Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ - Του Βαγγέλη Κούτα


Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Η είδηση ενός βιασμού περνά πολύ συχνά αδιάφορα από από τη σκέψη μας ή το πολύ πολύ να σκεφτούμε: Το καημένο το παιδί… Ποτέ όμως δεν αναρωτιόμαστε τι θα αφήσει αυτό το περιστατικό στην τρομαγμένη ψυχή, τη πληγωμένη προσωπικότητα…

Την ίδια στιγμή, την αιτία που προκάλεσε κάποιον να ενεργήσει μη σύννομα, σχεδόν ποτέ δεν την αναζητούμε ως αναγνώστες ή ως ακροατές ή τηλεθεατές του αστυνομικού ρεπορτάζ. Πάντα έχουμε στην άκρη της γλώσσας μας εύκολη την καταδίκη του δράστη.

Κι όμως, πίσω από την παράνομη πράξη ενός ανθρώπου, και κυρίως πίσω από τη συστηματική παράνομη πράξη, είναι πάντα βέβαιο ότι κρύβεται μια αιτία ή και πολλές αιτίες.


Στο βιβλίο αυτό ο Βαγγέλης Κούτας, καταφέρνει χωρίς μελοδραματισμούς να μας δώσει ένα μυθιστόρημα που γράφεται από τα βάθη της ψυχής και του υποσυνείδητου. Το πόσο βαθιά χρειάστηκε να εισχωρήσει ο συγγραφέας μέσα στη ψυχή του πρωταγωνιστή, το διαπιστώνει ο αναγνώστης σχεδόν σε κάθε σελίδα.

Άνθρωποι που βίωσαν την απόρριψη, τη μοναξιά, άνθρωποι που άρπαξαν σαν σανίδα σωτηρίας τη περαστική εφήμερη αγάπη που τελικά τους εγκατέλειψε, τους πλήγωσε, τους άφησε όμως και κάτι.

Θα μπορούσε αυτό το «κάτι» να γίνει «σημαία» ζωής. Κι όμως, η αμάθεια και η απομόνωση, οδήγησαν αυτό το «κάτι» να γίνει δέκτης της σκληρότητας και της αποφυγής και τελικά να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος που η ζωή του επιφύλαξε ακόμα πιο σκληρές δοκιμασίες μέχρι που εκτονώνεται παίρνοντας την δική του εκδίκηση.

Και η Πολιτεία; Πού βρίσκεται; Δυστυχώς, μπορεί ο άνθρωπος να έχει από χρόνια φθάσει στο Φεγγάρι, όμως στην ανθρώπινη πληγωμένη ψυχή και στο αρρωστημένο υποσυνείδητο, θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια για να φθάσει και να τα κατακτήσει ώστε να επουλώσει πληγές και να δώσει στην κοινωνία υγιείς πολίτες για τη δική της ασφάλεια.

Στο βιβλίο του «Μια χαραμάδα φως» ο Βαγγέλης Κούτας, αφήνει τελικά μια χαραμάδα ελπίδας.

Ο τρόπος που γράφει είναι πολύ απλός. Ένα βιβλίο που τρέχει σαν γάργαρο νερό, και δημιουργεί στον αναγνώστη την ανάγκη να φθάσει γρήγορα στην τελευταία σελίδα καθώς τα γεγονότα διαδραματίζονται με καταιγιστική ορμή.

Μια συγκλονιστική εικόνα: Το δεκάχρονο παιδί που έχει διωχθεί από το σπίτι του – κι ας μην είχε το παραμικρό φταίξιμο – γράφει στη μάνα του από το ορφανοτροφείο προσπαθώντας να της αποσπάσει ψήγματα αγάπης: Αγαπημένη μου μάνα, Στέλνω αυτό το γράμμα για να σου ζητήσω συγνώμη για το προηγούμενο, αλλά ήταν οι πρώτες μου μέρες εδώ κι ένιωθα μοναξιά. Το σχολείο αυτό που με στείλατε δεν είναι βέβαια για καλούς μαθητές αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο μου φάνηκαν στην αρχή.


Εδώ κάνει πολύ κρύο, όμως το έχω συνηθίσει. Δεν με πειράζει που μου είπε ψέματα να πεις στον παππούλη. Εδώ που ήρθα είναι ορφανοτροφείο…. Τα Χριστούγεννα θα έρθουν πολλοί να πάρουν τα παιδιά για τις γιορτές. Ελπίζω να κάνετε κι εσείς το ίδιο…

Ο Συγγρφέας
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΑΣ γεννήθηκε στη Βίγλα Άρτας του Δήμου Αμβρακικού το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο. Για έξι χρόνια παρουσίασε από την τηλεόραση του 902 Έλληνες συγγραφείς στην εκπομπή Δρόμοι της Λογοτεχνίας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια κινείται στο χώρο του βιβλίο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΗΤΑΥΡΟΥ, ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ και η συλλογή διηγημάτων του ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ.

Περιγραφή του βιβλίου ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ

Το αγόρι μαζεύτηκε σαν ασπόνδυλο και έγινε ένα μικρό κουβάρι. Ήταν η ώρα που το χρώμα της τελειωμένης μέρας βάθαινε ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα. Ο πόνος στην κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια του ήταν αβάσταχτος. Το κορμί του έκανε ανεξέλεγκτους σπασμούς. Αν πεθάνω, αν δε ζήσω έπειτα απ’ αυτό; σκέφτηκε και σύρθηκε προσπαθώντας να πιαστεί από τα λιανόκλαρα. Από τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα. Ύστερα από λίγα μέτρα σταμάτησε αποκαμωμένο. Τράβηξε με κόπο το παντελόνι του για να σκεπάσει τη γύμνια του. Άκουσε θόρυβο και τινάχτηκε. Ήξερε ότι ο εφιάλτης ήταν ακόμη εκεί γύρω. Έπρεπε να σηκωθεί, να τρέξει, να γλιτώσει. Εκείνος ήταν κάπου κοντά και παρακολουθούσε. Τον ένιωθε…

Μια ανθρώπινη ιστορία για τις αλήθειες της ζωής και τα παιχνίδια της μοίρας. Μια διαδρομή στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής.

Μια χαραμάδα φως – μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Βαγγέλης Κούτας
Τιμή Πώλησης: 15,64 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου