Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Χρυσοχοΐδης: οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν ήταν το τέλος,

"Υπάρχει ένας αργός θάνατος καθημερινά, τον οποίο βιώνω με ένα τρόπο πολύ επώδυνο διότι ορισμένες φορές βλέπω μπροστά στα μάτια μου επιχειρήσεις εξαγωγικές υγιέστατες που θέλουν να εξάγουν και δεν έχουν μια εγγυητική επιστολή. Το αποτέλεσμα είναι να φροντίζω κάθε μέρα να βρίσκω διάφορους ευρηματικούς τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει...."

Τα πιό πάνω ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στο δημοσιογράφο κ.Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Η συνέντευξη όπως έφθασε στο nextok.blogspot.com από το αρμόδιο Υπουργείο συνοψίζει τα κύρια σημεία ως ακολούθως:

«Μας ενδιαφέρει να είναι βιώσιμη η λύση για το χρέος. Να δίνεται μια καινούργια προοπτική, μια νέα διάσταση, άρα, και μια νέα λύση. Αρκεί να μην συνιστά αυτό κάποιο γεγονός το οποίο θα αναστατώσει τις αγορές και κατά συνέπεια και τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.


«Μια εγωιστική στάση των Τραπεζών απέναντι στο πρόβλημα, δεν οδηγεί πουθενά» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τόνισε πως το αναγκαίο ζήτημα που πρέπει να λυθεί αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με εγγυητικά Ταμεία τα οποία στήνουμε τις επόμενες μέρες χρησιμοποιώντας χρήματα του ΕΣΠΑ, θα δανειοδοτήσει και την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα μέσα από την πραγματική οικονομία θα ανακάμψει το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα μέσα από τις υγιείς επιχειρήσεις τις εξαγωγικές και παραγωγικές. Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον και η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Η παρουσία ξένων στην Ελλάδα - όπως τουλάχιστον εγώ την αντιλαμβάνομαι - έχει την έννοια της στήριξης, της βοήθειας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, της μεταφοράς εμπειρίας». Mάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «την τελική απόφαση θα την παίρνουμε εμείς, γιατί εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι και την υλοποιούμε στη συνέχεια».

Αναφερόμενος σε συζητήσεις για δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή εθνικής ενότητας, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Κάποιοι μιλάνε για Κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Είναι λόγια προκειμένου να αποφύγουμε την πραγματική ευθύνη της πολιτικής, η οποία είναι να υπηρετεί τον τόπο και τον λαό, με ευθύνη και λογοδοσία. Γιατί καμία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ιστορικά δεν έχει αποδώσει τίποτε, παρά μόνο ζημιές».

Όσο για το θέμα των εκλογών, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Οι εκλογές είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, να εμπεδώσουμε όλα αυτά τα μέτρα, να περάσουν κατ' αρχήν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα να μπούμε σε μια πιο συντεταγμένη πορεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τελικώς η λύση του μεγάλου ή γερμανικού κουρέματος γιατί κατέστη υποχρεωτική, όταν πριν από μερικούς μήνες ολόκληρη η Κυβέρνηση, φαντάζομαι κι εσείς κάπου θα το είχατε πει ότι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την αναδιάρθρωση;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εξαρτάται πως το αντιλαμβάνεται κανείς.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όπως συνήθως κ. Χρυσοχοΐδη, εξαρτάται. Αλλά από τι εξαρτήθηκε.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εξαρτήθηκε από το εξής: προφανώς υπάρχει μια έκθεση της Τρόικα, η οποία λέει ότι το ελληνικό χρέος υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι βιώσιμο και εξετάζει και προτείνει υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι βιώσιμο.

Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι βιώσιμη η λύση για το χρέος. Να δίνεται μια καινούργια προοπτική, μια νέα διάσταση και, άρα, και μια νέα λύση. Αρκεί να μην συνιστά αυτό κάποιο γεγονός το οποίο θα αναστατώσει τις αγορές και κατά συνέπεια και τη χώρα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Άρα λέτε να μην συνιστά αυτό πτώχευση. Όταν λέτε «κάποιο γεγονός» αυτό λέτε.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Άρα να το δεχτούν σε όσους θα προταθεί, στους οποίους μόλις προ ολίγου προτάθηκε το 21% κούρεμα και δεν το δέχτηκαν όμως κ. Χρυσοχοΐδη. Γιατί να δεχτούν τώρα τόσο μεγαλύτερο σαν κι αυτό που ακούγεται και συζητείται 50 ή 60%;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Για τον απλούστατο λόγο ότι, δυστυχώς, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν ήταν το τέλος, δηλαδή μια επεξεργασμένη απόφαση, αλλά ήταν η αρχή. Μια πολιτική απόφαση, η οποία στη συνέχεια δεν επεξεργάστηκε από κανέναν και είναι προφανές ότι οι διεθνείς λομπίστες των Τραπεζών αυτή τη στιγμή, επιχείρησαν και επιχειρούν να μικρύνουν το κούρεμα όσο γίνεται.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί οι Τράπεζες έχουν άδικο να είναι ανήσυχες; Είναι απλώς ο εγωισμός των στελεχών τους, των μετόχων και των εκπρόσωπων των μετόχων, αυτοί που κυβέρνησαν τις Τράπεζες τα τελευταία 10 χρόνια, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους; Μόνο αυτό είναι που οδηγεί τις σκέψεις των Τραπεζών ή υπάρχουν και πραγματικοί κίνδυνοι;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κάθε άλλο. Υπάρχουν και πραγματικοί κίνδυνοι. Χρειάζεται αυτοί οι κίνδυνοι να ληφθούν υπόψη κατά τη λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα. Αλλά από την άλλη πλευρά μια εγωιστική στάση των Τραπεζών απέναντι στο πρόβλημα, δεν οδηγεί πουθενά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Χρυσοχοΐδη αύριο θα υποχρεωθεί το κράτος να πάρει αυτό, ως μέτοχος να βάλει τα λεφτά στις Τράπεζες, να κρατικοποιηθούν για να σταθούν μέχρις ότου να δούμε φως. Θα είναι καλό ή κακό για την ελληνική οικονομία και τι θα κάνει το κράτος όταν θα έχει στα χέρια του τις Τράπεζες; Εσείς ως Υπουργός Ανάπτυξης ενδιαφέρεστε άμεσα διότι πρέπει να βρείτε λεφτά να χρηματοδοτήσετε τις επενδύσεις, αν ποτέ γίνουν.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κατ' αρχήν, δεν θέλω να προκαταλάβω τη στάση των μετόχων των Τραπεζών. Μπορεί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιήσουν τις Τράπεζές τους.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλαδή λέτε ότι οι μέτοχοι των Τραπεζών έχουν 30 δις διαθέσιμα να βάλουν;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι δεν λέω ότι έχουν …

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και αν τα είχαν θα τα έβαζαν στην Ελλάδα;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Λέω ότι δεν μπορώ να το προεξοφλήσω τη στάση τους ούτε μπορώ να προκαταλάβω τη θέση τους. Δεν θα είναι ούτε ευγενές ούτε θετικό από την πλευρά μου να προκαταλάβω τη θέση των μετόχων των Τραπεζών.

Αλλά, εάν δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, προφανώς θα οδηγηθούμε εκεί που είπατε. Όμως για την οικονομία αυτό μπορεί να είναι καλό –και εδώ αναφέρομαι στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Μπορεί ενδεχομένως να είναι θετικό διότι αυτή τη στιγμή πεθαίνουμε στην κυριολεξία.

