "μαχαιριές".
Αφορμή είναι το σχέδιο νόμου που αφορά στη σύσταση Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες περίεργες διατάξεις την "πατρότητα" των οποίων κανείς δεν ...διεκδικεί.  Διέρρευσαν όμως οι ...πικρές αλήθειες τις οποίες θα σας αποκαλύψουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Πάρα κάτω, παραθέτουμε το πρώτο μέρος  των πρακτικών από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με το σχετικό θέμα.

Ενώπιον της Βουλής, κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά καταπέλτης κατά της απόφασης της κυβέρνησης να διαχωρίσει το Λιμενικό από το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά τάχθηκε ξεκάθαρα και κατά της κατάργησης του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ επίσης πολύ σαφής στις θέσεις του ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ανάρτηση, θα παρουσιάσουμε τα παρατράγουδα της συνεδρίασης όπως και το παρασκήνιο της σημερινής ημέρας καθώς τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και ο καθένας από τους "δράστες" των ύποπτων διατάξεων, προσπαθούσε να βγάλει την ...ουρά του εκτός πεδίου "μάχης".

-=-=-=-=-=  Τα πρακτικά όπως τα λάβαμε από την ιστοσελίδα της Βουλής -=-=-=-=-=-=

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.05΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Βλατή, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Στην Επιτροπή παρέστη ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.κ. Χρήστος Παπουτσής και Εμμανουήλ Όθωνας αντίστοιχα καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:



ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας εύχομαι καλό μήνα. Αρχίζει η συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Θα παρακαλούσα τους Εισηγητές όσον αφορά τις προτάσεις τους για την διαδικασία των συνεδριάσεων και για το αν θα υπάρξουν φορείς, τους οποίους πρέπει να καλέσουμε.

Το λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κατ΄ αρχήν να ξεκινήσουμε σήμερα επί της αρχής και αν υπάρχει χρόνος να συνεχίσουμε επί των άρθρων. Όσον αφορά στους φορείς θα μπορούσαμε ίσως αύριο το μεσημέρι να καλέσουμε κυρίως την Ένωση Αξιωματικών και την Πανελλήνια Ένωση Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ κατ’ αρχήν ότι είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο και θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας. Όμως, σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε επί της αρχής και σαφώς να ακούσουμε και τους φορείς. Προτείνω, πέραν την Ένωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Κύριε Πρόεδρε, πρότασή μας είναι να συζητήσουμε σήμερα επί της αρχής το νομοσχέδιο. Συμφωνούμε στο να καλέσουμε φορείς και προτείνω μιας και αναφέρεται και σε θέματα ναυτεργατών, ιδιαίτερα το άρθρο 20, να καλέσουμε και εκπροσώπους των ναυτεργατικών ενώσεων και συγκεκριμένα την ΠΕΜΕΝ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Επισημαίνω και εγώ την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου αυτού και τη σφαιρικότητα σε πάρα πολλά ζητήματα που θίγει και ρυθμίζει. Πιστεύω ότι γι’ αυτό είναι σωστό να συζητήσουμε σήμερα επί της αρχής. Αυτή η συζήτηση θα αποσαφηνίσει επιμέρους ζητήματα, είναι βέβαιο, να ακούσουμε τους φορείς, προφανώς αύριο και μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση επί των άρθρων. Επομένως, να ακολουθήσουμε την κλασική διαδικασία, τη σειρά που συνήθως ακολουθούμε στα νομοσχέδια που έχει και την εσωτερική της λογική. Ως προς τους φορείς δεν έχω διαφωνία σε ότι προτάθηκε, προφανώς θα πρέπει να κληθεί η Ομοσπονδία και η Ένωση, αλλά από την πλευρά των ναυτεργατικών σωματείων ή η ΠΝΟ που είναι η Ομοσπονδία γενικότερα ή επειδή οι ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου που αφορούν τους ναυτικούς, αφορούν κυρίως τα κατώτατα πληρώματα, η ΠΕΝΕΝ είναι το κατάλληλο Σωματείο, η οποία είναι και η πολυπληθέστερη στον τομέα των κατωτέρω πληρωμάτων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κολοκοτρώνης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΛΑ.Ο.Σ.): Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε με όσες προτάσεις ακούστηκαν. Βεβαίως, θα πρέπει σήμερα μόνο επί της αρχής συζητήσουμε, να ακούσουμε τους φορείς και μετά να συζητήσουμε επί των άρθρων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το εάν θα συζητήσουμε μόνο επί της αρχής εξαρτάται από εσάς. Εάν θα φθάσουμε μέχρι τις 17.30΄ να συζητούμε επί της αρχής, αύριο θα συνεχίσουμε επί των άρθρων. Εάν δεν φθάσουμε και ολοκληρώσουμε νωρίτερα τη συζήτηση επί της αρχής, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση επί των άρθρων, χωρίς να ψηφίσουμε. Η ψηφοφορία επί της αρχής θα γίνει μετά την ακρόαση των φορέων.

Όσον αφορά στους φορείς, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ένας συγκερασμός των προτάσεων. Είναι πολλοί οι φορείς, κύριοι συνάδελφοι. Οκτώ φορείς είναι και υπέρβαση του Κανονισμού, αλλά και πρακτικά δεν γνωρίζω πόσο μπορούν να προσφέρουν όλοι αυτοί.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Επειδή μιλάμε, πράγματι, για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, θα μπορούσαμε να καλέσουμε το πολύ τους μισούς από τους οκτώ. Πέρα από τους δύο, που συμφωνούμε όλοι, δεν βλέπω γιατί να χρειάζονται οι απόστρατοι. Θα μπορούσαμε να καλέσουμε την Ένωση Εφοπλιστών, παρότι συζητάμε ένα διαφορετικό νομοσχέδιο, που έχει σχέση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την Π.Ν.Ο.. Δηλαδή, τέσσερις φορείς και όχι οκτώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μανωλάκης προτείνει την Ένωση Αξιωματικών, την Ένωση Υπαξιωματικών του Λιμενικού, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Π.Ν.Ο.. Εάν συμφωνούμε, είναι ομόφωνη πρόταση, εάν διαφωνούμε είναι κατά πλειοψηφία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Όχι Ένωση Υπαξιωματικών, αλλά την Πανελλήνια Ομοσπονδία (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.).

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Αυτήν εννοούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Εγώ θα ήθελα να πω, από την πλευρά μου, ότι οι εξειδικευμένες ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου, ως προς τα πληρώματα των πλοίων, τους ναυτικούς, απαιτούν ακριβώς την παρουσία των σωματείων. Εξάλλου, αυτό είναι το κριτήριο: τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο. Έχουν, λοιπόν, να μας φωτίσουν, σε σχέση με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες, μάλιστα, δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Μπορεί το νομοσχέδιο να το εισηγείται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά έχει άμεση επίπτωση στην εμπορική μας ναυτιλία, γι' αυτό επιμένω να κληθούν –και συμφωνήσαμε - και η Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και υπαξιωματικών, δηλαδή, Π.Ε.Α.Λ.Σ. και Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., η Π.Ν.Ο., η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και επιμένω στην Ένωση Απόστρατων Λιμενικού Σώματος, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν και πολύχρονη εμπειρία και κατάθεση ψυχής και μπορούν, σαφώς, και αυτοί να μας διαφωτίσουν με τις απόψεις τους.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Το νομοσχέδιο αναφέρεται στο μέλλον. Θα πάμε πίσω; Τι κάνανε πριν τόσα χρόνια;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Η συνεισφορά, όμως, αυτών των ανθρώπων συνέβαλε στο θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας. Εάν αυτό το μηδενίζετε και το αγνοείτε…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Δεν μηδενίζεται η προσφορά, αλλά άλλαξαν οι εποχές.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας, θα καλέσουμε τις δύο ενώσεις, την Ένωση Αξιωματικών και την Ομοσπονδία, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Π.Ν.Ο..

Να σας ενημερώσω ότι αυτή η συνεδρίαση θα γίνει αύριο στις 14.00΄, στην Αίθουσα Γερουσίας και στη συνέχεια, στις 16.00΄, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση επί των άρθρων, με την προϋπόθεση, που ανέφερα στην αρχή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Ζώη, θα σας θυμίσω ότι αύιριο στις 10 το πρωί, έχουμε την συνεδρίαση για το νομοσχέδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον λόγο έχει ο κύριος Μανωλάκης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ:  (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, το παρών σχέδιο νόμου έρχεται να ολοκληρώσει την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης μας για μια συνολική υπαγωγή των σωμάτων ασφαλείας σε ένα υπουργείο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών προστασίας, με την υπαγωγή σε αυτό της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της ΕΥΠ, της πολιτικής προστασίας και του νέου λιμενικού σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο θα εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Ασφάλειας, Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου.

Ο λόγος που επέβαλε αυτή την αντιμετώπιση είναι κυρίως ο επαναπροσδιορισμός του όρου της ασφάλειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Φαινόμενα όπως το συνεχώς εξελισσόμενο οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, οι πιέσεις των μεταναστευτικών ροών και οι απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον κ.ά., αποτελούν νέες συνθήκες και διαστάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών μας.

Αυτά τα νέα δεδομένα θέτουν νέες προκλήσεις και αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση τους. Από την άλλη μεριά, η ιδιόμορφη γεωγραφική ανάπτυξη της Ελλάδας, με πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών, κόλπους, νησιά και βραχονησίδες, υποδεικνύει την αναγκαιότητα όλων των μέσων και υπηρεσιών ασφαλείας υπό μια αρχή, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με την ενσωμάτωση του λιμενικού σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Το σώμα αυτό θα αναλάβει την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, τα πλοία, τα λιμάνια, τους χερσαίους χώρους και τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ο πρώτος λοιπόν στόχος του νομοσχεδίου, είναι η ανάθεση στο λιμενικό σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή, καθηκόντων αστυνόμευσης και ασφάλειας αλλά και της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας με την απαλλαγή του από περιττές ενασχολήσεις.

Δεύτερος στόχος είναι η ανάθεση που βγαίνει έμμεσα από το νομοσχέδιο, των διοικητικών καθηκόντων και της ουσιαστικής άσκησης, αναπτυξιακής, ναυτιλιακής, πολιτικής στο Υπουργείο Θαλασσιών Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται σαφής και ξεκάθαρος μέσα από τις διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Με δύο λόγια το Λιμενικό Σώμα, πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αστυνόμευση και ασφάλεια. Οι αρμόδιες διευθύνσεις για την διοίκηση της Εμπορικής Ναυτιλίας και τα αμιγώς αναπτυξιακά ναυτιλιακά ζητήματα, π.χ. τα ζητήματα λιμενικής πολιτικής, ναυτικής εργασίας, ναυτιλιακής πολιτικής και ανάπτυξης, οι σχολές Εμπορικού Ναυτικού κ. ά., πάνε στο Υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν καλύτερα και απερίσπαστα, οι στόχοι της ασφάλειας από την μια μεριά και της ναυτιλιακής ανάπτυξης από τα δύο αντίστοιχα υπουργεία.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής ύφεσης που περνάει η χώρα μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για μια ελληνική ναυτιλιακή αναγέννηση και να σχεδιάζουμε σοβαρά, προσεκτικά και με αυτοπεποίθηση μια νέα εποχή στην εμπορική Ελληνική ναυτιλία γιατί πρέπει να στηριχτούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ένα από αυτά είναι η Ελληνική Ναυτιλία.

Εκεί θα επικεντρωθούν πλέον οι προσπάθειες του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, στην καλύτερη αξιοποίηση των λιμανιών μας, στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, στην στήριξη της ποντοπόρας ναυτιλίας κ.τ.λ..
Οφείλουμε ωστόσο κύριε Υπουργέ να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Υπήρξαν το τελευταίο διάστημα κάποιες αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις μέχρι να εξευρεθεί το πιο κατάλληλο και λειτουργικό σχήμα, κάτι που αναγνωρίζεται και καταγράφεται και στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης. Αν αναλογιστούμε κύριοι συνάδελφοι σε τι κατάσταση βρισκόταν το Λ.Σ. πριν από ενάμιση χρόνο με τα οφειλόμενα οδοιπορικά, ανενεργά μέσα και τις έκτακτες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η παρούσα κυβέρνηση, μπορούμε πιστεύω να κατανοήσουμε τις όποιες δυστοκίες και καθυστερήσεις.

Από το 2007 χρωστάμε οδοιπορικά και υγειονομικά στους λιμενικούς μας τα οποία αναμένετε να τους δοθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, Μάρτιο-Απρίλιο. Η θλιβερή εικόνα των ακινητοποιημένων μέσων δεν αξίζει σε καμία χώρα που θέλει να επαίρεται για την πρωτοπορία στη Ναυτιλία και παρά τις προσπάθειες μεμονωμένων Υπουργών, των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ., τις οποίες και αναγνωρίζουμε, είναι γεγονός ότι το Λ.Σ. είχε αφεθεί στη τύχη του τα περασμένα 6 με 7 χρόνια. Αυτή τη πορεία καλούμαστε να ανατρέψουμε τώρα και μαζί με την αλλαγή αυτή να διορθώσουμε μια αντίφαση. Έως και τώρα βιώναμε μια στρέβλωση, το εκάστοτε Υπουργείο Ναυτιλίας δηλαδή, είχε τις αρμοδιότητες, αλλά δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό. Από την άλλη πλευρά το Λ.Σ. δεν είχε θεσμοθετημένες αρμοδιότητες αλλά διέθετε το ειδικό εκείνο στελεχιακό δυναμικό και για αυτό ασκούντο οι αρμοδιότητες και το έργο του Υπουργείου. Η στρέβλωση που υπήρχε στο Υπουργείο Ναυτιλίας υφίσταται στο γεγονός ότι το Υπουργείο αυτό λειτουργούσε χωρίς προσωπικό ουσιαστικά.

Υπήρχαν οι άντρες και οι γυναίκες του Λ.Σ. που ποτέ δεν είχε δομή, ουδέποτε υπήρξε συγκεκριμένη δομή ενός στρατιωτικού σώματος όπως του Π.Σ. ή της Αστυνομίας. Επίσης δεν υπήρχε Αρχηγείο στο Λ.Σ., χρησιμοποιήθηκαν υπηρεσίες του για να διεκπεραιώνουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, θέματα δηλαδή ναυτιλιακής πολιτικής. Αυτό που δεν έχει η Ελλάδα ήταν η Ακτοφυλακ,ή συγκροτημένη σε σώμα. Υπάρχει ένα Λ.Σ. που πρέπει να φυλάει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Αυτή είναι μια από τις βασικότερες αποστολές του.

Γιατί τι είναι εν τέλει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το Λ.Σ.; Κάποιοι γραφειοκράτες που ενδεχομένως, ας πούμε και ένα κομμάτι της ναυτιλιακής πολιτικής; Αυτό είναι το ζητούμενο; Αυτό μπορεί να γίνει και από έναν πολιτικό υπάλληλο. Ο ένστολος πρέπει δηλαδή, ντε και καλά να ασχολείται με την ναυτιλιακή πολιτική; Αυτό είναι το ζήτημα; Ή θα πρέπει ο ένστολος στο ΛΣ να ασκεί καθήκοντα φύλαξης των συνόρων της, καταπολέμησης του εγκλήματος στο θαλάσσιο χώρο, στις ακτές και στα λιμάνια; Αυτή δεν είναι η αποστολή του; Τότε το Λ.Σ. χωρίς να διαγράφεται η πολύτιμη και η πολύχρονη προσφορά του, από την εποχή του ιδρυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου έρχεται κοντά στα σύγχρονα πρότυπα των αντίστοιχων σωμάτων.

Παράλληλα αναγνωρίζεται η συμβολή του Λ.Σ. στην Εθνική Άμυνα και επισημαίνεται ότι τα επιχειρησιακά του μέσα αποτελούν στρατιωτικό συντεταγμένο σχηματισμό. Τα κεντρικά σημεία της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας που καθορίζουν αυτή τη νέα φυσιογνωμία του Λ.Σ., Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι τα εξής : Το Λ.Σ. Ελληνική Ακτοφυλακή αποκτά για πρώτη φορά πρώτον, δικό του Αρχηγείο, δεύτερον δικό του προϋπολογισμό και τρίτον δικές του θεσμοθετημένες αρμοδιότητές. Μέχρι τώρα όλα τα άλλα Ένοπλα Σώματα Ασφαλείας είχαν αρχηγεία εκτός του ΛΣ. Τώρα θεσπίζεται Αρχηγείο ως Ανώτατη Επιτελική Αρχή, εννοώ ότι είχε μόνο, Αρχηγείο, κατά την περίοδο 1973-1977, όμως ο Αρχηγός τώρα θα επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ.

Εξασφαλίζεται αυτόνομη η επιχειρησιακή δράση του Λ.Σ. και θεσπίζεται συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων. Έτσι θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων κρίσεων. Μιας και αναφερόμαστε σε κρίσεις, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε γίνεται προσπάθεια και με το παρόν νομοσχέδιο να αξιοποιηθούνε οι υφιστάμενες δομές, μέσα και πόροι ώστε να μην προκληθούν πρόσθετες δαπάνες σε βάρος του προϋπολογισμού. Παράλληλα όμως εξελίσσεται και μια άλλη περιφερειακή κρίση στη γειτονιά μας, πολύ επίκαιρο αυτό, στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, με πιθανές συνέπειες την αύξηση των κυμάτων Μετανάστευσης από τις χώρες αυτές. Για αυτό το λόγο όπως δήλωσε και χθες ο κύριος Υπουργός, πρέπει να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή.

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται έμφαση στην συνεργασία με την Ε.Ε., το νέο Λ.Σ. θα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της FRONTEX, και είμαι βεβαίως ότι γρήγορα θα καταστεί παράδειγμα προς μίμηση για τα γειτονικά παραθαλάσσια κράτη. Η δημιουργία διεύθυνσης προμηθειών αλλά και όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για την διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων, εξασφαλίζουν την ταχύτητα αλλά και την διαφάνεια στην διαχείριση των κονδυλίων, που πλέον θα διαχειρίζεται μέσα από το δικό του προϋπολογισμό, το Λιμενικό Σώμα. Θα μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και χρηματοδοτήσεις κάτι που δυστυχώς δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΛΣ Ελληνική Ακτοφυλακή θα αποκτήσει διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια, με ενισχυμένη αποκεντρωτική δράση και δομή. Αντιμετωπίζεται έτσι αποτελεσματικά η γραφειοκρατία και ανατίθενται αρμοδιότητες στις περιφερειακές διευθύνσεις. Το σύνολο του προσωπικού, που υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 7.200 στελέχη, θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις ικανότητές του. Παράλληλα δεν θίγεται κανένα ασφαλιστικό τους δικαίωμα, κατοχυρώνονται οριστικά και αμετάκλητα όλα τα δικαιώματα του προσωπικού και εξασφαλίζουμε όλους τους απαραίτητους πόρους των ταμείων τους.

Γενικότερα, εγγενείς αδυναμίες, δυσλειτουργίες και το νομοθετικό κενό που είχε προκύψει, καλύπτεται και αντιμετωπίζεται με την σύντομη έκδοση συναφών Π.Δ. και Κ.Υ.Α. και την κωδικοποίηση σχετικής νομοθεσίας. Έτσι θα έχουμε ένα αξιόπιστο και λειτουργικό φορέα, για τον οποίο κύριε Υπουργέ, θα είμαστε υπερήφανοι που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση, και είναι στιγμή να επαναθεμελιώσουμε το ΛΣ Ελληνική Ακτοφυλακή και να το βλέπουμε να προοδεύει. Αυτή την επαναθεμελίωση του ΛΣ Ελληνικής Ακτοφυλακής κάνουμε σήμερα και καλούμε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ξεπεράσουν μικροκομματικά στεγανά και χαρακώματα και να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την σύσταση Αρχηγείου ΛΣ Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις . Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστώ τον κύριο Μανωλάκη. Το λόγο έχει ο Εισηγητής της ΝΔ κύριος Πλακιωτάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής Μειοψηφίας) : Θα αργήσει πολύ ο κύριος Υπουργός να επιστρέψει στην αίθουσα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Μα είναι στην αίθουσα ο κύριος Υφυπουργός. Η Κυβέρνηση είναι παρούσα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής Μειοψηφίας) : Είναι σημαντικό διότι ο κύριος Παπουτσής έχει θητεύσει ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και χωρίς να θέλω να προσβάλω τον φίλο, αγαπητό συνάδελφο, κύριο Υφυπουργό. Εκτιμώ ότι θα τα γράψει όλα, στο σωστό μέρος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Οι απόψεις σας κύριε Πλακιωτάκη καταγράφονται στα πρακτικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής Μειοψηφίας) : Εμείς κύριε Πρόεδρε κάναμε την πρόταση του να καλέσουμε την Ένωση Αποστράτων ΛΣ και δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί αυτοί οι άνθρωποι, με πολύτιμη προσφορά και εμπειρία, να μην ακουστούν. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Οι φορείς που καλέστηκαν ήταν 4, συν ένας ακόμη δεν νομίζω ότι υπήρχε ζήτημα.

Κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτό που πραγματικά ζούμε και με το ΛΣ αλλά και με την Εμπορική μας Ναυτιλία, τους 17 τελευταίους μήνες είναι το θέατρο του παραλόγου. Πέντε φορές έχει αλλάξει το ΠΔ. Την πρώτη φορά καταργήθηκε το πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την επόμενη επανιδρύθηκε και σε κάθε ΠΔ το ΛΣ τη μια φορά εντασσόταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την επόμενη στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, στην Τρίτη ήταν διάσπαρτο σε τρία Υπουργεία και τώρα έρχεται με το συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Oυσιαστικά, έρχεται τώρα με το συγκεκριμένο νομοθέτημα να αποκοπεί το Λιμενικό Σώμα από την εμπορική μας ναυτιλία. Αυτό κύριε Πρόεδρε, γίνεται σε μια στιγμή που δε χωρούν πειραματισμοί.

Όλοι συμφωνούμε, ότι τόσο η εμπορική μας ναυτιλία, όσο και ο τουρισμός, αποτελούν τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Επομένως σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς δεν είναι ώρα για πειράματα. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους 17 μήνες, τόσο με την εμπορική ναυτιλία, όσο και με το Λιμενικό Σώμα είναι πραγματικά ένα τεράστιο αλαλούμ.

Εκ προοιμίου σας λέω, ότι το θεωρούμε απαράδεκτό και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να το αποσύρει άμεσα. Είναι ένα νομοσχέδιο που δε συμφωνεί κανένας από τους ενασχολούμενους φορείς με τη ναυτιλία. Άποψη έχουν εκφράσει από την ΠΝΥΟ μέχρι την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέχρι το Committee του Λονδίνου. Όλοι οι συνεργαζόμενοι και σχετιζόμενοι ναυτιλιακοί φορείς με τη ναυτιλία δεν συμφωνούν με τη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος από την εμπορική μας ναυτιλία.

Ενενήντα και πλέον χρόνια από τον ιδρυτικό νόμο του Ελευθερίου Βενιζέλου τον ν. 1753/1919 λειτουργεί με όλες τις δυσκολίες και όλα τα προβλήματα ένα επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Σώμα το οποίο μαζί με τη ναυτεργασία, μαζί με τον …… και βεβαίως μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί και υπηρετούσε στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν είναι κύριε συνάδελφε γραφειοκράτες οι λιμενικοί, 158 μεταπτυχιακοί τίτλοι εξειδικευμένων ναυτιλιακών ειδικοτήτων. Αυτά τα πτυχία θέλετε να τα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων; Δεν καταλαβαίνετε ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα κινδυνεύει να χαθεί πολύχρονη τεχνογνωσία για θέματα εξειδικευμένης ναυτιλίας;

Μας λέει μέσα το νομοσχέδιο, ότι στο αρχηγείο θα συσταθεί υπηρεσία που θα παρακολουθεί θέματα διεθνών εξελίξεων. Μα το ίδιο προβλέπει και στο ΥΘΥΝΑΛ. Ποιος τελικά θα παρακολουθεί τα θέματα διεθνής ναυτιλιακής πολιτικής; Άτομα που πρέπει να είναι εξειδικευμένα κύριε Πρόεδρε, με πολύχρονη εμπειρία, διότι απαιτείται εναρμόνιση τόσο με το κοινοτικό δίκαιο όσο και με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτοί πηγάζουν τόσο από τα διεθνή Fora, τον International Maritime Organization, όσο βεβαίως και από την εμπειρία μας τόσο στους λιμένες όσο και την εφαρμογή των νόμων. Επομένως, έχουμε ένα απέραντο και ατελείωτο γιατί. Γιατί αυτή την ώρα; Γιατί τα βάζετε με την εμπορική μας ναυτιλία; Γιατί την ίδια στιγμή που όλοι οι φορείς σας λένε να μην το κάνετε αυτό.

Εμείς κ. Πρόεδρε επιμένουμε να μη συμφωνούμε με το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία να το αποσύρει. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση αλλά και την τεκμηρίωση πουθενά μα πουθενά δεν προκύπτει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

Κύριοι συνάδελφοι, το Λιμενικό Σώμα δεν είχε καθήκοντα ακτοφυλακής όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ασκούσε καθήκοντα ακτοφυλακής; Μόνο το 2008 πέτυχε ρεκόρ συλλήψεων λαθρομεταναστών οι οποίες ανήλθαν στις 15.314. Από το 2004 ως το 2010 ασχολήθηκε με πάνω από 1300 υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.

Είπατε για προστασία θαλασσίων συνόρων, είπατε για ρύπανση θαλασσίου περιβάλλοντος. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας πείτε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πλωτών και εναερίων μέσων του Λιμενικού Σώματος; Εάν υπήρχαν προβλήματα στη στελέχωση και στα μέσα γιατί πρέπει να αλλάξετε τη φυσιογνωμία του Λιμενικού Σώματος και δεν την ενισχύετε απλώς; Ενισχύστε την τόσο σε προσωπικό, όσο και σε μέσα. Αν δεν είχατε τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου ευρώ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πριν από μερικούς μήνες τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη ακτοφυλακή την οποία οραματίζεστε;

Γράφετε στην αιτιολογική έκθεση ότι αυτό βασίστηκε σε διεθνή εμπειρία τόσο στις ΗΠΑ όσο στη Γαλλία ή στην Ιταλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας – Λιμενικό Σώμα, το ενιαίο διοικητικό σχήμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν υπάρχει αντίστοιχη ναυτιλία ούτε αντίστοιχος διοικητικός φορέας που να ασχολείται με θέματα ναυτιλίας στις χώρες στις οποίες αναφέρεστε.

Στη Γαλλία ο στόλος είναι ανύπαρκτος. Η ναυτιλιακή διοίκηση είναι αδύναμη με διάσπαρτες αρμοδιότητες στο γραφείο του Πρωθυπουργού, της νομαρχίας και σε άλλους φορείς. Αρμοδιότητες για έρευνα και διάδοση έχουν ανατεθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει η πάλαι ποτέ αίγλη της Βρετανικής παντοκρατορίας. Όταν λέμε ναυτιλία στην Αγγλία μιλάμε κυρίως για παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, για παραναυτιλιακές δραστηριότητες, για ναυτικά δικαστήρια, για ασφαλιστικούς οργανισμούς, για χρηματιστήρια. Η ναυτιλιακή διοίκηση στην Αγγλία ασκείται από το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με την Maritime και Cost Yard Agency που δεν είναι ακτοφυλακή αλλά φορέας ιδιωτικού δικαίου.

Στην Ιταλία τα πράγματα είναι αλλιώς και υπάρχει εντελώς διαφορετική δομή. Άλλη είναι η ακτοφυλακή και άλλη η …… υπό την ακτοφυλακή. Οι αρμοδιότητες και εδώ είναι περιορισμένες.

Στις ΗΠΑ το διοικητικό μοντέλο έχει ως εξής. Το Maritime Administration και υπάρχει United States Cost Guard. Το Maritime Administration διαμορφώνει την πολιτική των ΗΠΑ για θέματα ναυτιλίας και το ενδιαφέρον της ΗΠΑ περιορίζεται σε θέματα τόσο λιμένων όσο και φορτίων. Το United States Cost Guard ανήκε στο Υπουργείο Μεταφορών αλλά μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήχθη στον νεοϊδρυθέντα φορέα της εσωτερικής ασφάλειας.

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι αντίστοιχη δομή και αντίστοιχος φορέας με το δικό μας δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Σε αυτό που επιμένω κύριε Πρόεδρε και πρέπει η πολιτική ηγεσία να δει, είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί η εμπειρία, η τεχνογνωσία, σε εξειδικευμένα θέματα.

Είναι δεδομένο ότι το προσωπικό το οποίο θα αντικαταστήσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στις υπηρεσίες του νυν Υπουργείου Θαλασσίων υποθέσεων δε θα έχει ούτε τη γνώση, ούτε την εμπειρία και φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις ούτε με μετατάξεις από τον ΟΣΕ ούτε με αεροσυνοδούς από την Ολυμπιακή. Το πόσο δυσαναπλήρωτο θα είναι το κενό που θα άφηνε η απομάκρυνση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος από το ΥΘΥΝΑΛ καταδεικνύεται από το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται μέχρι και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Για να γίνω πιο πρακτικός. Επειδή συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχουν παραμείνει στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπως π.χ. το νηολόγιο, η ναυτολόγηση, η έκδοση και η πληρωμή του ΝΑΤ, ο Οίκος Ναύτου, όλες αυτές οι αρμοδιότητες, επειδή δεν προσδιορίζεται από το νομοσχέδιο με ποιο προσωπικό και σε ποιο χώρο θα καλυφθούν το πιθανότερο είναι το εξής. Μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων να αναθέτουν στα λιμεναρχεία αυτό που κάνουν και σήμερα. Δηλαδή να πάμε στο Παρίσι μέσω Ν. Υόρκης. Εάν αυτό κύριε Υπουργέ το θεωρείτε επιτυχία, συγχαρητήρια.
Μπορούμε να αναφερθούμε και σε πολλά άλλα ζητήματα, όμως, το σημαντικό για εμάς κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γιατί αποκόπτετε το Λιμενικό Σώμα από την Εμπορική Ναυτιλία, η οποία είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη σε χωρητικότητα στον κόσμο. Γιατί το κάνετε αυτό κύριε Υπουργέ, την ώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται και κοινωνικά και οικονομικά. Είναι ένα επιτυχημένο διεθνώς αναγνωρισμένο Σώμα, το οποίο μπορεί να είχε προβλήματα και δυσλειτουργίες, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την Ακτοφυλακή με μέσα και προσωπικό και μην διασπάτε τον ενιαίο διοικητικό φορέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.

Άλλωστε, ο κύριος Υπουργός, ο κ. Παπουτσής, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, όταν έφευγε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε τα εξής : «Συνάντησα στο ΥΕΝ υπαλλήλους με υψηλά στάνταρ, ανάλογα με εκείνα που συνάντησα στην έδρα της Ε.Ε., προσθέτοντας πως σε πείσμα, μάλιστα, όσων επέμεναν στη διάλυση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εμείς ενισχύσαμε τις δομές του». Μου φαίνεται, λοιπόν, ότι κάπως γρήγορα κύριε Υπουργέ, αποποιείστε των πεποιθήσεών σας και της εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων. Εκτός φυσικά και εάν αυτό το αλαλούμ είναι η νέα εποχή στη Ναυτιλία και το Λιμενικό Σώμα.

Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε απαράδεκτο το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο ουσιαστικά αποκόπτει το Λιμενικό Σώμα από την Εμπορική Ναυτιλία και τα έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην πρόοδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη. Όσο είναι καιρός κύριε Υπουργέ, αποσύρετέ το, διότι θα προσφέρετε τεράστιο έργο τόσο στην Εμπορική μας Ναυτιλία όσο και στο Λιμενικό Σώμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.) : Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής, ότι εμείς το Κ.Κ.Ε., θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Θα το καταψηφίσουμε, διότι όπως γίνεται καθαρό και από την εισηγητική έκθεση, αλλά και από τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου, το Λιμενικό Σώμα μετατρέπεται με αυτό το νομοσχέδιο σε ένα νέο αναβαθμισμένο λειτουργικά και με μεγαλύτερες υπηρεσιακές δυνατότητες κατασταλτικού μηχανισμού και αυτό γίνεται, επαναλαμβάνω, με την εισηγητική έκθεση και με τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4, το οποίο το χαρακτηρίζει Στρατιωτικό Σώμα το Λιμενικό Σώμα και επισημαίνει ότι το ένοπλο προσωπικό του, έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα. Τώρα, το γιατί προχωράτε στην στρατικοποίησή του, αυτό το κάνετε πάλι καθαρό με το άρθρο 5, με το οποίο καθορίζεται η διάρθρωσή του, αλλά και η δράση του. Η δράση του αυτή του νέου Σώματος που θα δημιουργηθεί, δεν είναι μόνο σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή, δεν εκδηλώνεται μονάχα σε αυτό, αλλά σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, θα αναλαμβάνει αποστολές σε άλλες χώρες και διεθνή ύδατα για την αντιμετώπιση απειλών, προκλήσεων που επικαλούνται οι ιμπεριαλιστές. Αυτές, βέβαια, οφείλονται στην επεμβατική πολιτική τους και στην φτώχεια και εξαθλίωση που αυτή σκορπίζει.

Μετατρέπετε, λοιπόν, το Λιμενικό Σώμα σε στρατιωτική μηχανή, που θα χρησιμοποιείται ενάντια στους εργατικούς αγώνες και ιδιαίτερα, στους αγώνες των ναυτεργατών, η οποία θα συμμετέχει ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει η Κυβέρνηση και στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών εις βάρος άλλων λαών. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 5 παρ. β’ εντάσσονται και τα καράβια. Σε αυτήν την μετατροπή του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται και η βασική μας διαφωνία και γι’ αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν, όμως, και άλλα βασικά προβλήματα που θίγει το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, στο άρθρο 20, εκείνο που προδιαγράφεται είναι ο μαζικός εκτοπισμός των Ελλήνων ναυτεργατών, δηλαδή, των ναυτεργατών με συγκεκριμένα δικαιώματα. Μετά από τα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια, έρχεται να γίνει κάτι τέτοιο και στα ακτοπλοϊκά μας καράβια. Εμείς λέμε ότι αυτά θα αντικατασταθούν από ναυτεργάτες, οι οποίοι θα είναι χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι. Στο ίδιο άρθρο προαναγγέλλεται εξάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, καθώς έμμεσα καταργείται η υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών μας πλοίων.

Εξάλλου, στην εισηγητική έκθεση του άρθρου 20 αναφέρεται ότι επιχειρείται με αυτό το άρθρο ο εναρμονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας με τον Κανονισμό 3577/1992, δηλαδή, την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να σας πω κύριε Πρόεδρε, ότι ενώ παίρνουμε τόσα πολλά μέτρα υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εξακολουθούμε, όμως, να μην παίρνουμε μέτρα που θα βελτιώσουν τις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες. Έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι οι εφοπλιστές με τα καράβια που δρομολογούν, ιδιαίτερα στις λεγόμενες άγονες γραμμές, από εσάς, κάνουν κυριολεκτικά ένα «ράλι αντίκα». Κυκλοφορούν στο Αιγαίο πλοία, τα οποία είναι πάνω από 35 χρονών και με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, όπως επίσης και τη ζωή των ναυτεργατών και των επιβατών.

Καλέσαμε αύριο στην Επιτροπή μας ως φορείς και τους εφοπλιστές, για να τους ακούσουμε και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Πρόσφατα δύο καράβια, τα οποία συνδέουν τη Μυτιλήνη με τα Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είναι ο «Θεόφιλος» και η «Πηνελόπη», έμειναν από μηχανικές βλάβες. Το μόνο όμως, που δεν έμεινε, είναι τα κέρδη των εφοπλιστών, τα οποία καλώς κρατούν με τα ναύλα που καθορίζουν και με τις επιδοτήσεις που παίρνουν.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να επισημάνω, ότι πολλά και σοβαρά ζητήματα γίνονται με υπουργικές αποφάσεις ή με προεδρικά διατάγματα. Εμείς αυτό το πράγμα το θεωρούμε απαράδεκτο και θα πρέπει σε αυτά να έχει άποψη και θέση η ίδια η Βουλή. Εμείς εννοείται ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Κολοκοτρώνης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.) : Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω εάν το παρόν νομοσχέδιο έχει τη μορφή του κατεπείγοντος, έτσι όπως πάμε. Διότι αναφερθήκατε και στη συζήτηση επί των άρθρων που είναι δυνατόν να γίνει σήμερα και πιστεύω, ότι βιαζόμαστε πάρα πολύ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Έχω την εντύπωση από αυτά που βλέπω, ότι θα προχωρήσουμε σήμερα και στα άρθρα, εκτός εάν κάτι αλλάξει.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.) : Εγώ δεν καταλαβαίνω ποιος βιάζεται και γιατί. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει η αναγκαιότητα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Λιμενικού Σώματος, όμως, το ζητούμενο είναι, εάν το εν λόγω σχέδιο νόμου λύνει περισσότερα προβλήματα παρά από αυτά που δημιουργεί.

Κατ’ αρχήν, η πρωτοβουλία για την κατάθεση του σχεδίου νόμου, θα έπρεπε για τυπικούς και δεοντολογικούς λόγους, κατά την άποψή μας, να αναλυθεί από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, δεδομένου ότι το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάγεται στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Επίσης, η διπλή ονομασία Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχυση και ως είθισται θα καθιερωθεί μια από τις δύο ονομασίες. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει μια τάση να βαφτίζει Υπουργεία με πολλές λέξεις, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται όλος ο κόσμος. Όπως για παράδειγμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως επίσης καταργήσατε και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και με όλα αυτά η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι με τις μετονομασίες υπουργείων, υπηρεσιών, φορέων, όπως της αρέσει να κάνει, δεν δίνονται στη λειτουργία τους τα κακώς κείμενα, όπως είναι η οργάνωση και η αποδοτικότητά τους.
Αντίθετα, προκαλούν σύγχυση και δυσκολεύουν τους πολίτες ενώ επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, μάλλον αποτελεί πολυτέλεια η διάθεση των χρημάτων του ελληνικού λαού για τέτοιους σκοπούς.

Αλήθεια έχει υπολογιστεί το κόστος για την αλλαγή του λογότυπου Λιμενικού Σώματος πάνω στα πλοία, στα οχήματα, στις επιγραφές των Λιμενικών Σταθμών, στα χιλιάδες έντυπα κ.λπ.;

Ερχόμαστε τώρα επί της ουσίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του το σχέδιο νόμου αποτελεί αντιγραφή διατάξεων που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία, διατάξεις που θα εφαρμοστούν από το Λιμενικό Σώμα που μπορεί να έχει αρκετά αστυνομικά καθήκοντα, έχει, όμως, διαφορετικό χαρακτήρα, νοοτροπία, ιδιότητα και ρόλο.

Το σχέδιο νόμου αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ουσιαστικά απαξιώνει ένα στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα, ο ρόλος και η προοπτική του οποίου είναι ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την εθνική κυριαρχία όσο και για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την οικονομική ευημερία.

Κατά συνέπεια, η οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί να μεταφερθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο Λιμενικό Σώμα λόγων των ιδιαιτεροτήτων και των διαφορετικής φύσεως αντικειμένων, που καλείται να διαχειριστεί το Σώμα αυτό.

Κατά την άποψή μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι επιχειρεί να αποκόψει σταδιακά το Λιμενικό Σώμα από τη ναυτιλία, κατευθύνοντάς το, κατά κύριο λόγο, στην αστυνόμευση και την ασφάλεια. Δεν μπορεί τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τις εξειδικευμένες ναυτιλιακές γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν στα θέματα της ναυτιλίας, να απασχολούνται, πλέον, σε πάρεργα όπως είναι οι αγορανομικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι λειτουργίας καταστημάτων ή ο έλεγχος εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα πρέπει κάποτε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να απεμπλακούν από την πρακτική του να κάνουν τον τροχονόμο, τον παρκαδόρο ή να γράφουν κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Τα καθήκοντα αυτά θα μπορούσαν να τα αναλάβουν οι Δήμοι, ειδικά από εδώ και στο εξής, που με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αυξάνει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ή να τα αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία.

Η ίδια η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφέρει σε σχέση με το θέμα αυτό, ότι «προσδιορίζουν την αποστολή μας στην αστυνόμευση και στην ασφάλεια, μετατρέποντας έτσι τα θέματα ναυτιλίας σε πάρεργα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».

Κύριε Υπουργέ, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή από τη φύση τους επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται σε θέματα που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο, όπως είναι η ασφαλής ναυσιπλοΐα, η προστασία του θαλασσίου και υποθαλασσίου πλούτου τους χώρας και η διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Ένα ακόμη θέμα που θα δημιουργήσει προβλήματα και θα αποφέρει σύγχυση στον ναυτιλιακό χώρο είναι η αποκοπή του Λιμενικού Σώματος από τη φυσική του ηγεσία. Δεδομένης της ύψιστης σημασίας της Εμπορικής Ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία ο διαχωρισμός της ναυτιλιακής πολιτικής από το φυσικό της φορέα που είναι το Λιμενικό Σώμα, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην ανάπτυξή της.

Το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί στο πρότυπο κεντρικής Υπηρεσίας και περιφερειακών αρχών. Για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου προτύπου, οι αρμοδιότητες, ο σχεδιασμός λήψης αποφάσεων, η δομή της ιεραρχίας, η ανάληψη και η απόδοση ευθυνών επ ουδενί λόγω δεν πρέπει να διαιρούνται.

Επομένως, θα ήταν λογικό οι περιφερειακές αρχές να δέχονται εντολές ιεραρχικώς από τη φυσική τους ηγεσία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποσπάσεων υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αφού διαπιστώνονται πολλά ασαφή σημεία που πιθανόν να επιτρέψουν τη δημιουργία στελεχών δύο ταχυτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, αφού δεν προβλέπονται τα κριτήρια και τα προσόντα διάκρισης αυτών.

Κατά συνέπεια, εγκυμονεί ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους στελέχη με τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση, που επί σειρά ετών με κόπο και με χρήματα του ελληνικού λαού εκπαιδεύτηκαν να υπηρετούν το χώρο της ναυτιλίας. Έτσι, το 80%, περίπου, των Διευθύνσεων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων στελεχώνεται με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο παραχωρείται με αποσπάσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εδώ, όμως, απαιτούνται ορισμένες διευκρινίσεις. Ποιος θα αξιολογεί την ποιότητα της εργασίας του αποσπασμένου προσωπικού, ποιος θα σταθμίζει τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται, τις ιδιαίτερες γνώσεις, τις μετεκπαιδεύσεις και τις επιμορφώσεις προκειμένου να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.

Το κυριότερο είναι το εξής. Με ποιους κάποτε θα αντικατασταθούν, με ποια προσόντα και ποια εκπαίδευση το νέο προσωπικό θα διαδεχθεί τους σημερινούς αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι τότε με ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή του προσωπικού για απόσπαση στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, ποιου Υπουργείου οι ανάγκες θα προτάσσονται σε περίπτωση καταστάσεων κρίσεως και πώς θα επιμερίζεται η ευθύνη των Υπουργών, η οποία θα μεταφέρεται ως πάγια τακτική σε υπηρεσιακό επίπεδο;

Επίσης, με ποιόν τρόπο και ποιες διαδικασίες υπό τη σκέπη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τελούσε η ηγεσία του νέου Σώματος, θα επεμβαίνει για να ελέγχει και να καθοδηγεί το εν αποσπάσει τελούν στρατιωτικό προσωπικό στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Αυτά και άλλα ερωτήματα θέτει και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, της οποίας η εμπειρία και η βαθειά γνώση των θεμάτων αυτών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αν και επιχειρήθηκε κατά τη συζήτηση εδώ και νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Τα δυσμενή αποτελέσματα που πιθανόν να προκύψουν με το σχέδιο νόμου είναι, να χαθεί η τεχνογνωσία της Διοίκησης της Εμπορικής Ναυτιλίας που με κόπο αποκτήθηκε τόσες δεκαετίες από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, να πέσει η μορφωτική στάθμη του προσωπικού, στοιχείο που και αυτό συνετέλεσε στην επιτυχή πορεία του Λιμενικού Σώματος, αφού δεν απαιτούνται πλέον οι εξειδικευμένες για τη ναυτιλία γνώσεις, που διαθέτουν τα ήδη υπηρετούντα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την άσκηση μέρους καθηκόντων εκ των όσων μέχρι σήμερα ασκούν.

Τελειώνοντας θέλω να πω, ότι στην πραγματικότητα θα δημιουργηθούν αξιωματικοί δύο κατηγοριών. Οι αποκλειστικά ασχολούμενοι με επιτελικά θέματα ναυτιλίας και οι αποκλειστικά ασχολούμενοι με την αστυνόμευση και την επιχειρησιακή δράση.

Ακούστηκε εδώ και είναι πολύ σημαντικό ότι από το 2007 οφείλονται οδοιπορικά έξοδα στους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα. Εύλογα κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς γίνεται να ασχολούμαστε με το μείζον, περιφρονώντας το καθ΄ υμάς έλασσον.

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει η πολιτεία πρώτα να αποδώσει αυτά τα οποία οφείλονται στους εργαζόμενους και μετά να σκεφθεί για τα διαλαμβανόμενα στο σχέδιο νόμου.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κολοκοτρώνη, οφείλω να πω ότι παρά το ότι σχολιάσατε ότι κάποιοι βιάζονται και εσείς βιαστικός είστε, γιατί δεν ολοκληρώσατε το χρόνο σας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Θα σας κάνω μια διευκρίνιση για τον όρο «βιαστικός». Εγώ όπως η κυρία Αράπογλου και ο κ. Βελόπουλος εξ επαγγέλματος είμαστε λιτοί στο λόγο ως δημοσιογράφοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω και εγώ να είμαι σύντομος. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τη διαφαινόμενη τάση επίσπευσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας πριν διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κρίνουμε, εάν χρειαζόμαστε περισσότερο ή λιγότερο χρόνο.

Η ακρόαση των φορέων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, Κατά τη δική μου προσέγγιση, όσοι περισσότεροι φορείς μπορούν να τύχουν της φιλοξενίας της Επιτροπής και να θέσουν τις απόψεις τους ενώπιόν της τόσο το καλύτερο για το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή μας.

Η θεσμική αυτή λειτουργία έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα. Να ακούσουμε, δηλαδή, όσο γίνεται περισσότερες απόψεις των εμπλεκομένων κοινωνικών φορέων. Φυσικά επειδή αυτό είναι αδύνατον να επεκτείνεται στο άπειρο περιορίζεται με έναν Κανονισμό και δίδονται οι δυνατότητες με την άδεια του Προέδρου να επεκτείνεται ο αριθμός αυτός.

Όταν λοιπόν έχουμε οκτώ προτάσεις οκτώ φορέων, δηλαδή, καθ΄ υπέρβαση δύο, τι λογική έχει η πρόταση να συρρικνωθούν στο ήμισυ; Για να τελειώνουμε; Είναι επί της ουσίας και επί του περιεχομένου αυτής της θεσμικής λειτουργίας, ανυπόστατη η πρόταση μείωσης ακρόασης φορέων. Αντίθετα κάθε κόμμα θα πρέπει να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της ακρόασης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πάντως, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι αδίκως επιμένετε στο θέμα γιατί δεν αποκλείστηκε κανένας κλάδος. Εκφράζονται όλοι. Η ΠΝΟ εκφράζει και την ΠΕΜΕΝ και την ΠΕΝΕΝ, είναι Ομοσπονδία. Οι Αξιωματικοί εν ενεργεία, δηλαδή οι άνθρωποι που συμμετέχουν σήμερα στο Σώμα, εκφράζονται επίσης, όπως και οι Υπαξιωματικοί. Τους Έλληνες εφοπλιστές τους δεχθήκαμε. Πού βρίσκεται ο αποκλεισμός; Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Μη δημιουργούμε ζητήματα που δεν υπάρχουν.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Δεν ισχυρίστηκα ότι είχατε πρόθεση και πολύ περισσότερο εσείς προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, να αποκλείσετε κάποιους. Διαβλέπω, όμως, πολλές φορές στις λειτουργίες όλων των επιτροπών, μια τάση περιορισμού. Όταν αυτή στηρίζεται στην αναγκαιότητα κάλυψης του αναγκαίου χρόνου είναι απολύτως κατανοητή, όταν όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γίνονται τέτοιοι περιορισμοί. Δεν μίλησα για σκόπιμο αποκλεισμό από την πλευρά σας.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως ένα σχέδιο νόμου κατάληξη –ίσως να μην είναι και η τελειωτική κατάληξη- διαδοχικών προσεγγίσεων και διαδοχικών πειραματισμών αυτής της κυβέρνησης. Η εξαγγελία, αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι θα ενισχύσει τον πολιτικό χαρακτήρα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν μια εξαγγελία που είχε άλλο περιεχόμενο και δεν αποτυπώνεται σ΄αυτό το σχέδιο νόμο. Και είναι μια εξαγγελία που έχει μείνει ακόμη πίσω και δεν έχει τεθεί προς συζήτηση. Τι ακριβώς σημαίνει, ποιο είναι το περιεχόμενο, ποιες είναι οι λειτουργίες εκείνες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ναυτιλιακής πολιτικής, υπό την ενίσχυση του πολιτικού της τομέα και όχι του αστυνομικού της τομέα που υποτίθεται ότι είχε το Λιμενικό Σώμα.

Επίσης, η ιστορική αυτή διαδρομή, στην οποία έχει συμμετάσχει το Λιμενικό Σώμα, το είχαμε τονίσει πάρα πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι από τη δική μας πλευρά είμαστε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτικού χαρακτήρα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι το Λιμενικό Σώμα διαθέτει εκ της ιστορικής του διαδρομής μια υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και στελέχη που δεν μπορούν να μείνουν αναξιοποίητα. Και εκεί ήταν ο προβληματισμός και η ουσία της επίλυσης αυτού του διαχωρισμού. Το κύριο ζήτημα που προέκυπτε, κατά τη γνώμη μου, ήταν αυτό. Και αντί γι΄ αυτό με διαδοχικές προσεγγίσεις και σε πλήρη σύγκρουση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος και ως απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα και της ΠΕΟΠΛ και άλλων Ενώσεων, ότι δεν θα εφαρμόζεται κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας στο Λιμενικό Σώμα -όταν ακόμα το Λιμενικό Σώμα γινόταν παραδεκτό ότι ασκεί κυρίως αστυνομικά καθήκοντα- χωρίς να καταλαβαίνουμε ποιος το ζήτησε, πώς προέκυψε, σε ποια μελέτη στηρίζεται, ποιες επιδιώξεις ακριβώς επιτελεί -και η Αιτιολογική Έκθεση δεν δίνει απαντήσεις σ΄αυτά- έρχεται μια βαρύγδουπη διακήρυξη που αποτελεί και την τομή. Αυτή είναι η τομή.

Αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπει πολλές ρυθμίσεις που έχουν τη σημασία τους η καθεμιά απ΄ αυτές. Η μείζονος σημασίας ρύθμιση όμως είναι η στρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος. Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Ακτοφυλακή τώρα πια. Και μάλιστα με πολύ σαφείς όρους αν και κάπου είναι λίγο αντιφατικοί στη διατύπωσή τους, αλλά στη στόχευσή τους νομίζω ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Η διατύπωση μιλά για ένοπλο Σώμα ασφαλείας στρατιωτικώς οργανωμένο. Εκεί υπάρχουν κάποιες αντιφατικότητες στη διατύπωση, όμως η στρατιωτική οργάνωση του Σώματος είναι η τομή που εγκαινιάζει αυτό το σχέδιο νόμου.

Και δεν είναι μόνο ότι στο στρατιωτικώς οργανωμένο Σώμα αναθέτει καθήκοντα ακόμα και ρύθμισης της τροχαίας κυκλοφορίας στις περιοχές αρμοδιότητάς του, αυτό είναι περίεργο διότι δεν φαντάζομαι να γίνει τεμαχισμός ή να χωριστεί σε τρία και σε τέσσερα στεγανοποιημένα κομμάτια το νέο Σώμα. Κάποια στιγμή αυτοί που θα υπηρετούν, λιμενικοί ή αξιωματικοί στους κλάδους και στις αρμοδιότητες που ασκείται η αστυνόμευση του λιμανιού ή η ρύθμιση της τροχαίας κυκλοφορίας, θα είναι και στην έρευνα - διάσωση. Κάποια στιγμή θα είναι και σε άλλες αρμοδιότητες στρατιωτικού χαρακτήρα. Και θα επανέρχονται γιατί οι μεταθέσεις, οι προαγωγές, όλα αυτά έχουν μια διαρκή κινητικότητα. Πώς είναι δυνατόν ένα Σώμα να έχει τόσο μεγάλη γκάμα αρμοδιοτήτων, τόσο διαφορετικής ποιότητας αρμοδιότητες και να έχει συνοχή; Από την τροχαία κίνηση μέχρι πολεμικές επιχειρήσεις, διότι εδώ είναι και το «ζουμί». Δεν θα μπορούσε να ήταν αστυνομικώς και μόνο οργανωμένο Σώμα και με την μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση να συμμετέχει όπως προβλέπεται σε διεθνείς αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Αυτό είναι όλο το κρίσιμο ζήτημα, κατά τη γνώμη μου. Ότι η στρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος γίνεται αυτή τη στιγμή για να ενταχθεί και το Λιμενικό Σώμα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Διότι η έρευνα - διάσωση και μια σειρά άλλες σημαντικές λειτουργίες του ελέγχου των ακτών συντελούνταν και με την αστυνομική ιδιότητα και δεν χρειαζόταν η στρατιωτικοποίησή του.

Από αυτή την άποψη και το πρώτο δείγμα γραφής ως προς την αλλαγή της δομής με τον επιτελάχρη και τους κλάδους αρχίζει να ταιριάζει και να θυμίζει την πρόσφατη αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έγινε με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον οποίο εισηγήθηκε ο κ. Βενιζέλος. Ένας νόμος για τον σύγχρονο, ευέλικτο στρατό που είναι ακριβώς η δομή και η οργάνωση των νατοϊκών σχηματισμών. Συμβατά προς τους νατοϊκούς σχηματισμούς φοβάμαι ότι είναι και όλα όσα προβλέπονται ιδιαίτερα στα άρθρα 4 και 5 αυτού του σχεδίου νόμου και στην κατεύθυνση την οποία δίνετε.

Γι΄αυτό δεν το ζήτησε κανείς από τους κοινωνικούς φορείς, γι΄ αυτό δεν προέκυψε από κάποιες επιστημονικές μελέτες, γι΄ αυτό δεν ήταν μια πολιτική έμπνευση του κυβερνόντος κόμματος όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν επεξεργαζόταν πολιτικές για το μέλλον. Είναι προσαρμογή σε γενικότερους σχεδιασμούς και από αυτή την άποψη έχει κεντρική σημασία να το εντοπίσουμε αυτό.

Από εκεί και πέρα, αυτός είναι ένας υπέρ αρκετός λόγος, για να μην αναφέρουμε τη γνώμη του εισηγητή της πλειοψηφίας, να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Οφείλουμε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα, διότι όχι μόνο δημιουργούν ανησυχίες και αντιφάσεις ως προς τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, ως προς την στρατιωτικώς οργανωμένη αστυνόμευση των εργατικών κινητοποιήσεων στο χώρο της ναυτιλίας και κάθε άλλης κινητοποίησης. Αυτά δεν μπορεί να περνούν χωρίς έλεγχο. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε την πανελλήνια ομοσπονδία των Αξιωματικών της Αστυνομίας. Στο στρατό δεν επιτρέπεται δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός. Ποια είναι η προοπτική αυτού του Σώματος, εάν οδηγηθεί στην στρατικοποίηση και ενταχθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί όχι; Με αυτήν την οδό που ανοίγετε; Ποια μπορεί να είναι η σχέση της ιεραρχημένης επιβολής και υλοποίησης αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς δημοκρατική συζήτηση; Σήμερα γίνονται γεγονότα και η Ομοσπονδία των Αστινομικών ορθώς και δημιουργικότητα συνεισφέρει με την κρίση της στο δημόσιο διάλογο, ως προς το πώς λειτουργούν οι διάφορες πρωτοβουλίες για την καταστολή εργατικών και άλλων κινητοποιήσεων και κοινωνικών αγώνων, ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας και γίνονται συνέδρια. Μετά από λίγα χρόνια εφαρμογής αυτών των διατάξεων και εμπέδωσης αυτών των χαρακτηριστικών, θα μπορούσαμε να τα δούμε σε αυτό το Σώμα; Δεν είναι ένα τυχαίο σχέδιο νόμου.

Για τις επιμέρους διατάξεις που έχουν τη σημασία τους θα επανέλθω στη συζήτηση επί των άρθρων. Μένει χωρίς συζήτηση η μεταβατική περίοδος της απόσπασης στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας για μια διετία, που ενδεχομένως μπορεί να παραταθεί με μια τροπολογία σε έναν επόμενο νόμο. Πρέπει να αποσαφηνιστούν ποιες είναι οι ανάγκες, οι ρόλοι, τα στελέχη από άποψη ειδικοτήτων και αρμοδιοτήτων, για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε.

Οσον αφορά στις προμήθειες, η αρχική διατύπωση του σχεδίου νόμου προέβλεπε ένα πλαφόν 45.000 ευρώ και μιλούσε μόνο για τις επισκευές. Τώρα επεκτείνεται σε ευρύτερες προμήθειες. Τα θέτω ως ζήτημα που ναι μεν έχουμε ζήσει όλοι το πρόβλημα επί σειρά ετών πώς διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες εμπόδισαν τη γρήγορη επισκευή σκαφών, την αντικατάσταση υλικών και θα μπορούσε κανείς εύλογα να πει ότι αυτό είναι μια ρύθμιση που, επιτέλους, έγινε. Όμως, εδώ επεκτείνεται πέραν αυτής της περιγραφής και της ανάγκης που επί σειρά ετών συσσωρεύτηκε. Αρχίζει να δημιουργεί ερωτηματικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ : Υπήρξε μια ομοφωνία από όλους τους συναδέλφους, ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο και σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι λίγο-πολύ ανατρέχουμε στην αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να προσδιορίσουμε τον λόγο, την αιτία, την αντίληψη και τη φιλοσοφία του νομοθέτη και του Υπουργείου όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και ο κ. Υπουργός επικαλείται ότι με τον σχετικό νόμο επιχειρείται η προσαρμογή του συστήματος ασφαλείας και πολιτικής προστασίας στη νέα πραγματικότητα. Αξιολογώντας με τον καλύτερο τρόπο την αιτιολογική έκθεση, προσπάθησα να κατανοήσω ποιος ήταν ο λόγος που υπαγόρευσε τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Θα ήθελα στην αιτιολογική έκθεση να αναφέρεται με πιο συγκεκριμένο τρόπο για ποιο λόγο η υφιστάμενη δομή του Λιμενικού Σώματος, όπως έχει καταγραφεί αυτές τις δεκαετίες της ύπαρξής του και των αποτελεσμάτων του, δεν είναι αποτελεσματική προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, όπως ακριβώς προσδιορίζονται από τα σύγχρονα δεδομένα και όπως περιέχονται στα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια της Ε.Ε. και των διεθνών κανόνων. Ποια ήταν τα προβληματικά στοιχεία αυτής της δομής που ουσιαστικά καθιστούσαν αναποτελεσματική τη συγκεκριμένη δομή;

Γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, όπως μας τα λένε οι συνδικαλιστές, καταγράφονται στις εφημερίδες, αυτό το ερώτημα αποκτά νέα στοιχεία. Τι έχουμε σήμερα στο συγκεκριμένο Σώμα; Ποια είναι η κατάσταση; Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, παρέδωσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Λιμενικό Σώμα με το 80% όλων των μέσων πλωτών κ.λπ. σε ακινησία και σε αχρησία. Ολο το διάστημα μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Μου ανέφεραν χαρακτηριστικά μόνο δύο σκάφη περιπολούν σε όλη τη Μεσόγειο. Συγχρόνως το ανθρώπινο δυναμικό αποψιλώνεται και με τις συνταξιοδοτήσεις. Το θεσμικό πλαίσιο περί κρίσεων, μεταθέσεων ουσιαστικά αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις, την φαυλοκρατία και την αναξιοκρατία. Συγχρόνως, υπάρχει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ενιαίος συντονισμός του έργου του Λιμενικού Σώματος

Τίθεται το εξής ερώτημα: για ποιον λόγο η δημιουργία του αρχηγείου, η ύπαρξη αυτόνομων, αυτοδύναμων κλάδων και τομέων αυτού του ενιαίου αρχηγείου που θα καλύπτει όλες αυτές τις δραστηριότητες, συν την ύπαρξη γενναίας χρηματοδότησης για το Λιμενικό Σώμα, ούτως ώστε να λειτουργήσει πλήρως, δεν θα ήταν η λύση του προβλήματος, αλλά είναι λύση μια νέα δομή. Επ΄ αυτού δεν απαντά συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση.

Επιπλέον, η ποιότητα του προσωπικού του λιμενικού σώματος με τα πτυχία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τα μεταπτυχιακά, με τα διδακτορικά, με την τεράστια εμπειρία προσδίδουν στο σώμα μια άλλη ποιότητα, την οποία θα έπρεπε μια τέτοια νομοθετική προσπάθεια, πρωτοβουλία να την λαμβάνει υπόψη. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό το οποίο το είχαμε αντιμετωπίσει στην Επιτροπή που είχαμε ασχοληθεί με τις επιδοτήσεις, στις ακτοπλοϊκές γραμμές, στη γνωστή ακτοπλοϊκή προκαταρκτική Επιτροπή του συναδέλφου του κ. Παυλίδη, που έχει σχέση με τη διαφάνεια. Πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί αυτή η συγκεκριμένη διαφάνεια και πως θα επανέλθουμε σε αυτή. Μέχρι το 2004 όταν οι επιδοτήσεις των αγώνων γραμμών ανήκαν στους ένστολους, το ποσό αυτό ανερχόταν στο 1,5 εκατ., όταν έπειτα μεταφέρθηκε στο πολιτικό προσωπικό και σε άλλους αρμόδιους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ανήλθε στα 100 εκατ.. Είναι τυχαίο ή κάτι άλλο συνέβαινε στη συγκεκριμένη περίπτωση

Τι θα πρέπει να περιέχει ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Πρώτον, θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων του χώρου στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να επιχειρήσει το συγκεκριμένο σώμα. Δεύτερον, ενιαία αντιμετώπιση όλων των στοιχείων του σώματος και όχι μια αποσπασματική και κατακερματισμένη αντιμετώπιση αυτών των στοιχείων. Τρίτον, προσδιορισμό και εξασφάλιση των πόρων για την ολοκληρωμένη λειτουργία αυτού του σώματος. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι απ' ό,τι κατάλαβα από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, το κόστος είναι απροσδιόριστο. Δεν έχουμε γνώση. Τέταρτον, η στρατιωτικοποίηση του σώματος και η ένταξή του στο στρατιωτικό ποινικό κώδικα αναφέρθηκε προηγουμένως από τον κ. Δρίτσα, η θέση του χώρου μας είναι πάγια όσον αφορά στο χαρακτήρα των σωμάτων ασφαλείας.

Πάω στην ενιαία αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων του χώρου. Μπορεί να έχετε αγαθές προθέσεις και μπορεί να θέλετε πράγματι σε προβολή πενταετίας ή δεκαετίας να λύσετε κάποια χρονίζοντα προβλήματα και παθογένειες του λιμενικού σώματος. Έχετε αναλογιστεί εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις, ποια θα είναι τα προβλήματα αυτού του μεσοδιαστήματος που θα προκύψουν κατά τη διχοτόμηση ή τριχοτόμηση του σώματος. Τι προβλήματα μπορεί να ανακύψουν στο θάλαμο επιχειρήσεων, από αυτόν τον κατακερματισμό. Εάν ένα πλοίο της γραμμής ακινητοποιηθεί σε ένα ακριτικό νησί στις δύο η ώρα τη νύχτα, πώς θα συντονιστούν οι υπηρεσίες που θα ανήκουν στην αρμοδιότητα διαφορετικών Υπουργείων; Δεν μας έχει συνηθίσει η ελληνική πραγματικότητα για τέτοιου είδους συντονισμό.

Όσον αφορά το δεύτερο, την έννοια αντιμετώπιση των στοιχείων του σώματος. Ας ξεκινήσω από το άρθρο 14, τις εξουσιοδοτικές διατάξεις. Το αντίστοιχο άρθρο που προσδιορίζει όλα αυτά τα δεδομένα της ελληνικής αστυνομίας είναι πολύ λεπτομερέστερο και δεν αφήνει περιθώρια στον Υπουργό να λειτουργήσει έστω και με προεδρικά διατάγματα. Για ποιο λόγο να καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων προσωπικού του λιμενικού σώματος, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την πρόσληψη, την κατάταξή τους με ένα προεδρικό διάταγμα. Δεν απαιτώ να υπάρχει λεπτομερέστερη καταγραφή στο σχετικό άρθρο ή νόμο, αλλά να τίθενται οι βασικές προδιαγραφές αυτών των στοιχείων ούτως ώστε να περιορίζεται η αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού, να λειτουργεί με έναν τρόπο αυθαίρετο. Δεν αρκεί η επεξεργασία του συμβουλίου της επικρατείας, επί του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος. Δηλαδή, ως Βουλή να εξουσιοδοτούμε το συμβούλιο της επικρατείας, να λειτουργία αφ’ ημών επί των στοιχείων αυτών. Θα έπρεπε να υπάρχει λεπτομερέστερος προσδιορισμός των βασικών στοιχείων.

Στο άρθρο 16, η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου σχετικά με τον κώδικα του προσωπικού λιμενικού σώματος.

Στο άρθρο 17, τροποποίηση διατάξεων 3569 του 2007. Εδώ υπάρχει η εύλογη βάση, βάσιμος λόγος πολλών να πούνε ότι υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Θέτουν πολύ σωστά και λογικά το ερώτημα για ποιο λόγο να μην υπάρχει μια αναφορά ότι θα επεξεργαστεί συνολικά ο κώδικας του προσωπικού λιμενικού σώματος ή η τροποποίηση του νόμου 3569 που αφορά πάρα πολλές περιπτώσεις. Πάρα πολλές ομάδες, φορείς μας έχουν φέρει υπομνήματα και αιτήματα τροποποίησης των συγκεκριμένων, ενώ εμείς περιοριζόμαστε μόνο σ' αυτές τις συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ θα έπρεπε ο κώδικας να αντιμετωπιστεί συλλογικά, έννοια ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου.

Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να μας αιτιολογήσετε, για ποιο λόγο στο λιμενικό σώμα να μην εισέρχονται οι αξιωματικοί με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Ενώ, αυτό ισχύει για όλα τα άλλα σώματα ασφαλείας. Υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Η δική μας θέση είναι ότι ακόμα και σε μεταβατικό διάστημα η δημιουργία του ενιαίου κέντρου συντονισμού, που θα ήταν το αρχηγείο, με τους υπό κλάδος που θα αναφέρονται σε όλα αυτά, αστυνόμευση, ασφάλεια, πολιτική προστασία, έρευνα, διάσωση υπό το ίδιο αρχηγείο θα μπορούσε να συντονίσει καλύτερα τη λειτουργία του λιμενικού σώματος σε αντίθεση με τις επιδιώξεις που φαίνονται στο σχέδιο νόμου, όπου θα κατακερματίσει και θα οδηγήσει στον αποσυντονισμό της λειτουργίας αυτού του ιστορικού σώματος. Κατόπιν αυτού είμαστε αρνητικοί επί της αρχής. Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Η περιπέτεια του λιμενικού είναι ενδεικτική και παράξενη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αυτή η απίστευτη διελκυστίνδα ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, είναι πρωτοφανής. Κανείς δεν ήξερε πού κινείτο αυτό το σώμα, άλλες φορές υπαγόταν στο αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, άλλες φορές γύριζε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πραγματική κινητή γιορτή του διοικητικού μας συστήματος. Μου θύμισε και μου θυμίζει έναν πλανήτη μέσα στο διοικητικό σύστημα ο οποίος καθίσταται απλανής αστέρας -τώρα με το νομοσχέδιο αυτό- σε λάθος μέρος του διοικητικού μας γαλαξία. Πιστεύω, εάν σας έλεγε κάποιος ότι το λιμενικό σώμα πηγαίνει στο τέως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα είχατε αντιδράσει πάραυτα γιατί γνωρίζατε αρκετά και σε δύσκολες στιγμές αυτό το Υπουργείο.

Το ξαναλέω λοιπόν και θα το εξηγήσω στην συνέχεια. Είναι εντελώς εσφαλμένη η τοποθέτηση του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει αντιληπτό και πότε θα ξαναγυρίσει στη σωστή του θέση. Δεν το λέω μόνο και μόνο επειδή φέρατε το νομοσχέδιο. Το λέω από ιδία εμπειρία. Όταν έγινε η συνένωση των Υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, υπό το ενιαίο τότε Υπουργείο Εσωτερικών το 2007, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. την εποχή εκείνη αντιμετώπισε αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο πάτε να κάνετε τώρα. Έγινε σκέψη την εποχή εκείνη και ως αρμόδιος Υπουργός – μολονότι η τάση των Υπουργών είναι να θέλουν να τα συγκεντρώσουν όλα στα χέρια τους, μια απ’ τις παθογένειες του κυβερνητικού μας συστήματος – δυο μήνες αφότου είχα αναλάβει τα καθήκοντά μου, απάντησα στον τότε Πρωθυπουργό για ποιο λόγο θα ήταν μεγάλο λάθος, υπό την δεδομένη δομή των Υπουργείων και των αρμοδιοτήτων του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και νυν Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, που δεν αλλοιώνονται και πολύ. Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνει αυτό.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα τρία Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή, Αστυνομία, Πυροσβεστικό, Λιμενικό Σώμα πρέπει να έχουν μια συνεργασία υπό ενιαίο συντονισμό. Αυτό φαίνεται ιδίως σε περιόδους κρίσης. Πράγματι, σε περιόδους κρίσης, δηλαδή σε περιόδους όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες περιστάσεις, φυσικές καταστροφές και άλλα, είναι ανάγκη να υπάρχει ένας συντονισμός. Αυτός όμως είναι εύκολο να γίνει, χωρίς να φτάσουμε στο σημείο εκείνο στο οποίο φτάνουμε τώρα, δηλαδή να υπάγονται και τα τρία Σώματα σε ένα ενιαίο Υπουργείο. Όταν δει κανείς τις παρενέργειες από το γεγονός ότι οι έκτακτες περιστάσεις αυτού του είδους είναι η εξαίρεση και ότι η ομαλή ζωή είναι ο κανόνας, διευκρινίζω η ομαλή ζωή όχι σε σχέση με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά σε σχέση με έκτακτες περιστάσεις που υπάρχουν σε περιόδους καταστροφών, τότε η ομαλή ζωή αποτελεί τον κανόνα. Εκεί πλέον φαίνεται ποια είναι η ιδιομορφία του Λιμενικού Σώματος σε σχέση με την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την μεριά της πλειοψηφίας, που θα ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο να θυμάστε ότι η διαφορά, που είναι πολύ μεγάλη, φαίνεται και μέσα από το νομοσχέδιο και έγκειται στο εξής. Η Αστυνομία ασκεί τα υπό την ευρεία του όρου έννοια, αστυνομικά της καθήκοντα τέμνοντας οριζόντια όλη την καθημερινή ζωή. Δηλαδή, για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη αστυνόμευση, η οποία αφορά όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και άρα και της κυβερνητικής ζωής. Η Πυροσβεστική έχει ένα συγκεκριμένο καθήκον, την πυρόσβεση, η οποία αποτελεί στη βάση και κατ’ ουσία, ένα αστυνομικό καθήκον, είτε πρόκειται για πυρόσβεση στα αστικά κέντρα είτε πρόκειται για δασική πυρόσβεση. Ορθώς έγινε η ενοποίηση του Σώματος την εποχή εκείνη και ανετέθησαν στην Πυροσβεστική και τα καθήκοντα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Στο Λιμενικό συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Έχουμε την Αστυνομία που καλύπτει όλες τις αστυνομικές ανάγκες και το Πυροσβεστικό που καλύπτει όλες τις πυροσβεστικές ανάγκες σε ολόκληρη την επικράτεια για όλες τις δραστηριότητες. Το Λιμενικό, καίτοι σώμα το οποίο είναι οργανωμένο με στρατιωτική και αστυνομική ιεραρχία, εν τούτοις έχει εκτός των αστυνομικών του και άλλες αρμοδιότητες.

Βάσει των αρμοδιοτήτων του, είναι ακριβώς αυτό το πεδίο για το οποίο μιλάμε. Δηλαδή στην ουσία το Λιμενικό Σώμα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες μόνο για το κομμάτι των λοιπών δραστηριοτήτων του που αφορούν το τέως Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν ξέρω αν καταλάβατε το εξής. Την Αστυνομία και την Πυροσβεστική αφορούν τα πάντα σε ό,τι αφορά αστυνόμευση και πυρόσβεση. Το Λιμενικό έχει αστυνομικά καθήκοντα μόνο στο μέτρο που υπηρετεί τις βασικές του αρμοδιότητες, που είναι άλλες από αστυνομικές.

Αν κοιτάξετε στο άρθρο 2, κύριε Υπουργέ, το Λιμενικό Σώμα έχει οκτώ γενικές αρμοδιότητες. Από τις οκτώ μόνο οι τρεις είναι καθαρά αστυνομικές. Σας τις διαβάζω: α) η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας, γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, το β) η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ιδίως, του οργανωμένου που περιλαμβάνει την άσκηση δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και το στ) η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση, την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων. Τα υπόλοιπα πέντε τμήματα δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνόμευση και είναι η βάση. Το Λιμενικό υπάρχει για να ασκεί τις άλλες πέντε αρμοδιότητες, που δεν είναι αστυνομικές και ασκεί αστυνομικές αρμοδιότητες, μόνο στο πλαίσιο των άλλων πέντε αρμοδιοτήτων.

Όταν το πάτε στο ενιαίο Υπουργείο Προσστασίας του Πολίτη, τότε είναι σα να λέτε ότι αυτό που προέχει για το Λιμενικό Σώμα είναι η αστυνομική του δραστηριότητα και η οποία απορροφά τα πάντα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Έτσι θα έχουμε παρενέργειες. Θα ατροφήσουν οι άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές και συνδέονται γενικότερα με την ποντοπόρο ναυτιλία μας και την ακτοπλοΐα. Χάνει η ναυτιλία μας ένα τεράστιο εργαλείο και από κει και πέρα ο πυλώνας που αφορά τις κύριες αρμοδιότητες του θα ατροφήσει, θα γιγαντωθεί το υπόλοιπο κομμάτι, θα καταντήσει ένα αστυνομικό σώμα. Ποιος θα ασκήσει τις άλλες αρμοδιότητες;

Πέραν των άλλων θα συμβούν και τα εξής. Θα πρέπει να σκεφτείτε, αφού έχετε τρία σώματα ασφαλείας, τι θα γίνει με το συντονισμό τους. Ο Υπουργός θα τον κάνει; Το 2007 σκεφτήκαμε να υπάρξει ενιαίο αρχηγείο συντονισμού για τα τρία Σώματα. Αν πάτε εκεί το Λιμενικό, τότε δεν θα το αποφύγετε. Δεύτερον, είναι μοιραίο ότι αυτό το Σώμα θα έχει διπλή εποπτεία, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Διότι μη μου πείτε ότι θα μεταφέρετε και τις αρμοδιότητες για τις οποίες μιλήσαμε, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Είναι αρμοδιότητες που αφορούν ζητήματα σχετικά με την οργάνωση της ναυσιπλοΐας, έρευνα και διάσωση πολλές φορές στη θάλασσα ή π.χ. ο έλεγχος εφαρμογής απαιτήσεων περί προσωπικού πλοίων κ.λπ.. Άρα θα έχουμε ένα ένστολο σώμα με δύο φορείς εποπτείας. Είναι λάθος που πήγαμε να το κάνουμε και εμείς, αλλά δεν έγινε. Αν όμως είχαμε φέρει τέτοιο νομοσχέδιο εδώ, είναι σαν να βλέπω ποια θα ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση την εποχή εκείνη. Επίσης, αν ήσασταν Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την εποχή εκείνη και σας έλεγαν να το κάνετε αυτό, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας.

Δεν είναι ακριβές αυτό που είπε ο κ. Τσούκαλης, ότι το Λιμενικό Σώμα είχε περιέλθει σε κακή κατάσταση την περίοδο της Ν.Δ.. Πού να δείτε τι έχει γίνει σ’ αυτούς τους 5 μήνες απραξίας στην οποία έχει περιέλθει το Λιμενικό Σώμα. Ο κ. Καμμένος ως αρμόδιος Υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Ολομέλεια, θα σας δώσει στοιχεία του τι συνέβη επί των ημερών μας, αλλά και αυτούς τους 15 μήνες. Ένα είναι βέβαιο. Τα δεινά του Λιμενικού Σώματος δεν πρόκειται να θεραπευτούν με αυτό το νομοσχέδιο και δεν θα μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητές του, παρά τις αγαθές προσπάθειες τις οποίες κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα έχετε τα αναγκαία αποτελέσματα, προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσει την αποστολή του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Καρύδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου για πρώτη φορά, παρόλο που ήταν αίτημα πάρα πολλών χρόνων, δημιουργείται Αρχηγείο στο Λιμενικό Σώμα. Είναι γεγονός ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα που δεν κρίνονται από το καθ’ αυτό νομοσχέδιο, αλλά αφορούν τον γενικότερο τομέα της ναυτιλίας.

Θα ήθελα, κατ’ αρχήν, να μιλήσω για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να κάνω και κάποιες παρατηρήσεις στα γενικότερα θέματα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις εκδηλώσεις ή τις διαμαρτυρίες που πηγαίναμε είτε ως πολιτικά στελέχη των κομμάτων είτε ως Βουλευτές, μας έθεταν πολύ έντονα το θέμα της Αρχηγίας στο Λιμενικό Σώμα. Το έκαναν αυτό γιατί στις δεκάδες ανακοινώσεις ή στις μελέτες που οι ίδιοι έκαναν πίστευαν ότι η σύσταση Αρχηγείου, που θα δημιουργεί ένα αυτόνομο οργανικά δυνατό Σώμα, θα αποτελεί μια δικαίωση της Οργάνωσής τους και της καλύτερης και αποτελεσματικότερης δουλειάς, που ως αποστολή έχουν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Να έχουν μια συγκεκριμένη κάθετη ιεραρχική δομή η οποία δεν συγχέεται με άλλα Υπουργεία και μέσα εκεί να χάνουν και την διαδρομή τους και την αποστολή τους.

Πολύ περισσότερο σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν από το οργανωμένο έγκλημα, από τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, από τα ναρκωτικά, από τα προβλήματα που υπάρχουν στα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, δημιούργησαν αυτή την ανάγκη έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία και μεγάλη οικογένεια αυτή των Σωμάτων Ασφαλείας, που θα μπορεί με έναν ουσιαστικό σχεδιασμό να είναι αποτελεσματική και να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και στους Έλληνες πολίτες, αλλά να προστατεύει και τα σύνορα της χώρας μας από τέτοιου είδους φαινόμενα και προβλήματα.

Βέβαια, από εκεί και πέρα είναι και τα θέματα της πολιτικής προστασίας που είναι ένας δεύτερος σημαντικός τομέας όπως και τα θέματα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και του θαλασσίου περιβάλλοντος που και αυτό στην εποχή μας έχει πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο. Τους τελευταίους 16 μήνες έχει ανοίξει μια συζήτηση γι’ αυτό. Εγώ θα ήθελα, επειδή, αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι να παραθέσω κάποια στοιχεία που οι ίδιες οι Ενώσεις των Λιμενικών, τα έδωσαν στην δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2009, για το ποια ήταν η κατάσταση στο Λιμενικό Σώμα. Τον Ιούνιο, παρότι το Σώμα έπρεπε να ήταν 10.152 άτομα ήταν 6.800 άτομα. Σήμερα ίσως να έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο μετά από τις συνταξιοδοτήσεις.

Κάθε χρόνο ξοδεύονταν περίπου 5 εκατομμύρια, για αποσπάσεις και μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, που αν με αυτά τα χρήματα γινόντουσαν προσλήψεις θα κάλυπταν περίπου 400 νέες θέσεις ετησίως. Το 1/3 περίπου του Λιμενικού Σώματος, πάνω από 2.200 άτομα, ασχολείται με πάρεργα και όχι με την ουσιαστική αποστολή του.

Καταργήθηκε με αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, η αντικειμενική και αξιοκρατική είσοδος του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα μέσω της μοριοδότησης και αντικαταστάθηκε από ένα φαύλο σύστημα εξετάσεων, που είχαν γίνει και χιλιάδες καταγγελίες όταν έγιναν οι περιβόητες 850 προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια. Έθεσαν κάποιοι συνάδελφοι το θέμα της εισόδου μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Εγώ είμαι σ’ αυτή την άποψη και συμφωνώ ότι έτσι πρέπει να γίνει μέσα από μια πορεία, όπως γίνεται στην Αστυνομία γιατί αυτό είναι το πιο δίκαιο, το πιο ουσιαστικό και το πιο αξιοκρατικό σύστημα, αρκεί να υπάρξει υποδομή όπως να δημιουργηθεί Ακαδημία στο Λιμενικό Σώμα. Αυτό το θέτουν όλες οι Ενώσεις των Λιμενικών έτσι, ώστε, να μπορεί να δημιουργηθεί η υποδομή για να μπορεί να κάνει έναν ουσιαστικό προγραμματισμό και μια μελέτη για το επόμενο βήμα.

Όσον αφορά τα εναέρια και τα πλωτά μέσα, τα στοιχεία το καλοκαίρι του 2009 σύμφωνα με αυτά που έδιναν οι Ενώσεις, έλεγαν ότι από τα επτά αεροπλάνα που είχαν ως αποστολή την αστυνόμευση δεν λειτουργούσε κανένα. Από τα έξι ελικόπτερα με αποστολή την αστυνόμευση αλλά και την διάσωση λειτουργούσε μόνο ένα και αυτό για εκπαιδευτικούς λόγους, το 35% των πλωτών μέσων ήταν σε ακινησία ή σε αχρηστία και από τα τέσσερα πλοία ανοικτής θαλάσσης λειτουργούσαν μόνο τα δύο, τα οποία επισκευάσθηκαν τότε με χρήματα ιδιωτών.

Τους τελευταίους 16 μήνες έχω υπ’ όψιν μου μια πολύ σημαντική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε, ύψους 25 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Παπουτσή, με την ΕΑΒ, που αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι έτσι παρέχει την δυνατότητα να έχουμε ένα σταθερό μηχανισμό, πλέον, που και τα εναέρια μέσα θα επισκευάζει αλλά και θα τα συντηρεί για τα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Πιστεύω σύμφωνα με αυτά που λέει το Υπουργείο ότι από τον Απρίλιο τα μισά απ’ αυτά θα βρίσκονται στον αέρα για να προστατεύουν τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες.

Το ίδιο γίνεται και για το σύστημα των προμηθειών, βάσει των αλλαγών που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Στην ουσία τα μέσα επισκευάζονταν παλαιότερα από τους ειδικούς λογαριασμούς, όπου καταργήθηκαν αυτοί και μετά έμειναν όλα στον αέρα. Σήμερα με την αλλαγή του πλαισίου των προμηθειών, αυτό το συμμερίζονται και οι Ενώσεις των Λιμενικών, πιστεύω ότι, πλέον, θα έχουμε μια αλλαγή πιο αποτελεσματική σε όλο αυτό το σύστημα. Αυτή η αλλαγή που γίνεται με την δημιουργία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχει να προσφέρει πάρα πολλά και σημαντικά στην ασφάλεια και την προστασία της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών, μέσα σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια και είναι, βέβαιο, ότι θα αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Εγώ είμαι Βουλευτής του Πειραιά και τον τελευταίο καιρό παρευρισκόμενος σε διάφορες εκδηλώσεις ακούω έντονα αυτή την συζήτηση. Είναι γεγονός και το λέω ως αυτοκριτική αυτό, το είπε και ο Εισηγητής μας, ότι στους 16 μήνες δεν χειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο μια διαφορετική φιλοσοφία ή μια αλλαγή που πήγαμε να κάνουμε. Δημιουργήσαμε σύγχυση και πολλές επιφυλάξεις και ένα έδαφος για να αναπτύσσονται διάφορες απόψεις.

Θα πω ότι είναι όντως εδραιωμένη μια αντίληψη, που υπάρχει στην κοινωνία και στην ελληνική ναυτιλία, ότι το Λιμενικό Σώμα μέχρι τώρα είχε κάποιους αναπόσπαστους και κάποιοι θεωρούν ακατάλυτους δεσμούς με την ελληνική ναυτιλία.
Βέβαια, αυτές είναι απόψεις, που σε αυτές αντιπαρατίθενται άλλες απόψεις πάλι ναυτιλιακών παραγόντων, ίσως των πιο νεώτερων καθηγητών πανεπιστημίων σήμερα, στελεχών της ναυτιλιακής κοινότητας, που πιστεύουν ότι και αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα θα έπρεπε να αλλάξει. Δίδουν παραδείγματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ισχυρή ναυτιλία, που ντε και καλά δεν έχουν αυτό το μοντέλο και αυτό το σύστημα που υπάρχει μέχρι σήμερα στην ελληνική ναυτιλία. Και όμως, αυτοί έχουν μεγάλους στόλους με μεγάλες επιτυχίες και επιδόσεις και εδώ θα μπορούσα να πω ότι αυτό το ελληνικό θαύμα στην ναυτιλία στηρίχτηκε - χωρίς να υποβαθμίσω σε καμία περίπτωση τον όρο, το λιμενικό- πάνω από όλα στους ναυτικούς μας, στην ναυτιλιακή κοινότητα, που έβλεπε μπροστά, που έπαιρνε ρίσκα, που έκανε μια επιθετική πολιτική στην παγκόσμια ναυτιλία και πραγματικά, πετύχαινε πολύ μεγάλες επιδόσεις. Ίσως αυτή τη νέα φιλοσοφία, τις νέες ανάγκες, τη νέα εποχή, θα πρέπει να τη δοκιμάσουμε.

Υπάρχουν προβληματισμοί όντως και θα υποβάλω κι εγώ ορισμένα ερωτήματα. Γιατί δεν θα μπορούσαν ίσως κάποια στελέχη του ΛΣ, τα οποία είναι στις διευθύνσεις ναυτιλιακής πολιτικής, να έχουν πτυχία, να έχουν εξειδικευτεί εάν το επιθυμούν και το θέλουν να παραμείνουν σε αυτό το τομέα, να μην παραμείνουν, αν το θέλουν-να το ψάξουμε αυτό-ως πολιτικό προσωπικό στη πορεία. Γιατί τα δικά μας πανεπιστήμια ή το ναυτιλιακό πανεπιστήμιο που έχουμε στον Πειραιά, να μην βγάζει στελέχη όχι μόνο για την εμπορική ναυτιλία, αλλά να βγάζει στελέχη και για τέτοιου είδους πολιτικές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο χώρο, δηλαδή στο κομμάτι του ΥΘΥΝΑΛ, της ελληνικής ναυτιλίας. Δεν πρέπει να παραχθούν τέτοια στελέχη και μπορούν να παραχθούν, σε υψηλό επίπεδο, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους; Γιατί πρέπει να είμαστε κολλημένοι σε μια νοοτροπία ότι ο λιμενικός είναι καλός γιατί δουλεύει το 24ωρο; Αυτό ούτως ή άλλως εκεί που είναι η αιχμή του δόρατος, αυτό στην πράξη θα γίνεται, αλλά γιατί να μπαίνουμε σε μια καταστροφολογία ότι θα διαλυθούν περίπου τα πάντα αν ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο; Εγώ νομίζω ότι όποιος καταστροφολογεί χάνει και την φερεγγυότητα του, χάνει και την ουσία των αλλαγών που πρέπει να υπάρξουν.

Τελειώνοντας να πω ότι ακούστηκαν κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι ακριβή. Δεν υπάρχει αλλαγή στο μοντέλο. Κάποιος συνάδελφος αναφέρθηκε στα θέματα της ακτοπλοΐας. Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος είναι λιμενικός. Δεν είναι πολιτικός υπάλληλος, είναι αξιωματικός του ΛΣ. Αυτός εκεί ασκεί την υλοποίηση μιας πολιτικής η οποία χαράσσετε. Θέλω και εγώ να επισημάνω δύο πράγματα, που πιστεύω ότι οι Υπουργοί πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους. Λέμε ότι θα υπάρχει ένα ποσοστό αντρών ή γυναικών του ΛΣ που για ένα μεταβατικό διάστημα θα δουλέψουν στο ΥΘΥΝΑΛ, στις αντίστοιχες διευθύνσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω εγώ είναι ότι κατά τη μεταβατική περίοδο η αλλαγή του προσωπικού που θα γίνει από το λιμενικό προσωπικό και θα πάει στο πολιτικό προσωπικό, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλη πληρότητα και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε, ένα εγχείρημα, το οποίο γίνεται, να μην εκφυλιστεί στην πορεία του χρόνου. Επίσης, θα πρέπει να δούμε αυτά τα δύο χρόνια των αποσπάσεων αν είναι αρκετά η ίσως χρειάζονται και κάποιο άλλο χρόνο, έτσι ώστε, να είναι πιο σίγουρες αυτές οι μεταβολές.

Σχετικά με το θέμα του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, επειδή ειπώθηκαν κάποια πράγματα, είναι ένα ζήτημα το όποιο ετίθετο πάρα πολύ και από το ίδιο το προσωπικό του ΛΣ, παρότι το Λιμενικό είναι στο πλαίσιο των σωμάτων ασφαλείας, συνδικαλιστικά ανήκει εκεί και όλες οι κινητοποιήσεις που γίνονται στα σώματα ασφαλείας συμπεριλαμβάνουν και το ΛΣ. Και συμμετέχει μέσα από την ΑΔΕΔΥ σε διάφορες κινητοποιήσεις και νομίζω ότι δεν είναι ακριβής η εικόνα, η οποία δόθηκε προηγούμενα. Τίθενται κάποιες ενστάσεις και σήμερα από τα στελέχη του ΛΣ, που φοβούνται για τα ασφαλιστικά τους σε σχέση με το στρατιωτικό, γιατί σίγουρα έχουν να κάνουν με τα μετοχικά ταμεία κλπ και έχουν μια ανασφάλεια σε όλη αυτή τη πορεία ότι αυτό θα είναι ένας στόχος που θα πρέπει να επιδιωχθεί. Το ΛΣ δεν έχει κανένα λόγο στη πορεία να είναι ένα σώμα ,το οποίο κινείται με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.

Πιστεύω ότι είναι χρέος μας, εμείς και στο κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας, να ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα την ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο και στο κομμάτι της ασφάλειας της χώρας μας και εκεί να κάνουμε τις αποτελεσματικότερες εί δυνατόν κινήσεις, που θα μπορούν αυτή την ασφάλεια να την εγγυηθούν. Εγώ πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο νόμου, για το Αρχηγείο του ΛΣ, αυτό το κάνει πράξη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κύριος Αποστολάκος.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ : Κύριε Υπουργέ θα ξεκινήσω λίγο ανακόλουθα, κάνοντας μια πολιτική παρατήρηση. Χθες το βράδυ βρεθήκατε, με δημόσιες δηλώσεις σας υπερασπιζόμενος την αστική δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, σε επίπεδο πάρα πολύ καλό-στο ζενίθ, αν θέλετε της πολιτικής ευθύνης- αποκαλύπτοντας ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο, το οποίο προφανώς απέτρεψε η οργανωμένη ελληνική πολιτεία δι’ υμών και του Υπουργείου, του οποίου προΐστασθε, για την διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Σήμερα, δεν νομίζω να είστε στο ίδιο επίπεδο, γιατί μου δίνεται την εντύπωση-μακάρι να μην είναι έτσι, αυτό εγώ εκτιμώ από την ανάγνωση της εισηγητικής έκθεσης-ότι έρχεστε να υποστηρίξετε και μάλιστα περιστοιχιζόμενος από πλειάδα στελεχών του Υπουργείου από ότι βλέπω, μαζί με τον κύριο Υφυπουργό, ένα νομοθέτημα που μου δίνεται την εντύπωση, διαβάζοντας το, ότι δεν το πιστεύεται. Η απάντηση θα δοθεί από εσάς, βέβαια. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση από πουθενά δεν πείστηκα τέτοια χρεία μεταφοράς του ΛΣ, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διότι θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο που αναφέρετε στην ίδρυση του Αρχηγείου του ΛΣ, που εμείς δεν διαφωνούμε βέβαια-για να έχουμε και μια πλήρη διάσταση σε ότι αφορά τις απόψεις που εξέφρασε η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- διαφωνούμε με τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση. Φέρνετε ένα νομοθέτημα, ως όχημα, για το οποίο υπήρχε προεργασία και επί προηγούμενης κυβέρνησης και βρίσκετε, εκτιμώ, την πολιτική ευκαιρία, να λύσετε μια εκκρεμότητα, η οποία, όπως ομολογούν και οι συνάδελφοι από την κυβερνητική πλευρά, 17 μηνών παλινωδίες τεράστιες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και περιμένουμε να μας πείτε και ξέρετε ότι πάντα μιλάμε καλόπιστα, μια απάντηση πειστική, ποιός είναι ο αποχρών λόγος, σε ποια πραγματικά δεδομένα στηρίζεται αυτή η μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την Εισηγητική Έκθεση και από την ομιλία και τα επιχειρήματα, που εξέφρασε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, δεν πειστήκαμε, γι' αυτό και ο Εισηγητής μας, κ. Πλακιωτάκης, σας είπε «αποσύρετε το, δεν το ψηφίζουμε».

Υπάρχει και μια δεύτερη παρατήρηση, σε τι βαθμό έχετε πολιτική νομιμοποίηση να το κάνετε αυτό, κ. Υπουργέ. Πουθενά από το προεκλογικό σας πρόγραμμα - αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός και σας έδωσε την διακυβέρνηση της χώρας - δεν προέκυπτε ότι είχατε τέτοιου είδους προγραμματισμούς. Ποια ήταν εκείνη η αιτιολογία, που σας οδήγησε να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ό,τι εξήγγειλε κατά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης και μετά να περάσουν 17 μήνες και κληθήκατε εσείς να βγάλετε τα «καστανά από τη φωτιά», μαζί με τον Υφυπουργό, παίρνοντας το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο. Και σε αυτό θα πρέπει να μας δώσετε μια απάντηση.

Μια τρίτη επισήμανση: Πού είναι η έκθεση σκοπιμότητας, που θα μας πείσει ότι «σε αυτό απέτυχε η εποπτεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πάνω στο Λιμενικό Σώμα και χρειάζεται να πάει από το υφιστάμενο Υπουργείο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»; Δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα επιχείρημα πάνω σε αυτό.

Επίσης, ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος είναι διφυής. Η εμπορική ναυτιλία, σύμφωνα με τις δικές σας και τις δικές μας, αν θέλετε, επισημάνσεις, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε, καθένας κατά το λόγο που τον έταξε η ψήφος του ελληνικού λαού, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει ταλανίσει τον τόπο μας. Άρα, λοιπόν, υπάρχει η εμπορική ναυτιλία, υπάρχει η γεωργία, υπάρχει ο τουρισμός, υπάρχει και η οικοδομή και η ενέργεια. Εσείς τα λέτε και συμφωνούμε και εμείς. Το ζητούμενο είναι ότι την κρίσιμη περίοδο, την οποία περνάμε, παίρνετε μια σοβαρή πολιτική απόφαση, να στερήσετε από έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας, την εμπορική ναυτιλία, ένα διοικητικό μηχανισμό στήριξής της. Το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό. Είναι κρίσιμες οι αποφάσεις τις οποίες παίρνετε, γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι υποδουλωμένη σε μονομανίες κάποιων καθηγητών ή συμβούλων ή του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου, γιατί, προφανώς, δεν είναι δική σας επιλογή. Αυτή η διάσταση δυσχεραίνει την προσπάθεια για την ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους - ίσως είναι ο σημαντικότερος -πόλος, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια. Γιατί το κάνετε αυτό; Αφήνετε τον κλάδο της εθνικής οικονομίας, που ονομάζεται εμπορική ναυτιλία, χωρίς την υποστήριξη ενός Σώματος, που δεν έχει μόνο αστυνομική μορφή, έχει και άλλη μορφή, είναι και εξειδικευμένο. Σας ανέφερε και ο κ. Πλακιωτάκης ότι είναι εξειδικευμένοι οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ήταν προορισμένοι να υποστηρίξουν όλη αυτή τη λογική. Όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά του ελληνικού λαού, πάει «στράφι». Για ποιο λόγο;

Θέλω να αναφέρω και το εξής: Τα κράτη έχουν συνέχεια. Υπάρχει μια πάγια αρχή του διοικητικού συστήματος της χώρας, που είναι το ενιαίο της διοίκησης. Άρα, η απόφαση, την οποία παίρνετε πολιτικά, να πάρετε το Λιμενικό Σώμα και να το πάτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι κρίσιμη, σε ό,τι αφορά στην προάσπιση του κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Διαφωνούμε ριζικά με αυτό. Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Σύντομα θα αντιληφθείτε ότι κάνετε το λάθος αυτό και φορτωθήκατε ένα βάρος, που θα επαναλάβω ότι δεν το πιστεύετε, δεν σας αξίζει και εσάς και του Υφυπουργού, στη λογική του να προασπίσουμε κάποια απόφαση ή κάποιον εξουσιαστικό τρόπο λειτουργίας ή να δείξουμε προς τα έξω ότι κάτι αλλάζουμε. Το θέμα δεν είναι εάν αλλάζουμε κάτι, αλλά αυτό το οποίο αλλάζουμε να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο στον ελληνικό λαό.

Υπάρχει και μια άλλη παρατήρηση. Διάβασα το άρθρο 2 - αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κ. Παυλόπουλος – και, πράγματι, προέχει η στήριξη της αναπτυξιακής λειτουργίας της εμπορικής ναυτιλίας, μέσα από το ρόλο και την αποστολή του Λιμενικού Σώματος. Αναλαμβάνετε και μεγάλο κόστος και μεγάλη ευθύνη, διότι, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στην οργάνωση όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, στην έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο για τον προϋπολογισμό του Αρχηγείου, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δεν βλέπω ούτε μια πρόβλεψη για τα θέματα αυτά. Δεν είναι μια αντίφαση αυτή; Δεν αποδεικνύει ότι το κάνετε, για να το κάνετε; Και προκαλώ να το δούμε ένα προς ένα. Εκτός από το θέμα της διοικητικής διάρθρωσης, που αναφέρεται στο άρθρο 7, όπου έχει μια διεύθυνση κλάδου ασφάλειας ναυσιπλοΐας με πέντε διευθύνσεις, από κει και πέρα, διαβάζοντας το άρθρο 11, για τον προϋπολογισμό του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώνω ότι δεν γίνεται καμία αναφορά πουθενά στα θέματα έρευνας και διάσωσης, στα θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, που είναι μείζονα αναπτυξιακά θέματα. Γιατί παίρνετε εσείς αυτό το βάρος; Είστε σε θέση να το φέρετε σε πέρας; Μόνο από την ανάγνωση του προϋπολογισμού θα δείτε ότι δεν μπορείτε να το φέρετε σε πέρας - για να υποστηρίξω και το επιχείρημα που ανέφερα νωρίτερα, αναφορικά με την υποβάθμιση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος, κυρίως, που ήταν μείζονα και προεξάρχουσα η αποστολή του να στηρίξει την εμπορική ναυτιλία.

Με όλα αυτά, θαρρώ μόνο ότι έχετε κάνει λάθος. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς, για να καλύψετε τις κυβερνητικές ανακολουθίες των 17 μηνών. Όλες αυτές οι μεταμορφώσεις των τελευταίων μηνών δεν περιπειούν τιμή στον τρόπο λειτουργίας της οργανωμένης ελληνικής πολιτείας και δεν περιπείουν τιμή και στην Κυβέρνηση. Σας καταθέτω αυτές τις σκέψεις και τις απόψεις, καλόπιστα, πιστεύω ότι θα τις σκεφθείτε και, εάν δεν το κάνετε, για να μη φανεί ότι υποχωρείτε, θαρρώ ότι έχετε κάνει μεγάλο λάθος και σύντομα θα οδηγηθείτε στην ανάκληση αυτών των αποφάσεων. Γι' αυτό, λοιπόν, συμμεριζόμενος και απόλυτα ταυτιζόμενος την εισήγηση του Εισηγητή μας, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρατήρησα ότι κάνετε ένα λάθος στην πρόσθεση: 16 μήνες είναι η Κυβέρνηση και όχι 17.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, και 15 να πείτε, εγώ θα συμφωνήσω. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δαμιανάκης.

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με τη δική σας παρατήρηση, είναι, πράγματι, 16 μόνο οι μήνες και θέλω να πω ότι, όντως, υπήρξε μια όχι ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, σε σχέση με το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα. Υπήρξαν παλινωδίες και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Όμως, αυτό το νομοσχέδιο, σήμερα, έρχεται, κατά την άποψή μου, να αποκαταστήσει και όλα εκείνα τα ζητήματα, που το προηγούμενο διάστημα, κατά κάποιο τρόπο, ήταν υπό δημόσια συζήτηση και υπό αμφισβήτηση.

Θα απαντήσω στον κ. Αποστολάκο, εάν υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης - εάν και, βεβαίως, αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργού να το απαντήσει. Θα πω, λοιπόν, το εξής: Νομίζω ότι η πολιτική νομιμοποίηση απορρέει από την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για συνολική υπαγωγή τον Σωμάτων Ασφαλείας σε ένα Υπουργείο. Αυτός είναι ένας καθαρός λόγος. Ακούγοντας και τον κ. Παυλόπουλο, που δεν είναι τώρα παρών - δεν θα πω τίποτα, εν τη απουσία του, που να τον θίγει - θα προσέθετα το εξής: και αυτοί σκέπτονταν να μεταφερθεί το Λιμενικό Σώμα στο ενιαίο τότε Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και δεν ήταν τότε ασφαλές. Τότε ήταν και «Εσωτερικών» και ο κ. Παυλόπουλος, προφανώς, στα πλαίσια της ενοποίησης - που επιτείνει και το ευρωπαϊκό δικαίωμα - είχε να αντιμετωπίσει θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών - αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση - μαζί με τα θέματα Προστασίας και τότε, πράγματι, δεν το αποτόλμησε. Στην πολιτική, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει κανείς να παίρνει αποφάσεις.
Το 1919, ψηφίστηκε επί Βενιζέλου το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την παρούσα ρύθμιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο, θίγεται η ιστορία ή η προσφορά του Λιμενικού Σώματος, ούτε κανέναν από τα πραγματικά μεγάλα προσόντα στον τόπο.

Για παράδειγμα, εγώ κατάγομαι από την Νοτιοδυτική Κρήτη, είναι η ιδιαίτερη εκλογική μου περιφέρεια. Εκλέχθηκα βουλευτής το 2000, το μόνιμο θέμα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν αυτό το σουρωτήρι των συνόρων νοτιοδυτικά και τα πλοία που κάθε τόσο έφταναν, χωρίς καμία δυνατότητα πρόληψης εισόδου μεταναστών. Δηλαδή ήταν μια περιοχή χωρίς σύνορα, με όλες αυτές τις χώρες απέναντι οι οποίες είναι κύρια πηγή προέλευσης μεταναστών.

Εγώ έλεγα ότι αυτό το νομοσχέδιο – ακούγοντας την κριτική – ότι αργήσαμε πάρα πολύ να το κάνουμε. Επίσης ,διαβάζοντας τις διατάξεις του, όσο αφορά το άρθρο 2, σε σχέση με την αποστολή του, δηλαδή τι αλλάζει για το Λιμενικό Σώμα και που το υποβαθμίζει όταν από τις αρμοδιότητες για την δημόσια τάξη, περιλαμβάνει την αύξηση της γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας. Γιατί δεν τα ασκούσε μέχρι σήμερα το λιμενικό σώμα; Απλά τα ασκούσε στο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν είναι όμως αυτή υπηρεσία ασφάλειας;

Η οργάνωση όρων ναυσιπλοΐας, γιατί δεν είναι ασφάλεια; Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας δεν είναι θέμα της ασφάλειας των πολιτών κατ’ επέκταση; Σε τι θίγεται το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, που έχει άσκηση μιας καθαρά αναπτυξιακής πολιτικής; Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο και αυτός νομίζω ότι είναι ο διττός στόχος του νομοσχεδίου.

Το ένα είναι η ενοποίηση της αστυνόμευσης στην περιοχή ευθύνης του νέου σώματος και το άλλο κομμάτι είναι η αναπτυξιακή ναυτιλιακή πολιτική, που θα ισχύει ένα άλλο υπουργείο με άλλες δομές. Άλλωστε προβλέπεται και η διάταξη της δυνατότητας για διετία απόσπασης υπαλλήλων που θα είναι αναγκαίοι στο άλλο υπουργείο, προκειμένου να διεκπεραιώσει το έργο του.

Νομίζω ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και οι συναρμοδιότητες πολλών υπουργείων σε κάθε αντίστοιχο τομέα είναι αυτό που δημιουργεί πάρα πολύ γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην υλοποίηση των θεσμών. Όταν λέμε υπηρεσίες ασφάλειας σε ένα υπουργείο, εννοούμε ότι αυτή είναι μια πολιτική απόφαση η οποία πραγματοποιείται σήμερα με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα εξυπηρετεί το Λιμενικό Σώμα με την μορφή που έγινε.

Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Υπουργείο Ασφάλειας του Πολίτη, διαχωρισμός Αστυνόμευσης Ναυτιλίας και Ανάπτυξης: Σε τι θα καθυστερήσει, σε τι αποδυναμώνει και σε τι αρνητικό οδηγεί αυτό το νέο σχήμα. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ότι το νομοσχέδιο είναι στην σωστή κατεύθυνση και το ψηφίζουμε κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κύριος Καμμένος.

Το "ρεσιτάλ" του Πάνου Καμμένου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλούμαι σαν Βουλευτής της αντιπολιτεύσεως και αύριο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να εξηγήσω τους λόγους που καταψηφίζω ένα νομοσχέδιο για το οποίο έχω δουλέψει ένα χρόνο για την σύνταξή του.

Εννοώ για την ίδρυση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και αντίστοιχα ο παριστάμενος υπουργός κύριος Παπουτσής καλείται να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποκόπτει το Λιμενικό Σώμα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ξέρω ότι ο ίδιος έχει παλέψει πολύ για να παραμείνει ενοποιημένο το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτά είναι τα περίεργα της πολιτικής ζωής αλλά σε αυτά πιστεύω ότι θα δοθεί λύση εντός των επομένων μηνών, όταν θα αποφασίσει και πάλι η Κυβέρνηση την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με κύριο άξονα του το Λιμενικό Σώμα που πρέπει να έχει αρχηγείο.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συζήτηση αυτή για τον διαχωρισμό, η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στην Κυβέρνηση, ήταν ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του Υπουργείου Ναυτιλίας και να αποκοπεί το Λιμενικό Σώμα.

Θα θυμίσω ότι κάποια στιγμή ο κύριος Πάγκαλος, ο οποίος επέμενε πάντα στον διαχωρισμό και είχε κάνει αρκετές ομιλίες στην Ολομέλεια πριν από δύο χρόνια, είπε ότι είναι σχεδόν άχρηστο το Λιμενικό Σώμα και οι αξιωματικοί του.


Παρενέβη τότε ο κύριος Παπουτσής ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο κύριος Καρύδης ως βουλευτής και είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα αποκοπής του Λιμενικού Σώματος. Δεν τα λέω αυτά για να κάνω αντιπολίτευση αλλά διότι πιστεύω ότι ενώ έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δυναμώσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και το Λιμενικό Σώμα, βοηθώντας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως αυτό των προμηθειών, τα θέματα της μη παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα και ιδίως στην εξέλιξη των αξιωματικών, θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του τομέα της ασφάλειας.

Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχυθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το Λιμενικό Σώμα αποτελεί ένα άριστο σώμα. Θέλω να πω ότι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες με τους οποίου συνεργάστηκα για δύο χρόνια, με έκαναν να νιώθω ιδιαίτερα περήφανος.

Ελπίζω ότι η Ελληνική Αστυνομία να μάθει αρκετά από το Λιμενικό Σώμα, κυρίως ως αφορά την πειθαρχία, την δομή και την παράδοση του Λιμενικού Σώματος. Όμως η Εμπορική μας Ναυτιλία θα χάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για όσο διάστημα παραμείνει το Αρχηγείο και το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Π.χ. ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, του διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, είναι ο Ευθύμιος Μητρόπουλος απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Αυτό δείχνει τους άριστους και στενούς δεσμούς της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα.

Το δεύτερο είναι το θέμα της αποδυνάμωσης όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει στα θέματα της ακτοπλοΐας όταν μετά από δύο χρόνια θα κληθούν να χειριστούν τα θέματα αυτά, μη Λιμενικοί.

Αναφέρθηκε ο κύριος Καρύδης στον επικεφαλή των θαλασσίων μεταφορών, στον κύριο Κοτρωνά, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός. Ήταν εκείνος ο οποίος συντόνισε μαζί με το επιτελείο του όλη την ακτοπλοΐα, που αναφέρονταν και στο κομμάτι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και αλλά και στην Γενική Γραμματεία της Μυτιλήνης που είναι σε άλλο Υπουργείο.

Δεν θα υπάρχει λοιπόν το προσωπικό εκείνο για να χειρίζεται τα θέματα αυτά, τα οποία δεν μπορεί να τα χειριστεί κανένας ιδιώτης.

Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο πλήγμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί η Ελληνική Ακτοπλοΐα χωρίς συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος. Το ίδιο ισχύει και για άλλους πολλούς κλάδους π.χ. ενώ το Υπουργείο ονομάστηκε Θαλασσίων Υποθέσεων Αλιείας κ.τ.λ. η Αλιεία με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στον θάλαμο, ελπίζω να μην τα αντιμετωπίσουμε και να μην έχουν κόστος σε ζωές.

Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο και για την επιλογή των αξιωματικών που θα ζητήσουν να παραμείνουν αυτή την στιγμή στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, γνωρίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια θα πρέπει να γυρίσουν πίσω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτοί οι αξιωματικοί γιατί να παραμείνουν στο συγκεκριμένο Υπουργείο, όταν θα βλέπουν τους συναδέλφους τους να καλύπτουν θέσεις, που θα μπορούσαν οι ίδιοι να καλύπτουν παραλαμβάνοντας μια ειδικότητα η οποία θα καταργηθεί.

Αυτό θα γίνει με τη βούλησή τους, θα το ζητήσουν να παραμείνει στο Υπουργείο ή θα διαταχθούν να το κάνουν; Υπάρχουν πολλά πράγματα για να αναφερθούμε. Θα ήθελα όμως εδώ να πω ότι θα μπορούσε αυτό το νομοσχέδιο να είχε τη στήριξη όλων, εάν τελικά είχαν περάσει προς τον Πρωθυπουργό οι φωνές εκείνες, όσων επιμένανε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι ο πολιτικός φορέας, που θα φιλοξενεί και που θα έχει ως βάση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι πρώην αρχηγοί του Λ.Σ.. Τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ.Καμμένο. Το λόγο έχει η κυρία Σκραφνάκη.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτική απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση, για μια συνολική υπαγωγή των Σωμάτων Ασφαλείας σε ένα Υπουργείο, του Προστασίας του Πολίτη. Η Ελλάδα που έχει πολλά νησιά και πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών και βραχονησίδες είναι απαραίτητο τα σύνορά της να είναι ασφαλή και να παρέχει υπηρεσίες για το σκοπό που έχουν ταχθεί, καθώς και να αντιμετωπίζουν τη λαθρομετανάστευση. Το νομοσχέδιο αυτό αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου θα διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών ασφαλείας που θα υπάγεται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η ΕΥΠ, η πολιτική προστασία και πλέον το νέο Λ.Σ. ελληνικής ακτοφυλακής και όλοι αυτοί μαζί με τις υπηρεσίες που θα παρέχουν, θα αποτελέσουν ένα δίκτυο υπηρεσιών ασφαλείας, θα είναι υπεύθυνες για την προστασία και ασφάλεια της χώρας μας.

Ο πρώτος λοιπόν στόχος του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση στο Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής καθηκόντων αστυνόμευσης και ασφάλειας αλλά και της φύλαξης θαλασσίων συνόρων της χώρας μας με την απαλλαγή του από περιττές ενασχολήσεις.

Δεύτερος στόχος είναι η ανάθεση όλων των διοικητικών καθηκόντων και της ουσιαστικής άσκησης αναπτυξιακής ναυτιλιακής πολιτικής στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι σωστός, όμως θα πρέπει κύριε Υπουργέ οι διοικητικές υπηρεσίες οι οποίες θα προσφέρονται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας και αυτές να είναι αναβαθμισμένες, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, διότι η αλιεία και ναυτιλία είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας μας. Είναι μαζί με τον τουρισμό ο πιο βασικός οικονομικός πυλώνας για τη χώρα μας, άρα, θα πρέπει και αυτές οι υπηρεσίες να στελεχωθούν σωστά μιας και το Λ.Σ. αποκόπτεται πλέον από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Το νέο πλέον Λ.Σ. αποκτά το δικό του αρχηγείο, το δικό του προϋπολογισμό, τις δικές του θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και εδώ θα ήθελα να σας μεταφέρω αυτό που ακούω από το Λ.Σ. Ηρακλείου ότι πάρα πολλά σκάφη ή αυτοκίνητα του θέλουν επισκευή και για πάρα πολύ λίγα χρήματα είναι ακινητοποιημένα. Πολλές φορές, τις περισσότερες δηλαδή, τα χρήματα τα δίνει το Λιμενικό Ταμείο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Χαίρομαι που θα έχει το δικό του προϋπολογισμό γιατί νομίζω ότι ο συνδυασμός των μέσων είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί ακινητοποιούνται σκάφη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, αναφέρομαι στην Κρήτη για παράδειγμα, που με την αύξηση των λαθρομεταναστών και εκτιμώ ότι θα μπορεί να αυξηθεί αυτό το ρεύμα από την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε ετοιμότητα τα πλωτά μέσα ή οι μηχανές και τα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή του το Λ.Σ..

Θεωρώ ότι είναι σωστό με την επιφύλαξη βέβαια ότι θα οργανωθούν σωστά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων για την εξυπηρέτηση της ναυτιλίας. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εγώ ευχαριστώ κυρία Σκραφνάκη. Θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο των ομιλητών επί της αρχής με την κυρία Κυριακοπούλου.

Το λόγο έχει η κυρία Κυριακοπούλου.

ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Όταν είσαι τελευταίος ομιλητής και έχουν μιλήσει και άλλοι πιο νωρίς, σχεδόν έχεις καλυφθεί. Γι’ αυτό δε θα κάνω καμία επανάληψη, απλά θέλω να επισημάνω ότι νέες μορφές εγκληματικότητας αλλά και το εκρηκτικό του προβλήματος, της λαθρομετανάστευσης, σίγουρα επιβάλλει το ενιαίο της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Βλέπω, λοιπόν, και ειδικά εμείς που είμαστε από την Πάτρα και αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα, νομίζω, ότι αυτό βοηθάει στη λύση πολλαπλών προβλημάτων.

Παράλληλα είδα ότι πάρα πολλά από τα σχόλια στη διαβούλευση έχουν ενσωματωθεί. Είδα πολλές θετικές παρατηρήσεις και σχόλια για το νομοσχέδιο. Εκτιμώ ότι δεν θίγεται η εμπορική μας ναυτιλία και υπάρχει και ο αντίστοιχος σεβασμός και αυτό θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας, υποχρέωση που έχουμε άλλωστε ως συντεταγμένη πολιτεία να εντάξουμε σε ένα φορέα συναφείς αρμοδιότητες, ζητήματα ασφάλειας και εν προκειμένω στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποδομών.

Μια παρατήρηση θέλω να κάνω, δεν κατάλαβα και θέλω μια απάντηση, γιατί Σώμα Νομικών Αξιωματικών; Δεν μπορεί να την κάνει αυτή τη δουλειά ένα μη ένστολο Σώμα; Μόνο αυτό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.


Είπε και όσα δεν ...πιστεύει  ο Χρήστος Παπουτσής!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε την κυρία Κυριακοπούλου.

Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ(Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που έλαβαν το λόγο για να σχολιάσουν το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους όπου αναφέρθηκαν στις δικές μου προσωπικές θέσεις που υποστήριξα στο παρελθόν και υποστηρίζω και σήμερα. Θέλω να μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, να είμαι απολύτως ειλικρινής, όταν πριν από 11 χρόνια αποχωρούσα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ως Υπουργός, εκφωνώντας την ομιλία την οποία άκουσα προηγουμένως, και αναφέρθηκε ο κ. Πλακιωτάκης, αν δεν κάνω λάθος, είχα κατασταλάξει μέσα μου, ως εμπειρία ενός ανθρώπου που υπηρέτησε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας της εποχής εκείνης, γνωρίζοντας την ισχύ αυτού του Υπουργείου, τις πραγματικές του διαστάσεις, την πραγματική του λειτουργία, τη μεγάλη εξουσία την οποία είχε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στα χέρια του.
Ταυτόχρονα, είδα μπροστά μου την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο ολόκληρου του κόσμου, στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ της ισχύος και του ρόλου της εμπορικής ναυτιλίας, ως το πεδίο που η Ελλάδα είναι πραγματικά παγκόσμια υπερδύναμη. Τα συμπεράσματα τα οποία είχαν κατασταλάξει μέσα από τη δουλειά και τη συμμετοχή μου στις προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος της εποχής εκείνης, και των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ήταν πολύ καθαρά και συγκεκριμένα.

Εάν εκείνη την χρονική στιγμή, είχα τη δύναμη και την εξουσία, να προτείνω και να αποφασίσω εγώ του τι έπρεπε να γίνει, θα έκανα τα εξής. Πριν από 10 χρόνια το 2001 θα πρότεινα την οργάνωση ενός ισχυρού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Νήσων και Αλιείας και ενός αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Ακαδημία του Λ.Σ., όπως την είχα νομοθετήσει με το νόμο που περάσαμε το 2001 αυτό ήταν στην Αλεξανδρούπολη και όπου είχαμε βρει το χώρο που θα στεγαστεί και με χρηματοδότηση της Ένωσης των Εφοπλιστών οι οποίοι είχαν δεσμευτεί για την παραγωγή όλου του στελεχειακού δυναμικού που θα υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα.

Θα πρότεινα την συνέχιση του χαρακτήρα του Λ.Σ. ως ένα στρατιωτικό σώμα, όπως ήταν από την ίδρυσή του και θα έβαζα ένα χρονικό διάστημα πενταετίας απεμπλοκής του Λ.Σ. από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τις πολιτικές υπηρεσίες ανοίγοντας τις υπηρεσίες αυτού του Υπουργείου στους νέους ανθρώπους που αποφοιτούν από τα ελληνικά και τα ξένα πανεπιστήμια στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής και των ναυτικών σπουδών. Αυτό θα έκανα και αυτή ήταν η εμπειρία μου. Αυτό ήταν το καταστάλαγμα της δικής μου προσπάθειας και εμπειρίας το 2001. Σε αυτή την κατεύθυνση και ακριβώς σε αυτή την πορεία είχαμε κάνει τότε πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες ήταν νομοθετικές και αφορούσαν τη λειτουργία, την κωδικοποίηση και ενσωμάτωση και ανανέωση μάλλον της νομοθεσίας που διέπει το ίδιο το Σώμα. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που τροποποιήθηκε ο γενέθλιος νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου που αφορούσε το Λ.Σ. το 1926 και ήταν και η πρώτη φορά που νομοθετήσαμε μεγάλα νομοθετήματα που αφορούν την απελευθέρωση της ναυσιπλοϊας και την οργάνωση των ναυτικών συγκοινωνιών της χώρας μας.

Όμως, η ανάγκη της απεμπλοκής του Λ.Σ. από τη λειτουργία της Ναυτιλίας και την πολιτικοποίησή της, ήταν ιδέα και καταστάλαγμα της προσέγγισης την οποία είχα εκείνη την εποχή. Τα χρόνια πέρασαν και οι εξελίξεις προχώρησαν και διαμορφώθηκαν νέοι κανόνες. Υπήρχε ήδη η διαδικασία της απελευθέρωσης της λειτουργίας των λιμενικών υπηρεσιών, οι οποίες σιγά – σιγά με το χρόνο θεσμοθετήθηκε και υπαγορεύτηκε η ανάγκη της φύλαξης των λιμένων από ιδιωτικές εταιρείες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των λιμένων. Επίσης, θεσμοθετήθηκε η ανάγκη της συμμετοχής της χώρας μας στις ευρωπαϊκές προσπάθειες στα πλαίσια της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Προέκυψε ανάγκη της ενίσχυσης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας ως βασική υποχρέωση της Συνθήκης του Σένγκεν. Επιπλέον οι εξελίξεις στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο ήταν σημαντικές.

Η τρομοκρατία αναπτύχθηκε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και προέκυπτε η ανάγκη της συνεχούς συνεργασίας και σήμερα φθάσαμε ως εδώ, όπου βρισκόμαστε μπροστά όχι μόνο στην ανάγκη, αλλά και στην υποχρέωση της διαμόρφωσης ενός νέου εσωτερικού δόγματος και ασφάλειας της χώρας. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του Σένγκεν, στον διεθνή τομέα της ασφάλειας και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στην οργάνωση των καλύτερων πρακτικών για την εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας διότι και εκεί δημιουργούνται νέες απαιτήσεις.

Επιπλέον, επήλθε και η κυβερνητική αλλαγή το Σεπτέμβριου του 2009 με τις εκλογές. Η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της και προχώρησε μπροστά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να ανταποκριθεί και να δώσει οριστική λύση το νομοσχέδιο το οποίο προτείνουμε σήμερα. Πριν προχωρήσω, όμως, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου θέλω να σας αναφέρω τρεις μύθους και ένα λάθος. Τρεις μύθους οι οποίοι διαμορφώνονται και πλάθονται μέσα στη συζήτησή μας, αλλά και ένα λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται.

Θα ξεκινήσω από το λάθος. Είναι λάθος να προσεγγίζουμε τα πράγματα ως να μην έχει καταργηθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν υπάρχει πλέον. Υπάρχει άλλο Υπουργείο και το οποίο είναι νέο και είναι άλλο το Υπουργείο το οποίο ιδρύθηκε στον Πειραιά. Είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υπηρεσιών και Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας και δεν είναι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Νήσων και Αλιείας, αλλά είναι θαλασσίων υποθέσεων νήσων και αλιείας. Τονίζοντας παράλληλα, η κυβέρνηση ότι πρόκειται περί πολιτικού υπουργείου και περί υπουργείου του οικονομικού κύκλου στην πολιτική της κυβέρνησης. Ότι δεν είναι στρατιωτικό υπουργείο και ότι έχουμε μπει ήδη στη διαδικασία της αποστρατικοποίησης. Αυτή ήταν πολιτική επιλογή και δεν είναι τώρα, αλλά η πρωτοβουλία έγινε αμέσως μετά τις εκλογές.

Μύθος πρώτος, ότι αυτές είναι καινούργιες ιδέες πρόχειρες τις οποίες κανείς δεν τις σκέφθηκε ούτε τις συζήτησε ούτε τις πρότεινε στον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι μύθος, διότι η σύνθεση και η διάρθρωση της κυβέρνησης και κυρίως η δημιουργία ενός πολιτικού Υπουργείου στον τομέα της Ναυτιλίας, των Νήσων και της Αλιείας, ήταν επιλογή από την προγραμματική διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με ειδική συνδιάσκεψη που έγινε για το θέμα. Επίσης, με ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν επ΄ αυτού, όπου η πρόταση του αρμόδιου τομέα ήταν ακριβώς αυτή, η οποία υλοποιήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Δηλαδή, η μεταφορά του λιμενικού σώματος στο Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο που αφορούσε την Ναυτιλία να παραμείνει ως πολιτικό υπουργείο του οικονομικού κύκλου. Για αυτό εξάλλου ο γενικός γραμματέας, ο οποίο βρίσκεται σήμερα εδώ ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας πρώτα ορκίστηκε ως γενικός γραμματέας με τον προκάτοχό μου συνάδελφο Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ασφάλειας της ναυσιπλοϊας.

Δεύτερος μύθος. Δεν υπήρχε διελκυστίνδα ανάμεσα σε δύο Υπουργεία τα οποία ταλαπώρησαν το Σώμα τους τελευταίους 18 μήνες. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Θεωρώ ότι είναι εκ του πονηρού να συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση. Ουδέποτε υπήρξε διελκυστίνδα ανάμεσα σε Υπουργούς και Υπουργεία. Η διελκυστίνδα υπήρχε και υπάρχει και θα εμφανιστεί και αύριο να είστε βέβαιοι και ενδεχομένως ίσως και τις επόμενες ημέρες, ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν να κρατούν το Λ.Σ. όμηρο των δικών τους επιδιώξεων ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να κρατούν το Λ.Σ. καθηλωμένο στην υπηρεσία Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης, ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν από την άλλη πλευρά και που θέλουν να αναδείξουν το Λ.Σ. ως ένα βασικό πόλο και βασικό συστατικό του νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και εκείνους που πιστεύουν ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να το προσεγγίσουν με μια νέα αντίληψη σύγχρονη, η οποία από τη μια πλευρά διατηρεί, ανανεώνει και ενισχύει την προοπτική των υπηρεσιών της Εμπορικής Ναυτιλίας στον τομέα που τους αρμόζει. Από την άλλη δίνει την δυνατότητα στο Λ.Σ. να αποκαταστήσει τη φήμη του και το κύρος του, η οποία έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα σε ορισμένες περιπτώσεις φοβάμαι τα τελευταία χρόνια. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Το Λιμενικό Σώμα ονομάζεται Λιμενικό Σώμα σήμερα με την παρούσα μορφή στα ελληνικά. Στα αγγλικά ονομάζεται Hellenic Coastguard, δηλαδή, ελληνική Ακτοφυλακή. Τα χαρακτηριστικά, όμως, του Σώματος είναι Λιμενικό Σώμα, δηλαδή, στην υπηρεσία των Υπηρεσιών Λιμένος και όχι στα χαρακτηριστικά της Ακτοφυλακής.

Η συμμετοχή και η συμβολή του στην εξέλιξη της εμπορικής ναυτιλίας είναι πολύτιμη. Μαζί με την ελληνική ναυτοσύνη συνέβαλαν και αξιοποίησαν τα μέγιστα στη μεγάλη προσφορά και τις πρωτοβουλίες των εφοπλιστών για την ανάδειξη της ποντοπόρου ελληνικής ναυτιλίας σε μια παγκόσμια υπερδύναμη.

Όπως επίσης η συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος των αξιωματικών και των στελεχών του στη λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη χώρα μας ήταν, είναι και θα παραμείνει καθοριστική.

Εάν για κάποιον λόγο, ας πούμε ότι διακοπεί το ρεύμα ή χαλάσουν τα κομπιούτερ και σταματήσει η λειτουργία της Διεύθυνσης Θαλασσίων Υπηρεσιών στην οποία αναφέρθηκε και ο συνάδελφος κ. Καρύδης για ένα 24 ωρο, θα είναι πολλαπλές οι επιπτώσεις στη λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό είναι υγιές για μια οικονομία που θέλει να είναι ευρωπαϊκή; Είναι υγιές για την οργάνωση των συγκοινωνιών, που θέλουμε να είναι προωθημένες; Είναι υγιές για μια οικονομία η οποία θέλει να στέκεται στα πόδια της και, κυρίως, να αγνοείται από τους συναδέλφους που κατά τα άλλα είναι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας;

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στην ακτοπλοΐα να ανοίξουν τα φτερά τους και να φύγουν από την νιρβάνα και την ησυχία της σιγουριάς και της υποστήριξης των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Να αξιοποιήσουν τα νέα στελέχη τα οποία είναι πάρα πολλά τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Σήμερα θα σας δώσω ένα στοιχείο που είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζετε. Η Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σημερινού ΥΘΥΝΑΛ, η οποία ασχολείται με την ναυτιλιακή πολιτική είναι 100% ένστολο προσωπικό και δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος. Αντίθετα, κάθε χρόνο από τα Πανεπιστήμια μας π.χ. τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου, παίρνουν πτυχίο και ορκίζονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους εκατοντάδες νέοι πτυχιούχοι των ναυτιλιακών σπουδών. Ουδείς εξ αυτών μπορεί να προσεγγίσει τις Υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και να ενταχθεί στη δύναμη της ναυτιλιακής πολιτικής.

Συμφωνείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την προοπτική αυτή; Τι λέτε σε αυτά τα νέα παιδιά; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες νέοι έλληνες επιστήμονες, που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και κάνουν εξειδικευμένες ναυτιλιακές σπουδές. Ουδείς εξ αυτών μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Υπουργείο και στην ελληνική διοίκηση. Συμφωνείτε με αυτό; Το γιατί το πώς και με ποιόν τρόπο αποτελεί πολύ μεγάλη συζήτηση. Με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία θα σας εξηγήσω τους λόγους γιατί γίνεται αυτό.

Η ουσία είναι μία για εκείνους, οι οποίοι ανησυχούν. Το ΥΘΥΝΑΛ, το νέο, δηλαδή, Υπουργείο είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και προσωπική του επιλογή, επειδή, ακριβώς, πιστεύει στον πολιτικό χαρακτήρα, στην πολιτική προοπτική και στην οικονομική προοπτική του Υπουργείου αυτού.

Μύθος δεύτερος τώρα που αφορά το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τις προσεγγίσεις ορισμένων συναδέλφων φαίνεται ότι διχοτομεί το Λιμενικό Σώμα, ότι φτιάχνουμε, δηλαδή, Αρχηγείο και διχοτομείται. Πέραν του ότι υπάρχει εξ ορισμού αντίφαση, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια η οποία ενδεχομένως συντηρεί το μύθο αυτό είναι ότι υπήρχαν όλα αυτά κατά την επεξεργασία στα πλαίσια της διελκυστίνδας που γινόταν στην προηγούμενη φάση, ανάμεσα σε εκείνους που υποστήριζαν να συνεχιστεί η παράδοση, να μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν και να αρνηθούμε την οποιαδήποτε εξέλιξη στο μέλλον. Υπήρχαν προτάσεις και προσεγγίσεις ως πρώτο στάδιο ή δεύτερο στάδιο και ως plan Β σε ορισμένες περιπτώσεις για να διχοτομηθεί το Σώμα, Πράγματι, άκουσα να λένε να διχοτομηθούν τα Λιμεναρχεία σε ορισμένες περιπτώσεις. Να έχουμε Λιμεναρχεία με διαρχία. Όλες αυτές είναι ανεύθυνες προσεγγίσεις και προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση.

Μύθος τρίτος. Τώρα λένε ότι επιχειρούμε την στρατικοποίηση του Λιμενικού Σώματος. Μα, είναι στρατιωτικό Σώμα από τον γενέθλιο νόμο του, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ουδέποτε είχε διαφορετικό χαρακτήρα. Η μόνη προσέγγιση που έγινε ήταν με την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις αρχές του 2000 άρχισε να έρχεται, κυρίως, από τους υπαξιωματικούς και τους λιμενοφύλακες, εννοώ τα συνδικαλιστικά στελέχη, η επιδίωξη του να μετατραπεί από στρατιωτικό Σώμα σε Σώμα που να προσιδιάζει με την Αστυνομία, για άλλους λόγους. Για λόγους που επίσης δεν θα ήθελα να αναφέρω σήμερα στην αίθουσα αυτή.

Θα κρατήσω μόνο τη λογική επιδίωξη. Θα σταθώ σε αυτή εδώ αναλυτικά και μεθαύριο στην Ολομέλεια για το ποια είναι η διαφορά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του στρατιωτικού Σώματος και τι είναι αυτό που ενισχύει το Λιμενικό Σώμα.

Υπάρχει, όμως, μια ιδιομορφία, η οποία αφορά στο Λιμενικό Σώμα, που έχει την απόλυτη ευθύνη στην παράκτια Ελλάδα. Δεν είναι ολίγον στρατιωτικό ή ολίγον αστυνομικό, αλλά είναι και τα δύο. Ο διοικητής του Λιμεναρχείου Πειραιά, δηλαδή, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά είναι ο φρούραρχος της πόλης.

Επιπλέον, θέλω να τελειώνουμε και με τον μύθο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί ορισμένοι βολεύτηκαν με το να παραμένει στη γωνία στον Πειραιά, μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο κ. Καμένος που βρίσκεται εδώ και έχει περάσει από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας γνωρίζει καλά αυτό που θέλω να πω και μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ο Υπουργός έχει την απόλυτη εξουσία, γιατί δεν υπάρχει άλλος Υπουργός που νομοθετεί με την υπογραφή του. Κανείς σε αυτή τη χώρα. Όπως δεν υπάρχει άλλο Υπουργείο το οποίο να διέθετε στο παρελθόν από αστυνομία, ελικόπτερα, στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση, τα πάντα.

Στην πραγματικότητα εν τη αφανεία και στη γωνία ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ένας μικρός πρωθυπουργός σε επίπεδο εξουσίας και δύναμης σε ολόκληρη την παραθαλάσσια και παράκτια Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο λειτουργίας στο χώρο.

Κύριε Αποστολάκο, σχετικά με το θέμα των πιστώσεων υπενθυμίζω, ότι αρμοδιότητες οι οποίες μεταφέρονται εκ του νόμου από Υπουργείο σε Υπουργείο συμπαρασύρουν το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό στις προηγούμενες χρήσεις.


Λοιπόν ως εκ τούτου μη δημιουργείτε κλίμα ανησυχίας. Όλες οι πιστώσεις για τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 στο ΥΘΥΝΑΛ και αφορούν τομείς δραστηριότητας, οι οποίες σήμερα έρχονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτομάτως μεταφέρονται. Είναι υποχρεωτική η μεταφορά, έρχεται αυτομάτως.

Όσον αφορά τη δημιουργία του Αρχηγείου. Τι κάνει το Αρχηγείο; Στην πραγματικότητα έρχεται να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο έλλειμμα πολλών χρόνων, για τη μη θεσμοθέτηση αρμοδιοτήτων για το Λιμενικό Σώμα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αρμοδιότητες. Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ο κ. Μανωλάκης, επέμεινε σ΄αυτό και είχε απόλυτο δίκιο. Δεν υπήρχαν αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα ήταν μέρος του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο δεν υφίσταται σήμερα.

Σήμερα είναι προφανές ότι με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια στέρεα νομοθετική βάση, να αντιμετωπίσουμε τις εγγενείς αδυναμίες του παρελθόντος και επιπλέον να δώσουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίες θα καθορίζονται με το νόμο. Στα πλαίσια αυτών διασφαλίζεται η αυτοτέλεια του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών, των ελεγκτικών, των αστυνομικών, των διοικητικών, των νομοθετικών και των οικονομικών ζητημάτων που το αφορούν άμεσα. Οριοθετείται η έκταση και το εύρος των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος και ταυτόχρονα προσδιορίζεται η διακριτότητα της αποστολής της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της διακλαδικότητας των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, όπου είναι όχι απλώς πολιτική επιδίωξη αλλά και υποχρέωση στα πλαίσια της συνεργασίας του τομέα ασφαλείας με την ΕΕ και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Εξειδικεύεται η οργάνωση της Ακτοφυλακής και προσαρμόζεται στα διεθνή πρότυπα προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα αστυνομικών και ελεγκτικών δράσεων, που έχουν στόχο την εξασφάλιση της νομιμότητας και την αποτροπή έκνομων ή άλλου είδους ενεργειών στο χώρο της ευθύνης του.

Θέλω να γίνω συγκεκριμένος χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα. Είναι επιμονή του Πρωθυπουργού, το βλέπετε παντού σε όλους τους χώρους, να υπάρχει πλήρης διάκριση ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις και σε εκείνους που ελέγχουν τις αποφάσεις, ανάμεσα στα όργανα του κράτους τα οποία δημιουργούν το νομοθετικό πλαίσιο και σε εκείνους που το ελέγχουν. Θα έλεγα ότι είναι και απαίτηση της κοινωνίας μας κάτι τέτοιο.

Υπάρχει ένας κρίσιμος τομέας στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σήμερα στο ΥΘΥΝΑΛ και από δω και στο εξής προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο σύμφωνα με αυτή την απαίτηση. Και πάλι ο κ. Καμένος είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθεί την ακρίβεια και την ουσία των λόγων. «Επιθεώρηση πλοίων». Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ισχυρό όπλο του ελληνικού εφοπλισμού, της ελληνικής δύναμης, της ελληνικής ναυτοσύνης. Επιθεώρηση πλοίων, αρχή η οποία εκδίδει πιστοποιητικά και η ίδια τα ελέγχει. Δεν υπάρχει σε άλλο κράτος του κόσμου κάτι τέτοιο. Έχουμε δεχθεί δεκάδες κατηγορίες από τη διεθνή κοινότητα. Έχει αμφισβητηθεί το κύρος της ποντοπόρου ναυτιλίας. Έχει αμφισβητηθεί το κύρος και η αξιοπλοΐα των ελληνικών πλοίων με πολλαπλές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας μας. Αυτό, με αυτό το νόμο τερματίζεται, γιατί οι ελεγκτικές αρχές παραμένουν εκεί που πρέπει να είναι στο Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι αρχές οι οποίες εκδίδουν τα πιστοποιητικά, στην προοπτική τους πολιτικά αμιγώς αρχές, θα παραμείνουν στο ΥΘΥΝΑΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των νηογνωμόνων στον ελλαδικό αλλά και στο διεθνή χώρο. Άλλος τομέας για τον οποίο έχουμε δεχθεί τεράστια κριτική και επιθέσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Με το νομοσχέδιο προσδιορίζεται η αποστολή του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο του νέου ρόλου που επιφυλάσσει η ελληνική πολιτεία. Γι΄αυτό το λόγο λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του χώρου ευθύνης του, αλλά και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που καλείται να προσφέρει το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή στο μέλλον, στην ελληνική και διεθνή κοινωνία, σε ένα ευρύ φάσμα ευαίσθητων τομέων που σχετίζονται με την πρόληψη αδικημάτων, την εγγύηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, της ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζω ότι το Λιμενικό Σώμα είναι κατά νόμο η μοναδική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη χώρα μας, με εξαιρετικό θαλάσσιο εξοπλισμό, τον καλύτερο στην ΕΕ. Καθορίζεται με σαφήνεια ο χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος όσον αφορά τον κεντρικό του ρόλο αλλά και το περιφερειακό επίπεδο. Προσδιορίζεται η μορφή της υπηρεσιακής κατάστασης του Λιμενικού Σώματος και του προσωπικού του, η οποία λόγω της φύσης των καθηκόντων του αλλά και του χαρακτήρα του περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να εκτελέσει την αστυνομική του αποστολή, παραμένει ωστόσο Σώμα με στρατιωτικό χαρακτήρα. Υπάρχει πλήρης εφαρμογή όλων των διατάξεων του ισχύοντος ποινικού και δικονομικού πλέγματος των νόμων και στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Οι νομικές συνέπειες των εμπλεκόμενων στελεχών του Λιμενικού Σώματος σε οποιαδήποτε φάση της ποινικής διαδικασίας περιορίζονται στο ελάχιστο, δεδομένου ότι τα στρατιωτικά ποινικά δικαστήρια, στην προκειμένη περίπτωση το Ναυτοδικείο, προχωρά στην ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης στα πλαίσια του στρατιωτικού ποινικού συστήματος.

Συστήνεται, λοιπόν, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής ως μια ανώτατη επιτελική υπηρεσία. Εξειδικεύεται η βασική οριζόντια και κάθετη δομή του Αρχηγείου κατά κλάδους και διευθύνσεις, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της πολυσχιδούς αποστολής του.

Επειδή άκουσα ορισμένους να θέτουν το ερώτημα : «Μα είναι δυνατόν, τα ίδια πράγματα κάνετε με το ΥΘΥΝΑΛ; Ίδιες αρμοδιότητες;» Δεν είναι ίδιες αρμοδιότητες. Μπορεί να έχουν την ίδια ονομασία γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το ελέγξεις, να το ορίσεις, αλλά είναι εντελώς διαφορετικός και απολύτως διακριτός ο ρόλος. Ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος είναι καθαρά ελεγκτικός. Ο ρόλος του ΥΘΥΝΑΛ είναι καθαρά πολιτικός. Παραγωγή πολιτικής, συμμετοχή στα διεθνή φόρα, παρακολούθηση των δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο, διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΥΘΥΝΑΛ μόνο στον τομέα της ασφάλειας, μόνο στον τομέα του ελέγχου, μόνο στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας για το επίπεδο της ασφάλειας της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της δίωξης των ναρκωτικών, της δίωξης γενικά του οργανωμένου εγκλήματος.

Θεσμοθετείται συμβούλιο επιτελικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων ως ένα όργανο που σχεδιάζει και καθορίζει τις προτεραιότητες του Σώματος, αλλά και την υλοποίηση των αναγκών του σε μέσα και σε προσωπικό, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τον τρόπο ανταπόκρισής του στα καθήκοντα που επιτελεί, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κρίσεων.

Για τους μη εξοικειωμένους συναδέλφους θέλω να υπενθυμίσω ότι στο Λιμενικό Σώμα λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων, που πολλές φορές το έχουμε ακούσει. Το Κέντρο Επιχειρήσεων συνλειτουργεί με τις δυνάμεις της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Και από κει το Λιμενικό Σώμα εκπορεύει τη δυνατότητα, αντλεί τη δύναμη προκειμένου να συμμετάσχει στην κατά νόμο εξίσου αποκλειστική αρμοδιότητα του Σώματος για τη διαχείριση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στον θαλάσσιο χώρο. Δεν υπάρχει άλλο Σώμα στην ελληνική επικράτεια, που να έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση της έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο, παρά μόνο το Λιμενικό Σώμα με το Κέντρο Επιχειρήσεων και όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν όπως το ίδιο ισχύει και για όλες τις περιόδους.

Άκουσα έναν συνάδελφο που είπε ότι δημιουργούμε μια νέα δομή που θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ η νέα δομή στις περιόδους κρίσεων, όπου προβλέπεται η ναυτική συνεργασία, διότι τότε το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι αρωγός του Πολεμικού Ναυτικού, διότι είναι συμπληρωματικό μέσο και συμπληρωματικό όπλο στο δόγμα της εθνικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια της συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας στον τομέα της εθνικής άμυνας, θα συνεργάζεται και θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως αντίστροφα, στον τομέα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, είναι το Λιμενικό, η Ελληνική Ακτοφυλακή, που έχει την πρώτη και καθοριστική ευθύνη και το Πολεμικό Ναυτικό συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση. Το Λιμενικό φυλάει τα θαλάσσια σύνορα, όπως κάνει η Αστυνομία με τα χερσαία. Ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό συνδράμουν. Το αντίστροφο γίνεται σε περιόδους κρίσεως και εμπολέμου κατάστασης.

Προβλέπονται οι βαθμοί του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε επίπεδο Αξιωματικών, δηλαδή, όλη η ιεραρχία και συνδυάζονται με τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στο επίπεδο άσκησης εξουσίας. Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο στο Σώμα θεσμοθετείται η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των κλάδων, αντικαθιστώντας τη θέση του Β’ Υπαρχηγού που λειτουργούσε μέχρι τώρα, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερος συντονισμός των υπηρεσιών ως μια κάθετη μορφή διοίκησης, όπως πλέον ισχύει και με το νέο καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων και το καθεστώς που ισχύει στην ΕΛ.ΑΣ..

Δημιουργείται ίδιος προϋπολογισμός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως απαραίτητο όργανο για την οικονομικά αυτοτελή και αυτοδύναμη κάλυψη, αφενός των πάσης φύσεως αναγκών του προσωπικού του και αφετέρου των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αποστολή του. Παράλληλα, συνιστάται παγία προκαταβολή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη εκτάκτων δαπανών άκρως απαραιτήτων για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Σώματος. Νομίζω ότι ο κ. Δρίτσας αναρωτήθηκε για το θέμα των προμηθειών, αν δηλαδή, θα κάνει και κάτι άλλο, πέραν των επισκευών των σκαφών. Το Λιμενικό Σώμα δεν χειρίζεται μόνο σκάφη, διαχειρίζεται και πλοία, παντός τύπου πλοία, όπως διαχειρίζεται αεροπλάνα, ελικόπτερα, πολύ σημαντικά χερσαία μέσα πολύ προηγμένης τεχνολογίας, όπως διαχειρίζεται κέντρα επιχειρήσεων και εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης στο θαλάσσιο χώρο. Οι προμήθειες είναι εκ των ουκ άνευ. Η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο, το Λιμενικό Σώμα υποχρεούται για λόγους ευελιξίας και ουσιαστικής απόδοσης, να έχει τη δική του Διεύθυνση για τα οικονομικά και τις προμήθειες. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι στα πλαίσια του διαχωρισμού, της διελκυστίνδας, όπως είπαν κάποιοι συνάδελφοι, που παρακολουθούμε όλοι τους τελευταίους 16 μήνες, ορισμένοι που γνωρίζουν ότι η υπηρεσία προμηθειών πολιτικοποιείται, θα επιθυμούσαν να κρατήσουν την ισχύ και το μεγάλο μέρος των πιστώσεων εκεί όπου θα το διαχειρίζοντο. Όμως, αυτό δεν συμφέρει κανέναν, ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το Λιμενικό Σώμα. Γι’ αυτό η επιλογή ήταν απολύτως σαφής και δημιουργείται διεύθυνση προμηθειών στο Λιμενικό Σώμα που με βάση τους κανόνες και τους νόμους του κράτους, όπως λειτουργεί στα πλαίσια των δημοσίων συμβάσεων και δημοσίων προμηθειών, η Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα λειτουργούν και εκείνοι.

Προβλέπεται σειρά εξουσιοδοτικών διατάξεων απαραίτητων για τη μελλοντική ρύθμιση των θεμάτων οργάνωσης, στελέχωσης και της εν γένει λειτουργίας των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος. Με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης και άσκησης πρωτογενών αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως επόπτες περιφερειακών διοικήσεων, περιφερειακοί διοικητές, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών που διαμένουν στη νησιωτική Ελλάδα και αδυνατούν εξ αντικειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συμπληρώνονται οι διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας και εντάσσεται στην οργανωτική του δομή το Ελληνικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή, δημιουργώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη διακλαδικότητα των Σωμάτων που υπάγονται σε αυτό.

Για να απαντήσω στην ερώτηση και του κ. Παυλόπουλου, δεν χρειάζεται κοινό Αρχηγείο. Ο συντονισμός και η συνλειτουργία, μπορεί να γίνει άριστη σε πολλά επίπεδα, είτε στο επίπεδο Αρχηγών, είτε Υπαρχηγών, είτε Επιτελαρχών. Όμως, σε κάθε περίπτωση και πάντα, μόνο με αυτή την προϋπόθεση, της παρουσίας, του ελέγχου και της ουσιαστικής παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αλλά αυτό είναι καθαρά διοικητικό θέμα. Μπορεί να λυθεί στο επίπεδο των Υπασπιστών, των Υπουργών, της πολιτικής ηγεσίας, του Γενικού Γραμματέα, των Υφυπουργών. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες διοικητικής διαχείρισης αυτής της νέας δομής, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη της συλλογικής λειτουργίας και των κοινών προσεγγίσεων, είναι επιβεβλημένη.

Ήδη, χθες, είχαμε μια εξαιρετικής σημασίας συνάντηση στην Ακτή Βασιλειάδη, μία σύσκεψη που συνεκλήθη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και την ηγεσία της ΕΥΠ, με μοναδικό θέμα, το θέμα των ημερών, δηλαδή, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και η επίδραση των εξελίξεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία, στις μεταναστευτικές ροές που αναζητούν πέρασμα από την Ελλάδα και δρόμους για την Ε.Ε.. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως στο παρελθόν, όπου η κύρια δουλειά του Λιμενικού Σώματος, ήταν πώς θα βοηθήσει τον τάδε πλοιοκτήτη που ήταν πιο κοντά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να δρομολογήσει το πλοίο του και όχι στους μεγάλους σχεδιασμούς που αφορούν την ασφάλεια της περιοχής και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας. Τέτοια συνάντηση δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν σε αυτό το επίπεδο και εύρος και η προετοιμασία μας είναι εξαιρετική. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους τομείς και αυτό θα γίνεται.

Με το νομοσχέδιο τροποποιούνται διατάξεις των ισχυόντων νόμων που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ούτως ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη και ορθολογικότερη ρύθμιση ορισμένων θεμάτων που έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στην εξέλιξη των στελεχών του Σώματος, ιδιαιτέρως των χαμηλόβαθμων στελεχών. Ικανοποιούνται πάγια θεσμικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργάνων του Λιμενικού Σώματος, με γνώμονα τη δικαιότερη εξέλιξη των στελεχών, κυρίως των Ανθυπασπιστών και των Υπαξιωματικών.

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εισφορές του Λιμενικού Σώματος στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού. Προβλέπεται και θεσμοθετείται, σε συμμόρφωση με διεθνείς Οδηγίες και Κανονισμούς, η παροχή υπηρεσιών, ελέγχου, αποστολών, λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου από το Λιμενικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία μέσω του Κέντρου Ελέγχου των Αποστολών Λήψης και Διανομής των δορυφορικών σημάτων, με στόχο την υποβοήθηση του έργου έρευνας και διάσωσης και την αναβάθμιση της συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Με αυτή την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να προσκαλέσω εσάς και εκπροσώπους της Επιτροπής, να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του νέου Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στην Ακτή Βασιλειάδη και να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την αξιοσύνη των στελεχών του, στην οποία πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν, αλλά και τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτει το Σώμα και που συχνά μας κάνει υπερήφανους που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Να είστε σίγουρος θα το πράξουμε σύντομα. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη) : Θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τους εκπροσώπους της FRONTEX που εδρεύουν στην Ακτή Βασιλειάδη και επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο, σηματοδοτώντας μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησής μας να φέρουμε την Ευρώπη στα σύνορά της.
Εδώ, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα δικά της σύνορα. Θα είναι μια κίνηση υποστήριξης, της πολιτικής που κάνουμε αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα -είναι πιλοτικό πρόγραμμα η παρουσία της FRONTEX στον Πειραιά, ως περιφερειακό γραφείο- σε μια μόνιμη περιφερειακή βάση του οργανισμού FRONTEX, κυρίως αναλαμβάνοντας τη ναυτική διοίκηση και τις ναυτικές αποστολές της FRONTEX στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα χαρούμε πάρα πολύ, να υποδεχθούμε εσάς και εκπροσώπους της Επιτροπής στο Υπουργείο για να σας ενημερώσουμε λεπτομερέστερα. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η στελέχωση του λιμενικού σώματος με αξιωματικούς ειδικότητας νομικού, δηλαδή αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων, νομικοί. Μέχρι στιγμής σας υπενθυμίζω ότι για να γίνει κάποιος αξιωματικός του λιμενικού σώματος πρέπει να είναι πτυχιούχος Πανεπιστήμιου ή Πολυτεχνείου, να έχει πάρει το πτυχίο του, να έχει ορκιστεί, μετά δίνει εξετάσεις, εισάγεται στη σχολή ναυτικών δοκίμων, κάνει τα δύο τελευταία χρόνια της σχολής ναυτικών δοκίμων και στη συνέχεια κάνει έξι μήνες εκπαίδευση σε πλοίο. Μετά απ' όλα αυτά ορκίζεται ως αξιωματικός του λιμενικού σώματος. Εδώ, λόγω ακριβώς της μεγάλης ανάγκης που έχουμε στην παρούσα φάση, λόγω των αυξημένων ανακριτικών υποχρεώσεων του λιμενικού σώματος -γιατί είναι και ανακριτική υπάλληλοι συν τοις άλλοις- αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε να υποστηρίξουμε το …. στη μεταβατική φάση σε ορισμένες κρίσιμες διευθύνσεις. Γι' αυτό το λόγο δημιουργούμε αξιωματικούς ειδικότητας νομικού, έτσι ώστε να καλύψουμε ορισμένες οργανικές θέσεις μεταφέροντας από άλλους βαθμούς, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών οργανικών θέσεων.

Επεκτείνεται, επίσης, η εφαρμογή της διάταξης σχετικού άρθρου το οποίο έδινε τη δυνατότητα να απονέμεται ο βαθμός του ναυάρχου εν αποστρατεία, σε όλους τους διατελέσαντες αρχηγούς του σώματος για λόγους ίσης και δίκαιης μεταχείρισης αυτών. Άκουσα κάποιον από τους συναδέλφους να λέει ότι αυτό είναι φωτογραφική διάταξη, αυτό δεν είναι φωτογραφική διάταξη και δεν είναι διάταξη που προκαλεί κάποιο κόστος. Είναι μια διάταξη που αποδίδει τιμή σε όλους όσους διετέλεσαν αρχηγούς του λιμενικού σώματος στο παρελθόν, δεδομένο ότι ο νόμος άλλαξε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. όπου σωστά απέδωσε τον τίτλο του ναυάρχου στους αποστρατευόμενους αρχηγούς, αλλά εκ παραδρομής άφησε τους παλιούς. Δεν θέλω να ακούω για φωτογραφική διάταξη, επειδή αναγνωρίζουμε μια πραγματικότητα για ανθρώπους που πράγματι προσέφεραν. Ο καθένας την περίοδο του προσέφερε ουσιαστικά στην ηγεσία του λιμενικού σώματος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι ευχάριστο, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα που ξημερώνει και κάθε νύχτα που βραδιάζει μπορεί να σου επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα για αυτό το σώμα, όπως και για άλλα στρώματα, αλλά κυρίως γι’ αυτό.

Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο αυτό οριοθετούνται και κατοχυρώνονται οι θέσεις των αξιωματικών γιατρών του λιμενικού σώματος σε όλο το φάσμα των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και όλου του υπόλοιπου υπηρετούντος στρατιωτικού προσωπικού. Επίσης, για πρώτη φορά προβλέπεται η στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με νοσηλευτικό προσωπικό. Ρυθμίζεται, επίσης το θέμα το οποίο απασχόλησε ορισμένους συναδέλφους, με ποιο τρόπο θα ενισχύεται το Ethinal. Ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την προσωρινή απόσπαση του προσωπικού. Η διαδικασία πολιτικοποίησης του Ethinal έχει άμεση σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, δηλαδή πόσα χρήματα έχουμε και πόσες δυνατότητες υπάρχουν για την πρόσληψη πολιτικού προσωπικού στα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό το λόγο η ρύθμιση είναι τέτοιου είδους, ούτως ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε δύο χρόνια να υπάρχει πλήρης κάλυψη αλλά εάν χρειασθεί να μπορέσουμε να επανέλθουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα. Τέλος, με τις ρυθμίσεις του νόμου αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές, όλα τα μέσα και οι πόροι, τόσο οι εθνικοί όσο και οι ευρωπαϊκοί, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού έτσι ώστε να μην προκληθούν πρόσθετες δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Με δύο λόγια, αυτό το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά η ουσία είναι μια ότι μεταρρύθμιση είναι ενώπιον της Βουλής. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Ταυτόχρονα, είχε φέρει μαζί της μια πολύ μεγάλη δυναμική. Μια νέα δυναμική για ένα σώμα που το προέβλεψε η μοίρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα του νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση του κύρους της Ελλάδας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Υπουργό. Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε τη συνεδρίαση της σημερινής Επιτροπής.

Στο σημείο αυτό έγινε η γ’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.:

Τέλος και περί ώρα 17.30’ λύθηκε η συνεδρίαση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου