Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Χρ. Ππουτσής:"Ήρθε η ώρα της αλλαγής όπως σε όλα τα Σώματα που λειτουργούν με επετηρίδα..."



"Είμαι ένα χρόνο στο Υπουργείο και έχουν αλλάξει σχεδόν όλα"


Συγκρατημένος όπως πάντα ο Χρ. Παπουτσής,
εμφανίζεται πάλι έτοιμος για την ανάληψη
της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με άπαντήσεις που κρύβει
πίσω και από την τελευταία συνέντευξή του
(σ.σ:nextok.blogspot.com)
Η εγκληματικότητα καλπάζει. Τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται μια μεταλλαγμένη μορφή εγκληματικότητας με αλλοδαπούς ληστές που εισβάλλουν στα σπίτια, τρομοκρατούν, λεηλατούν και κακοποιούν γυναίκες. Ποια είναι τα βασικά μέτρα που προτίθεστε να εφαρμόσετε προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο;

Ήταν μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας η σύλληψη τις τελευταίες ημέρες των αδίστακτων συμμοριών που δρούσαν στην περιοχή της Αττικής και είχαν γεμίσει με τρόμο και ανασφάλεια τους πολίτες. Τώρα οι κακοποιοί θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες του νόμου για όλες τις πράξεις τους.


Με πρωτοφανείς ρυμούς η αστυνομία
Η Ελληνική Αστυνομία κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα για την εξάρθρωση τέτοιων συμμοριών αλλά η προσπάθεια ενάντια στην εγκληματικότητα είναι αδιάλειπτη και διαρκής.

Στην κυβέρνηση έχουμε την υποχρέωση να εγγυηθούμε τη ζωή, την ασφάλεια, την οικογενειακή εστία, και τις περιουσίες των πολιτών.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η μάχη της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. Αντιπροσωπεύουν μαζί με την τρομοκρατία τη μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας και της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας.

Τα καλασνικοφ

Τώρα, όσον αφορά τα καλάσνικοφ είμαι ο πρώτος που κατήγγειλα ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μαζική είσοδο καλάσνικοφ στη χώρα, και εδώ και ένα χρόνο ενισχύσαμε τη νομοθεσία και κάναμε κακούργημα τη χρήση, ακόμα και απλά τη μεταφορά τους.

Την ίδια ώρα, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί αύξηση των Αστυνομικών δυνάμεων. Αύξηση των Αστυνομικών δυνάμεων, περισσότερα κονδύλια για της Αστυνομικές δυνάμεις.

Αυξήσαμε τα Σώματα Ασφαλείας

Παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κάναμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις και τη μεγαλύτερη ενίσχυση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, δεχόμενοι, μάλιστα και αρνητική κριτική επειδή ακριβώς προσπαθούμε να εγγυηθούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια των πολιτών.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι όσοι μιλούν γενικά και αόριστα, ουσιαστικά συνθηματολογώντας, για ένα τόσο σοβαρό και δύσκολο θέμα όπως είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, οδηγούν σ’ ένα επικίνδυνο λαϊκισμό. Επιδιώκουν πολιτικά οφέλη επιχειρώντας να μειώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Κι αυτό σε μια συγκυρία εκρηκτική με πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας που ποτέ δεν υπήρξαν στο παρελθόν…

Την ίδια ώρα, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ που ήταν η αιχμή του δόρατος στην πάταξη της εγκληματικότητας του δρόμου, έμεινε μισή.

Δεν είναι αλήθεια οι πληροφορίες σας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την ενίσχυση όχι μόνο της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά του συνόλου των υπηρεσιών των Ομάδων Άμεσης Δράσης.

Αλλάξατε όλη την ηγεσία της Αστυνομίας. Έφυγε ο αρχηγός, αποστρατεύτηκε ο υπαρχηγός, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και έστησε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ γεγονός που αποδεικνύει ότι η προηγούμενη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν πέτυχε τους στόχους της.

Απλά, ήρθε η ώρα της αλλαγής. Όπως σε όλα τα Σώματα που λειτουργούν με επετηρίδα. Το έργο της προηγούμενης ηγεσίας έχει αναγνωριστεί απ’ όλους. Τώρα, η νέα ηγεσία έχει αναλάβει καθήκοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας για να νιώθει την αστυνομία κοντά στον πολίτη, να παρέχει ασφάλεια, να εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και την εφαρμογή των νόμων του κράτους δικαίου.

Για τον Ελ. Οικονόμου

Η τοποθέτηση του κ. Ελευθέριου Οικονόμου στη θέση του Γενικού Γραμματέα και του κ. Παπαγιαννόπουλου στην κεφαλή της ΕΛ.ΑΣ σηματοδοτεί τη στροφή της Αστυνομίας προς άλλη κατεύθυνση; Πολλοί λένε πως η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου έγινε παρακάμπτοντας τις σχετικές διαδικασίες της «Διαύγειας». Δηλαδή, να καταθέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι βιογραφικά και να επιλεγεί αυτός που πληροί τις προϋποθέσεις. Γιατί;

Είναι δυνατόν; Μπορεί κάποιος σοβαρά να υποστηρίξει ότι ένας επιτυχημένος αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης; Σε μια τέτοια περίπτωση οι διαδικασίες του opengov προφανώς θα επιβεβαίωναν αυτή την επιλογή, διαφορετικά θα δημιουργούνταν πολλά ερωτηματικά… Τώρα, όσον αφορά το ερώτημά σας για στροφή της Αστυνομίας, η Αστυνομία σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει κανένα περιθώριο ούτε να στρέφεται , ούτε να περιστρέφεται. Έχει το καθήκον και την υποχρέωση να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, να εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών.

Ακόμη και ο φράκτης του Έβρου που εσείς οραματιστήκατε και είχε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, παραμένει στα χαρτιά. Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν πως θα είναι έτοιμος τον Μάιο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Γιατί; Τι προτίθεστε να κάνετε με αυτό το θέμα;

Έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο ο σχεδιασμός αλλά και ο διαγωνισμός κατάθεσης των προσφορών των εταιρειών για την κατασκευή του. Τώρα γίνεται η αξιολόγηση τους και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και το δίκτυο με τις θερμικές κάμερες. Ελπίζω να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Νοέμβρη. Και παράλληλα προχωρούν όλα τα έργα στον Εβρο για τις υποστηρικτές υποδομές που χρειάζονται.

Γιατί ψήφισε

Ψηφίσατε το πολυνομοσχέδιο. Δεν έχει περάσει ούτε καν ενάμισι χρόνος όταν από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου εξαπολύσατε δριμεία επίθεση κατά του κ. Σαχινίδη τονίζοντας ότι τα τότε μέτρα οδηγούσαν σε ύφεση. Οι δύο στάσεις είναι αντιφατικές…

Είναι ώρας ευθύνης και αυτοσυγκράτησης για όλους. Είναι ώρα εθνικής και πολιτικής ευθύνης , ατομικής και συλλογικής αυτοσυγκράτησης. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και πρέπει να επιμένουμε να εξηγούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε ψηφισθεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη. Τι θα είχε συμβεί αν είχε αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να εξηγήσουμε τι θα συμβεί ακριβώς στη χώρα , τι θα σημάνουν για την ελληνική κοινωνία και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά οι περιπέτειες είτε της χρεοκοπίας, είτε των εκλογών ή ακόμη τι θα σημαίνει συγκεκριμένα η Ελλάδα της δραχμής. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει την προσπάθειά της με επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της, με αποφασιστικότητα, με αποτελεσματικότητα αλλά πάνω απ’ όλα με ευαισθησία και σεβασμό στα προβλήματα της κοινωνίας. Να προσεγγίζουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με ανοιχτό πνεύμα μακριά από δογματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε, δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα ζήτημα που πλέον θυμίζει καυτή πατάτα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Τι προτίθεστε να κάνετε για το θέμα αυτό;

Είμαι ένα χρόνο στο Υπουργείο και έχουν αλλάξει σχεδόν όλα. Και οφείλω να πω ότι είναι υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των όλων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάτε ότι για πολλά χρόνια η πολιτεία, όλα τα πολιτικά κόμματα, έκαναν ότι δεν καταλαβαίνανε. Επέτρεψαν να διογκωθεί το πρόβλημα και τώρα για τη λύση του να χρειάζονται πολλές επιμέρους παρεμβάσεις.

Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη λοιπόν, για να αλλάξει η εικόνα.

Εργαζόμαστε συστηματικά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Frontex, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, οι οποίοι υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας τόσο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης όσο και για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Υλοποιούμε το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που χρηματοδοτείται με πάνω από 275 εκ ευρώ, και όπως σας είπα σε αυτό εντάσσεται και η κατασκευή του φράκτη.

Φέραμε στην Ελλάδα τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Frontex για να συνδράμουν την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στις αρχές του χρόνου, το Γενάρη, προχωρήσαμε στο ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος απόδοσης ασύλου. Είναι σε εξέλιξη η οργάνωση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, με την πλήρη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Το μηδενικό ποσοστό χορήγησης ασύλου για το οποίο η Ελλάδα έχει δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή έχει ανέλθει πλέον στο ποσοστό του 12,5%, από τα πιο υψηλά ποσοστά εντός Ε.Ε.

Θέλω να το τονίσω η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, σύγχρονα κέντρα υποδοχής και κράτησης των παράνομων μεταναστών σε διάφορες περιοχές της χώρας και δεύτερον, την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος ασύλου.

Όσοι αλλοδαποί πράγματι έχουν δικαίωμα ασύλου ή διεθνούς προστασίας, θα τους χορηγηθεί με ταχύ και δίκαιο τρόπο. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, είτε οικιοθελώς είτε με απέλαση, πάντοτε με σεβασμό των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα παντού. Η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος για παράνομους μετανάστες. Ούτε αντέχει η κοινωνία μας να γίνει η αποθήκη των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης.

Όταν αναλάβατε το υπουργείο, μιλήσατε για δημοκρατική Αστυνομία, που θα σέβεται τον πολίτη και θα είναι δίπλα στον πολίτη. Αντιθέτως βλέπουμε αστυνομικούς των ΜΑΤ να δέρνουν δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, απλούς διαδηλωτές και να πνίγουν στα δακρυγόνα όλη την Αθήνα. Αυτή η εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες σας.

Η δημοκρατία μας δεν δέχεται τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Γι αυτό επιμένω πως η μέγιστη επίδειξη δύναμης αυτών που έχουν την εξουσία είναι η αυτοσυγκράτηση, είναι η ελεγχόμενη άσκηση της δύναμής τους. Και αυτό κάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν εντολή να επιδεικνύουν το μέγιστο βαθμό ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαδηλώσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και των αδιεξόδων. Η ήπια διαχείριση των κοινωνικών κρίσεων δεν δείχνει σε καμία περίπτωση μια αστυνομία ανίκανη, όπως ορισμένοι από ορισμένες οπτικές γωνίες τη βλέπουν. Αντίθετα, αποτελεί απόδειξη υψηλής εκπαίδευσης και επαγγελματισμού. Και από την άλλη πλευρά είναι συνειδητή επιλογή μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Οι εξαιρέσεις των αστυνομικών που δρουν εκτός πλαισίου των εντολών των επικεφαλής τους δεν είναι δυνατόν να ακυρώνουν την προσπάθεια των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων τους.

Η πολιτική κατεύθυνση προς τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ξεκάθαρη, αυτοσυγκράτηση, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών, για το πλαίσιο λειτουργίας τους και κυρίως για το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι κανόνες εμπλοκής από την ηγεσία του Σώματος πρέπει υπάρχει πάντοτε ένα τρίπτυχο. Σεβασμός και υπακοή στους νόμους. Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Σεβασμός στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κοινωνία μας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο έχει ανάγκη την αστυνομία που θα εγγυηθεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια για να χτίσει το μέλλον της πάνω σε υγιείς βάσεις.

Η Αστυνομία τους τελευταίους μήνες είχε και πολλές επιτυχίες. Σύλληψη των ληστών με τα καλάζνικοφ, εξιχνιάσεις απαγωγών, σύλληψη Μάκη Ψωμιάδη. Όμως στους πολίτες έμεινε η εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Πως είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται ο Μάκης Ψωμιάδης, μετά από δύο ημέρες να αφήνεται ελεύθερος και σήμερα να είναι και πάλι καταζητούμενος. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;

Η αστυνομία έκανε το καθήκον της. Συνέλαβε τον Μάκη Ψωμιάδη. Και ως όφειλε τον παρέδωσε στη Δικαιοσύνη. Και εκείνη κινήθηκε κατά την κρίση της.

Πριν από περίπου ένα χρόνο εξαγγείλατε ότι θα «καθαρίσετε» το κέντρο της Αθήνας. Η κατάσταση, δεν έχει αλλάξει. Γιατί; Τι έφταιξε και πότε επιτέλους το κέντρο της πρωτεύουσας θα θυμίζει ευρωπαϊκή πόλη;

Ταυτίζομαι με την Αθήνα , με τους ανθρώπους της και τις αγωνίες τους.
Εξοργίζομαι και αγανακτώ με την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα. Όπως εξοργίζομαι με την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν ορισμένοι αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς.

Όλοι οι Αθηναίοι αγωνιούμε για το μέλλον του κέντρου όταν βλέπουμε να κλείνουν τα μαγαζιά και διάφορες ομάδες της κοινωνίας να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κέντρο παράλληλα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο διαδηλώσεων και δυστυχώς κάποιες φορές συγκρούσεων και καταστροφών.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι μία κατάσταση η οποία είναι αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών επιλογών του παρελθόντος, με συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αυτή η κυβέρνηση αναγκάζεται να λύσει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, δεν μπορεί να είναι έργο ενός ανθρώπου. Απαιτεί τη συνεργασία πολλών τομέων της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. Πολλών Υπουργείων. Μα πάνω απ’ όλα απαιτεί την υπεύθυνη στάση των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όλοι έχουμε την υποχρέωση να επιδείξουμε το μέγιστο βαθμό κατανόησης , αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία, εφαρμόζει ένα ειδικό σχέδιο Αστυνόμευσης του κέντρου της πρωτεύουσας. Η δράση των αστυνομικών δυνάμεων είναι συνεχής και έχει φέρει ορατά αποτελέσματα. Ωστόσο, η προσπάθεια θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί με περισσότερες ακόμα δυνάμεις και αστυνομική παρουσία στις επόμενες εβδομάδες.

πηγή:  Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Πώποτα & Άρια Καλύβα


*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου