Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου περί «Σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανοικτή διαβούλευση που έληξε στις 13 Δεκεμβρίου, κανείς - επώνυμα - Λιμενικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, δεν τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Αντίθετα, όσοι έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, είχαν μία πρόταση βελτίωσης του σχεδίου.
Πιό κάτω, παρουσιάζουμε με τυχαία επιλογή μερικά από τα δεκάδες σχόλια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα όπου η Αιτιολογική Έκθεση περιγράφεται συνοπτικά με τα ακόλουθα:
"Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες , στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κύρια αποστολή του σώματος είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων. Επίσης, αποστολή του είναι ο έλεγχος σε ελληνικούς λιμένες των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και άλλων ισχυουσών διατάξεων.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία. Εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.
Οι οργανικές θέσεις του Στρατιωτικού Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αποτελούν εφεξής οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά βαθμό, κατηγορία, ειδικότητα, και αριθμό, και χωρίς να θίγεται το ιεραρχικό και ασφαλιστικό status που ισχύει σήμερα.
Προβλέπεται η κάθετη δομή της διοίκησης και οι βαθμοί των διοικούντων. Προβλέπεται ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθιερώνεται νέο σύστημα προμηθειών του".
Συνολικά μέσα στις 10 ημέρες της διαβούλευσης αναρτήθηκαν 271σχόλια. Τα περισσότερα σχόλια, συγκέντρωση η μετονομασία του Λιμενικού Σώματος.
Άρθρο 1 Μετονομασία Λιμενικού Σώματος-Υπαγωγή 40 Σχόλια
Άρθρο 2 Αποστολή19 Σχόλια Άρθρο 3 Τοπική αρμοδιότητα 28 Σχόλια
Άρθρο 4 Χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του προσωπικού του 10 Σχόλια
Άρθρο 5 Διάρθρωση5 Σχόλια Άρθρο 6 Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 19 Σχόλια
Άρθρο 7 Διάρθρωση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 4 Σχόλια
Άρθρο 8 Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων 13 Σχόλια
Άρθρο 9 Οργανική δύναμη – Προσωπικό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 14 Σχόλια
Άρθρο 10 Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων 5 Σχόλια
Άρθρο 11 Προϋπολογισμός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 9 Σχόλια
Άρθρο 12 Ασφάλιση προσωπικού9 ΣχόλιαΆρθρο 13 Ελεγκτήριο Δαπανών 10 Σχόλια
Άρθρο 14 Προμήθειες Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 9 Σχόλια
Άρθρο 15 Εξουσιοδοτικές διατάξεις 11 Σχόλια Άρθρο 16 Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις 3 Σχόλια Άρθρο 17 Τροποποίηση διατάξεων του ν.2800/2000 ΦΕΚ 41 Α3 Σχόλια
Άρθρο 18 Καταργούμενες διατάξεις 7 Σχόλια
Άρθρο 19 Έναρξη ισχύος
Μερικά από τα σχόλια
11 Δεκεμβρίου 2010, 13:12
ΜΗΝΑΣ ΤΑΤΑΛΙΔΗΣ
Είναι ευκαιρία με αυτό το νεοσυσταθέν σώμα να τεθούν τα θεμέλια μιας πολύ μεγάλης δύναμης που θα δρα αποτρεπτικά και σε κάθε απόπειρα καταπάτησης και λεηλάτησης του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας καθώς και στη διαφύλαξη των συνόρων της πανέμορφης πατρίδος που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι οριοθετημένα με ελαστικούς ιμάντες. Δεδομένου ότι η έκταση της νησιωτικής χώρας είναι εξίσου σημαντική σε έκταση και σημασία με την ηπειρωτική, το ερώτημα μου είναι εάν επαρκεί η προς ίδρυση δύναμη και κατά πόσον πρέπει να διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί κ.ο.κ τώρα και στο απώτερο μέλλον. Με εκτίμηση Μ.Τ.
12 Δεκεμβρίου 2010, 12:14
ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μόνιμος Σύνδεσμος Θεωρώ ότι είναι λάθος η αναφορά σε διεθνείς συμβάσεις, αφού κάποιες μπορεί να μην έχουν κυρωθεί, ούτε να κυρωθούν ποτέ για λόγους εθνικούς. Αν έχουν κυρωθεί, αποτελούν εσωτερικό δίκαιο.
12 Δεκεμβρίου 2010, 12:33
ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΖΩΝΕΣ Ή ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΝΑ ΄΄ΚΟΒΟΥΝ ΚΛΗΣΕΙΣ΄΄ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΥΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ9ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ).ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΜΕ ΜΟΝΑΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ.Η ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛ.ΑΣ.ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
9 Δεκεμβρίου 2010, 22:54
Γιάπρος Σπύρος
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2971/2001 λιμένας είναι έκταση ξηράς και θάλασσας η οποία καλείται Ζώνη λιμένα και διακρίνεται σε χερσαία και θαλάσσια.
είναι σαφές ότι η χερσαία ζώνη περιλαμβάνεται στο λιμένα και δεν χρειάζονται στο νόμο περιττές διατυπώσεις
Το κείμενο του άρθρου έρχεται σε αντίθεση με την αιτιολογική έκθεση
αν επιθυμείτε στην αρμοδιότητα του Λ.Σ. να περιλαμβάνονται και ναυπηγεία και λοιποί χώροι ναυτικού ενδιαφέροντος το κείμενο θα πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής
Η τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της, τα πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, όπως οι έννοιες αυτών καθορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, τους λιμένες και όσους χώρους εξομοιώνονται σε λιμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
Στο παρόν άρθρο θα πρέπει να καθοριστεί και ποιά ύλη εκφεύγει της αρμοδιότητας του Λ.Σ. με διαχωρισμό στα άφρακτα και στα περίφρακτα ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο Ν444/70
Σε ότι αφορά το θέμα του αιγιαλού και της παραλίας στο οποίο αναφέρονται οι αξιότιμοι συνομιλητές πράγματι αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ΛΣ και ΕΛΑΣ
Αρκετοί δεν έχουν κατανοήσει ότι ιστορικά η ανάθεση αρμοδιότητας στον Λιμενάρχη στο θέμα του αιγιαλού παραλίας δεν οφείλεται στον αστυνομικό ρόλο του Λ.Σ. αλλά στην ιδιότητα του Λιμενάρχη ως κατά τόπο εκπροσώπου του ΥΕΘΑ και της ναυτικής διοίκησης με σκοπό την προστασία των ακτών για λόγους εθνικής άμυνας και πολεμικής χρησιμοποίησης των ακτών
[37487/1540/11-05-1960 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1, 5887/16-07-1971 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1, Ν.Δ.3596/56,
Τέλος επί θεμάτων αιγιαλού αρμόδια είναι και η κτηματική υπηρεσία
Θα πρέπει το θέμα να τελειώσει με αυτό το νόμο και να ρυθμιστεί ξεκάθαρα
Βέβαια όπως προανέφερα σε άλλη τοποθέτηση μου δεν υφίσταται νομοθετικός ορισμός της ακτής.
Kατά τον Σταμάτη [βλέπε ΣΤΑΜΑΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 1968 σελ 28 ] ακτή [coast] θεωρείται η λωρίδα ξηράς που συμπίπτει στην έννοια του αιγιαλού [shore]
Όμως shore και coast στο εξωτερικό είναι δύο διαφορετικές έννοιες
http://en.wikipedia.org/wiki/Shore
http://en.wikipedia.org/wiki/Coast
Κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία θέση το Λ.Σ. σε θέματα γενικής αστυνόμευσης επί εδάφους [πλήν λιμένων και εξομοιούμενων χώρων] και καλό θα είναι να του αφαιρεθεί ακόμη και η αρμοδιότητα διοικητικών κυρώσεων η οποία να ανατεθεί στην Κτηματική Υπηρεσία
Άλλωστε όλη η διαδικασία εξαρτάται από την ΚΥΔ και τις αυτοψίες της οπότε είναι αρκετά γραφειοκρατικό για να επιτύχει τον προληπτικό του στόχο.
