Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, στην εκστρατεία Ecomobility για την οικολογική μετακίνηση, ομάδα μαθητών της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Παύλος», παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε καθώς και τις λύσεις που προτείνει.


Οι μαθητές αξιοποίησαν σύγχρονα μέσα. Δημιούργησαν ειδικά για την περίσταση ηλεκτρονικό περιοδικό σε blog, απ΄όπου αντήλλασσαν απόψεις για τα θέματα της έρευνας τους, που είχε ως σύνθημα: «Λίγο οξυγόνο, λίγη θάλασσα και το ποδήλατό μου». Επίσης δημιούργησαν διαδικτυακό ραδιόφωνο, μέσω του οποίου προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους αλλά και ευρύτερα την κοινή γνώμη, με μεταδόσεις στα διαλείμματα καθώς και τις απογευματινές ώρες.



Ακόμη, κατασκεύασαν ηλεκτρονικό παιχνίδι , με θέμα τον αγώνα εναντίον της ρύπανσης.

Στην παρουσίαση ενσωμάτωσαν δημιουργικά θεατρικά, εικαστικά και χορογραφικά στοιχεία, κάνοντας πιο ελκυστικά τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν.

Η πρωτότυπη παρουσίαση, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους, ήταν η κορύφωση της ομαδικής τους εργασίας, που ξεκίνησε το Νοέμβριο.


Ο υπεύθυνος της εκστρατείας Ecomobility κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, εξήγησε τον τρόπο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών στη διαδικασία έρευνας και παρουσίασης για την οικολογική μετακίνηση, που διεξάγεται σε 26 Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι, όπως τονίστηκε, να συμμετέχουν οι μαθητές, να ευαισθητοποιούνται οι φορείς και να κινητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να καλυτερεύσει η μετακίνηση στην πόλη.

Στις 9 Απριλίου, στο Υπουργείο Μεταφορών, θα ανακοινωθεί μετά από αξιολόγηση, ποια είναι η καλύτερη εργασία . Η ομάδα με την καλύτερη εργασία θα επισκεφθεί τον Ιούνιο τις Βρυξέλλες , όπου θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος καθώς και με ευρωβουλευτές. Επίσης, τέσσερις ομάδες μαθητών με τις καλύτερες εργασίες , θα φιλοξενηθούν, τον Αύγουστο στην περιβαλλοντική κατασκήνωση ECOCΑΜP, στα Καλάβρυτα.

Στην ομάδα μαθητών που πήρε μέρος στην έρευνα , συμμετείχαν:

Ολυμπία Κοντογιάννη, Θωμάς Κουκουλομάτης, Κυριάκος Σαρόγλου, Γιάννης Κέκερης, Φλώρα Σορώτου, Έλενα Τσαμαντά , Γκρισίλντα Γκέκα και Σπύρος Κοττέας οι οποίοι δούλεψαν με την εποπτεία των καθηγητριών κ.κ. Ειρήνης Δούναβη και Έφης Κριπούρη και τη στήριξη της Διευθύντριας του Γυμνασίου κ. Αικατερίνης Παπαδοπούλου.

Ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε ενεργά και στήριξε αυτή την προσπάθεια Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος , Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κ. Κυριακή Λαουλάκου, τόνισε μεταξύ άλλων:


«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα , να βρίσκομαι σε αυτό το χώρο που πραγματοποιείται σήμερα η εκδήλωση Ecomobility, της εκστρατείας αυτής για την οικολογική μετακίνηση που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά . Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά. ‘Αλλωστε, σήμερα μιλάνε οι μαθητές. Οι μαθητές που από πολύ νωρίς αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα και προσπαθούν να βρουν πρωτότυπες λύσεις και πολλές φορές μας διδάσκουν.

Σήμερα, λοιπόν, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής , είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.

Η οικολογική μετακίνηση , ή βιώσιμη κινητικότητα , δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, το skate board , τα ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι έκφραση αστικού πολιτισμού, γι΄ αυτό όλοι οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί, καινοτόμοι και τολμηροί, να μη φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέες πρακτικές, να προτείνουμε νέες λύσεις, να μη φοβόμαστε να αλλάξουμε. Οι μαθητές, άλλωστε, μας δίνουν το παράδειγμα. Ιδιαίτερα στην πόλη μας, τον Πειραιά που ασφυκτιά από το αυτοκίνητο, η βιώσιμη κινητικότητα είναι άμεσο ζητούμενο.

Το αυτοκίνητο, ακόμα και όταν δεν παράγει ρύπους κατά την κίνησή του, όπως είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καταλαμβάνει πολύτιμο δημόσιο χώρο, που είναι απαραίτητος για μια βιώσιμη γειτονιά, για μια ισορροπημένη ανθρώπινη κοινότητα. Επομένως, χρειάζεται να πάρουμε τολμηρά μέτρα για να υποκατασταθεί το αυτοκίνητο και να μειωθεί σημαντικά η χρήση του.
Όλοι μας, σήμερα, είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του περιβάλλοντος, εγώ ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δεσμεύομαι να δραστηριοποιηθώ έντονα για να προωθηθούν τα θέματα βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μας.

Σήμερα, όμως, οι μαθητές προτείνουν , οι φορείς ακούνε, η κοινωνία ευαισθητοποιείται και νομίζω ότι όλοι περιμένουμε να ακούσουμε τους μαθητές μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου