Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος

Ο τραπεζίτης που φέρεται να επένδυσε στη σωτηρία της χώρας
Θα βάλει τη σφραγίδα του πάνω στα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η έκπτωτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου που θα επιτρέψει στη χώρα να κινηθεί.  Γι αυτό και μόνον τον λόγο θα πρέπει οι πολίτες να τον αποδεχθούν.  Στη συνέχεια θα αποφασίσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα και χωρίς πολιτικό κόστος - αφού δεν είναι πολιτικός - θα υποχρεώσει άπαντες να υποστούν το νέο βάρος έστω κι αν δεν το αντέχουν.  Κι όμως, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς και εξωτερικούς παράγοντες, θα πρέπει σήμερα η Ελλάδα να ...πανηγυρίζει.  Κυριακή κοντή γιορτή.  Ο Λουκάς Παπαδήμος πολύ σύντομα θα κληθεί να δείξει πόσο στέρεα είναι τα θεμέλια στα οποία δέχθηκε να στηρίξει την κυβέρνησή του, γιατί αν κρίνουμε από το γεγονός ότι θα συμμετέχει σ' αυτήν ο Ευ. Βενιζέλος και ενδεχομένως και ο πολύς κύριος Πάγκαλος, ε τότε...


Ποιος είναι;

Όπως γράφει σήμερα στο "Έθνος", ο Νίκος Β. Τσίτσας: Με βαρύ βιογραφικό, πολύχρονη εμπειρία και θητεία που αναγνωρίσθηκε από την ευρωπαϊκή ελίτ, ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίζεται ως ενδεδειγμένη λύση για να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι το προφίλ του έχει χαρακτηριστικά «τεχνοκράτη», ο Λ. Παπαδήμος διέθετε πάντα πολιτική οπτική

"Αν εκείνοι που χρησιμοποιούν ένα σύστημα νομίσματος επιλέξουν να αλλάξουν τις συμφωνίες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε, το νόμισμα παύει να έχει αξία και όσο πολλά χρήματα κι αν είχε κάποιος, δεν θα μπορούσε πια να τα χρησιμοποιήσει για να προμηθευθεί τα χρειώδη".

Το απόσπασμα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στην ομιλία του ως υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ το 2002 συμπυκνώνει και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα σήμερα που ο ίδιος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ίσως ο πιο διακεκριμένος Έλληνας τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί πρόσωπο που απολαύει της εμπιστοσύνης όχι μόνο της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου στη Ελλάδα, αλλά και της ευρωπαϊκής ελίτ.

Η πλούσια εμπειρία που αποκόμισε ως τραπεζίτης από τις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αντιπροέδρου της ΕΚΤ τον καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Παρά το γεγονός ότι το προφίλ του έχει χαρακτηριστικά "τεχνοκράτη", συνδυάζει αρμονικά την επαγγελματική και την ακαδημαϊκή του ιδιότητα με την πολιτική οπτική. Η επιτυχημένη θητεία του κ. Παπαδήμου στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ (2002-2010) του απέδωσε τον τίτλο της "ήρεμης δύναμης".

Γεννημένος στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947, με καταγωγή από τη Δεσφίνα της Φωκίδας, ο Λουκάς Παπαδήμος με την πάροδο του χρόνου έχτισε ένα πλούσιο επιστημονικό, επαγγελματικό και ακαδημαϊκό βιογραφικό. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και κατόπιν σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από όπου αποφοίτησε το 1970.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και έκανε διδακτορικό (1978) στα Οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 1993 ορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, υποδιοικητής και έναν χρόνο αργότερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2002.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και συνέβαλε στην είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Παράλληλα διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-1998) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-1995).
Το 2002 επιλέχτηκε από την ΕΕ στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, στην οποία ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2010. Την ίδια χρονιά αποδέχτηκε τη θέση του άμισθου οικονομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Μονόδρομος η εξυγίανση

Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε επισημάνει σε φετινή ομιλία που πραγματοποίησε στο περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λεμεσό ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος για την Ελλάδα.

Ευρωζώνη - Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ΟΝΕ

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ έχει συνδέσει το όνομά του με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002) συνέβαλε ουσιαστικά στην είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Τα πρώτα χρόνια της θητείας του στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη επιφορτίστηκε με το έργο της προετοιμασίας για την ένταξη στην Ευρωζώνη και από το 1996 συνεργάστηκε στενά με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την επιτυχή είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

"Καμπανάκι"

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1999 ο Λ. Παπαδήμος ήταν ίσως ο μοναδικός θεσμικός παράγοντας που χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις.

Με "διαβατήριο" την επιτυχημένη θητεία του ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010), θεωρείται ότι είχε σημαντική συνεισφορά στην απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ, να συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης την αγορά ελληνικών ομολόγων και το 2011. Επανειλημμένως είχε αρνηθεί στο παρελθόν να αναλάβει πολιτικό ρόλο. Το 2007 και το 2009 αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού δεν δέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.



*** *** *** *** *** *** Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία. *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου