Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ


...Και τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους

Κόντρα σε όσους - κυρίως στην Ελλάδα - υποστήριζαν ότι η υπόθεση "Στρος Καν" ήταν στημένη, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε μία «ανάρμοστη σχέση» με τη Ναφισάτου Ντιαλό.  Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν παραδέχθηκε σήμερα στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη δικαστική του περιπέτεια στις ΗΠΑ, όπου μία καμαριέρα ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση, ότι είχε μία «ανάρμοστη σχέση» με τη Ναφισάτου Ντιαλό, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για το «λάθος» αυτό.
«Αυτό που συνέβη δεν εμπεριείχε βία, επίθεση, πίεση ή οποιαδήποτε εγκληματική πράξη», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ο Στρος-Καν.
Αυτό που συνέβη ήταν μία «ανάρμοστη σχέση» και «περισσότερο από αυτό ένα λάθος, ένα λάθος απέναντι στη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου, αλλά και τους Γάλλους που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω μου», πρόσθεσε ο Στρος-Καν που μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου ήταν το φαβορί για να είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
«Πιστεύω ότι ήταν ένα ηθικό λάθος και δεν είμαι περήφανος γι' αυτό», υπογράμμισε. «Νομίζω ότι δεν έχω σταματήσει να μετανιώνω γι' αυτό». Πάντως ο Στρος-Καν, που εμφανίστηκε στην εκπομπή φορώντας ένα μαύρο κοστούμι και γραβάτα, διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί στην αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του η Ντιαλό, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη. «Δεν σκοπεύω να διαπραγματευτώ. Η διαδικασία της αγωγής θα συνεχιστεί», επεσήμανε.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ εκμυστηρεύθηκε άλλωστε ότι φοβήθηκε πολύ και ότι αισθάνθηκε ταπεινωμένος όταν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη στα μέσα Μαΐου. «Φοβήθηκα, φοβήθηκα πολύ και ένιωσα ταπεινωμένος», δήλωσε προτού αναφερθεί στη σύζυγό του Αν Σινκλέρ για την οποία είπε: «είναι μία εκπληκτική γυναίκα» χωρίς την οποία «δεν θα τα είχα καταφέρει».
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Στρος-Καν δήλωσε ότι στο παρελθόν ήθελε να είναι υποψήφιος, όμως πλέον «προφανώς δεν θα είναι». «Ναι, ήθελα να είμαι υποψήφιος», είπε επισημαίνοντας ότι «προφανώς» δεν θα είμαι, καθώς «έχασα το ραντεβού μου με τους Γάλλους».
Ανακοίνωσε άλλωστε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να σκεφτεί το πολιτικό του μέλλον. «Αρχικά θα ξεκουραστώ, θα ξαναβρώ τις δυνάμεις μου, θα πάρω χρόνο για να σκεφτώ. Όμως, όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στο να προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για το κοινό καλό και θα δούμε», υποσχέθηκε ο Στρος-Καν.
Τέλος, σχετικά με την υπόθεση της Τριστάν Μπανόν, της Γαλλίδας δημοσιογράφου και συγγραφέα που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού, ο Στρος-Καν δήλωσε ότι παρουσίασε μία «φανταστική εκδοχή» των γεγονότων. «Εκλήθην ως μάρτυρας. Είπα την αλήθεια ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε πράξη επίθεσης, καμία βία και δεν θα πω περισσότερα. Η εκδοχή που παρουσίασε (η Μπανόν) είναι μία φανταστική εκδοχή, μία συκοφαντική εκδοχή», υπογράμμισε.
Πάντως ο Στρος-Καν στη συνέντευξή του δεν θέλησε να αναφερθεί περισσότερο σε αυτό το θέμα καθώς η υπόθεση εκκρεμεί στη δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ λίγο πριν την άφιξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 περίπου 50 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, διαδήλωναν έξω από τα γραφεία του σταθμού. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό σε ένα από τα οποία υπήρχε ένα πορτρέτο του Στρος-Καν και έγραφε «DSK= αρνησιδικία. Όταν μία γυναίκα λέει όχι, σημαίνει όχι», ενώ σε ένα άλλο έγραφε «Αν Σινκλέρ ευνούχισε τον DSK!».
Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε στη σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ο Στρος-Καν απάντησε: «Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή».
«Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα», υπογράμμισε.
Ο Στρος-Καν ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη με την κρίση. «Εκείνο που συνέβη», εξήγησε, «είναι ότι στο βάθος η κρίση του 2008 έδειξε ότι οι οικονομίες που θεωρούσαμε δυναμικές και κυρίαρχες, ήτοι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρώπη, δεν ήταν πλέον τόσο κυρίαρχες. Ότι είχαν υποστεί γάγγραινα από τα χρέη, ότι είχαν αποσταθεροποιηθεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός ελέγχου, ότι δεν είχαν πλέον το μονοπώλιο της τεχνολογίας και επιπροσθέτως είχαν γηράσκουσες δημοκρατίες».
Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος-Καν απάντησε: «Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος-Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα» και εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφόσον είμαστε σε μια ένωση, θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε».
Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες. Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να σπρώχνουμε για την επαύριον τις λύσεις. «Οι κυβερνήσεις», είπε, «δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται».
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση, την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση», υπογράμμισε.
Για τον Ντομινίκ Στρος-Καν είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων όμως και η εφαρμογή τους δεν θα γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, διότι οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής.

«Σκεφθείτε» - πρόσθεσε - «στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση. Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα», κατέληξε ο κ. Στρος-Καν.

Με πληροφορίες από http://www.kathimerini.gr/ και  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** *** *** *** *** ***
 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο
 
 *** *** *** *** *** ***