Υπάρχει ένας αργός θάνατος καθημερινά, τον οποίο βιώνω με ένα τρόπο πολύ επώδυνο διότι ορισμένες φορές βλέπω μπροστά στα μάτια μου επιχειρήσεις εξαγωγικές υγιέστατες που θέλουν να εξάγουν και δεν έχουν μια εγγυητική επιστολή. Το αποτέλεσμα είναι να φροντίζω κάθε μέρα να βρίσκω διάφορους ευρηματικούς τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αυτό είναι, αν θέλετε, σαν να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Δηλαδή, από τη μια μεριά ρυθμίζουμε τα χρέη μας, βάζουμε μέτρα σε βάρος του λαού και από την άλλη πλευρά δεν έχουμε 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ή ακόμη λιγότερα ποσά, για να χρηματοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις.

Επειδή είμαι οπαδός της πραγματικής οικονομίας και πιστεύω ότι η Ελλάδα μέσα από την πραγματική οικονομία θα ανακάμψει το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα μέσα από τις υγιείς επιχειρήσεις τις εξαγωγικές και παραγωγικές, αυτό είναι το μεγάλο καθήκον και η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Χρυσοχοΐδη πόσο κοντά σας και πόσο απειλητικά αισθάνεστε εσείς που έχετε συνεργαστεί, την παρουσία των Γερμανών κι άλλων επιτρόπων ή απεσταλμένων ή εμπειρογνωμόνων ή όπως θέλετε πείτε τους, οι οποίοι έρχονται ή και θα έρθουν στην Ελλάδα.

Και ποια σχέση έχετε εσείς με αυτούς, διότι εδώ από ό,τι βλέπω η Ελλάδα χωρίζεται σιγά - σιγά σε δυο στρατόπεδα: αυτούς που θα υποταγούν όπως λένε αυτοί που δεν θέλουν να υποταγούν και οι άλλοι που περήφανα θα τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Εσείς τι κάνετε; Πως το ζείτε και σε ποιο στρατόπεδο σκέφτεστε να ενταχθείτε;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Απέναντι στους πολίτες πρέπει να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς. Κατηγορείται η ελληνική πολιτική τάξη ότι δεν διαχειρίστηκε με τρόπο ορθό –για να μην πω κάτι βαρύτερο- τα δημόσια οικονομικά και αυτή τη στιγμή τίθεται ένα ζήτημα απόλυτα ορθής διαχείρισης των οικονομικών.

Η παρουσία ξένων στην Ελλάδα -όπως τουλάχιστον εγώ την αντιλαμβάνομαι- έχει την έννοια της στήριξης, της βοήθειας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, της μεταφοράς εμπειρίας. Θέματα, τα οποία εμείς θέλουμε να λύσουμε τώρα τα έχουν λύσει οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια. Δεν σημαίνει ότι θέλουν να μας πάρουν τα χρήματα ή θέλουν να βγάλουν λεφτά από την Ελλάδα. Για όνομα του Θεού!

Πριν από λίγες μέρες εγκαινίασα ένα ολλανδικό εργοστάσιο μιας πολύ παλιάς επιχείρησης που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να επενδύει. Επένδυσαν 15 εκ. οι άνθρωποι και έρχονται κι άλλοι ξένοι να επενδύσουν.

Νομίζω ότι κάθε φορά ένα κακό πρέπει να το μετατρέπουμε σε καλό, ένα μειονέκτημα, πρέπει να το μετατρέπουμε σε πλεονέκτημα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Χρυσοχοΐδη όμως εσείς –εσείς του ΠΑΣΟΚ δηλαδή- κατηγορείστε αυτή τη στιγμή από κάποιον που δεν έχει ενδεχομένως κομματική ταυτότητα αλλά που δεν κρύβεται και πολύ, ότι πάτε σε εθνική μειοδοσία και δεν είναι μικρή η κατηγορία.

Από την άλλη μεριά εσείς, δηλαδή ο Πρόεδρός σας, πηγαίνει και λέει «θα φτιάξω μια έκθεση για να δω ποιος έφταιξε για την ελληνική οικονομία». Είμαστε σε μια κατάσταση η οποία δικαιολογεί μετά και τους πετροπόλεμους, νομίζω.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αλλά πρέπει να πει κανείς σε τι συνίσταται η εθνική μειοδοσία: Η εθνική μειοδοσία, κατά τη γνώμη μου, συνίσταται όταν δεν υπηρετείς σκόπιμα ή τέλος πάντων από αμέλεια, τα εθνικά συμφέροντα, το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του λαού. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τεχνική βοήθεια γιατί σε αυτήν αναφέρομαι. Αναφέρομαι δηλαδή στην task force που υπάρχει και θα υπάρχει στη χώρα και θα μας βοηθήσουν σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα.

Παραδείγματος χάριν, στον τομέα των εξαγωγών, χρειαζόμαστε την εμπειρία των Ολλανδών, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί είναι πρώτοι στον κόσμο και έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα για την προώθηση των εξαγωγών τους, που τους έχουν κάνει μοναδικούς στον κόσμο. Γιατί άραγε δεν χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους;

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το θέμα είναι ποιος θα παίρνει την τελική απόφαση όμως κ. Χρυσοχοΐδη. Θα την παίρνετε εσείς ή θα την παίρνουν εκείνοι;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Την τελική απόφαση θα την παίρνουμε εμείς, γιατί εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι και την παίρνουμε και την υλοποιούμε στη συνέχεια.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ωραία. Κύριε Χρυσοχοΐδη καμία επένδυση θα δούμε; Διότι γύρω - γύρω το πάτε αλλά πότε θα ανακοινωθούν οι πρώτες επενδύσεις;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εσείς ξέρετε πολύ καλά, επειδή γνωρίζετε πολύ καλά τα οικονομικά, ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε ακραίο συστημικό κίνδυνο, όταν δηλαδή όλοι στοιχηματίζουν ότι θα χρεοκοπήσει, κανείς δεν έρχεται να επενδύσει στη χώρα αυτή.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Άρα πρέπει να λύσουμε οπωσδήποτε το δημοσιονομικό και το θέμα του δημοσίου χρέους.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Βεβαίως. Αλλά πρέπει να σας πω, παρ' όλα αυτά, έχουν ήδη γίνει πολλά. Σας είπα ότι προχθές εγκαινίασα μια επένδυση, έχουμε κι άλλες επενδύσεις μπροστά μας. Εγκρίναμε τρεις μεγάλες επενδύσεις από το fast track, ετοιμάζουμε άλλες με τους Γερμανούς και ήδη έχει αποφασιστεί από τη Γερμανία να χρηματοδοτηθούν από την Κεντρική τους Τράπεζα Επενδύσεων όλες οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ώστε να μην μείνουν χωρίς ρευστό οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το ίδιο θα κάνουμε με τους Γάλλους, τους Ολλανδούς και τα λοιπά και η όποια θετική εξέλιξη θα ωφελήσει πια και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με κάποια εγγυητικά Ταμεία τα οποία στήνουμε τις επόμενες μέρες χρησιμοποιώντας χρήματα του ΕΣΠΑ, θα δανειοδοτήσει και την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Χρυσοχοΐδη εκλογές;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κάποιοι μιλάνε για Κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Είναι λόγια προκειμένου να αποφύγουμε την πραγματική ευθύνη της πολιτικής, η οποία είναι να υπηρετεί τον τόπο και τον λαό, με ευθύνη και λογοδοσία. Γιατί καμία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ιστορικά δεν έχει αποδώσει τίποτε, παρά μόνο ζημιές.

Υπάρχει το θέμα των εκλογών. Οι εκλογές είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, να εμπεδώσουμε όλα αυτά τα μέτρα, κατ' αρχήν να περάσουν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα και να μπούμε σε μια πιο συντεταγμένη πορεία. Αυτή είναι η γνώμη μου.


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου