Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων
ή λόγω της στρατηγικής επιλογής
απαγορεύεται ο απόπλους
των πλοίων για τη Γάζα από Ελλάδα
και Κύπρο
Εν όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με το Ισραήλ

Απαγόρευση του απόπλου των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας διέταξε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε μία προσπάθεια αποτροπής κυρίως ξένων πλοίων να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριό τους τα ελληνικά λιμάνια πριν αποπλεύσουν για την ταραχώδη ζώνη του Ισραήλ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετές ημέρες, με εντολή του Υπαρχηγού Λ.Σ. Θεόδωρου Φουστάνου, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων έκανε "φύλο και φτερό" τα σκάφη που επρόκειτο να ταξιδέψουν από την Ελλάδα μεταφέροντας βοήθεια στους Παλαιστίνιους.


Αποτέλεσμα ήταν να διαπιστωθούν πολλές σημαντικές ελλείψεις που αφορούσαν και άλλα προβλήματα που αφορούσαν στην ασφάλεια των επιβαινόντων και της ναυσιπλοΐας.  Για να επιτραπεί στα συγκεκριμένα πλοία να αποπλεύσουν, οφείλουν οι πλοιοκτήτες τους να ικανοποιήσουν όλες τις παρατηρήσεις της αρμόδιας Αρχής και να προβούν στις απαραίτητες επισκευές κλπ.


Πάντως με σημερινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι : "Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του στις Λιμενικές Αρχές λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.

Το Τελ Αβίβ

Πρέπει βεβαίως να υπενθυμίσουμε ότι το Τελ Αβίβ έκρουσε διακριτικά... τον κώδωνα του "κινδύνου"  στην Αθήνα, απαιτώντας με διάφορους τρόπους να παρέμβη η Ελλάδα προκειμένου να εμποδιστεί ο απόπλους πλοίων με προορισμό τη Γάζα.

Εν όψη της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει μεταξύ των δύο χωρών τον μέσα στις επόμενες ημέρες ήταν αναμενόμενη η κίνηση της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο ενώ στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα τεθεί αρχικά το θέμα της  ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την άμυνα, την αγροτική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός και μάλιστα αναμένεται να υπάρξουν και υπογραφές Μνημονίων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΞ ως στρατηγική επιλογή, θέμα που έφερε σε δύσκολη θέση τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η προοπτική κατασκευής αγωγού, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το οποίο θα είχε υψηλό κόστος, στην κατασκευή σταθμών μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου, πάντως, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2016.

Ο Υφυπουργός Παμπούκης

Τονίζεται ότι τις σχετικές διερευνητικές επαφές έχει κάνει αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας, Υφυπουργός Χ. Παμπούκης επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων την υποστήριξη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην εξεύρεση λύσης για το οικονομικό αδιέξο της χώρας μας.  Ο κ. Νετανιάχου είχε κατ' επανάλυψη απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Αθήνα. Οπως έγραψε πρόσφατα η «Jerusalem Post», ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει γίνει ο «νέος λομπίστας» της Ελλάδας κάτι που, αποδεικνύει την άνθηση των σχέσεων με την Αθήνα, σε αντίθεση με την επιδείνωση των σχέσεων με την Αγκυρα. Τη θεαματική βελτίωση της συνεργασίας θα επισφραγίσει και η επίσκεψη στο Ισραήλ του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τις επόμενες ημέρες.
Ρητές εντολές Παπουτσή

Μετά από όλα αυτά, αναμενόμενο ήταν να δοθούν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Ειδικότερα για τα πλοία υπό ελληνική σημαία - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - θα πραγματοποιούνται σχετικές εγγραφές στα ημερολόγια γέφυρας μαζί με επίδοση τόσο της παραπάνω Αγγελίας όσο και της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2011.

Επίσης, θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση.

Τέλος, διενεργούνται αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ υπάρχει συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους".

Η ανακοίνωση εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου