Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΠΟ ...ΣΠΙΤΙ

Καθώς το γιαούρτι στις μέρες μας αποτελεί τον καλύτερο ίσως τρόπο για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, σκέφτηκα ότι ίσως με την οικονομική κρίση, το προϊόν του σούπερ μάρκετ δεν προσφέρεται για να το "χρησιμοποιήσουμε" με άνεση.  Και καθώς οι "Πάγκαλοι" στις μέρες μας δυστυχώς περισσεύουν, νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να φτιάξουμε το δικό μας γιαούρτι, με το φθηνότερο γάλα που υπάρχει στην αγορά κι αν μας ξυνίσει και λίγο παραπάνω,  δεν θα ενοχληθεί κανείς!

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το δικό μας γιαούρτι και καλό ...βόλι!

Υλικά:

1 λίτρο γάλα (το πιο φθηνό της αγοράς)
2 κουταλιές της σούπας έτοιμο γιαούρτι

Οδηγίες

1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.

2. Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.

3. Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 - 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.

4. Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).

5. Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)

6. Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο. Λίγα μυστικά ακόμα

1.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα θέλετε. Εμείς προτιμήσαμε βιολογικό γάλα με λίγα λιπαρά.

2.Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.

3.Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως το "κόψετε", θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.

4.Προσέξτε τα δύο σημεία: τη θερμοκρασία που θα έχει το γάλα (γι' αυτό και πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσετε και κρυώσει) και να μην το κουνήσετε αφού το βάλετε στο δοχείο.

Αν ο Πάγκαλος έτρωγε τέτοιο γιαούρτι, θα ευχαριστούσε τον Θεό που τον έστειλε στην Κερατέα!!!