Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Φόβοι ότι  η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυμα «εμφυλίου πολέμου».
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές της Υεμένης με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων θα οδηγήσουν τη χώρα «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

«Λάβαμε πληροφορίες που αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε σήμερα ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Η κλιμάκωση της βίας αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονταν τόσο κοντά σε μία συμφωνία», πρόσθεσε.

«Πραγματικά ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του ηγέτη της πιο ισχυρής φυλής της Υεμένης και των στρατευμάτων που είναι πιστά στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έχουν προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας το θάνατο 68 ανθρώπων.

«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ασύμμετρη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλώσεων», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Ζήτησε επίσης από τις αρχές να σταματήσουν οι συλλήψεις ακτιβιστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και δημοσιογράφων, αλλά επίσης και «να διεξάγουν έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα».
Ο Κόλβιλ επεσήμανε επίσης ότι ο οργανισμός έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές και θα στείλει στη χώρα μία αποστολή τον Ιούνιο. «Ομως επιθυμούμε να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση», εξήγησε.
Ανακωχή μεταξύ Σάλεχ και ισχυρής φυλής στην Υεμένη

Ο αρχηγός της ισχυρής φυλής Χάσιντ δηλώνει ότι έχει κηρυχθεί «ανακωχή» μεταξύ των στρατευμάτων του και αυτών του προέδρου Σάλεχ. Ένας αξιωματικός και 12 μέλη φυλής σκοτώθηκαν σε επίθεση.

Ο ηγέτης της ισχυρής φυλής Χάσιντ της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια της τελετής ταφής 30 ανδρών του ότι κηρύχθηκε «ανακωχή» στη Σανάα μεταξύ των οπαδών του και των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

«Κηρύχθηκε ανακωχή μεταξύ των δυνάμεων μας και των δυνάμεων του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και διεξάγονται διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ.

«Αν ο Σάλεχ επιθυμεί μία ειρηνική επανάσταση, είμαστε έτοιμοι, αν όμως θέλει πόλεμο, τότε θα τον πολεμήσουμε», πρόσθεσε ο αρχηγός της πιο ισχυρής φυλής της Υεμένης.

Η τελετή ταφής των 30 ανδρών της φυλής Χάσιντ διοργανώθηκε την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούσαν διαδήλωση κατά του Σάλεχ μετά την προσευχή της Παρασκευής με το σύνθημα «ειρηνική επανάσταση».

Από την άλλη χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Σάλεχ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαάμπιν μετά την προσευχή και φώναξαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης στην εξουσία του προέδρου της Υεμένης. Αυτή η διαδήλωση διοργανώθηκε με το σύνθημα «σεβασμός στην τάξη και το νόμο».

Στο μεταξύ ένας αξιωματικός της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς καθώς και 12 άνδρες της φυλής Νάχαμ σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπολύθηκε σήμερα από αυτή τη φυλή εναντίον ενός σημείου ελέγχου του στρατού στη βορειοανατολική Σανάα, όπως δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

«Ένας αξιωματικός του στρατοπέδου που βρίσκεται κοντά στο οδόφραγμα σκοτώθηκε και έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν», διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας ότι έχασαν τη ζωή τους και 12 άνδρες της φυλής Νάχαμ.

Σύμφωνα με μία πηγή από τη φυλή, η Ρεπουμπλικανική Φρουρά έχει στήσει σημεία ελέγχου για να εμποδίσει τα μέλη των φυλών που βρίσκονται ανατολικά της πρωτεύουσας να μεταβούν στη Σανάα και να υποστηρίξουν τον σεΐχη αλ Άχμαρ.

Η επίθεση εξαπολύθηκε ώστε να μπορέσουν οι φυλές να πάνε στη Σανάα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου