Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

BΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ...ΑΚΟΜΑ!

Η Δημοτικές Αρχές στον Πειραιά πέφτουνε μα τα σκουπίδια μένουν...  Και βέβαια μπορεί να πέρασαν οι πρώτες 60 ...ελπιδοφόρες ημέρες της νέας δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον κ. Μιχαλολιάκο, αλλά ο πρώην βουλευτής της Ν.Δημοκρατίας δεν κατάφερε ακόμα να "εξαϋλώσει" τους τόνους των σκουπιδιών που ετοιμάζουν τον σαρακοστιανό διάκοσμο του πρώτου λιμανιού της χώρας. 

Έντονη υπήρξε η αποδοκιμασία του Γιάννη Μίχα, ο οποίος είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 πρώτων ημερών, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η νέα διοίκηση του δήμου Πειραιά είχε
δεσμευθεί ότι θα καθαρίσει την πόλη του Πειραιά, δήλωσε:  «Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η νέα διοίκηση του δήμου Πειραιά απέτυχε να καθαρίσει την πόλη μέσα στη προθεσμία των 60 ημερών που η ίδια είχε θέσει προεκλογικά απέναντι στους πολίτες του Πειραιά. Βελτίωση υπάρχει, όμως :

Κανείς δεν δικαιούται να μιλά για Καθαρό Πειραιά όταν γειτονιές ολόκληρες, ακόμη δεν έχουν δει οδοκαθαριστή.

Κανείς δεν δικαιούται να μιλά για Καθαρό Πειραιά όταν υπάρχουν ακόμη σημεία της πόλης που οι σωροί των απορριμμάτων δημιουργούν μικρά «βουνά» συνιστώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κανείς δεν δικαιούται να μιλά για Καθαρό Πειραιά όταν η ανακύκλωση λειτουργεί πλημμελώς.

Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δέσμευσή της διοίκησης για καθαρό Πειραιά σε 60 ημέρες δεν στηριζόταν σε συγκεκριμένο πλάνο ή σε κάποιο σχέδιο αναδιοργάνωσης του τομέα καθαριότητας.

Επρόκειτο για ένα προεκλογικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα που πλέον ηχεί ως κακόγουστο αστείο.

Για να καθαρίσει ο Πειραιάς δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, ούτε η καλοπροαίρετη διάθεση των αιρετών που ουδείς αμφισβητεί.

Απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού βάσει των αναγκών της πόλης, που ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά η νέα διοίκηση του δήμου έχει εκπονήσει.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδιασμού αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό και μόνο τα πανάκριβα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες του Πειραιά.

Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος για την πόλη καταθέτοντας, όπως πάντα, εμπεριστατωμένες προτάσεις και διατυπώνοντας τις όποιες παρατηρήσεις της».

Απορρίφθηκε το δάνειο που ζήτησε ο δήμος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Εν τω μεταξύ, επικαλούμενο «ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες» το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Πειραιά για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 4,7 περίπου εκ. € με στόχο την αποπληρωμή μέρους της τοκοχρεωλυτικής δόσης των τριών πρώτων μηνών του 2011.

Στην μακροσκελή απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της διαφάνειας κατά τη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένων, αφού δεν δόθηκε επαρκής βαθμός δημοσιότητας ενώ η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπήρξε προσχηματική.

Μη νόμιμη κρίθηκε η διαδικασία και εξαιτίας του ότι η διοίκηση του δήμου «παρέκαμψε» την Οικονομική Επιτροπή, η οποία όφειλε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης του δανείου ύστερα από αξιολόγηση των σχετικών προσφορών.

Επισημαίνεται ότι κατά τη σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. Πειραιά ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» Γιάννης Μίχας είχε τότε κάνει λόγο για βεβιασμένες ενέργειες της διοίκησης που προχωρά στην εύκολη λύση της δανειοδότησης η οποία υπονομεύει ευθέως τη βιωσιμότητα του Δήμου.

Η παράταξη «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» είχε καταψηφίσει τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης".