Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή

 
Η κυβέρνηση εγκαλείται για καθυστερήσεις που έφεραν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ…
Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Εφόσον η ΝΔ μπορούσε καλύτερα γιατί απέδρασε από την εξουσία; Σκεφθείτε κ. Σκουρή ότι αν ολοκλήρωναν την τετραετία του κ. Καραμανλή τώρα θα πηγαίναμε σε εκλογές. Μου το επεσήμανε προχθές ένας φίλος μου με τρόμο. Στ’ αλήθεια συνειδητοποιείτε τι θα είχε γίνει στη χώρα εάν όλη αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο κυβερνούσε η ΝΔ όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια; Αναρωτιέμαι, πού ήταν όλοι αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές όταν γινόταν το γλέντι της ασυδοσίας και της σπατάλης της ΝΔ; Γιατί τότε σιωπούσαν και σήμερα πρωτοστατούν στην ισοπέδωση κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης για να κάνουμε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες;
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα την ώρα που τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή. Έχουμε πετύχει πολλά, συνεχίζουμε αποφασιστικά, αλλά έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι τα περιθώρια είναι στενά. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για όλους, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια οικονομία.
Πολλοί, πάντως, κάνουν λόγο για ομάδα υπουργών που εμπόδιζε και εμποδίζει τις πλήρεις μεταρρυθμίσεις. Υπουργών «αντιμεταρρυθμιστών», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνουν και εσάς…
Ωστόσο, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλες οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.
Και μάλιστα σε προοδευτική κατεύθυνση αποκαθιστώντας το κύρος της χώρας μας, εκεί που είχε έντονα αμφισβητηθεί.
Έχετε δίκιο όμως… Κάποιοι εμφανίζονται με πλεόνασμα ανοησίας τη στιγμή που όλοι δίνουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα. Επιδίδονται σε επικοινωνιακές πιρουέτες και στο αγαπημένο τους σπορ, το «ταμπέλωμα» των απόψεων, προκαλώντας σύγχυση και διασπώντας την ενότητα της παράταξης. Τι να σας πω; Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Προφανώς, κάποιοι με στοχοποιούν επειδή συνεχίζω να υπενθυμίζω ότι έχουμε υποχρέωση να εξαντλούμε τα όρια προκειμένου να εγγυηθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, έστω και κατ’ ελάχιστο.
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα για συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ανάγκης κ. υπουργέ;
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, ψύχραιμη, στιβαρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, για παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καταγραφές σε φόντο πολιτικού σκηνικού του μέλλοντος .
Όσοι συναισθάνονται με ειλικρίνεια την εθνική ανάγκη έχουν πάντα ευκαιρίες για να συμβάλλουν στη Βουλή, στο δημόσιο διάλογο, στους μαζικούς χώρους.
Τελικά , μήπως το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως σιγά – σιγά αρχίζουν να συζητούν και στο κόμμα σας;
Ας αφήσουμε την παραφιλολογία που έχει πάντα σκοπιμότητες. Η ουσία είναι κ. Σκουρή ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα όσα προσφέρει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο, σε μια ταραγμένη περίοδο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Βλέπουμε, πάντως, να έχει αρχίσει η μάχη των «δελφίνων» για την επόμενη ημέρα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δεσμεύεται να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές…
Εκείνο για το οποίο δεσμεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για να σωθεί η χώρα και να οργανώσουμε το μέλλον του λαού μας.
Η μόνη επόμενη μέρα που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η επόμενη μέρα της χώρας. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση.
Μοιάζετε πάντως να θέλετε να σώσετε τη χώρα ενώ οι πολίτες της θα χαθούν. Αναμφίβολα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, αλλά καταγράφεστε πλέον ως το νεοσυντηρητικό κόμμα, που κόβει όλες τις μεταπολεμικές κατακτήσεις. Τι πρέπει να προσέξετε;
Εκείνους που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποκόψουν το λαό από την κυβέρνησή του. Να καλλιεργήσουν την αμφισβήτηση των πολιτών προς την κυβέρνηση και την άρνηση της συμμετοχής τους στη συλλογική προσπάθεια.
Εάν το πετύχουν οι θυσίες του λαού μέχρι σήμερα θα πάνε χαμένες και η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω.
Μήπως τελικά οι εκλογές θα ήταν η λύση;
Πρόωρες εκλογές σημαίνουν διακοπή της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Και μετά… όλα πάλι από την αρχή…

Εκ των πραγμάτων αναμένονται μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Η αστυνομία μπορεί να τις αντιμετωπίσει;

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους… Η Ελληνική Αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ο οποίος είναι έτοιμος να διαδηλώσει ως εχθρό του κράτους και της κοινωνίας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και εγγυάται όλα τα δικαιώματα των πολιτών.
Η κοινωνική ένταση, οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι λαϊκές αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με διαρκή διάλογο, πολιτικό σχεδιασμό και κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτός είναι κανόνας στη δημοκρατία που πιστεύουμε. Αλίμονο εάν ήταν διαφορετικά, εάν κάθε νέο μέτρο ή νέα μεταρρύθμιση αναλάμβαναν οι αστυνομικές δυνάμεις για να το εφαρμόσουν. Αυτό θα ήταν αστυνομικό κράτος. Κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμουν να το υπηρετήσω.
Αναφερθήκατε σε πολιτικό σχεδιασμό, σε ποια κατεύθυνση; Τι εννοείτε;
Επιμένω ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να βασίζεται στη σημερινή κοινωνική εξέλιξη και να διαμορφώνεται με σύγχρονους όρους. Με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση για τις δυσκολίες, τα προβλήματα αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών. Μόνο με τη γλώσσα της αλήθειας για τη σημερινή εθνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα μπορούμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το αναγνωρίζω , αυτή είναι δύσκολη και επίπονη προσπάθεια. Αλλά είναι αναγκαία. Εάν η κυβέρνηση επέλεγε τον εύκολο δρόμο της πολιτικής σιδηράς πυγμής και της σύγκρουσης με κάθε πολίτη που εκφράζει την αγωνία και την αντίδρασή του, θα οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Ζήσατε τις περιπτώσεις του Κουμή και της Κανελλοπούλου. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο νεκρών διαδηλωτών;
Αυτό που με φοβίζει είναι ότι κάποιοι δείχνουν να αγωνιούν περιμένοντας πότε θα συμβεί κάτι κακό. Και απογοητεύονται όταν αυτό , ευτυχώς, δεν συμβαίνει. Το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και τώρα. Ορισμένοι επιλέγουν τη βία ως πολιτική αντίδραση και στάση. Δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκουν τη σύγκρουση και το αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου