Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Προειδοποιήσεις της Βηρυτού προς Λευκωσία με υποβολέα την Άγκυρα

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ακολουθώντας τα βήματα της Άγκυρας, επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία ενώ προβαίνει ανοικτά σε προειδοποιήσεις.

Βαδίζοντας στα αχνάρια της Τουρκίας, η Βηρυτός υψώνει τους τόνους. Όπως μεταδίδεται από το Λίβανο, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, ο οποίος πολιτικά συνδέεται με την Χεζμπολάχ, δήλωσε πως το θέμα των κυπριακών ερευνών για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως συναφώς ανέφερε, η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με το Λίβανο».

Όπως αναφέρεται η θέση αυτή τέθηκε και ενώπιον του Κύπριου πρέσβη στη Βηρυτό, Όμηρου Μαυρομμάτη, στον οποίο φαίνεται πως- σύμφωνα με τον Μπαζίλ- υποδείχθηκαν τα εξής: «Ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία της».

Η Κύπρος, πάντως, δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία( 2006) με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων. Όπως πληροφορούμαστε, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου θα συναντηθούν στη Ν. Υόρκη και θα συζητήσουν το θέμα αυτό. Αναμένεται ότι ο Λιβάνιος ΥΠΕΞ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει πως η διαφορά είναι με το Ισραήλ και όχι με την Κύπρο.


-*-*-*-*-*-*-*-
Απειλές και από το Λίβανο


Υποβολέας των λιβανέζικων αντιδράσεων φέρεται να είναι η Άγκυρα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣτο χορό των αντιδράσεων για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη φυσικού αερίου σέρνει το Λίβανο η Τουρκία.

Ο Λίβανος, ο οποίος ως γνωστό αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αντιδρά τώρα και στις έρευνες. Βαδίζει δε προς την κατεύθυνση που χαράζει η Άγκυρα προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες προς τη Λευκωσία. Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, ο οποίος πολιτικά συνδέεται με την Χεζμπολάχ, δήλωσε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο». Καλεί δε την Κυπριακή Κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε για συμφωνία με το Ισραήλ. Τούτο, όπως μεταδίδεται από τη Βηρυτό, τέθηκε και ενώπιον του Κύπριου πρέσβη, Όμηρου Μαυρομμάτη, στον οποίο φαίνεται πως υποδείχθηκαν τα εξής: «Ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του».

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα ο αμανές είναι ο ίδιος. Ξεκαθαρίζεται, όμως, ότι η αντίδρασή τους αφορά την έναρξη και δικών της ερευνών στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει έρευνες αυτή την εβδομάδα.

Αν, είπε, η Κυπριακή Κυβέρνηση «μαζί με διάφορες συμμαχίες - προβεί σε διερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο, τότε η Τουρκία θα απαντήσει προβαίνοντας επίσης σε ανάλογες γεωτρήσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις μας θα υποστηρίξουν αυτές τις έρευνες. Δεν μπλοφάρουμε. Πρόκειται για δικαιώματα της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να το γνωρίζει και η χώρα μας κι όλος ο κόσμος, ότι καθόλου δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση αυτών των δικαιωμάτων».

Εξάλλου, ο αναπληρών τον πρόεδρο Γκιουλ- κατά την απουσία του στη Γερμανία πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, είπε πως «η Τουρκία έλαβε την απόφασή της. Πράττει τα απαιτούμενα. Έτσι πρέπει να το δούμε το θέμα. Περαιτέρω, ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, σε δηλώσεις του είπε πως «οι εργασίες αυτές των Ε/Κ συνιστούν πρωτίστως πολιτική χειραγώγηση». Εμείς, συνέχισε, θα αναπτύξουμε «τις σεισμικές έρευνές μας εντός των ορίων της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Όμως, μπορώ να σας πω ότι είναι ειδικότερα εντός των δικών μας εκτάσεων με άδεια, στα ανοικτά της Αττάλειας».

Και γαλλικό ερευνητικό πλοίο

ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟερευνητικό πλοίο ΒΕRGΕΝ SURVΕΥΟR συνεχίζει να κινείται σε περιοχές βορείως των κατεχόμενων, ενώ την ίδια ώρα με μια νέα ΝΑVΤΕΧη Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και την κυπριακή δυτικά της Πάφου. Με τη ΝΑVΤΕΧ(614/11) οι τουρκικές Αρχές ανακοινώνουν ότι το ειδικό σκάφος C/SΙLΕDΕΒRΕΗΑΤ (που ανήκει στην ΑLCΑΤΕL) θα εκτελέσει εργασίες πόντισης καλωδίων από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχές που “ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

Η Τουρκία παραθέτει σειρά συντεταγμένων που δημιουργούν τη νοητή γραμμή των εργασιών του σκάφους, οι οποίες όμως βρίσκονται εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην ευαίσθητη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι λίγους μήνες μετά το περιστατικό με το ερευνητικό σκάφος ΕΧΡLΟRΑ, ένα ακόμη γαλλικό σκάφος φαίνεται να έχει ζητήσει άδεια από τις τουρκικές αρχές για διεξαγωγή εργασιών στην περιοχή. Το σκάφος είχε ζητήσει άδεια και από τις ελληνικές Αρχές, που είχαν εκδώσει τη ΝΑVWΑRΝ (501/11) με αναγγελία για έρευνες, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η πρόσθετη ενημέρωση για τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί το γαλλικό σκάφος.