Επίσης
Προτείνω να περιληφθεί και άλλο άρθρο στο νόμο σχετικά με τις σχέσεις με τις άλλες αρχές και με τα καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τις άλλες αρχές προτείνω να περιληφθεούν οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 18 του Ν1481/84 ως ακολούθως
Σχέση με τις δικαστικές και άλλες αρχές.
1. Το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚ έχει υποχρέωση να εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και να συμμορφώνεται στις σχετικές εντολές των αρμόδιων δικαστών. Οι σχέσεις του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚ με τις δικαστικές αρχές, όταν ασκεί καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου και δημόσιου κατήγορου, ρυθμίζονται από τον οργανισμό δικαστηρίων και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
2. Οι υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛΑΚ εκτελούν μόνο τα έργα που σχετίζονται με την αποστολή του, όπως την καθορίζει ο νόμος και ο εσωτερικός κανονισμός.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν επιδίδουν δικόγραφα αστικών υποθέσεων. Τα έγγραφα ποινικής διαδικασίας που αφορούν το προσωπικό επιδίδονται με διαταγή του διοικητή της υπηρεσίας στη δύναμη της οποίας ανήκει ο κλητευόμενος.
4. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ν.π.δ.δ. και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάθε πληροφορία για ζητήματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
5. Το ΛΣ-ΕΛΑΚ εκτελεί μόνο τα έργα που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων τα σχέδια των οποίων έχουν προσυπογραφεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Σε ότι αφορά τα καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων είναι ευκαιρία να τεθεί το θέμα σε μια σωστή βάση
Όσον αφορά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος ανακριτικοί υπάλληλοι νοούνται
[σχετική βιβλιογραφία Η Προκαταρκτική Εξέταση Ηλία Π. Αλατσά, Προϊστάμενου Πταισματοδικείου Πειραιώς, Β΄έκδοση 2006 αλλά και οι ΑΠ 54/29, 1698/49 Εισαγγ Χίου και ΝΣΚ 353/1952] :
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Α.Ν. της 28/30 Οκτ. 1935 ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 594 του ΚΠΔ α)Οι προϊστάμενοι των λιμενικών αρχών είτε οι νόμιμοι αυτών αναπληρωταί ως και οι οπωσδήποτε υπό τας διαταγάς των υπηρετούντες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
β)Οι προϊστάμενοι των λιμενικών σταθμών υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και οι υπάλληλοι λιμένων, είτε οι νόμιμοι αυτών αναπληρωταί.
Σύμφωνα με το άρθρο 159 του Ν.Δ. 187/1973 οι προϊστάμενοι των λιμενικών αρχών και οι νόμιμοι αναπληρωτές τους καθώς και οι υπηρετούντες υπό τις διαταγές τους αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και αρχικελευστές του λιμενικού σώματος σχετικά με τα εγκλήματα που τελέστηκαν στην περιφέρειά τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 127 παρ. 1[γ] του Κώδικα προσωπικού Λ.Σ. [Ν. 3079/02] οι Διοικητές των Λιμενικών Τμημάτων και το προσωπικό αυτών ασκούν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους καθήκοντα γενικού ανακριτικού υπαλλήλου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου :
Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Ν.1729/87 και το άρθρο 41 παρ.1 του Ν3459/06 οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος κατά λόγο αρμοδιότητας για την αστυνόμευση έλεγχο και προανάκριση κατά τις διατάξεις των άρθρων 34 και 243 του Κ.Π.Δ. για τη διαπίστωση των παραβάσεων των νόμων περί ναρκωτικών
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΝΔ 420/1970 «Αλιευτικός Κώδιξ» τα Λιμενικά Όργανα του Κράτους για τις παραβάσεις των μέτρων του τρόπου αλιείας.
Σύμφωνα με τα άρθρα 165, 169, 174 ν. 2960/2001 τα Λιμενικά Όργανα ως προς το έγκλημα της λαθρεμπορίας.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι για κάθε κατηγορία Λιμενικής Υπηρεσίας [Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Τμήματα, Λιμενικοί Σταθμοί] ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου.
Επίσης η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων η οποία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα προσωπικού Λ.Σ. [Ν. 3079/02] λογίζεται ως παραγωγική σχολή ενώ σύμφωνα με το άρθρο 129 του ίδιου Κώδικα για τους Λιμενοφύλακες από την κατάταξή τους στη Σχολή Δόκιμων Λιμενοφυλάκων εφαρμόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες για τους Υπαξιωματικούς του Λ.Σ. διατάξεις, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον Κώδικα αυτόν.
Κατά τη γνώμη θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ανωτέρω διατάξεις και στο άρθρο 33 του ΚΠΔ να προστεθούν ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι ΑΠΑΝΤΕΣ οι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών Λ.Σ.
9 Δεκεμβρίου 2010, 11:17
ΝΗΡΕΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.
ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΛΣ.
ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ.
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΑΛΙΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)
ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, Η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΠΠ ΚΑΙ ΥΘΥΝΑΛ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
4 Δεκεμβρίου 2010, 16:50
ΝΙΚΟΣ ολα τα αρθρα ειναι πολύ καλά συγχαρητήρια στον υπουργό
14 Δεκεμβρίου 2010, 01:21
Exantas
Το Αρχηγείο στον Πειραιά? Πού? Μαζί με το ΥΘΥΝΑΛ?? Αφού οι δεσμοί αίματος διακόπτονται και υπάγεται στο ΥΠΠ. Εκτός και αν το κτίριο της Βασιλειάδη γίνει Αρχηγείο και μεταφερθούν όλες οι Υπηρεσίες εκεί (Επιτελικές & Επιχειρησιακές). Μάλλον το αλλάζουμε μέχρι να το ξανα αλλάξουμε.
14 Δεκεμβρίου 2010, 00:14
Αχαιός Μόνιμος Σύνδεσμος Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής (σχέτο)
8 Δεκεμβρίου 2010, 12:10
ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Το νέο Αρχηγείο του νέου σώματος θα πρέπει να εδρεύει σε διαφορετικό κτίριο από το Υ.Θ.Υ.Ν.Α.Λ. για να μην μπερδεύονται και συγχύζονται οι αρμοδιότητες του.
5 Δεκεμβρίου 2010, 18:32
ΙΩΑΝΝΗΣ
Μεγαλώνετε το όνομα, και μικραίνετε τις προσδοκίες
1. Το νέο σώμα θα στεγάζετε στον Πειραιά, δηλαδή μαζί με το ΥΕΝ.
Σημαίνει ότι μέχρι τώρα ήταν ανεξέλεγκτο και του βάζετε μπαμπούλα??
2. Η λιμενικό σώμα θα είναι (λάθος) η ακτοφυλακή.
Μέχρι τώρα διαβάζαμε Λιμενικό σώμα – Hellenic coast guard όπου τίποτε από τα δύο δεν ίσχυε και στην πράξη αλλά και σαν ορθή μετάφραση.
Με μια πρόχειρη ματιά διάβασα για Λιμενικό σώμα – Ελληνική ακτοφυλακή
Το θέμα δεν είναι να αλλάξετε το όνομα αλλά την λειτουργία του.
3. Σωστά η αστυνομική δραστηριότητα του σώματος πρέπει να διαχωρισθεί από ένα παραγωγικό υπουργείο, χωρίς να θίγονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες τουλάχιστον επί του παρόντος.
4. Στα αστυνομικά καθήκοντα του σώματος δεν μπορεί να είναι η αστυνόμευση σχεδόν ολόκληρων νησιών που είναι χτισμένα στην παραλία, ούτε να φορτώνουν τα βαπόρια. Π.χ Υπάρχει συμβάν στην παραλιακή της Χίου άσχετο με θάλασσα, και σχεδόν όλη η βάρδια είναι παρούσα, υπάρχει έτερο συμβάν στην θάλασσα και το αφήνουν να περιμένει, μέχρι να τελειώσουν από τους τσακωμούς στις καφετέριες, έρχεται βαπόρι της γραμμής και οι λιμενικοί με την σφυρίκτρα στο στόμα οδηγούν τα πρόβατα προς η εκτός πλοίου. Υπάρχουν άλλοι για τέτοιες εργασίες.
5. Οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα πλοία ( λιμεναρχεία)πρέπει να οργανώσουν και απλουστεύσουν τις διαδικασίες, και όχι να περιμένουμε από τις Ευρωπαικές υπηρεσίες. Φορτηγό πλοίο εσωτερικού σε μία ημέρα μπορεί να προσεγγίσει σε 3 λιμάνια η όρμους η απλά βράχους. Και στα 3 αυτά σημεία πρέπει ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά κλπ. Δηλαδή τι μπορεί ν’ αλλάξει σε 24 ώρες?. Οργανώστε τα λιμεναρχεία μεταξύ τους, ώστε να γίνεται η ροή πληροφοριών που εσείς θέλετε.
Σας θυμίζω ότι θαλαμηγοί που οργώνουν τα λιμάνια έχουν τουλάχιστον 15 ημέρες περιθώριο μέχρι να επισκεφθούν λιμεναχείο.
Ένα θέμα υπάρχει αυτό της φόρτωσης εκφόρτωσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθεί το κράτος σε αυτή την περίπτωση.
6. Η Εκπαίδευση των υπαλλήλων είναι πρώτιστη υποχρέωση. Κυττάξτε τι ζητάνε από τους ακόμα και προτοεισερχόμενους υπαλλήλους στην αγορά και πράξετε αναλόγως. Δεν γίνεται να μην μπορεί να γράψει μια απλή απόδειξη παραλαβής, και να την υπαγορεύει ο πολίτης. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν στου κασίδι το κεφάλι.
Στείλτε τους σε σχολεία οργανώστε σεμινάρια, για τα πλωτά πάρτε ναυτικούς, η κάντε τους ολίγον ναυτικούς…, και στις γραπτές εξετάσεις που δίνουν, μην τους τα δίνετε έτοιμα. Απλά τους κάνετε χειρότερους και μάλιστα παρά την θέληση πολλών, και το χειρότερο κατηγορούν το κράτος για το χάλι τους.
7. Η αστυνόμευση λιμενικών χώρων ανήκει στον οργανισμό λιμένος, διότι έτσι μόνον η διοίκηση του λιμανιού θα μπορέσει να προγραμματίσει με σωστά πρότυπα. Έχετε δει σε πολλά Ευρωπαϊκά λιμάνια ένστολους να κάνουν την δουλειά ιδιώτη??
8. Κάντε βάση για παραγωγική σκέψη και κρίση. Διδάξετε τους αξιοκρατία και σεβασμό. Ποιος? Είναι ένα θέμα
9. Σχολές Εμπορικού ναυτικού, είναι ευκαιρία να επανακτήσουν την αίγλη τους, και την παραγωγή ικανών αξιωματικών ακόμα και κατώτερων πληρωμάτων.
10. Είναι γεγονός ότι η μακρόχρονη παραμονή στην ίδια υπηρεσία και στον ίδιο τόπο, δημιουργούν χαρακτήρες αλλότριους, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους με την κακή έννοια που επικρατεί σήμερα.
Επειδή τα ανωτέρω πιθανόν να μην ηχούν ιδιαίτερα στον νομοθέτη, καλό είναι να κάνετε και μια βόλτα για να τα δείτε ιδίοις όμμασι.
Ο εθελοτυφλισμός βλάπτει σοβαρά την λειτουργία του.
Και στο τέλος μια μικρή πικρή ιστορία.
Η ασφάλεια του ΚΛΠ, καλεί Πλοίαρχο διότι υπάρχει καταγγελία για υπεξαίρεση θαλαμηγού,Συνοδεία τριών ευτυχώς χωρίς χειροπέδες, μεταφέρεται στο λιμενικό τμήμα, όπου ρωτούν τον Πλοίαρχο να τους πει, που βρίσκεται η θαλαμηγός. Ο πλοίαρχος χαμογελά και τους λέει να την βρείτε, διότι βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήταν 2 μήνες. Αυτοί συνεχίζουν τα ίδια, λες και έπιασαν χαζό λαβράκι. Μέχρι το βράδυ, δηλαδή για περισσότερες από 8 ώρες ήσαν απασχολημένοι πάνω από 5 άτομα, για ένα απλό πράγμα. Ένα τηλέφωνο στα λιμενικά τμήματα και θα έβρισκαν που είναι η υπεξαιρεθείσα… θαλαμηγός.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα κάνετε κάτι πιο λειτουργικό,διότι αρχίσατε λάθος κατά γενική ομολογία, επιτρέψτε μου, όμως λόγω χαρακτήρος να ευελπιστώ.
Με τιμή
4 Δεκεμβρίου 2010, 17:11
ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
«εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους»: Δηλαδή, αν μια Λιμενική Αρχή δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό ή μέσα και εξοπλισμό η ευθύνη θα είναι απκλειστικά και μόνο στο Αρχηγείο. Είναι σωστό και ρεαλιστικό αυτό?
14 Δεκεμβρίου 2010, 01:30
Αχαιός
Δεν νοείτε όλα αυτά τα καινούργια, τα εκσυγχρονιστικά και φυσικά μπροστά από τα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας με ένα σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής πρότυπο για την κοινωνία μας, να είναι συνδεδεμένο με τον Σ.Π.Κ, είναι σαν να πας να φορέσεις ένα καινούριο κουστούμι και να είναι όλο τρύπες η να είναι όλο λαδιές.
Άμεση απεμπλοκή από τον Σ.Π.Κ
13 Δεκεμβρίου 2010, 23:58
Ανδρέας Ν.
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, παρότι σημαντικές και σκόπιμες, δεν καλύπτουν το σύνολο των περιπτώσεων, όπου, κυρίως σε ότι αφορά την περιφέρεια, ένστολο προσωπικό εξυπηρετεί ανάγκες Υπηρεσιών του ΥΘΥΝΑΛ και αντίστοιχα πολιτικό προσωπικό υπηρετεί σε Υπηρεσίες που με το παρόν υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα προτείνονται τα κάτωθι:
1. Το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που υπηρετεί στις Διευθύνσεις Πληροφορικής, Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Ν.Τ.) και Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κατά την έκδοση του παρόντος νόμου, διατηρεί την οργανική του θέση στο ΥΘΥΝΑΛ και παραμένει ως αποσπασμένο στις ανωτέρω Διευθύνσεις, έως τη σύσταση αναλόγων Υπηρεσιών στο ΥΘΥΝΑΛ και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους.
2. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΘΥΝΑΛ που υπηρετούν σε Λιμεναρχεία ή σε υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, οι οποίες με την έκδοση του παρόντος υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός των Διευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου, θα δηλώσουν, εντός ενός έτους από την έκδοση του παρόντος νόμου, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την οργανική τους θέση στο ΥΘΥΝΑΛ, στελεχώνοντας την κεντρική ή περιφερειακές του υπηρεσίες ή παραρτήματα του Οίκου Ναύτου, άλλως η οργανική τους θέση μεταφέρεται αυτοδικαίως στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ).
3. Για τη στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και ειδικά για τη στελέχωση των λειτουργούντων εκτός του νομού Αττικής, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες των Σχολών, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
4. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης των Πλοηγικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και υπάγονται στην Πλοηγική Υπηρεσία, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Για τη στελέχωση των ανωτέρω Διοικητικών Υπηρεσιών θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
13 Δεκεμβρίου 2010, 16:55
ΠΑΣΚΕ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΘΥΝΑΛ
Θεωρούμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι θέτει το πλαίσιο, αφενός για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του δυναμικού και των υποδομών του Λιμενικού Σώματος, στο διακριτό αστυνομικό – επιχειρησιακό ρόλο του ως ένστολο σώμα, λειτουργώντας ενιαία με τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ) για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας συνόρων, και αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σε αμιγώς οικονομικό – παραγωγικό υπουργείο.
Εντούτοις, αναφορικά με το παρόν άρθρο εκτιμούμε ότι οι μεταβατικές διατάξεις του, παρότι σημαντικές και σκόπιμες, δεν καλύπτουν το σύνολο των περιπτώσεων, όπου, κυρίως σε ότι αφορά την περιφέρεια, ένστολο προσωπικό εξυπηρετεί ανάγκες Υπηρεσιών του ΥΘΥΝΑΛ και αντίστοιχα πολιτικό προσωπικό υπηρετεί σε Υπηρεσίες που με το παρόν υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα παρατίθενται οι κάτωθι απόψεις:
1. Το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που υπηρετεί στις Διευθύνσεις Πληροφορικής, Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Ν.Τ.) και Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κατά την έκδοση του παρόντος νόμου, διατηρεί την οργανική του θέση στο ΥΘΥΝΑΛ και παραμένει ως αποσπασμένο στις ανωτέρω Διευθύνσεις, έως τη σύσταση αναλόγων Υπηρεσιών στο ΥΘΥΝΑΛ και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους.
2. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΘΥΝΑΛ που υπηρετούν σε Λιμεναρχεία ή σε υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, οι οποίες με την έκδοση του παρόντος υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός των Διευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου, θα δηλώσουν, εντός ενός έτους από την έκδοση του παρόντος νόμου, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την οργανική τους θέση στο ΥΘΥΝΑΛ, στελεχώνοντας την κεντρική ή περιφερειακές του υπηρεσίες ή παραρτήματα του Οίκου Ναύτου, άλλως η οργανική τους θέση μεταφέρεται αυτοδικαίως στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ).
3. Για τη στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και ειδικά για τη στελέχωση των λειτουργούντων εκτός του νομού Αττικής, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες των Σχολών, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
4. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης των Πλοηγικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και υπάγονται στην Πλοηγική Υπηρεσία, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Για τη στελέχωση των ανωτέρω Διοικητικών Υπηρεσιών θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΠΑΣΚΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ & ΑΛΙΕΙΑΣ
13 Δεκεμβρίου 2010, 15:44
ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΦΑΝΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.
13 Δεκεμβρίου 2010, 11:57
Φάνης
Σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να εκφράσω τις ακόλουθες απόψεις:
α. Θα πρέπει να ορισθεί σαφές χρονοδιάγραμμα λήξης των αποσπάσεων του προσωπικού της Ακτοφυλακής ΣΕ ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και όχι μόνο στον Οίκο Ναύτου. Άρα στην παρ. 6 η αναφορά στον Οίκο Ναύτου θα πρέπει να αντικατασταθεί από γενική αναφορά σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και μάλιστα πιστεύω ότι το χρονικό διάστημα πρέπει να έιναι πολύ μικρότερο από δύο χρόνια που αναφέρεται τώρα – θα έλεγα 6 μήνες ή το πολύ ένας χρόνος. Εννοείται ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 9 που μιλάει γενικόλογα για καθορισμό της διάρκειας των αποσπάσεων με ΚΥΑ.
β. Συμφωνώ απολύτως με όσους προλαλήσαντες μίλησαν για απεμπλοκή των λιμεναρχείων από αρμοδιότητες του ΥΘΥΝΑΛ. Αυτές θα πρέπει να περάσουν σε υπηρεσίες των νέων Περιφερειών ή Δήμων, η συγκυρία είναι τέλεια τώρα με τον Καλλικράτη. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί πραγματικός και πλήρης διαχωρισμός των δύο Υπουργείων και φυσικά εννοείται ότι μόνο έτσι τα λιμεναρχεία θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σωστά στα καθήκοντα που μέχρι τώρα δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας λόγω δυσμενούς αναλογίας φόρτου εργασίας – υπάρχοντος προσωπικού.
13 Δεκεμβρίου 2010, 23:22
Ν.Γ.ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ
Θα συμφωνήσω με την άποψη για δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Επιτελικών Μελετών και Επιτελικού Σχεδιασμού, ανεξαρτήτως επιπέδου (Διεύθυνσης-Διοίκησης ή Τμήματος), καθώς αυτό λείπει πολύ από την υφιστάμενη Οργάνωση του Σώματος, με αποτέλεσμα την αδυναμία συντονισμού, παροχής τεχνογνωσίας στις υποδεέστερες Αρχές, ομοιομορφίας ενεργειών και την έλλειψη προτύπων σε πολλά επίπεδα. Απουσιάζει δηλαδή ένα είδος «Think tank» από την εν γένει διάρθρωση.
Αναφορικά με την γενικότερη διαίρεση του νέου Σώματος, εκτιμώ ότι σε ένα επιχειρησιακό Σώμα, όπως προορίζεται το ΛΣ-ΕΛΑΚ, απουσιάζουν οι Διοικήσεις (Επιχειρησιακές Δομές/Υπηρεσίες) ενώ δημιουργούνται πολλές Διευθύνσεις (επιτελικές Υπηρεσίες).
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
Άποψη μου, την οποία ανέκαθεν διατυπώνω, είναι ότι ο πρωτογενής φορέας επιθεώρησης για πιστοποίηση (έκδοσης πιστοποιητικού) των πλοίων πρέπει να διαφέρει από τον δευτερογενή, εκείνον δηλαδή που θα ελέγχει επιπρόσθετα/εκτάκτως τα πλοία και τα πληρώματα.
Στις περιπτώσεις όπου το πλοίο παρακολουθείται & από πλευράς κυβερνητικής πιστοποίησης από Α.Ο, οι έλεγχοι σήμερα είναι πιο ορθολογικοί αφού εμπίπτουν στο προαναφερόμενο πνεύμα & πρακτική. Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη διάρθρωση αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΕΠ σήμερα, ο οποίος λειτουργεί κυρίως ως πρωτογενής φορέας επιθεώρησης/ πιστοποίησης. Κρίνεται επιβεβλημένη η σύσταση φορέα Επιθεωρήσεων / ελέγχου των πλοίων, από σώμα άμεμπτων Αξιωματούχων (Ένστολων και μη), οι οποίοι θα έλεγχαν,ιδιαίτερα τα Ε/Γ πλοία σχεδόν με την χορήγηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από τους εξουσιοδοτημένους φορείς ή Οργανισμούς.
11 Δεκεμβρίου 2010, 23:21
ΣΤΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
Θεωρώ σκόπιμο να συσταθεί μια ακόμα Διεύθυνση, συγκεκριμένα Διεύθυνση Επιτελικών Μελετών και Επιτελικού Σχεδιασμού.
Αντικείμενο της Διεύθυνσης θα είναι: α)η διαρκής συλλογή στοιχείων από τις Υπηρεσίες του Λ.Σ.-Ε.Α, αλλά και μέσω άλλων δημοσίων φορέων για την σύνταξη επιτελικών μελετών σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του Σώματος, ώστε να εξετάζονται και να προτείνονται στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία εναλλακτικές λύσεις, η μελέτη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιτελικών σχεδίων με προοπτική 5ετίας τουλάχιστον, λαμβανομένων υπόψη των κοινωνικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και οι αναγκαίες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μέσων και του εξοπλισμού επι τη βάσει των προβλεπομένων αναγκών και της διερεύνησης των εξελίξεων στην αγορά.
β)ο αναγκαίος επιτελικός σχεδιασμός, επί τη βάσει των εγκεκριμένων προτάσεων/λύσεων από τις προαναφερθείσες μελέτες, μέσω του οποίου θα προβλέπεπονται οι απαραίτητες διαδικασίες σε θεσμικό ή νομικό επίπεδο ή και τεχνικό επίπεδο, οι συνέργειες με άλλους δημόσιους φορείς, οι συνέργειες με ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς, για την πραγματοποίηση των σκοπών και στόχων που θα θέτει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Εκτιμώ ότι η σύσταση και λειτουργία αυτής της Διεύθυνσης θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Λ.Σ.-Ε.Α. Προσθέτω ότι αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργεί και στην Αμερικανική Ακτοφυλακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανοικτή διαβούλευση που έληξε στις 13 Δεκεμβρίου, κανείς - επώνυμα - Λιμενικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, δεν τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Αντίθετα, όσοι έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, είχαν μία πρόταση βελτίωσης του σχεδίου.
Πιό κάτω, παρουσιάζουμε με τυχαία επιλογή μερικά από τα δεκάδες σχόλια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα όπου η Αιτιολογική Έκθεση περιγράφεται συνοπτικά με τα ακόλουθα:
"Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες , στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κύρια αποστολή του σώματος είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων. Επίσης, αποστολή του είναι ο έλεγχος σε ελληνικούς λιμένες των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και άλλων ισχυουσών διατάξεων.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία. Εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.
Οι οργανικές θέσεις του Στρατιωτικού Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αποτελούν εφεξής οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά βαθμό, κατηγορία, ειδικότητα, και αριθμό, και χωρίς να θίγεται το ιεραρχικό και ασφαλιστικό status που ισχύει σήμερα.
Προβλέπεται η κάθετη δομή της διοίκησης και οι βαθμοί των διοικούντων. Προβλέπεται ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθιερώνεται νέο σύστημα προμηθειών του".
Συνολικά μέσα στις 10 ημέρες της διαβούλευσης αναρτήθηκαν 271σχόλια. Τα περισσότερα σχόλια, συγκέντρωση η μετονομασία του Λιμενικού Σώματος.
Άρθρο 1 Μετονομασία Λιμενικού Σώματος-Υπαγωγή 40 Σχόλια
Άρθρο 2 Αποστολή19 Σχόλια Άρθρο 3 Τοπική αρμοδιότητα 28 Σχόλια
Άρθρο 4 Χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του προσωπικού του 10 Σχόλια
Άρθρο 5 Διάρθρωση5 Σχόλια Άρθρο 6 Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 19 Σχόλια
Άρθρο 7 Διάρθρωση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 4 Σχόλια
Άρθρο 8 Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων 13 Σχόλια
Άρθρο 9 Οργανική δύναμη – Προσωπικό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 14 Σχόλια
Άρθρο 10 Διοίκηση – Βαθμοί Διοικούντων 5 Σχόλια
Άρθρο 11 Προϋπολογισμός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 9 Σχόλια
Άρθρο 12 Ασφάλιση προσωπικού9 ΣχόλιαΆρθρο 13 Ελεγκτήριο Δαπανών 10 Σχόλια
Άρθρο 14 Προμήθειες Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 9 Σχόλια
Άρθρο 15 Εξουσιοδοτικές διατάξεις 11 Σχόλια Άρθρο 16 Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις 3 Σχόλια Άρθρο 17 Τροποποίηση διατάξεων του ν.2800/2000 ΦΕΚ 41 Α3 Σχόλια
Άρθρο 18 Καταργούμενες διατάξεις 7 Σχόλια
Άρθρο 19 Έναρξη ισχύος
Μερικά από τα σχόλια
11 Δεκεμβρίου 2010, 13:12
ΜΗΝΑΣ ΤΑΤΑΛΙΔΗΣ
Είναι ευκαιρία με αυτό το νεοσυσταθέν σώμα να τεθούν τα θεμέλια μιας πολύ μεγάλης δύναμης που θα δρα αποτρεπτικά και σε κάθε απόπειρα καταπάτησης και λεηλάτησης του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας καθώς και στη διαφύλαξη των συνόρων της πανέμορφης πατρίδος που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι οριοθετημένα με ελαστικούς ιμάντες. Δεδομένου ότι η έκταση της νησιωτικής χώρας είναι εξίσου σημαντική σε έκταση και σημασία με την ηπειρωτική, το ερώτημα μου είναι εάν επαρκεί η προς ίδρυση δύναμη και κατά πόσον πρέπει να διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί κ.ο.κ τώρα και στο απώτερο μέλλον. Με εκτίμηση Μ.Τ.
12 Δεκεμβρίου 2010, 12:14
ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μόνιμος Σύνδεσμος Θεωρώ ότι είναι λάθος η αναφορά σε διεθνείς συμβάσεις, αφού κάποιες μπορεί να μην έχουν κυρωθεί, ούτε να κυρωθούν ποτέ για λόγους εθνικούς. Αν έχουν κυρωθεί, αποτελούν εσωτερικό δίκαιο.
12 Δεκεμβρίου 2010, 12:33
ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΖΩΝΕΣ Ή ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΝΑ ΄΄ΚΟΒΟΥΝ ΚΛΗΣΕΙΣ΄΄ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΥΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ9ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ).ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΜΕ ΜΟΝΑΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ.Η ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛ.ΑΣ.ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
9 Δεκεμβρίου 2010, 22:54
Γιάπρος Σπύρος
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2971/2001 λιμένας είναι έκταση ξηράς και θάλασσας η οποία καλείται Ζώνη λιμένα και διακρίνεται σε χερσαία και θαλάσσια.
είναι σαφές ότι η χερσαία ζώνη περιλαμβάνεται στο λιμένα και δεν χρειάζονται στο νόμο περιττές διατυπώσεις
Το κείμενο του άρθρου έρχεται σε αντίθεση με την αιτιολογική έκθεση
αν επιθυμείτε στην αρμοδιότητα του Λ.Σ. να περιλαμβάνονται και ναυπηγεία και λοιποί χώροι ναυτικού ενδιαφέροντος το κείμενο θα πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής
Η τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της, τα πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, όπως οι έννοιες αυτών καθορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, τους λιμένες και όσους χώρους εξομοιώνονται σε λιμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
Στο παρόν άρθρο θα πρέπει να καθοριστεί και ποιά ύλη εκφεύγει της αρμοδιότητας του Λ.Σ. με διαχωρισμό στα άφρακτα και στα περίφρακτα ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο Ν444/70
Σε ότι αφορά το θέμα του αιγιαλού και της παραλίας στο οποίο αναφέρονται οι αξιότιμοι συνομιλητές πράγματι αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ΛΣ και ΕΛΑΣ
Αρκετοί δεν έχουν κατανοήσει ότι ιστορικά η ανάθεση αρμοδιότητας στον Λιμενάρχη στο θέμα του αιγιαλού παραλίας δεν οφείλεται στον αστυνομικό ρόλο του Λ.Σ. αλλά στην ιδιότητα του Λιμενάρχη ως κατά τόπο εκπροσώπου του ΥΕΘΑ και της ναυτικής διοίκησης με σκοπό την προστασία των ακτών για λόγους εθνικής άμυνας και πολεμικής χρησιμοποίησης των ακτών
[37487/1540/11-05-1960 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1, 5887/16-07-1971 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1, Ν.Δ.3596/56,
Τέλος επί θεμάτων αιγιαλού αρμόδια είναι και η κτηματική υπηρεσία
Θα πρέπει το θέμα να τελειώσει με αυτό το νόμο και να ρυθμιστεί ξεκάθαρα
Βέβαια όπως προανέφερα σε άλλη τοποθέτηση μου δεν υφίσταται νομοθετικός ορισμός της ακτής.
Kατά τον Σταμάτη [βλέπε ΣΤΑΜΑΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 1968 σελ 28 ] ακτή [coast] θεωρείται η λωρίδα ξηράς που συμπίπτει στην έννοια του αιγιαλού [shore]
Όμως shore και coast στο εξωτερικό είναι δύο διαφορετικές έννοιες
http://en.wikipedia.org/wiki/Shore
http://en.wikipedia.org/wiki/Coast
Κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία θέση το Λ.Σ. σε θέματα γενικής αστυνόμευσης επί εδάφους [πλήν λιμένων και εξομοιούμενων χώρων] και καλό θα είναι να του αφαιρεθεί ακόμη και η αρμοδιότητα διοικητικών κυρώσεων η οποία να ανατεθεί στην Κτηματική Υπηρεσία
Άλλωστε όλη η διαδικασία εξαρτάται από την ΚΥΔ και τις αυτοψίες της οπότε είναι αρκετά γραφειοκρατικό για να επιτύχει τον προληπτικό του στόχο.
Επίσης
Προτείνω να περιληφθεί και άλλο άρθρο στο νόμο σχετικά με τις σχέσεις με τις άλλες αρχές και με τα καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τις άλλες αρχές προτείνω να περιληφθεούν οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 18 του Ν1481/84 ως ακολούθως
Σχέση με τις δικαστικές και άλλες αρχές.
1. Το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚ έχει υποχρέωση να εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και να συμμορφώνεται στις σχετικές εντολές των αρμόδιων δικαστών. Οι σχέσεις του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚ με τις δικαστικές αρχές, όταν ασκεί καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου και δημόσιου κατήγορου, ρυθμίζονται από τον οργανισμό δικαστηρίων και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
2. Οι υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛΑΚ εκτελούν μόνο τα έργα που σχετίζονται με την αποστολή του, όπως την καθορίζει ο νόμος και ο εσωτερικός κανονισμός.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν επιδίδουν δικόγραφα αστικών υποθέσεων. Τα έγγραφα ποινικής διαδικασίας που αφορούν το προσωπικό επιδίδονται με διαταγή του διοικητή της υπηρεσίας στη δύναμη της οποίας ανήκει ο κλητευόμενος.
4. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ν.π.δ.δ. και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάθε πληροφορία για ζητήματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
5. Το ΛΣ-ΕΛΑΚ εκτελεί μόνο τα έργα που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων τα σχέδια των οποίων έχουν προσυπογραφεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Σε ότι αφορά τα καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων είναι ευκαιρία να τεθεί το θέμα σε μια σωστή βάση
Όσον αφορά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος ανακριτικοί υπάλληλοι νοούνται
[σχετική βιβλιογραφία Η Προκαταρκτική Εξέταση Ηλία Π. Αλατσά, Προϊστάμενου Πταισματοδικείου Πειραιώς, Β΄έκδοση 2006 αλλά και οι ΑΠ 54/29, 1698/49 Εισαγγ Χίου και ΝΣΚ 353/1952] :
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Α.Ν. της 28/30 Οκτ. 1935 ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 594 του ΚΠΔ α)Οι προϊστάμενοι των λιμενικών αρχών είτε οι νόμιμοι αυτών αναπληρωταί ως και οι οπωσδήποτε υπό τας διαταγάς των υπηρετούντες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
β)Οι προϊστάμενοι των λιμενικών σταθμών υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και οι υπάλληλοι λιμένων, είτε οι νόμιμοι αυτών αναπληρωταί.
Σύμφωνα με το άρθρο 159 του Ν.Δ. 187/1973 οι προϊστάμενοι των λιμενικών αρχών και οι νόμιμοι αναπληρωτές τους καθώς και οι υπηρετούντες υπό τις διαταγές τους αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και αρχικελευστές του λιμενικού σώματος σχετικά με τα εγκλήματα που τελέστηκαν στην περιφέρειά τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 127 παρ. 1[γ] του Κώδικα προσωπικού Λ.Σ. [Ν. 3079/02] οι Διοικητές των Λιμενικών Τμημάτων και το προσωπικό αυτών ασκούν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους καθήκοντα γενικού ανακριτικού υπαλλήλου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου :
Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Ν.1729/87 και το άρθρο 41 παρ.1 του Ν3459/06 οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος κατά λόγο αρμοδιότητας για την αστυνόμευση έλεγχο και προανάκριση κατά τις διατάξεις των άρθρων 34 και 243 του Κ.Π.Δ. για τη διαπίστωση των παραβάσεων των νόμων περί ναρκωτικών
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΝΔ 420/1970 «Αλιευτικός Κώδιξ» τα Λιμενικά Όργανα του Κράτους για τις παραβάσεις των μέτρων του τρόπου αλιείας.
Σύμφωνα με τα άρθρα 165, 169, 174 ν. 2960/2001 τα Λιμενικά Όργανα ως προς το έγκλημα της λαθρεμπορίας.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι για κάθε κατηγορία Λιμενικής Υπηρεσίας [Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Τμήματα, Λιμενικοί Σταθμοί] ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου.
Επίσης η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων η οποία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα προσωπικού Λ.Σ. [Ν. 3079/02] λογίζεται ως παραγωγική σχολή ενώ σύμφωνα με το άρθρο 129 του ίδιου Κώδικα για τους Λιμενοφύλακες από την κατάταξή τους στη Σχολή Δόκιμων Λιμενοφυλάκων εφαρμόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες για τους Υπαξιωματικούς του Λ.Σ. διατάξεις, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον Κώδικα αυτόν.
Κατά τη γνώμη θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ανωτέρω διατάξεις και στο άρθρο 33 του ΚΠΔ να προστεθούν ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι ΑΠΑΝΤΕΣ οι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών Λ.Σ.
9 Δεκεμβρίου 2010, 11:17
ΝΗΡΕΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.
ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΛΣ.
ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ.
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΑΛΙΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)
ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, Η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΠΠ ΚΑΙ ΥΘΥΝΑΛ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
4 Δεκεμβρίου 2010, 16:50
ΝΙΚΟΣ ολα τα αρθρα ειναι πολύ καλά συγχαρητήρια στον υπουργό
14 Δεκεμβρίου 2010, 01:21
Exantas
Το Αρχηγείο στον Πειραιά? Πού? Μαζί με το ΥΘΥΝΑΛ?? Αφού οι δεσμοί αίματος διακόπτονται και υπάγεται στο ΥΠΠ. Εκτός και αν το κτίριο της Βασιλειάδη γίνει Αρχηγείο και μεταφερθούν όλες οι Υπηρεσίες εκεί (Επιτελικές & Επιχειρησιακές). Μάλλον το αλλάζουμε μέχρι να το ξανα αλλάξουμε.
14 Δεκεμβρίου 2010, 00:14
Αχαιός Μόνιμος Σύνδεσμος Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής (σχέτο)
8 Δεκεμβρίου 2010, 12:10
ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Το νέο Αρχηγείο του νέου σώματος θα πρέπει να εδρεύει σε διαφορετικό κτίριο από το Υ.Θ.Υ.Ν.Α.Λ. για να μην μπερδεύονται και συγχύζονται οι αρμοδιότητες του.
5 Δεκεμβρίου 2010, 18:32
ΙΩΑΝΝΗΣ
Μεγαλώνετε το όνομα, και μικραίνετε τις προσδοκίες
1. Το νέο σώμα θα στεγάζετε στον Πειραιά, δηλαδή μαζί με το ΥΕΝ.
Σημαίνει ότι μέχρι τώρα ήταν ανεξέλεγκτο και του βάζετε μπαμπούλα??
2. Η λιμενικό σώμα θα είναι (λάθος) η ακτοφυλακή.
Μέχρι τώρα διαβάζαμε Λιμενικό σώμα – Hellenic coast guard όπου τίποτε από τα δύο δεν ίσχυε και στην πράξη αλλά και σαν ορθή μετάφραση.
Με μια πρόχειρη ματιά διάβασα για Λιμενικό σώμα – Ελληνική ακτοφυλακή
Το θέμα δεν είναι να αλλάξετε το όνομα αλλά την λειτουργία του.
3. Σωστά η αστυνομική δραστηριότητα του σώματος πρέπει να διαχωρισθεί από ένα παραγωγικό υπουργείο, χωρίς να θίγονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες τουλάχιστον επί του παρόντος.
4. Στα αστυνομικά καθήκοντα του σώματος δεν μπορεί να είναι η αστυνόμευση σχεδόν ολόκληρων νησιών που είναι χτισμένα στην παραλία, ούτε να φορτώνουν τα βαπόρια. Π.χ Υπάρχει συμβάν στην παραλιακή της Χίου άσχετο με θάλασσα, και σχεδόν όλη η βάρδια είναι παρούσα, υπάρχει έτερο συμβάν στην θάλασσα και το αφήνουν να περιμένει, μέχρι να τελειώσουν από τους τσακωμούς στις καφετέριες, έρχεται βαπόρι της γραμμής και οι λιμενικοί με την σφυρίκτρα στο στόμα οδηγούν τα πρόβατα προς η εκτός πλοίου. Υπάρχουν άλλοι για τέτοιες εργασίες.
5. Οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα πλοία ( λιμεναρχεία)πρέπει να οργανώσουν και απλουστεύσουν τις διαδικασίες, και όχι να περιμένουμε από τις Ευρωπαικές υπηρεσίες. Φορτηγό πλοίο εσωτερικού σε μία ημέρα μπορεί να προσεγγίσει σε 3 λιμάνια η όρμους η απλά βράχους. Και στα 3 αυτά σημεία πρέπει ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά κλπ. Δηλαδή τι μπορεί ν’ αλλάξει σε 24 ώρες?. Οργανώστε τα λιμεναρχεία μεταξύ τους, ώστε να γίνεται η ροή πληροφοριών που εσείς θέλετε.
Σας θυμίζω ότι θαλαμηγοί που οργώνουν τα λιμάνια έχουν τουλάχιστον 15 ημέρες περιθώριο μέχρι να επισκεφθούν λιμεναχείο.
Ένα θέμα υπάρχει αυτό της φόρτωσης εκφόρτωσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθεί το κράτος σε αυτή την περίπτωση.
6. Η Εκπαίδευση των υπαλλήλων είναι πρώτιστη υποχρέωση. Κυττάξτε τι ζητάνε από τους ακόμα και προτοεισερχόμενους υπαλλήλους στην αγορά και πράξετε αναλόγως. Δεν γίνεται να μην μπορεί να γράψει μια απλή απόδειξη παραλαβής, και να την υπαγορεύει ο πολίτης. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν στου κασίδι το κεφάλι.
Στείλτε τους σε σχολεία οργανώστε σεμινάρια, για τα πλωτά πάρτε ναυτικούς, η κάντε τους ολίγον ναυτικούς…, και στις γραπτές εξετάσεις που δίνουν, μην τους τα δίνετε έτοιμα. Απλά τους κάνετε χειρότερους και μάλιστα παρά την θέληση πολλών, και το χειρότερο κατηγορούν το κράτος για το χάλι τους.
7. Η αστυνόμευση λιμενικών χώρων ανήκει στον οργανισμό λιμένος, διότι έτσι μόνον η διοίκηση του λιμανιού θα μπορέσει να προγραμματίσει με σωστά πρότυπα. Έχετε δει σε πολλά Ευρωπαϊκά λιμάνια ένστολους να κάνουν την δουλειά ιδιώτη??
8. Κάντε βάση για παραγωγική σκέψη και κρίση. Διδάξετε τους αξιοκρατία και σεβασμό. Ποιος? Είναι ένα θέμα
9. Σχολές Εμπορικού ναυτικού, είναι ευκαιρία να επανακτήσουν την αίγλη τους, και την παραγωγή ικανών αξιωματικών ακόμα και κατώτερων πληρωμάτων.
10. Είναι γεγονός ότι η μακρόχρονη παραμονή στην ίδια υπηρεσία και στον ίδιο τόπο, δημιουργούν χαρακτήρες αλλότριους, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους με την κακή έννοια που επικρατεί σήμερα.
Επειδή τα ανωτέρω πιθανόν να μην ηχούν ιδιαίτερα στον νομοθέτη, καλό είναι να κάνετε και μια βόλτα για να τα δείτε ιδίοις όμμασι.
Ο εθελοτυφλισμός βλάπτει σοβαρά την λειτουργία του.
Και στο τέλος μια μικρή πικρή ιστορία.
Η ασφάλεια του ΚΛΠ, καλεί Πλοίαρχο διότι υπάρχει καταγγελία για υπεξαίρεση θαλαμηγού,Συνοδεία τριών ευτυχώς χωρίς χειροπέδες, μεταφέρεται στο λιμενικό τμήμα, όπου ρωτούν τον Πλοίαρχο να τους πει, που βρίσκεται η θαλαμηγός. Ο πλοίαρχος χαμογελά και τους λέει να την βρείτε, διότι βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήταν 2 μήνες. Αυτοί συνεχίζουν τα ίδια, λες και έπιασαν χαζό λαβράκι. Μέχρι το βράδυ, δηλαδή για περισσότερες από 8 ώρες ήσαν απασχολημένοι πάνω από 5 άτομα, για ένα απλό πράγμα. Ένα τηλέφωνο στα λιμενικά τμήματα και θα έβρισκαν που είναι η υπεξαιρεθείσα… θαλαμηγός.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα κάνετε κάτι πιο λειτουργικό,διότι αρχίσατε λάθος κατά γενική ομολογία, επιτρέψτε μου, όμως λόγω χαρακτήρος να ευελπιστώ.
Με τιμή
4 Δεκεμβρίου 2010, 17:11
ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
«εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους»: Δηλαδή, αν μια Λιμενική Αρχή δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό ή μέσα και εξοπλισμό η ευθύνη θα είναι απκλειστικά και μόνο στο Αρχηγείο. Είναι σωστό και ρεαλιστικό αυτό?
14 Δεκεμβρίου 2010, 01:30
Αχαιός
Δεν νοείτε όλα αυτά τα καινούργια, τα εκσυγχρονιστικά και φυσικά μπροστά από τα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας με ένα σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής πρότυπο για την κοινωνία μας, να είναι συνδεδεμένο με τον Σ.Π.Κ, είναι σαν να πας να φορέσεις ένα καινούριο κουστούμι και να είναι όλο τρύπες η να είναι όλο λαδιές.
Άμεση απεμπλοκή από τον Σ.Π.Κ
13 Δεκεμβρίου 2010, 23:58
Ανδρέας Ν.
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, παρότι σημαντικές και σκόπιμες, δεν καλύπτουν το σύνολο των περιπτώσεων, όπου, κυρίως σε ότι αφορά την περιφέρεια, ένστολο προσωπικό εξυπηρετεί ανάγκες Υπηρεσιών του ΥΘΥΝΑΛ και αντίστοιχα πολιτικό προσωπικό υπηρετεί σε Υπηρεσίες που με το παρόν υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα προτείνονται τα κάτωθι:
1. Το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που υπηρετεί στις Διευθύνσεις Πληροφορικής, Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Ν.Τ.) και Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κατά την έκδοση του παρόντος νόμου, διατηρεί την οργανική του θέση στο ΥΘΥΝΑΛ και παραμένει ως αποσπασμένο στις ανωτέρω Διευθύνσεις, έως τη σύσταση αναλόγων Υπηρεσιών στο ΥΘΥΝΑΛ και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους.
2. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΘΥΝΑΛ που υπηρετούν σε Λιμεναρχεία ή σε υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, οι οποίες με την έκδοση του παρόντος υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός των Διευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου, θα δηλώσουν, εντός ενός έτους από την έκδοση του παρόντος νόμου, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την οργανική τους θέση στο ΥΘΥΝΑΛ, στελεχώνοντας την κεντρική ή περιφερειακές του υπηρεσίες ή παραρτήματα του Οίκου Ναύτου, άλλως η οργανική τους θέση μεταφέρεται αυτοδικαίως στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ).
3. Για τη στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και ειδικά για τη στελέχωση των λειτουργούντων εκτός του νομού Αττικής, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες των Σχολών, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
4. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης των Πλοηγικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και υπάγονται στην Πλοηγική Υπηρεσία, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Για τη στελέχωση των ανωτέρω Διοικητικών Υπηρεσιών θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
13 Δεκεμβρίου 2010, 16:55
ΠΑΣΚΕ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΘΥΝΑΛ
Θεωρούμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι θέτει το πλαίσιο, αφενός για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του δυναμικού και των υποδομών του Λιμενικού Σώματος, στο διακριτό αστυνομικό – επιχειρησιακό ρόλο του ως ένστολο σώμα, λειτουργώντας ενιαία με τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ) για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας συνόρων, και αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σε αμιγώς οικονομικό – παραγωγικό υπουργείο.
Εντούτοις, αναφορικά με το παρόν άρθρο εκτιμούμε ότι οι μεταβατικές διατάξεις του, παρότι σημαντικές και σκόπιμες, δεν καλύπτουν το σύνολο των περιπτώσεων, όπου, κυρίως σε ότι αφορά την περιφέρεια, ένστολο προσωπικό εξυπηρετεί ανάγκες Υπηρεσιών του ΥΘΥΝΑΛ και αντίστοιχα πολιτικό προσωπικό υπηρετεί σε Υπηρεσίες που με το παρόν υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα παρατίθενται οι κάτωθι απόψεις:
1. Το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που υπηρετεί στις Διευθύνσεις Πληροφορικής, Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Ν.Τ.) και Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κατά την έκδοση του παρόντος νόμου, διατηρεί την οργανική του θέση στο ΥΘΥΝΑΛ και παραμένει ως αποσπασμένο στις ανωτέρω Διευθύνσεις, έως τη σύσταση αναλόγων Υπηρεσιών στο ΥΘΥΝΑΛ και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός έτους.
2. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΘΥΝΑΛ που υπηρετούν σε Λιμεναρχεία ή σε υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, οι οποίες με την έκδοση του παρόντος υπάγονται στο Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός των Διευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου, θα δηλώσουν, εντός ενός έτους από την έκδοση του παρόντος νόμου, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την οργανική τους θέση στο ΥΘΥΝΑΛ, στελεχώνοντας την κεντρική ή περιφερειακές του υπηρεσίες ή παραρτήματα του Οίκου Ναύτου, άλλως η οργανική τους θέση μεταφέρεται αυτοδικαίως στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ).
3. Για τη στελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και ειδικά για τη στελέχωση των λειτουργούντων εκτός του νομού Αττικής, Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ, θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες των Σχολών, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
4. Τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που καλύπτουν τις ανάγκες στελέχωσης των Πλοηγικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και υπάγονται στην Πλοηγική Υπηρεσία, δεν μπορούν να παραμείνουν αποσπασμένα στο ΥΘΥΝΑΛ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Για τη στελέχωση των ανωτέρω Διοικητικών Υπηρεσιών θα προσληφθεί προσωπικό με μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΠΑΣΚΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ & ΑΛΙΕΙΑΣ
13 Δεκεμβρίου 2010, 15:44
ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΦΑΝΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.
13 Δεκεμβρίου 2010, 11:57
Φάνης
Σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να εκφράσω τις ακόλουθες απόψεις:
α. Θα πρέπει να ορισθεί σαφές χρονοδιάγραμμα λήξης των αποσπάσεων του προσωπικού της Ακτοφυλακής ΣΕ ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και όχι μόνο στον Οίκο Ναύτου. Άρα στην παρ. 6 η αναφορά στον Οίκο Ναύτου θα πρέπει να αντικατασταθεί από γενική αναφορά σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ και μάλιστα πιστεύω ότι το χρονικό διάστημα πρέπει να έιναι πολύ μικρότερο από δύο χρόνια που αναφέρεται τώρα – θα έλεγα 6 μήνες ή το πολύ ένας χρόνος. Εννοείται ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 9 που μιλάει γενικόλογα για καθορισμό της διάρκειας των αποσπάσεων με ΚΥΑ.
β. Συμφωνώ απολύτως με όσους προλαλήσαντες μίλησαν για απεμπλοκή των λιμεναρχείων από αρμοδιότητες του ΥΘΥΝΑΛ. Αυτές θα πρέπει να περάσουν σε υπηρεσίες των νέων Περιφερειών ή Δήμων, η συγκυρία είναι τέλεια τώρα με τον Καλλικράτη. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί πραγματικός και πλήρης διαχωρισμός των δύο Υπουργείων και φυσικά εννοείται ότι μόνο έτσι τα λιμεναρχεία θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σωστά στα καθήκοντα που μέχρι τώρα δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας λόγω δυσμενούς αναλογίας φόρτου εργασίας – υπάρχοντος προσωπικού.
13 Δεκεμβρίου 2010, 23:22
Ν.Γ.ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ
Θα συμφωνήσω με την άποψη για δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας και Υπηρεσίας Επιτελικών Μελετών και Επιτελικού Σχεδιασμού, ανεξαρτήτως επιπέδου (Διεύθυνσης-Διοίκησης ή Τμήματος), καθώς αυτό λείπει πολύ από την υφιστάμενη Οργάνωση του Σώματος, με αποτέλεσμα την αδυναμία συντονισμού, παροχής τεχνογνωσίας στις υποδεέστερες Αρχές, ομοιομορφίας ενεργειών και την έλλειψη προτύπων σε πολλά επίπεδα. Απουσιάζει δηλαδή ένα είδος «Think tank» από την εν γένει διάρθρωση.
Αναφορικά με την γενικότερη διαίρεση του νέου Σώματος, εκτιμώ ότι σε ένα επιχειρησιακό Σώμα, όπως προορίζεται το ΛΣ-ΕΛΑΚ, απουσιάζουν οι Διοικήσεις (Επιχειρησιακές Δομές/Υπηρεσίες) ενώ δημιουργούνται πολλές Διευθύνσεις (επιτελικές Υπηρεσίες).
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
Άποψη μου, την οποία ανέκαθεν διατυπώνω, είναι ότι ο πρωτογενής φορέας επιθεώρησης για πιστοποίηση (έκδοσης πιστοποιητικού) των πλοίων πρέπει να διαφέρει από τον δευτερογενή, εκείνον δηλαδή που θα ελέγχει επιπρόσθετα/εκτάκτως τα πλοία και τα πληρώματα.
Στις περιπτώσεις όπου το πλοίο παρακολουθείται & από πλευράς κυβερνητικής πιστοποίησης από Α.Ο, οι έλεγχοι σήμερα είναι πιο ορθολογικοί αφού εμπίπτουν στο προαναφερόμενο πνεύμα & πρακτική. Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη διάρθρωση αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΕΠ σήμερα, ο οποίος λειτουργεί κυρίως ως πρωτογενής φορέας επιθεώρησης/ πιστοποίησης. Κρίνεται επιβεβλημένη η σύσταση φορέα Επιθεωρήσεων / ελέγχου των πλοίων, από σώμα άμεμπτων Αξιωματούχων (Ένστολων και μη), οι οποίοι θα έλεγχαν,ιδιαίτερα τα Ε/Γ πλοία σχεδόν με την χορήγηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από τους εξουσιοδοτημένους φορείς ή Οργανισμούς.
11 Δεκεμβρίου 2010, 23:21
ΣΤΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
Θεωρώ σκόπιμο να συσταθεί μια ακόμα Διεύθυνση, συγκεκριμένα Διεύθυνση Επιτελικών Μελετών και Επιτελικού Σχεδιασμού.
Αντικείμενο της Διεύθυνσης θα είναι: α)η διαρκής συλλογή στοιχείων από τις Υπηρεσίες του Λ.Σ.-Ε.Α, αλλά και μέσω άλλων δημοσίων φορέων για την σύνταξη επιτελικών μελετών σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του Σώματος, ώστε να εξετάζονται και να προτείνονται στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία εναλλακτικές λύσεις, η μελέτη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιτελικών σχεδίων με προοπτική 5ετίας τουλάχιστον, λαμβανομένων υπόψη των κοινωνικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και οι αναγκαίες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μέσων και του εξοπλισμού επι τη βάσει των προβλεπομένων αναγκών και της διερεύνησης των εξελίξεων στην αγορά.
β)ο αναγκαίος επιτελικός σχεδιασμός, επί τη βάσει των εγκεκριμένων προτάσεων/λύσεων από τις προαναφερθείσες μελέτες, μέσω του οποίου θα προβλέπεπονται οι απαραίτητες διαδικασίες σε θεσμικό ή νομικό επίπεδο ή και τεχνικό επίπεδο, οι συνέργειες με άλλους δημόσιους φορείς, οι συνέργειες με ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς, για την πραγματοποίηση των σκοπών και στόχων που θα θέτει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Εκτιμώ ότι η σύσταση και λειτουργία αυτής της Διεύθυνσης θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Λ.Σ.-Ε.Α. Προσθέτω ότι αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργεί και στην Αμερικανική Ακτοφυλακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου