Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΜΙΡΑΛ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Το συγκλονιστικό βιβλίο της  δημοσιογράφου Ρούλα Τζεμπρεάλ

Ένα νέο βιβλίο από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφιο, από τον σκηνοθέτη Τζούλιαν Σναμπλ.  Στην Ελλάδα προβάλλεται από τις 11 Μαίου, από την Ondeon.
Το βιβλίο σκιαγραφεί τη σύγχρονη ιστορία των Παλαιστινίων αλλά και των Ισραηλινών.  Πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή Παλαιστίνια και κεντρική περιοχή η Ιερουσαλήμ.  Βασικά συναισθήματα είναι  η αγάπη και η νοσταλγία για μια πατρίδα που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα θαρραλέο μήνυμα ειρήνης.

Κριτική:

Όσο θαρραλέο είναι το μήνυμα που έκπληκτοι ίσως θα διαπιστώσουν κάποιοι  αναγνώστες του βιβλίου, άλλο τόσο θαρραλέα και τολμηρή είναι η απόπειρα συγγραφής αυτού του βιβλίου.  Με την εμπειρία της δημοσιογράφου, η Ρούλα Τζεμπρεάλ, αφήνει στον αναγνώστη 340 σελίδες εξαιρετικής λογοτεχνικής γραφής με στρωτό λόγο, με απανωτές εναλλαγές εικόνων και με αγωνιώδη διαρκή δράση.  Είναι ένα βιβλίο ρεαλιστικό, πολιτικό  αλλά και πολιτιστικό. 
Διεισδύει με άνεση αλλά και με διακριτικότητα στις κουλτούρες των δύο αντιμαχόμενων για χρόνια λαών και αφήνει να γίνει κατανοητή η ανάγκη αλληλοαποδοχής για να σταματήσει το αίμα και να ακολουθήσει η συμβίωση και η ανάπτυξη χωρίς τον φόβο, τους βομβαρδισμούς, τις ριπές των όπλων, τις κατεδαφίσεις οικιών, την ορφάνια, τους τραυματισμούς, την αναπηρία.

Μια αληθινή ιστορία
Μιράλ είναι το όνομα ενός λουλουδιού που βγαίνει στην έρημο μετά τη βροχή. Tο άρωμά του είναι λεπτό αλλά η θερμότητα του ήλιου το κάνει πιο ζωηρό μέρα τη μέρα. Μιράλ είναι και το όνομα μιας ευαίσθητης κοπέλας από την Παλαιστίνη.

Είναι ακόμη κοριτσάκι όταν γίνεται δεκτή στο σχολείο-ορφανοτροφείο της Χιντ Χουσεϊνί, μιας απίστευτα δυναμικής και αποφασιστικής γυναίκας που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα ορφανά του πολέμου. Η Μιράλ, μεγαλώνοντας, παθιάζεται με τον παλαιστινιακό αγώνα, συμμετέχει στα γεγονότα που έπονται των συμφωνιών του Όσλο, λαμβάνει και η ίδια μέρος στις βιαιοπραγίες.

Απόσπασμα
από το κινηματογραφικό
έργο

 Η Χιντ προσπαθεί να την απομακρύνει από τον πειρασμό της τρομοκρατίας. Μόνο ύστερα από το θάνατό της, η Μιράλ θα αποφασίσει να αφήσει την πατρίδα της και να αγωνιστεί πια από τον τόπο της εξορίας της για την ειρήνη.

Μια αληθινή ιστορία για τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού, μοιρασμένες κι αυτές, όπως η γη τους, ανάμεσα στην ανάγκη να αγωνιστούν και στο όνειρο να διεκδικήσουν την τόσο λυτρωτική ειρήνη.

Η συγγραφέας: 

Η ΡΟΥΛΑ ΤΖΕΜΠΡΕΑΛ γεννήθηκε το 1973 στη Χάιφα του Ισραήλ και από την ηλικία των πέντε χρόνων έζησε στο πρότυπο σχολείο-ορφανοτροφείο Νταρ-ελ-Τιφλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 1993 κέρδισε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και από το 2000 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Il resto del Carlino και Il Messaggero.

Το 2002, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος του Ιράκ, ξεκίνησε να δουλεύει ως πολιτική αναλύτρια σε θέματα όπως η ασφάλεια και η τρομοκρατία, και ανέλαβε την παραγωγή προγραμμάτων σχετικά με το ρατσισμό και τη Μαφία.

 Η Τζεμπρεάλ, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, ήταν η πρώτη ξένη παρουσιάστρια ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση στην Ιταλία.

Το 2007, στο πλαίσιο του μορατόριουμ για τη θανατική ποινή από τα Ηνωμένα Έθνη, οργάνωσε και παρουσίασε μια εκπομπή που μεταδόθηκε από το Κολοσσαίο.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία: Bayer Media Watch Award (2004), Premio Ischia Internazionale di Giornalismo (2005), Premio Culturale del Presidente della Repubblica (2005 και 2008).

Το βιβλίο ΜΙΡΑΛ γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία, σε δικό της σενάριο, με πρωταγωνιστές τη Φρίντα Πίντο και τον Ουίλιαμ Νταφόου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου